STSJ Cataluña 1775/2019, 4 de Abril de 2019

PonenteIGNACIO MARIA PALOS PEÑARROYA
ECLIES:TSJCAT:2019:2510
Número de Recurso586/2019
ProcedimientoRecurso de suplicación
Número de Resolución1775/2019
Fecha de Resolución 4 de Abril de 2019
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08121 - 44 - 4 - 2018 - 8025423

CR

Recurso de Suplicación: 586/2019

ILMO. SR. IGNACIO MARÍA PALOS PEÑARROYA

ILMO. SR. EMILIO GARCIA OLLÉS

ILMA. SRA. M. MACARENA MARTINEZ MIRANDA

En Barcelona a 4 de abril de 2019

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 1775/2019

En el recurso de suplicación interpuesto por Milagros frente a la Sentencia del Juzgado Social 2 Mataró de fecha 14 de noviembre de 2018 dictada en el procedimiento Demandas nº 394/2018 y siendo recurrido/a SISTEMAS RESIDENCIALES, S.A., ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. IGNACIO MARÍA PALOS PEÑARROYA.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 29 de junio de 2018 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Sanciones a los trabajadores, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 14 de noviembre de 2018 que contenía el siguiente Fallo:

"DESESTIMAR la demanda interposada per la treballadora Milagros, dirigida contra l'empresa "SISTEMAS RESIDENCIALES, SA", CONFIRMANT la sanció de suspensió de feina i sou per un període de 90 dies per

comissió d'una falta molt greu imposada per l'empresa a la treballadora en carta de data 5 de juny de 2018. "

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"PRIMER.- La demandant Sra. Milagros, amb DNI NUM000, va iniciar prestació de serveis per compte i sota la dependència de l'empresa demandada "SISTEMAS RESIDENCIALES, SA", amb CF A - 08733214, domicili a la localitat d'Arenys de Mar i dedicada a l'assistència en establiments residencials, en data 18 de setembre de 2007, ostentant la categoria de gerocultora, rebent un salari mensual brut de mitjana entre el mes de juliol de 2017 i el mes de gener de 2018, ambdós inclosos, i amb inclusió de la prorrata de pagues extres, de 1.479'09 euros, sense ocupar càrrec de representació i prestant serveis a Arenys de Mar.

A la relació laboral li era aplicable el conveni estatal de serveis d'atenció a les persones dependents i desenvolupament de la promoció de l'autonomia personal.

SEGON

La Sra. Milagros va rebre en data 5 de juny de 2018 carta de sanció imposada per l'empresa demandada. La carta de sanció consta per exemple en els folis 42, 43 i 44 de la causa, donant-se el seu contingut totalment per reproduït, sense perjudici de destacar que la sanció s'imposa per falta molt greu tipifica a l'article 59 c) del conveni aplicable a la relació laboral, que castiga en el seu punt 5 els maltractaments de paraula, obra, psíquics o morals causats a les persones residents i en el seu punt 14 la indisciplina en el treball. Assenyala l'empresa a la carta que, el dia 9 de maig de 2018, la direcció va recollir la denúncia d'una resident que manifestava que la treballadora se li va dirigir de forma inapropiada, obligant-la a posar-se el bolquer que ella no es volia posar, posant-li a la força, amb empentes i apretant exageradament les seves extremitats superiors i inferiors, i amb expressions verbals que la resident no volia reproduir, ocasionant a la resident un alt grau de nerviosisme, angoixa, frustració i vergonya, sol.licitant no tornar a ser atesa per la treballadora. També assenyala l'empresa a la carta que, el dia 10 de maig de 2018, aquells actes del dia anterior es van tornar a repetir amb la mateixa resident. Indica l'empresa a la carta que, el dia 11 de maig de 2018, la supervisora, la psicòloga i una treballadora social del centre van mantenir una primera entrevista amb la resident, certificant que en els dies anteriors la treballadora havia tractat de forma irrespectuosa a la resident, explicant que en data 17 de maig de 2018 es va dur a terme una segona entrevista per part de la mateixa treballadora social, comprovant que la resident mantenia la seva versió, afegint que va ser empentada sobre el llit per la treballadora per tal de posar-li el bolquer en contra de la seva voluntat. Diu l'empresa que la pròpia treballadora va admetre els fets en reunió el dia 23 de maig de 2018 amb el director de recursos humans de l'empresa i la directora del centre. Es decideix en definitiva imposar a la treballadora una sanció de 90 dies de suspensió de feina i sou, a complir 30 dies entre el 6 de juny i el 6 de juliol de 2018 i la resta de dies quan ho decideixi l'empresa.

TERCER

Quan se li entrega la carta a la treballadora se li diu que els fets es refereixen a la resident María Luisa .

QUART

La nit del dia 8 al dia 9 de maig de 2018 i la nit del dia 9 al dia 10 de maig de 2018, la treballadora demandant va atendre a la resident Sra. María Luisa i en el transcurs de la seva actuació li va posar el bolquer contra la voluntat de la resident, posant-li a la força, empentant-la sobre el llit i apretant exageradament les seves extremitats superiors i inferiors.

CINQUÈ

La Sra. Milagros havia informat el dia 8 de maig de 2018 que la resident es mostrava molt agressiva en el moment de canviar-li el bolquer.

SISÈ

La Sra. María Luisa va denunciar els fets ja el dia 9 de maig de 2018, ampliant la denúncia al dia següent.

SETÈ

La Sra. María Luisa pateix Alzheimer amb un deteriorament cognitiu lleu o moderat.

VUITÈ

Per part del centre es va fer una investigació de la denúncia, preguntant a les treballadores el dia 9 de maig de 2018 si en sabien res i responent la treballadora demandant que la Sra. María Luisa es posava agressiva perquè ni li agradava el bolquer, ni li agradava que l'aixequessin del llit per anar al lavabo. La investigació va continuar amb dues entrevistes a la resident els dies 11 i 17 de maig de 2018.

NOVÈ

La treballadora demandant, que havia estat en incapacitat temporal entre el 28 de febrer de 2018 i el 20 d'abril de 2018, va iniciar nova incapacitat temporal el dia 5 de juny de 2018.

DESÈ

La treballadora, mentre seguia en incapacitat temporal, va ser acomiadada per l'empresa mitjançant carta d'acomiadament disciplinari de data 16 de juliol de 2018, amb efectes des...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR