STSJ Cataluña 569/2019, 17 de Mayo de 2019

PonenteRAMON GOMIS MASQUE
ECLIES:TSJCAT:2019:4292
Número de Recurso183/2018
ProcedimientoContencioso
Número de Resolución569/2019
Fecha de Resolución17 de Mayo de 2019
EmisorSala de lo Contencioso

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTICIA DE CATALUÑA

SALA DE LO CONTENCIOSO ADMINISTRATIVO

SECCIÓN PRIMERA

RECURSO ORDINARIO (LEY 1998) 183/2018

Partes: TELEFÓNICA MÓVILES ESPAÑA, S.A.

C/ AYUNTAMIENTO DE SARRIÀ DE TER

S E N T E N C I A Nº569

Ilmos. Sres.:

PRESIDENTE

Dª. MARÍA ABELLEIRA RODRÍGUEZ

MAGISTRADOS

D. RAMON GOMIS MASQUÉ

D. JOSÉ LUÍS GOMEZ RUIZ

En la ciudad de Barcelona, a diecisiete de mayo de dos mil diecinueve.

VISTO POR LA SALA DE LO CONTENCIOSO ADMINISTRATIVO DEL TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTICIA DE CATALUÑA (SECCIÓN PRIMERA), constituida para la resolución de este recurso, ha pronunciado en el nombre del Rey, la siguiente sentencia en el recurso contencioso administrativo núm. 183/2018, interpuesto por TELEFÓNICA MÓVILES ESPAÑA, S.A., representada por el Procurador D. FRANCISCO JAVIER MANJARIN ALBERT, contra el AYUNTAMIENTO DE SARRIÀ DE TER, representado por la Procuradora Dña. MARIA TERESA VIDAL FARRÉ.

Ha sido Ponente el Ilmo. Sr. Magistrado D. RAMON GOMIS MASQUÉ, quien expresa el parecer de la SALA.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Por la indicada representación de Telefónica Móviles España, S.A., se interpuso recurso contencioso administrativo contra la Ordenanza Fiscal núm. 11 del Ayuntamiento de Sarrià de Ter, reguladora de la "tasa por el aprovechamiento especial del dominio público local a favor de las empresas explotadoras de servicios de suministros de interés general", para el ejercicio 2018 publicada en el Boletín Oficial de la Provincia de Girona núm. 247, del 30 de diciembre de 2017.

SEGUNDO

Acordada la incoación de los presentes autos, se les dio el cauce procesal previsto por la Ley de esta Jurisdicción, habiendo despachado las partes, en su momento y por su orden, los trámites conferidos de demanda y contestación, en cuyos escritos respectivos en virtud de los hechos y fundamentos de derecho que

constan en ellos, suplicaron, la actora, el dictado de una sentencia estimatoria que declare nulos los artículos 2, 3, 5, 8 y la disposición adicional primera de la disposición general impugnada, y la demandada, la desestimación del recurso.

TERCERO

Continuando el proceso su curso por los trámites que aparecen en autos, se señaló día y hora para la votación y fallo, diligencia que tuvo lugar en la fecha fijada.

CUARTO

En la sustanciación del presente procedimiento se han observado y cumplido las prescripciones legales.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

La representación procesal de Telefónica Móviles España, S.A. impugna en el presente procedimiento contra la Ordenanza Fiscal núm. 11 del Ayuntamiento de Sarrià de Ter, reguladora de la "tasa por el aprovechamiento especial del dominio público local a favor de las empresas explotadoras de servicios de suministros de interés general", para el ejercicio 2018 publicada en el Boletín Oficial de la Provincia de Girona núm. 247, del 30 de diciembre de 2017, pretendiendo el dictado de una sentencia estimatoria que declare nulos sus artículos 2, 3, 5, 8 y la disposición adicional primera por la inexistencia de ocupación del dominio público local por la entidad recurrente o por cualquiera de las vulneraciones que se exponen en la demanda; subsidiariamente, por cuanto el hecho imponible que se define como el sujeto pasivo y la cuantificación de la tasa llevada a cabo, así como su justificación en el memoria económico-financiera, carecen de motivación, vulnerando lo dispuesto en el artículo 24.1.a) TRLHL en relación con el artículo 25 del mismo cuerpo legal, y de nuevo subsidiariamente, por cuanto vulnera lo dispuesto en la LGTelecom.

Los preceptos cuya nulidad se interesa, según lo publicado en el Boletín Oficial de la Provincia de Girona núm. 247, del 30 de diciembre de 2017, son del siguiente tenor literal:

"Article 2n. Fet imposable

  1. Constitueix el fet imposable de la taxa el gaudiment de la utilització privativa, o els aprofitaments especials constituïts en el sòl, subsòl o volada de les vies públiques municipals, a favor d'empreses o entitats que utilitzen el domini públic per a prestar els serveis de subministraments que resultin d'interès general o afectin la generalitat o una part important del veïnat.

  2. L'aprofitament especial del domini públic es produirà sempre que per a la prestació del servei de subministrament calgui utilitzar antenes, instal·lacions o xarxes que materialment ocupen el sòl, subsòl o volada de les vies públiques municipals, amb independència de qui sigui el titular de les xarxes.

  3. En particular, es comprendran entre els serveis referits als apartats anteriors, els subministraments d'aigua, gas, electricitat, telefonia fixa, telefonia mòbil i altres mitjans de comunicació que es prestin, total o parcialment, a través de xarxes i antenes que ocupen el domini públic municipal.

  4. El pagament de la taxa regulada en aquesta Ordenança suposa l'exclusió expressa de l'exacció d'altres taxes derivades de la utilització privativa o l'aprofitament especial constituït en el sòl, subsòl o vol de les vies públiques municipals, necessàries per a la prestació dels serveis de subministraments d'interès general".

    "Article 3r. Subjectes passius

  5. Són subjectes passius les empreses o entitats explotadores de serveis de subministrament que resultin d'interès general o afectin a la generalitat o a una part important del veïnat tals com les de proveïment d'aigua, subministrament de gas, electricitat, telefonia (fixa i mòbil) i altres d'anàlogues, així com també les empreses que exploten xarxes de comunicació mitjançant sistemes de fibra òptica, televisió per cable o qualsevol altra tècnica, independentment del seu caràcter públic o privat.

    A aquests efectes, s'inclouen entre les empreses explotadores dels dits serveis les empreses distribuïdores i comercialitzadores dels mateixos.

  6. Als efectes de la taxa aquí regulada, tenen la consideració de subjectes passius les empreses o entitats explotadores de serveis a què es refereix l'apartat anterior, tant si són titulars de les corresponents xarxes a través de les quals s'efectuïn els subministraments com si, no essent titulars de les esmentades xarxes, ho són de drets d'ús, accés o interconnexió a les mateixes.

  7. També són subjectes passius de la taxa les empreses i entitats, públiques o privades, que prestin serveis, o explotin una xarxa de comunicació electrònica en el mercat, conforme al previst als articles 6 i concordants de la Llei 32/2003, de 3 de novembre, General de Telecomunicacions.

  8. Les empreses titulars de les xarxes físiques, a les quals no els resulti aplicable el que es preveu als apartats anteriors, están subjectes a la taxa per ocupacions del sòl, el subsòl i la volada de la via pública, regulada en l'Ordenança fiscal corresponent".

    "Article 5è. Servei de telefonia mòbil - Base imposable i quota tributària

  9. Per determinar la quantia de la taxa per utilització privativa o aprofitament especial del domini públic municipal per part dels serveis de telefonia mòbil, que precisen utilitzar la xarxa de telefonia fixa instal·lada en aquest Municipi s'aplicaran les fórmules següents de càlcul.

    1. Base imposable

      La base imposable, deduïda de l'estimació de l'aprofitament especial del domini públic pel servei de telefonia mòbil es calcula:

      BI = Cmf*Nt+(NH * Cmm)

      Essent:

      Cmf= consum telefònic mitjà estimat, en línies de telefonia fixa, per trucades procedents de telèfons mòbils. El seu import per a l'exercici 2011 és de 50,00 euros/any.

      Nt= Número de telèfons fixes instal·lats en el Municipi, a l'any 2009, que és de 2.035.

      NH= 95% del número d'habitants empadronats en el Municipi. El 2009: 4.245.

      Cmm= Consum telefònic mitjà estimat per telèfon mòbil, per trucades de mòbil a mòbil. El seu import per a 2011 és de 263,00 euros/any.

    2. Quota bàsica

      La quota bàsica global es determina aplicant l'1,4 per 100 a la base imposable.

      QB= 1,4% s/ BI

      Quota tributària/operador= CE *QB

      Essent:

      CE = coeficient atribuïble a cada operador, segons la seva quota de participació en el mercat, incloent-hi les modalitats de

      post-pagament i prepagament.

      El valor de la quota bàsica (QB) per a 2011 és de 17.053,12 euros.

    3. Imputació per operador

      Per a 2013 els valors de CE per cada operador són els següents:

      CE

      Movistar 47,99%

      Vodafone 31,91%

      Orange 17,12%

      Yoigo 1,39%

      Altres 1,59%

      Les quotes trimestrals a satisfer pels operadors relacionats són la quarta part de l'import que resulta d'aplicar el coeficient CE a la quota bàsica establerta a l'apartat b) d'aquest article.

      A efectes de determinar el coeficient CE, els subjectes passius podran provar davant l'ajuntament que el coeficient real de participació en l'exercici anterior al de meritació de la taxa ha estat diferent. En aquest cas, les autoliquidacions trimestrals s'ajustaran aplicant el coeficient acreditat per l'obligat tributari".

      "Article 8è. Règim de declaració i d'ingrés - Serveis de telefonia móvil

  10. Les empreses operadores de serveis de telefonia mòbil relacionades a l'apartat c de l'article 5 d'aquesta ordenança hauran de presentar l'autoliquidació (model TA-2) i fer l'ingrés de la quarta part de la quota bàsica resultant del que estableix l'apartat b del mateix article 5 d'aquesta ordenança en els mesos d'abril, juliol, octubre i desembre.

  11. Altres empreses prestadores de serveis de telefonia mòbil presentaran la seva declaració, en base als paràmetres establerts a l'article 5è i tenint en compte el període de prestació efectiva dels serveis durant l'any 2011.

  12. Un cop conclòs l'exercici 2011 els subjectes passius que provessin, en base a dades oficials, que la seva participació en aquest període hagués diferit del percentatge aplicat a efectes dels còmput de la taxa regulada en la present ordenança, podrán sol·licitar la regularització procedent".

    "Disposició addicional primera. Actualització dels paràmetres de l'article 5

    Les ordenances fiscals dels exercicis futurs...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR