AAP Lleida 146/2019, 4 de Julio de 2019

PonenteALBERT MONTELL GARCIA
ECLIES:APL:2019:404A
Número de Recurso471/2019
ProcedimientoRecurso de apelación
Número de Resolución146/2019
Fecha de Resolución 4 de Julio de 2019
EmisorAudiencia Provincial - Lleida, Sección 2ª

Secció núm. 02 de l'Audiència Provincial de Lleida. Civil

Carrer Canyeret, 1 - Lleida

25007 Lleida

Tel. 973705820

Fax: 973700281

A/e: aps2.lleida@xij.gencat.cat

NIG 2500842120188171917

Recurs d'apel·lació 471/2019 A

Matèria: Procediment Ordinari

Òrgan d'origen: Secció Civil. Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 1 de Tremp

Procediment d'origen: Judici Monitori 442/2018

Part recurrent / Sol·licitant: AKF BANK GMBH & CO KG, S.E

Procurador/a: ELENA MEDINA CUADROS

Advocat/ada:

Part contra la qual s'interposa el recurs: Marta

Procurador/a:

Advocat/ada:

INTERLOCUTÒRIA 146/2019

President:

Il.lm. Sr. Albert Montell Garcia

Magistrades:

Il.lma. Sra. Mª Carmen Bernat Álvarez Il.lma. Sra. Beatriz Terrer Baquero

Lleida, 4 de juliol de 2019

FETS

PRIMER

Es van rebre les actuacions de Judici Monitori 442/2018, procedents del Secció Civil. Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 1 de Tremp, a f‌i de resoldre el recurs d'apel·lació interposat per la

procuradora ELENA MEDINA CUADROS, en representació de AKF BANK GMBH & CO KG, S.E, contra la Interlocutòria de data 13/03/2019.

SEGON

El contingut de la part dispositiva de la interlocutòria objecte de recurs és el següent:

"DECLARO la nulidad por abusividad de la cláusula de vencimiento anticipado prevista como condición general 11ª del contrato de préstamo objeto del procedimiento.

DECLARO la nulidad por abusividad de la cláusula de gastos de devolución y de indemnización, previstas como condición general 10ª y 11ª del contrato de préstamo objeto del procedimiento.

Acuerdo INADMITIR a trámite la petición inicial de procedimiento monitorio interesada por la entidad AKF Bank GMBH & Co KG Sucursal España.[...]"

TERCER

El recurs es va admetre i es va tramitar de conformitat amb la normativa processal per a aquest tipus de recursos.

QUART

En la tramitació d'aquest procediment s'han observat les normes processals essencials aplicables al cas.

Es va assenyalar la data per dur a terme la deliberació, votació i decisió, que han tingut lloc el 04/07/2019.

Es va designar com a ponent al magistrat Albert Montell Garcia.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Discuteix AKF Bank GMBH la declaració de nul·litat, per abusiva, de la clàusula de venciment anticipat per incompliment del deutor efectuada per la interlocutòria de primera instància. El primer que cal remarcar és que ens trobem en un procediment d'execució de títol no judicial consistent en un contracte de préstec personal sense garantia hipotecària, és a dir, que no són d'aplicació les especialitats establertes a la llei processal per a l'execució de f‌inques hipotecades, en especial, quan es tracta d'hipoteca sobre l'habitatge habitual. Això fa que no sigui d'aplicació la doctrina establerta a la STS de 23-12-15, segons la qual, ateses les especialitats del procediment hipotecari que són més benef‌icioses pel deutor consumidor, la nul·litat d'una clàusula de venciment anticipat no determina el sobreseïment del procés.

SEGON

Pel que fa a aquest tipus de clàusules, el Tribunal Suprem, amb caràcter general, admet la seva validesa en base als arts. 1129 i 1124 del C.c . i dels arts. 572.2 i 693.2 de la LEC . Així, a la ja esmentada sentència de 23-12-15 diu: "En términos generales, esta Sala no ha negado la validez de las cláusulas de vencimiento anticipado, siempre que esté claramente determinado en el contrato en qué supuestos se podrá dar lugar a dicho vencimiento, sin que ello pueda quedar al arbitrio del prestamista, en contravención de lo dispuesto en el artículo 1.256 del Código Civil ( Sentencias de 2 de enero de 2006, 4 de junio de 2008, 12 de diciembre de 2008 ó 16 de diciembre de 2009 ). (...). La citada sentencia 506/2008, de 4 de junio, precisó que, atendiendo a los usos de comercio, y vista la habitualidad de dichas cláusulas en la práctica bancaria reciente, existían argumentos para defender la validez de tales estipulaciones al amparo del principio de autonomía de la voluntad ( art. 1255 CC ), cuando concurra justa causa para ello, es decir, cuando nos encontremos ante una verdadera y manif‌iesta dejación de las obligaciones de carácter esencial contraídas, entre las que se incluye el impago de las cuotas de amortización de un préstamo ".

TERCER

Això suposa que la seva nul·litat, per abusiva, estarà determinada per la concreta redacció que se li hagi donat. D'aquesta manera, ho serà quan el venciment anticipat es contempli per incompliments irrellevants; per la concurrència de circumstàncies que siguin apreciables segons la lliure voluntat de l'entitat prestamista; o quan el seu exercici causi un perjudici desproporcionat i no equitatiu al prestatari. En aquest sentit, la indicada STS de 23-12-15 ja diu que una clàusula que contempli el venciment anticipat d'un préstec per la "manca de pagament als seus venciments d'una part qualsevol del capital del préstec o dels seus interessos", serà contrària a la doctrina del TJUE, establerta per exemple a al seva sentència de 14-3-13, atès que suposa permetre el venciment anticipat en cas d'incompliment d'obligacions no essencials, no modula la gravetat de l'incompliment en funció de la durada i quantia del préstec, ni permet al consumidor evitar la seva aplicació mitjançant una conducta diligent de reparació.

QUART

En el supòsit que ara es planteja, la clàusula 11 del contracte de crèdit al consum subscrita, estableix que: "en caso de incumplimiento por parte del prestatario de las obligaciones del presente Contrato y, en particular, la falta de pago total o parcial de cualquier cuota del préstamo a su vencimiento, akf bank podrá considerar vencida toda la obligación [...]". Aquesta redacció suposa que es permet el venciment anticipat del préstec en cas d'incompliment d'obligacions de caràcter accessori com són les comissions interessos, penalitzacions i despeses, atès que no s'hi efectua cap discriminació en relació a les obligacions principals.

Però, a més, tampoc modula ni té en compte la gravetat de l'incompliment segons els paràmetres abans indicats de durada i quantia del préstec (que en aquest cas eren 1.275 € i un termini de quatre anys), per la qual cosa queda a lliure criteri del creditor la determinació de la seva aplicació, en contra del que disposa l' art. 1256 del C.c ., i sense que el consumidor pugui conèixer amb antelació els límits i requisits als quals es sotmet l'exercici de la facultat resolutòria unilateral del creditor. Finalment, tampoc es preveu pel consumidor un remei que li permeti reaccionar ef‌icaçment per evitar les conseqüències del venciment anticipat, ni contractualment, ni a cap norma legal. Com diu la STS de 18-2-16 : "parece evidente que una cláusula de vencimiento anticipado que permite la resolución con el incumplimiento de un solo plazo, incluso parcial y respecto de una obligación accesoria, debe ser reputada como abusiva, dado que no se vincula a parámetros cuantitativa o temporalmente graves".

CINQUÈ

Al seu escrit de recurs, l'apel·lant insisteix que no poden ser aplicades les conseqüències de l'abusivitat atès que no ha fet aplicació literal de la clàusula contractual transcrita, doncs ha esperat a que la deutora hagi impagat set quotes mensuals per donar per vençut anticipadament el préstec, amb la qual cosa hauria respectat escrupolosament l'actual redacció de l' art. 693.2 de la LEC . Aquestes al·legacions, però, no poden ser admeses, atès que ja s'hi ha pronunciat, per rebutjar-les, el TJUE a la seva sentència de 26-1-17, on diu:

"Mediante las cuestiones prejudiciales sexta y séptima, que procede examinar conjuntamente, el órgano jurisdiccional remitente pregunta, fundamentalmente, si la Directiva 93/13 debe interpretarse en el sentido de que se opone a una interpretación jurisprudencial de una disposición de Derecho nacional relativa a las cláusulas de vencimiento anticipado de los contratos de préstamo, como el artículo 693, apartado 2, de la LEC, que prohíbe al juez nacional que ha constatado el carácter abusivo de una cláusula contractual de ese tipo declarar su nulidad y dejarla sin aplicar cuando, en la práctica, el profesional no la ha aplicado, sino que ha observado los requisitos establecidos por la disposición de Derecho nacional.

69 Con carácter preliminar debe recordarse que, si bien, con arreglo al artículo 1, apartado 2, de la Directiva 93/13, "las cláusulas contractuales que ref‌lejen disposiciones legales o reglamentarias imperativas [...] no estarán sometid[a]s a las disposiciones de la presente Directiva", la cláusula 6 bis...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR