STSJ Cataluña 1139/2020, 28 de Febrero de 2020

JurisdicciónEspaña
Fecha28 Febrero 2020
Número de resolución1139/2020

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2015 - 8049132

mm

Recurso de Suplicación: 4513/2019

ILMO. SR. IGNACIO MARÍA PALOS PEÑARROYA

ILMO. SR. LUIS REVILLA PÉREZ

ILMA. SRA. M. MACARENA MARTINEZ MIRANDA

En Barcelona a de 28 febrero de 2020

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 1139/2020

En el recurso de suplicación interpuesto por Vicenta y CONSORCI SANITARI INTEGRAL frente a la Sentencia del Juzgado Social 4 Barcelona de fecha 4 de octubre de 2018 dictada en el procedimiento nº 1089/2015 y siendo recurrido/a INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL (INSS), TRESORERIA GENERAL DE LA SEGURETAT SOCIAL y MUTUA ACTIVA 2008, ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. M. Macarena Martinez Miranda.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Invalidez grado, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 4 de octubre de 2018 que contenía el siguiente Fallo:

Desestimo la demanda interposada per la Sra. . Vicenta contra l'Instituto Nacional de la Seguridad Social, la Tesorería General de la Seguridad Social, Mutua Activa 2008 i Consorci Sanitari Integral, confirmo la resolució ara impugnada, tot absolent els demandats de les peticions dirigides contra ells.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer . La Sra. Vicenta, DNI NUM000, nascuda el NUM001 -1982, té com a professió habitual la de tècnica d'anatomia patològica (expedient administratiu)

Segon . El 29-6-2015 la Sra. Vicenta presentà sol·licitud de declaració d'incapacitat permanent, què li fou denegada per resolució de l'Ens Gestor datada el 18-8-2015 per entendre que no estava en situació d'incapacitat permanent. Contra aquesta resolució, l'ara demandant presentà reclamació administrativa prèvia, què l'INSS resolgué el 12-11-2015, tot confirmant la resolució impugnada. Segons l'ICAM, en dictamen emès el 29-7-2015, la Sra. Vicenta presenta les següents afectacions: sensibilitat química múltiple grau IV, sensibilitat electromagnètica, disrupció endocrina amb dèficit de progesterona i quists col·loides a els tiroides, insuficiència vitamina D (expedient administratiu).

Tercer . La Sra. Vicenta presenta sensibilitat química múltiple grau IV, sensibilitat

electromagnètica, disrupció endocrina amb dèficit de progesterona i quists col·loides a els tiroides, insuficiència vitamina D (dictamen ICAM).

Quart. La Sra. Vicenta prestà serveis per l'empleadora codemandada des l'1-8-2010.

L'ara demandant duia a terme els processaments de biòpsies, necròpsies i estudis citològics de mostres biològiques d'acord amb els procediments establerts al servei d'anatomia patològica. Les tasques a realitzar eren: agafava les extensions que estan en el muntador amb xilè i les posava en safates sota campana, les extensions les distribuïa en els despatxos dels patòlegs, feia tincions especial, utilitzant per fer-ho diferents reactius, alcohol i colorants, citopreparació de les mostres citològiques (BAS, Esputs, líquids pleurals, puncions,...), tinció i entrega a citotècnics de mostres citològiques cervicovaginals, inclusió de biòpsies petites, comprovació a concordança e les dades de la mostra amb sol·licitud, identificant possibles errors, examen macroscòpic de les mostres citològiques, fer extensions directes i tinció ràpida, si s'escau, reenvasar el fixador de citologia en pots per la recollida de mostres i etiquetar-los, si s'escau, manteniment dels reactius del tenyidor automàtic i muntador, eliminació dels residus de citologia, tall de blocs de deures (peticions que fan de patòlegs) (informe inspecció de treball incorporat als folis 86 a 98).

Cinquè. La demandant estava exposada als següents productes químics: productes de citologia (cytolit/ Presercyt), productes del servei de neteja (sabons, llexiu...), productes de descontaminació de l'aparell d'immuno (clorit sòdic 2,1%), acetona, a vegades, productes de l'aparell de tincions, productes de l'aparell d'immuno, alcohol clorhídric (a vegades), formol (a vegades), parafines calentes (poc freqüent), àcid acetil glacial (poc), hematoxilina, eosina, orange, productes de desinsectació i desratització (informe de la inspecció de treball incorporat als folis 86 a 98).

Sisè. Els valors de formol estaven per sobre dels valor límit ambiental en els diversos mesuraments que es varen fer el gener de 2013, i l'abril i setembre de 2014 (informe de la inspecció de treball incorporat als folis 8 a 98).

Setè. En reconeixement mèdic de vigilància de la salut de 26-4-2013 va ser considerada especialment sensible a l'exposició als productes químics, declarant-la apta amb restriccions (havia d'evitar la tasca de preparació de reactius, l'exposició als productes de neteja i decapants i evitar tasques d'inclusió de les mostres). El reconeixement mèdic de 29-8-2013 indicà novament que era apta amb restriccions (evitar exposició a thiomersal, níquel o mercuri), evitar l'exposició als productes químics irritants). En ulterior informe de vigilància de la salut 26-11-2013 es reiterà la mateixa condició. Posteriorment, un cop adscrita al lloc de treball de tècnica auxiliar en cures d'infermeria de les unitats d'hospitalització dels dispositius assistencials del CSI (aguts o sociosanitari), el servei de prevenció de riscos laborals conclogué, en informe d'aptitud, que l'ara demandant no era apta per referit lloc de treball (folis a 229 a 237, vol.II).

Vuitè. La demandant va estar en situació d'incapacitat temporal durant els següents períodes: 6 i 7 de juny de 2013 per contingències comunes; del 13 de juny fins el 2 d'agost de 2013 per malaltia professional; des del 3 fins el 6 de setembre de 2013 per contingències comunes; des del 9 de setembre fins el 25 de novembre de 2013 per contingències comunes; des del 13 de gener fins el 7 de febrer de 2014 per contingències professionals; des de l'11 de febrer fins el 7 de març de 2014. Per resolució de l'INSS de 29-6-2013 es declarà que el període de baixa iniciat el 3 de setembre de 2013 amb diagnosi d'ansietat, i el que inicià l'11 de febrer 2014 amb diagnosi d'al·lèrgia no especificada, derivaven de contingència comuna (informe de la inspecció de treball incorporada als folis 86 a 98 i folis 245 i 248).

Novè. El 29-7-2014 l'empleadora comunicà a l'ara demandant la decisió d'acomiadar-la per causes objectives a l'empara de l' art. 52.a) ET, per ineptitud sobrevinguda. Empara la decisió l'empresa en les conclusions del servei de prevenció que la declarava que la Sra.

Vicenta no era apta per continuar realitzant les tasques de tècnica d'anatomia patològica, ni tampoc les alternatives d'ubicació funcional com a tècnica de cures auxiliars d'infermeria (folis 223 a 228).

Desè. Pel cas d'estimar-se la pretensió de l'actor, la base reguladora de la incapacitat permanent total és de 1626,75€, i la data d'efectes el 29-7-2015 (fet conforme).

TERCERO

Contra dicha sentencia anunciaron recurso de suplicación Dña. Vicenta y la codemandada CONSORCI SANITARI INTEGRAL, que formalizaron dentro de plazo e impugnaron los recurso formalizados por el otro y, tras el traslado a la parte contraria, MUTUA ACTIVA 2008, los impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Por la parte actora y la codemandada Consorci Sanitari Integral se interponen sendos recursos de suplicación contra la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social que, desestimando la demanda formulada sobre declaración de incapacidad permanente en grado de absoluta, y subsidiariamente total para su profesión habitual, derivada de enfermedad profesional, y subsidiariamente enfermedad común, absolvió a las codemandadas de las pretensiones deducidas en su contra. El recurso formulado por la actora ha sido impugnado por Activa Mutua 2008, Mutua colaboradora con la Seguridad Social número 3 y el Consorci Sanitari Integral, en tanto el interpuesto por éste ha sido impugnado por la parte actora y la Mutua codemandada.

Constituye el objeto del recurso interpuesto por la parte actora el reconocimiento postulado en la demanda.

Constituye el objeto del recurso interpuesto por la entidad Consorci Sanitari Integral la contingencia de la incapacidad permanente postulada, afirmando su carácter común.

SEGUNDO

Dado que el recurso formulado por la entidad codemandada Consorci Sanitari Integral insta la revisión del relato fáctico de la sentencia de instancia, en tanto el interpuesto por la actora se limita a la denuncia jurídica, procede dirimir en primer lugar sobre aquél.

De este modo, al amparo del apartado b) del artículo 193 de la Ley Reguladora de la Jurisdicción Social, la parte codemandada recurrente insta la revisión de los ordinales fácticos tercero y octavo de aquel relato.

  1. Comenzando por el ordinal tercero, se propone la siguiente redacción alternativa:

    "De acuerdo con el expediente remitido por la Subdirección General de Evaluaciones Médicas, los dictámenes médicos realizados contienen los siguientes diagnósticos:

    * Dictamen de fecha 18/09/2014: hipersensibilidad a tiomersal, mercurio y níquel. Intolerancia ambiental, clínica de polialgias sin limitación funcional en la actualidad del aparato...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR