STSJ Cataluña 4884/2018, 21 de Septiembre de 2018

PonenteMARIA MACARENA MARTINEZ MIRANDA
ECLIES:TSJCAT:2018:8986
Número de Recurso3727/2018
ProcedimientoRecurso de suplicación
Número de Resolución4884/2018
Fecha de Resolución21 de Septiembre de 2018
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2017 - 8003606

mm

Recurso de Suplicación: 3727/2018

ILMO. SR. IGNACIO MARÍA PALOS PEÑARROYA

ILMO. SR. LUIS REVILLA PÉREZ

ILMA. SRA. M. MACARENA MARTINEZ MIRANDA

En Barcelona a 21 de septiembre de 2018

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 4884/2018

En el recurso de suplicación interpuesto por Pura frente a la Sentencia del Juzgado Social 3 Barcelona de fecha 5 de marzo de 2018 dictada en el procedimiento nº 359/2017 y siendo recurridos INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL (INSS), TRESORERIA GENERAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, BARCELONA DE SERVEIS MUNICIPALS, S.A. y FREMAP MUTUA DE ACCIDENTES DE TRABAJO Y ENFERMEDADES DE LA SEGURIDAD SOCIAL NUMERO 61, ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. M. MACARENA MARTINEZ MIRANDA.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Accidente de trabajo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 5 de marzo de 2018 que contenía el siguiente Fallo:

Desestimo la demanda interposada per Pura, contra Institut Nacional de la Seguretat Social, Tresoreria General de la Seguretat Social, Fremap MCSS núm. 61 i Barcelona Serveis Municipals, SA, absolc la part demandada de totes les peticions de la demanda.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"Primer. La Sra. Pura, amb DNI núm. NUM000, amb núm. afiliació a la SS NUM001, data de naixement NUM002 .67, prestava serveis per l'empresa Barcelona Serveis Municipals, SA, en la qual tenia una categoria professional/professió d' oficial de parquímetres (no controvertit).

Segon

En data 22.07.15 va patir un accident de treball in itinere, que li va provocar policontusions, abrasions en ESD i mama dreta i fractura luxació oberta del canell dret, tractada amb osteotaxis; el mateix dia va passar a la situació d'incapacitat temporal el mateix dia fins el dia 18.11.16, data en què es va reincorporar a treballar (expedient administratiu). Quan es va reincorporar se li va fer una avaluació pel servei de prevenció aliè i va dictaminar que estava apte per treballar, però condicionat a les adaptacions següents: descansar 10 minuts cada 2 hores i adoptar mesures ergonòmiques per utilitzar majoritàriament l'extremitat superior esquerra (foli 138).

Tercer

La mútua va iniciar l'expedient administratiu i l'Institut Català d'Avaluació Mèdica va emetre el seu preceptiu informe en data 04.11.16 en el que proposava la qualificació com lesions permanents no invalidants i assenyalava com lesions les següents:

"FRACTURA LUXACION ABIERTA DE MUÑECA DERECHA + LESIONES POR ABRASION/QUEMADURA EN ESD TRATADAS QUIRURGICAMENTE Y CON RHB

FUNCIONAL, CON SECUELAS ACTUALES DE LIMITACION DE LA MOVILIDAD EN MUÑECA DERECHA INFERIOR A 50% + PERDIDA DE FUERZA LEVE-MODERADA Y CICATRICES". En data 16.12.16 el director provincial de l'entitat gestora demandada va dictar resolució que declarava l'existència de Lesions Permanents no Invalidants, barems 77 i 110, i el dret a percebre una indemnització de 3.110 euros. Contra aquesta resolució la part demandant va interposar reclamació prèvia que va es va desestimar per resolució de data 15.03.17. (expedient administratiu)

Tercer

La base reguladora de la prestació reclamada per IP parcial és de 2.157,34

euros mensuals i per IP Total de 25.865,69 euros anuals (fet conforme).

Quart

Les funcions desenvolupades pel demandant, segons el conveni col lectiu de

l'empresa, com a oficial d'operacions eren les següents (Conveni col lectiu):

  1. Efectuará con los medios que le sean facilitados, la verificación del cumplimiento de las normas establecidas por el Ayuntamiento de Barcelona, informando a los usuarios del mismo de su correcta utilización.

  2. Cumplimentará respecto al servicio que realiza cuanta documentación le sea requerida por la empresa bien en soporte impreso, o en cualquier otro medio, incluyéndose la realización de boletines de denuncia, avisos, etc., que se establezca

    para la mejor realización del servicio.

  3. Verificará el correcto funcionamiento de los medios técnicos que le sean adscritos, bien con carácter individual o de instalaciones de la empresa, notificando mediante los sistemas que se establezcan, las anomalías observadas, comprobando su posterior funcionamiento.

  4. Colaborará y notificará mediante los sistemas que se establezcan las anomalías y

    desperfectos en la vía pública o en su mobiliario urbano (semáforos, contenedores, señales, obras, etc.)

  5. Colaborará con la autoridad municipal en aquellas funciones o actividades que le

    sean encomendadas por la Empresa, como mejor desarrollo del servicio.

  6. En los casos que no sean de su competencia, podrá requerir y pondrá en conocimiento de la autoridad que se presente, de las circunstancias o hechos que en razón a su actividad en la vía pública se hayan producido, dando inmediato conocimiento de los mismos a la Dirección de la Empresa, de acuerdo con los procedimientos que se establezcan.

  7. Efectuará de acuerdo con la normativa vigente en cada momento, la supervisión y

    control de las infracciones para las que estén habilitados y que se produzcan en las zonas asignadas de trabajo y sus alrededores.

  8. Supervisará y coordinará, previo requerimiento de su Línea de Mando, las zonas de trabajo que puedan ser asignadas a los Auxiliares Parquímetro.

Cinquè

Les lesions i limitacions que presenta la part demandant després de rebre assistència mèdica derivada de l'accident que va patir són: limitació l'avantbraç i canell dret (abducció/aducció, flexió -59,06%, extensió -67,40%, prensió de la mà -58,45%, opositor del polze -53,99%, i dèficit muscular dels flexors del canell -81,50%,

de dits de -74,86%), deformitat de la cara anterior del canell dret, cicatrius i pèrdua de massa muscular, amb limitació de la flexió complerta dels dits, no de l'extensió, moviment de pinça possible però amb pèrdua de força muscular i amb dificultat de ser precisa (folis 125-135)."

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandante, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado no impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Por la parte actora se interpone recurso de suplicación contra la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social que, desestimando la pretensión sobre declaración de incapacidad permanente total, y subsidiariamente parcial, ambas para su profesión habitual, derivada de accidente de trabajo, absolvió a las entidades codemandadas de aquélla. El recurso no ha sido impugnado.

Como primer motivo del recurso, al amparo del apartado b) del artículo 193 de la Ley Reguladora de la Jurisdicción Social, la parte actora recurrente insta la revisión de varios de los ordinales del relato de hechos probados de la sentencia de instancia.

  1. Comenzando por el hecho probado segundo, se propone la siguiente redacción alternativa:

    "En data 22.07.15 va patir un accident de treball in itinere, que li va provocar policontusions, abrasions en ESD i mama dreta i fractura luxació oberta del canell dret, tractada amb osteotaxis; el mateix dia va passar a la situació dincapacitat temporal fins el dia 18.11.16, data en què es va incorporar a treballar (expedient administratiu).

    Quan es va reincorporar, en base a les adaptaciones suggerides pel servei de prevenció (nou control en sis mesos, evitar el moviment de pinça de pes a utilitzar majoritàriament l extremitat superior esquerra), se li van indicar les següents adaptacions específiques del seu lloc de treball:

    De manera progressiva, anar realitzant les tasques que fins ara efectuava amb la mà dreta, amb la mà esquerra.

    Fer ús dun cinturón amb un sistema de tancament que facilita la operació de posar i treure amb menys esforç.

    Distribuir el material (talonari, altre material en paper) en les butxaques existents en la roba de treball.

    Reduïr la tasca descriptura fent ús de les opciones de què disposa la PDA que permite fer fotografies i ús de la veu quan tingui que fer el registre d una matrícula en cas de denúncia.

    Modificació del posicionament actual de la pera, situant el walkie en el costat dret del cinturó, però pasant el cable per la part de darrera de lespatlla, de manera que la pera quedi situada en el costat superior esquerra per a facilitar-ne l ús en cas de emergència.

    Sofereix la posibilitat de disposar duna motxilla per reduir el pes que es porta a nivel de caderes i que dificulta la manipulació del cinturó.

    Aquestes adaptacions no es van poder posar en práctica perquè en data 2 de maig de 2017 la treballadora es va incorporar a un nou lloc de treball amb funcions de visualitzador, ben diferentes a les que tenia com a oficial 1ª parquímetres:

    Busca activa del allotjaments turístic i vivendes dús turístic (huts) il.legals, sense llicència o que incompleixin les condicions de licència o normativa turística.

    Investigació via web, revisió administrativa, localització física dels allotjaments i vivendes dús turístic.

    Elaboración de fitxes, informes i altres documents de les proves obtingudes.

    Revisió de localizacions del expedient amb procediments oberts i en tràmit dal.legacions.

    Gestió, explotació i manteniment de la base de dades obtinguda a requeriment del serveis d inspecció de lAjuntament.

    Visualització dactivitats i elements de la via pública i del paissatge urbà no vinculats a l estacionament de vehicles, que incompleixin les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR