SAP Barcelona 343/2019, 27 de Mayo de 2019

PonenteMARIA DOLORS MONTOLIO SERRA
ECLIES:APB:2019:5830
Número de Recurso23/2018
ProcedimientoRecurso de apelación
Número de Resolución343/2019
Fecha de Resolución27 de Mayo de 2019
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 1ª

Sección nº 01 de la Audiencia Provincial de Barcelona. Civil

Paseo Lluís Companys, 14-16 - Barcelona - C.P.: 08018

TEL.: 934866050

FAX: 934866034

EMAIL:aps1.barcelona@xij.gencat.cat

N.I.G.: 0800642120158215621

Recurso de apelación 23/2018 -C

Materia: Juicio Ordinario

Órgano de origen:Sección Civil. Juzgado de Primera Instancia e Instrucción nº 1 de Arenys de Mar

Procedimiento de origen:Procedimiento ordinario 916/2015

Parte recurrente/Solicitante: CANDIDATURA D'UNITAT POPULAR

Procurador/a: Montserrat Pallas Garcia

Abogado/a: XAVIER MONGE PROFITOS

Parte recurrida: Martina, Maximiliano, Moises, Norberto, Pablo, Rafaela, Reyes, Rosaura, Salvadora, Sofía, Valentina, Visitacion, Marí Trini, María Teresa, Adelaida, Alejandra

Procurador/a: ANDREU CARBONELL BOQUET

Abogado/a: Santiago Gonzalez Arias

SENTENCIA Nº 343/2019

Barcelona, 27 de mayo de 2019.

La Secció Primera de l'Audiència Provincial de Barcelona, integrada per els Magistrats Il lm. Sr. Antonio RECIO CÓRDOVA, Il lma. Sra. Amelia MATEO MARCO, i Il lma. Sra. Maria Dolors Montolio Serra, el primer dels quals ha actuat com a president del Tribunal, ha vist el recurs d'apel lació número 23/18 interposat contra la sentència dictada en data 31 de juliol de 2017 en el procediment núm. 916/15 tramitat pel Jutjat de 1a Instància núm. 1 d'Arenys de Mar . Ha estat recurrent CANDIDATURA D'UNITAT POPULAR i apel lats la Sra. Rafaela, la Sra. Reyes, la Sra. Rosaura, la Sra. Salvadora, la Sra. Sofía, la Sra. Valentina, la Sra. Visitacion, la Sra. Marí Trini, la Sra. María Teresa, la Sra. Adelaida, la Sra. Alejandra, la Sra. Martina, el Sr. Maximiliano

, el Sr. Moises, el Sr. Norberto i el Sr. Pablo . Un cop feta la deliberació, ha pronunciat, en nom de S.M. el Rei d'Espanya, la següent resolució.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la sentència objecte d'apel lació és la següent: " Estimo sustancialmente la demanda presentada por la Procuradora dels Tribunals Sr. Andreu Carbonell Boquet, en nom y representació de Rafaela, Reyes, Rosaura, Salvadora, Sofía, Valentina, Visitacion, Marí Trini, María Teresa, Adelaida, Alejandra, Martina, Maximiliano, Moises, Norberto y Pablo contra CANDIDATURA D'UNITAT POPULAR (CUP) y, en conseqüència:

  1. Declaro nul el l'acord d ela Assemplea Territorial Maresme Barcelonès Nord de 3 de juny de 2015 i l'acord del Secretarial Nacional de 8 de juny de 2015 i la resolución 4/2015 de la Comissió de Garanties den tant ratifiquen el primer.

  2. Declaro nul l'acord 4 d ela junta de 6 de juliol de 2015 d l'Assemblea Local de la CUP D'Arenys de Munt pel que es deroga el Reglament d'Organització Interna de la CUP d'Arenys de Munt.

  3. Declaro nul l'acord d ela junta de 4 de agost de 2015 de l'Assemblea Local de la CUP d' Arenys de Munt pel que s'expulsa al Sr. Maximiliano .

  4. Declaro que Marí Trini, Visitacion, María Teresa, Adelaida, Reyes, Maximiliano, Rafaela i Moises tenen la condició d emilitnats de la CUP.

  5. Declaro que Rosaura, Martina, Salvadora, Valentina, Sofía, Alejandra, Norberto i Pablo tenen la condició d'afiliats a la CUP.

  6. Declaro que Marí Trini Visitacion, María Teresa Adelaida, Reyes, Maximiliano, Rafaela, Moises

, Rosaura, Martina, Salvadora, Valentina, Sofía, Alejandra, Norberto i Pablo son membre de la Assemplea Local de la CUP d'Areny de Munt.

Amb imposició de les costes del pocediment a la part demandada."

SEGON

Les parts esmentades han manifestat en els escrits respectius d'apel lació o, si s'escau, d'impugnació les seves peticions i arguments en què les fonamenten, segons consta en les actuacions.

La ponent d'aquesta resolució ha estat la Magistrada Il lma. Sra. Maria Dolors Montolio Serra.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Plantejament del litigi

I.Setze integrants de la que havia estat l'Assemblea Local de la CUP d'Arenys de Munt formulen una demanda contra la Candidatura de la Unitat Popular (CUP) sol licitant que es declari "la nul litat de les resolucions que imposen als demandants la seva expulsió per tractar-se d'expulsions irregulars i en conseqüència, ordeni la readmissió d'aquests en la seva condició de militants del partit i membres de ple dret del mateix confirmant a tots ells com a membres de l'Assemblea Local d'Arenys de Munt de la CUP, i per tant, aquesta Assemblea Local de la CUP i cap altre com l'autèntica a Arenys de Munt".

Sosté que s'ha infringit la CE, la LO 6/2002 de 27 de juny de partits polítics, els art. 4, 6-12, 19, 95, 107 a i c, 111.4 i 113 dels estatuts de la CUP i els art.4, 10 i 41 del reglament d'organització interna ( ROI) de l'Assemblea Local d'Arenys de Munt de la CUP .

II.La CUP s'oposa a la demanda. Puntualitza, en primer lloc, que només sis dels demandants són militants com a persones donades d'alta en el cens nacional, els altres són mers col laboradors( art. 7.1 dels estatuts) per tant no tenen legitimació activa. Entén, d'altra banda, que es plantegen davant dels tribunals civils qüestions que els estan vedades com és decidir qui forma part de l'assemblea local o la nul litat de resolucions. Explica que, degut als conflictes que es succeïen a l'Assemblea Local d'Arenys de Munt entre alguns militants i col laboradors, es va demanar la intervenció de l'Assemblea Territorial del Maresme i Barcelonès Nord que en una reunió de 3 de juny de 2015 i en virtut de les facultats que té atribuïdes estatutàriament, va acordar no reconèixer al Sr. Moises " com a representant de la CUP d'Arenys de Munt ni a l'Ajuntament ni en cap altra institució, demanar-li la seva renuncia a l'acta de regidor, reconèixer com a Assemblea Local de la CUP d'aquella localitat a la formada per sis militants nacionals (la reunida el 6 de juliol de 2015) que seria qui hauria de definir i determinar la seva representació a l'Ajuntament i en la política local.

Dit acord va ser ratificat pel Secretariat Nacional en sessió de 8 de juny de 2015. Plantejat el conflicte davant la Comissió de Garanties de la CUP, que era l'òrgan a qui corresponia resoldre-ho, se li va donar resposta.

Finalment, sosté que el Sr. Maximiliano va ser donat de baixa de l'Assemblea Local el 12 d'octubre de 2015 perquè no va voler acatar les decisions del Secretariat Nacional, l'Assemblea Territorial i la Comissió de Garanties( art. 5.e dels estatuts). El Sr. Maximiliano podia recórrer aquesta decisió davant la Comissió de Garanties ( art. 4 f dels estatuts) i no ho ha fet.

III.La sentència entén que tots els demandants, sigui el nom que se'ls doni (militants uns, afiliats altres), són membres integrants de la CUP i que la seva expulsió requeria d'una decisió de partit. Aprecia que les expulsions s'han pres al marge d'un procediment disciplinari que garantís els drets dels afiliats. Declara, en conseqüència, la nul litat de l'acord de l'Assemblea Territorial Maresme -Barcelonès Nord de 3 de juny de 2015, el del Secretariat Nacional de 8 de juny de 2015, la resolució 4/15 de la Comissió de Garanties que ratifica l'anterior així com l'acord 4 pres a l'Assemblea Local de 6 de juliol de 2015 en relació als demandants que no tenen la consideració de militants nacionals. Declara quins dels demandants són mers afiliats i quins són militants de la CUP. Sosté que no correspon a la jurisdicció civil declarar la readmissió de membres ni l' autenticitat de determinada Assemblea Local en front d'una altra; per tant en aquests darrers dos punts desestima la demanda. Les costes s'imposen a la demandada.

IV.La CUP recorre contra aquesta resolució. Denuncia, en primer lloc, la incongruència extra petita en què incorre la sentència en tant que efectuen declaracions que no s'havien sol licitat, concretament la nul litat de la resolució 4/2015 de la comissió de garanties, l'acord de la junta de 6 de juliol de 2015 de l'assemblea local d'Arenys de Munt i l'establiment d'una doble categoria entre afiliats i militants. Refereix, a continuació, que s'han interpretat de forma errònia els estatuts de la CUP i el ROI d'Arenys de Munt. Insisteix que la sentència es pronuncia sobre qüestions vedades a la jurisdicció ordinària com és si una persona ha de ser admesa o no com a militant o la nul litat d'una resolució. Finalment, i en qualsevol cas, considera que no se li haurien d'haver imposat les costes perquè la demanda no ha estat totalment estimada.

V.Els demandants sol liciten que no s'admeti el recurs o en el seu cas, es desestimi.

VI.El Ministeri fiscal es va adherir parcialment al recurs. Descarta que la sentència incorri en incongruència. Entén que s'ha vulnerat el dret d'associació i participació política però no de tots els demandants sinó només d'aquells que són militants reconeguts de la CUP els quals han de ser reintegrats en la seva militància sense perjudici de la facultat del partit de iniciar els tràmits d'expulsió seguint les normes establertes a l'efecte. Sosté que la sentència efectua una indeguda equiparació entre militants i col laboradors.

SEGON

Consideració prèvia: admissibilitat del recurs.

Malgrat que l'apel lada sosté que el recurs no s'hauria d'admetre a tràmit, no al lega cap motiu perquè hagués de ser així. Tampoc l'aprecia aquest Tribunal. La sentència és susceptible de recurs d'apel lació d'acord amb l' article 455 LEC i en la seva interposició s'han complert els requisits establerts a l'article 458 d'aquest text legal. Per tant no hi ha cap motiu perquè no s'hagi d'examinar.

TERCER

Incongruència

L' article 218 LEC exigeix que la sentència resolgui totes les qüestions debatudes en el procediment, donant a cadascuna d'elles una resposta suficientment raonada ( per totes SSTS 14 de març i 20 de juliol del 2011, 10 de gener de 2012, 4 de desembre de 2013, 20 de novembre de 2018 ).

Atès que és a les parts a qui correspon la delimitació de l'objecte del litigi, fixant els termes del debat judicial, la sentència incorre en incongruència per excés o extra petitum quan es concedeix o es fa un pronunciament sobre una pretensió que no ha estat oportunament...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR