SAP Tarragona 84/2019, 12 de Marzo de 2019

PonenteMANUEL GALAN SANCHEZ
ECLIES:APT:2019:209
Número de Recurso137/2018
ProcedimientoRecurso de apelación
Número de Resolución84/2019
Fecha de Resolución12 de Marzo de 2019
EmisorAudiencia Provincial - Tarragona, Sección 3ª

Secció núm. 03 de l'Audiència Provincial de Tarragona. Civil

Avinguda Presid. Lluís Companys, 10 - Tarragona

43005 Tarragona

Tel. 977920103

Fax: 977920113

A/e: aps3.tarragona@xij.gencat.cat

NIG 4312342120168106874

Recurs d'apel lació 137/2018 C

Matèria: Judici ordinari altres supòsits

Òrgan d'origen: Jutjat de Primera Instància núm. 4 de Reus

Procediment d'origen: Procediment ordinari 593/2016

Part recurrent / Sol licitant: Indalecio

Procurador/a: Rosa Monne Tost

Advocat/ada: Joan Andreu Reverter Garriga

Part contra la qual s'interposa el recurs: CAIXABANK, S.A.

Procurador/a: Francesc Franch Zaragoza

Advocat/ada: DIANA DEL MORAL BERNAL

SENTÈNCIA NÚM. 84/2019

MAGISTRATS IL LMS. SRS.

GUILLERMO ARIAS BOO (President)

JOAN PERARNAU MOYA

Manuel Galan Sanchez (Ponent)

Tarragona, a 12 de març de 2.019.

Vist per aquesta Secció Tercera de la Audiència Provincial el RECURS D'APEL LACIÓ interposat pel Sr. Indalecio representat per la Procuradora dels Tribunals Sra. Monné Tost i defensat pel Lletrat Sr. Reverter i Garriga, contra la Sentència de 27 de juliol de 2.017 dictada pel Jutjat de Primera Instància núm. 4 de Reus, judici ordinari núm. 593/16, al qual figura com a part demandant l'apel lant, i com a part demandada CAIXABANK, S.A. representat pel Procurador dels Tribunals Sr. Franch Zaragoza i assistit per la Lletrada Sra. Del Moral Bernal.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

La resolució recorreguda conté la següent Decisió:

"Que DESESTIMANDO íntegramente la demanda promovida por la Procuradora Sra. Mª Rosa Monné Tost en nombre y representación de Indalecio debo absolver y absuelvo a CAIXABANK SA de las pretensiones deducidas con imposición a la actora de las costas causadas."

Segon

Contra la esmentada resolució es va interposar recurs d'apel lació per la representació processal del Sr. Indalecio d'acord a les al legacions contingudes al seu escrit.

Tercer

Per la representació processal de la part apel lada es va presentar escrit d'oposició al recurs.

FONAMENTS JURÍDICS

Primer

Pronunciaments impugnats.

Interposa el Sr. Indalecio el present recurs d'apel lació contra la sentència d'instància que desestima la seva demanda formulada en exercici d'una acció de nul litat de clàusules abusives (tercera bis -interès variable- i sisena -interessos moratoris-), al legant error en la valoració de la prova perquè fa a la consideració de que el Sr. Indalecio no és consumidor; respecte a la improcedència del control de transparència; de la clàusula d'interessos de demora; i sobre la imposició de les costes processals de la instància.

Segon

Error en la valoració de la prova perquè fa a la consideració de que el Sr. Indalecio no és consumidor.

Es mostra en desacord la part recurrent amb el pronunciament de la resolució d'instància referent a que l'actor Sr. Indalecio no té la condició de consumidor, al considerar que sí va acomplir la càrrega probatòria d'acreditar la seva qualitat de consumidor (v. folis 317 i ss. de les actuacions). El motiu no pot prosperar, i molt menys sota l'argument de que "no s'ha tingut en compte la testifical del Sr. Ángel Jesús " (foli 318), atès que la Jutgessa a quo ha realitzat una valoració conjunta de la prova com així resulta, per exemple, quan diu "debe analizarse la prueba practicada limitada a la documental acompañada con los escritos iniciales y el interrogatorio en calidad de testigo de Ángel Jesús socio y administrador de Reinabort Cerveseria SL" (foli 311), o "De dicha prueba, especialmente de la documental acompañada por la demandada no puede sino concluirse ..." (foli 312).

Així resulta acreditat:

a.- que l'actor i l'entitat bancària van atorgar el 06-10-2006 escriptura de crèdit obert amb garantia hipotecària (folis 21 i ss.);

b.- el mateix dia 06-10-2006 el Sr. Indalecio i el Sr. Ángel Jesús van constituir la societat Reinabort Cerveseria SL (així consta per exemple a l'escriptura pública d'assumpció de deute de 10-04-2008, foli 166 revers);

c.- el dia 10-04-2008 es va atorgar escriptura d'assumpció de deute (folis 166 i ss.) en virtut de la qual el Sr. Indalecio cedeix a la companyia mercantil REINABORT CERVESERIA, S.L., "que asume la deuda personal dimanante del crédito hipotecario a que se ha hecho referencia en la exposición de esta escritura, y en consecuencia la condición de PARTE ACREDITADA y se subroga en todos los derechos y obligaciones dimanantes de la referenciada escritura de crédito hipotecario" (foli 169 revers), afegint que "La Caixa acepta la asunción de deuda realizada en esta escritura ..." (foli 171).

Partint d'això, hem d'analitzar la resta de prova i així, a la Proposta de Riscs - Particulars de La Caixa figura com a finalitat de l'operació "PARTICIP.SOCIEDAD. /// GASTOS INSTALACION NEGOCIO HOSTELERIA EN CAMBRILS" (foli 150); igualment, a l'annex a la fulla de proposta de riscs (foli 152) es fa constar en quant a la finalitat que "EL SR. Indalecio HA CONSTITUIDO LA SOCIEDAD "REINA BORT CERVECERIA, S.L." ....... PARA LA INSTALACIÓN Y

EXPLOTACION DE UNA CERVECERIA EN LA PLAZA ..., CADA UNO DE LOS SOCIOS APORTA 120.000 EUROS PARA SUFRAGAR LOS GASTOS DE INSTALACION Y ADECUACION DEL LOCAL. POR ESTE MOTIVO EL SR. Indalecio NOS SOLICITA ESTA OPERACION PARA SUFRAGAR PARTE DE LOS GASTOS ANTERIORMENTE MENCIONADOS", fent referència a continuació a la capacitat de devolució ( "EL IMPORTE DE LAS COSTAS DEL CREDITO SUPONEN EL 30% DEL IMPORTE DEL REPARTO DE BENEFICIOS ESPERADO A TRAVES DEL PLAN DE NEGOCIO DE LA EMPRESA" ), garanties i compensacions. Per tant, tal i com es diu a la resolució impugnada, especialment d'aquesta prova documental citada, permet concloure que la finalitat del préstec era amb la finalitat de ser invertit en l'activitat professional creada a l'efecte i, per tant, el Sr. Indalecio, soci fundador i administrador solidari de ""Reinabort Cerveseria, S.L." (foli 164 revers), al present supòsit, no té la condició de consumidor.

Així, el Reial Decret Legislatiu 1/2007 per la defensa dels consumidors i usuaris disposa al seu article 3.1r que "A efectos de esta norma y sin perjuicio de lo dispuesto expresamente en sus libros tercero y cuarto, son consumidores o usuarios las personas físicas que actúen con un propósito ajeno a su actividad comercial,

empresarial, oficio o profesión", i igualment la Llei 22/2010 del Codi de Consum de Catalunya assenyala al seu article 111-2 que "A los efectos de la presente ley, se entiende por: a) Personas consumidoras y usuarias: las personas físicas o jurídicas que actúan en el marco de las relaciones de consumo en un ámbito ajeno a una actividad empresarial o profesional" .

Per tant, hem d'aplicar al cas el que hem dit, per exemple, a les nostres Interlocutòries de 04 d'octubre de 2016 (ROJ: AAP T 325/2016 - ECLI:ES:APT:2016:325A) i de 13-09-2018, rotllo 668/17:

"La Sentencia del Pleno del Tribunal Supremo de 03 de junio de 2.016 (ROJ: STS 2550/2016 -ECLI:ES:TS:2016:2550 ) señala: "

TERCERO

El control de las condiciones generales de contratación en contratos celebrados con profesionales o empresarios. Caracterización legal y jurisprudencial.

  1. - La Exposición de Motivos de la Ley de Condiciones Generales de la Contratación indica claramente que el concepto de abusividad queda circunscrito a los contratos con consumidores, pero añade: "Esto no quiere decir que en las condiciones generales entre profesionales no pueda existir abuso de una posición dominante. Pero tal concepto se...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR