SAP Girona 488/2019, 28 de Junio de 2019

PonenteCARLES CRUZ MORATONES
ECLIES:APGI:2019:907
Número de Recurso530/2019
ProcedimientoRecurso de apelación
Número de Resolución488/2019
Fecha de Resolución28 de Junio de 2019
EmisorAudiencia Provincial - Girona, Sección 1ª

Secció núm. 01 Civil de l'Audiència Provincial de Girona (UPSD AP Civil Sec.01)

Plaça Josep Maria Lidón Corbí, 1 - Girona

17001 Girona

Tel. 972942368

Fax: 972942373

A/e: upsd.aps1.girona@xij.gencat.cat

NIG 1706642120178178555

Recurs d'apel lació 530/2019 1

Matèria: Apel lació civil

Òrgan d'origen: Secció Civil. Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 7 de DIRECCION000

Procediment d'origen: Divorci contenciós 647/2017

Part recurrent / Sol licitant: Cayetano, Azucena

Procurador/a: Narcís Jucglà Serra, Lluis Vergara Colomer

Advocat/ada: RICARD BALLÓ BROTONS, Jose Antonio Lopez Rosales

Part contra la qual s'interposa el recurs: MINISTERI FISCAL

Procurador/a:

Advocat/ada:

SENTÈNCIA NÚM. 488/2019

Magistrats:

Fernando Ferrero Hidalgo

Carles Cruz Moratones

Nuria Lefort Ruiz de Aguiar

Girona, 28 de juny de 2019

FETS

PRIMER

El 8 d'abril de 2019 es van rebre les actuacions de Divorci contenciós 647/2017, procedents del Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 7 de DIRECCION000, a fide resoldre els recursos d'apel lació interposats

pels procuradors Lluis Vergara Colomer en representació de Cayetano, i Narcís Jucglà Serra, en representació de Azucena, contra la sentència de data 31/10/2018, en què consta com a part apel lada el MINISTERI FISCAL.

SEGON

El contingut de la decisió de la Sentència objecte de recurs és el següent:

"DECISIÓ

Estimant la demanda interposada pel procurador Sr. Narcís Jucglà Serra, en nom i representació de la Sra. Azucena contra el Sr. Cayetano, declaro la dissolució del matrimoni format entre parts, per divorci així com les mesures reguladores de les relacions paterno filials en relació els fills comuns, següents:

  1. Les responsabilitats parentals dels progenitors es mantenen amb caràcter compartit.

  2. La guarda i custòdia dels menors Mercedes, Blanca i Abel serà exercida per la mare.

  3. L'atribució de l'ús i gaudiment de l'habitatge familiar i aixovar domèstic a la Sra. Azucena .

  4. L'establiment d'un règim de visites a favor del pare consistent en:

    De Caràcter ordinari: Caps de setmana alterns que, en relació la menor Mercedes, seran amb pernocta, des de les 10:00 hores del dissabte fins les 19:00 hores del diumenge i, respecte els menors Blanca i Abel, sense pernocta, de 10:00 a 19:00 hores del dissabte i diumenge.

    Durant el període de vigència de l'ordre de protecció, el pare haurà de designar una persona amb el consentiment de la mare, a través de la qual realitzar els intercanvis dels menors. Serà el pare qui recollirà i retornarà els fills al domicili matern, bé directament quan finalitzi la prohibició d'acostament, bé a través de la persona prèviament designada mentre aquesta es trobi en vigor.

    De caràcter extraordinari:

    Les vacances d'estiu es dividiran en les setmanes alternes dels mesos de juliol i agost efectuant-se l'intercanvi de la menor Mercedes a les 19:00 hores dels diumenges.

    En els anys parells serà al pare a qui li correspondrà la primera setmana de juliol i en els anys senars a la mare.

    Les vacances de Nadal es dividiran en dos períodes: El primer comprendrà del dia 24 desembre a 19:00 hores fins el 31 de desembre a les 19:00 hores i, el segon, del 31 desembre a 19:00 hores fins el 7 de gener a 19:00 hores.

    En els anys parells serà al pare a qui li correspondrà estar en companyia dels menors en la primera meitat i a la mare el segon i, en els anys senars a la inversa.

    Les vacances de Setmana Santa es dividiran en dos períodes: El primer comprendrà des del divendres, últim dia lectiu, a les 19:00 hores fins el dimecres de Setmana Santa a les 19:00 hores i, el segon, del dimecres Sant a les 19:00 hores fins el dilluns de Pasqua a les 19:00 hores.

    En els anys parells serà al pare a qui li correspondrà estar en companyia dels menors en la primera meitat i a la mare el segon i, en els anys senars a la inversa.

    La filla Blanca i Abel estaran en companyia dels respectius progenitors en els mateixos períodes que la menor Mercedes, no obstant sense pernocta en les setmanes que correspongui estar en companyia del pare, de 10:00 a 19:00 hores.

  5. L'aprovació del pla de parentalitat proposat a instàncies de la aprt demandant i quin contingut és el següent:

    Cada progenitor es farà càrrec per sí mateix o bé ocasionalment mitjançant altres persones que designi, de les tasques domèstiques generades per la cura, educació i atenció de les filles mentre estiguin en la seva companyia.

    Els pares hauran d'informar-se mútuament de manera immediata sobre qualsevol circumstància rellevant que es produeixi respecte les menors quan aquestes estiguin sota la seva responsabilitat.

    En cas de malaltia o accident el progenitor amb qui es trobin els fills, haurà de comunicar-ho a l'altre progenitor el més aviat possible i, en tot cas, hauran de consensuar les decisions sobre l'elecció de metge, tractament, hospitals, etc.

    Durant la vigència de l'ordre de protecció adoptada, aquesta comunicació haurà de portar-se a terme a través de la persona designada per les parts com a intermediària.

    Cada progenitor haurà de comunicar a l'altre, amb un preavís de 30 dies, la seva intenció de canviar de domicili. Si el canvi de domicili fos incompatible amb el règim de visites que s'estableix, els progenitors hauran de revisar el pla de parentalitat en el cas de que sigui possible. Durant la vigència de l'ordre de protecció adoptada, aquests canvis hauran de notificar-se a través de la persona designada per les parts com intermediària.

  6. L'establiment d'una pensió d'aliments a favor de cadascun dels fills haguts en comú, d'import cent cinquanta euros (100 euros) mensuals, a càrrec de progenitor patern, que haurà de fer efectius dins els cinc primers dies de cada mes en el compte que, a l'efecte, la mare designi, quantitat que haurà de ser actualitzada anualment conforme l'IPC nacional o organisme que el substitueixi.

    Tanmateix, cadascun dels progenitors s'haurà de fer càrrec de la meitat de les despeses extraordinàries, enteses com extraordinàries les despeses metges, terapèutiques, farmacèutiques, sanitàries no cobertes per la Seguritat Social i analogues, així com les excursions escolars, matrícules, llibres i material escolar i activitats extra escolars, acordades de mutu acord per ambdós progenitors.

  7. No ser procedent l'establiment de pensió compensatòria a favor de la Sra. Azucena ni acordar que el pagament del lloguer del que fora habitatge familiar correspongui al Sr. Cayetano .

    No és procedent fer expressa imposició de costes."

    L'anterior sentència va ser aclarida mitjançant interlocutòria de data 27/11/2018.

TERCER

El recurs es va admetre i es va tramitar de conformitat amb la normativa processal per a aquest tipus de recursos. Es va assenyalar la data per dur a terme la deliberació, votació i decisió, que han tingut lloc el 26/06/2019.

QUART

En la tramitació d'aquest procediment s'han observat les normes processals essencials aplicables al cas.

Es va designar com a ponent el magistrat Carles Cruz Moratones.

FONAMENTS DE DRET

Primer

Acceptem els de la Sentència contra la qual s'apel la.

Segon

En el present procediment de divorci seguit davant del jutjat de primera instància i instrucció 7 de DIRECCION000, especialitzat en Violència de Gènere, es dicta resolució acordant el divorci entre els dos cònjuges i disposa com a mesures definitives la de la guarda i custòdia dels tres fills (7,3 i 1 anys d'edat) a la mare, amb dret de visites del pare i una pensió d'aliments a càrrec d'aquest de 100€ mensuals per a cada fill.

Contra tal decisió s'alcen els dos progenitors. El Ministeri Fiscal s'oposa als dos recursos.

Tercer

Recurs del Sr. Cayetano

El recurrent insisteix en demanar la guarda compartida per setmanes entre els dos progenitors i d'estimarse es veuria afectada la pensió d'aliments adoptada (reclama el pagament per cada progenitor en un compte comú de 150€ mensuals).

L' article 233-8.3 del Codi civil de Catalunya disposa que " L'autoritat judicial, en el moment de decidir sobre les responsabilitats parentals dels progenitors, ha d'atendre de manera prioritària l'interès del menor ". I aquest precepte, en seu específica de responsabilitat parental, no és més que una manifestació del principi general que es conté a l'article 211-6.1, ubicat en la regulació de la personalitat i la capacitat civil, en el que clarament s'afirma que " L'interès superior del menor és el principi inspirador de qualsevol decisió que l'afecti ".

L' article 233-11, 3 del CCC disposa: "3 . En interès dels fills, no es pot atribuir la guarda al progenitor contra el qual s'hagi dictat una sentència ferma per actes de violència familiar o masclista dels quals els fills hagin estat o puguin ésser víctimes directes o indirectes. En interès dels fills, tampoc no es pot atribuir la guarda al progenitor mentre hi hagi indicis fonamentats que ha comès actes de violència familiar o masclista dels quals els fills hagin estat o puguin ésser víctimes directes o indirectes."

El TSJC, en sentència de 30 de maig de 2013, ja va indicar que " En efecte, la supremacia de l'interès del menor com a paràmetre essencial per a la determinació dels règims de guarda i per així possibilitar el desenvolupament essencial del menor, resulta del que disposa l' article 39 de la Constitució, els articles 12 i 15 del Reglament de la Unió europea 2201/2003 de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR