SAP Barcelona 114/2019, 28 de Febrero de 2019

PonenteESTEVE HOSTA SOLDEVILA
ECLIES:APB:2019:1592
Número de Recurso462/2017
ProcedimientoRecurso de apelación
Número de Resolución114/2019
Fecha de Resolución28 de Febrero de 2019
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 14ª

SENTÈNCIA 114/2019

Secció Catorze

Rotllo núm. 462/2017

Il lustres senyors magistrats:

Agustín Vigo Morancho

Esteve Hosta Soldevila

Sergio Fernández Iglesias

Barcelona, 28 de febrer de 2019

VIST per la Secció Catorze d'aquesta Audiència Provincial el rotllo nº 462/2017 dimanant de les actuacions de procediment ordinari seguides amb el nº 241/2015- PI pel Jutjat de Primera Instància nº 2 d'Igualada a instancia del Sr. Narciso contra el Sr. Nicanor i la Sra. Sacramento, que al seu torn van formular reconvenció contra aquell, en virtut del recurs d'apel lació interposat per la part demanda /actora reconvencional contra la Sentència dictada per la jutgessa de l'expressat Jutjat, que la part actora /demandada reconvencional també va impugnar.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la Sentència apel lada és del tenor literal següent:

Se desestima la demanda interpuesta por Narciso y, en su virtud, se absuelve a Nicanor y Sacramento .

Se desestima la demanda reconvencional interpuesta por Nicanor y Sacramento y, en su virtud se absuelove a Narciso .

Se imponen las costas a Narciso, y a Nicanor y Sacramento en los términos establecidos en el Fundamento de Derecho Séptimo

SEGON

Admesos el recurs d'apel lació de la part demandada / actora reconvencional i la impugnació de la Sentència de la part actora / demandada reconvencional, les actuacions originals es van elevar a l'Audiència Provincial de Barcelona, que les va repartir a aquesta Secció Catorze, en la qual, seguits els corresponents tràmits processals, va tenir lloc la deliberació el dia 13 de desembre de 2018

TERCER

En la tramitació del present procediment s'han observat i complit les prescripcions legals, tot i que aquesta resolució no s'ha dictat en el termini legal de l' art. 465.2 de la LEC degut a causes estructurals, la qual cosa es fa constar als efectes de l' art. 211.2 de la LEC .

VIST, sent ponent el magistrat Sr. Esteve Hosta Soldevila.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

No s'accepten els de Sentència recorreguda, llevat d'aquells que implícitament resultin confirmats pels que desenvolupem a continuació.

SEGON

Les parts i l'objecte del plet.

  1. - L'actor / demandat reconvencional Narciso és propietari de la finca de l'avinguda DIRECCION000 nº NUM000 del poble de Carme (registral nº NUM001 ), confinant pel fons, en el seu límit sud, amb el fons de la finca del carrer DIRECCION001 nº NUM002 de la localitat (registral nº NUM003 ), propietat dels demandats / actors reconvencionals Nicanor i Sacramento . A la finca de l'actor hi ha un edifici d'una sola planta destinat o que havia estat destinat a garatge

    L'actor va adquirir la finca l'any 1995 per herència del seu pare, Juan Alberto, que havia comprat el terreny l'any 1963 i havia construït l'edificació l'any 1978. La descripció de la finca efectuada a la inscripció 7a del Registre de la Propietat relativa al títol de propietat de l'actor diu que el garatge té una superfície aproximada de 300 m2 i que a la part del darrera hi ha un pati de 160,50 m2. No esmenta cap altre construcció d'obra apart del garatge.

    El títol de propietat de l'actor, consistent en l'escriptura de manifestació i acceptació de l'herència del seu pare, és el document 1 de la demanda. La registral NUM001 és l'immoble 3.- de l'escriptura.

    A la demanda l'actor exercita l'acció negatòria de servitud i subsidiàriament l'acció reivindicatòria en relació a un pati situat en el límit de les finques registrals NUM001 i NUM003 .

  2. - Els demandats / actors reconvencionals Nicanor i Sacramento són propietaris de la casa del carrer DIRECCION001 nº NUM002 del poble (registral nº NUM003 ), confinant per la seva part posterior, en el seu límit nord, amb la part posterior de la registral NUM001 .

    Van comprar la finca l'any 2005 a Rogelio i Romualdo (inscripció 7a del RP), que al seu torn l'havien comprat l'any 2003 a Juan Luis (inscripció 4a), que l'havia comprat el 2001 a Marta (inscripció 3a), que és la persona que va immatricular la finca l'any 1977 (inscripció 1a).

    Posteriorment, ja iniciat el plet, els senyors Nicanor Sacramento van comprar la casa del carrer DIRECCION001 nº 5 (registral nº NUM004 ) l'any 2015.

    A la reconvenció exerciten l'acció de rectificació del Registre de la Propietat respecte de les finques NUM001 i NUM003 ; l'acció reivindicatòria d'un cobert i un pati situat en el límit de les dues finques; subsidiàriament l'acció de delimitació i fitació; i encara més subsidiàriament l'acció de doble immatriculació de superfície d'ambdues finques.

  3. - Per a la demanda del Sr. Narciso l'objecte del plet és un pati o llenca de terreny pavimentat de forma rectangular allargada existent en el límit d'ambdues finques.

    La part actora sosté que aquest pati forma part de la finca NUM001 i que és propietat del Sr. Narciso .

    Un croquis del pati forma part del document ' Presupuesto' de l'arquitecte Sr. Geronimo, perit dels senyors Nicanor Sacramento, unit al full 150 i ss. de les actuacions. En concret, el croquis és al full 160. El croquis del Cadastre de la illa de cases on es troben les finques NUM001 (avinguda DIRECCION000, NUM000 ) i NUM003 (carrer DIRECCION001 nº NUM002 ) està unit al full 158.

    En els informes units a les actuacions de l'arquitecte Sr. Severino (de la part actora) i de l'arquitecte Sr. Geronimo (de la part actora reconvencional) hi ha annexades diverses fotos que il lustren la situació actual del cobert, del pati o llenca de terreny i de les façanes posteriors de les finques -les registrals NUM001 i NUM003 de les parts i altres cases propietat de tercers- que donen al cobert i pati litigiosos.

    La part actora sosté que el pati té una superfície de 44 m2; la part actora reconvencional, que 33 m2.

  4. - A l'anterior objecte del plet (el pati), la part actora reconvencional hi afegeix un cobert d'obra amb teulada de teules que limita amb el pati, al qual té sortida, per la banda de la finca NUM001 .

    La part actora reconvencional sosté que el pati i el cobert d'obra formen part de la finca NUM003 ( DIRECCION001 nº NUM002 ), amb la qual cosa els propietaris d'ambdós -el pati i el cobert- són els senyors Nicanor Sacramento .

    El cobert apareix també al croquis del full 160 de les actuacions, formant part de la finca de l'avinguda DIRECCION000, NUM005 (en realitat, NUM000 ), on està dibuixada la porta de sortida de l'edificació al pati. Fotos del cobert estan també annexades a la demanda i als informes dels perits de les parts. La porta de sortida del cobert al pati es veu a la foto inferior del document 7 de la demanda.

    Desconeixem la superfície del cobert així com la totalitat del seu perímetre, ja que en les fotografies l'edificació només és visible en els dos costats que donen al pati, que formen un angle recte.

  5. - La Sentència d'instància desestima la demanda i la reconvenció perquè -diu la jutgessa- el pati litigiós no ha quedat degudament identificat.

TERCER

El cobert d'obra amb teulada de teules litigiós.

  1. L'antiguitat del cobert.

    1. - Ha quedat acreditat que el cobert es va construir a la primera meitat del segle XX.

      Així resulta del document estès per l'arquitecta Sra. María Esther que en el seu informe datat l'any 2001 certifica que el cobert té una antiguitat de més de 50 anys. El document és l'annex 11 de l'informe del perit de la part actora reconvencional, Sr. Geronimo, que és el document 4 de la contestació a la demanda, unit al full 307 i següents de les actuacions.

      (Tanmateix, com que els croquis i plànols del document 4 tenen una qualitat pèssima, al llarg d'aquesta resolució utilitzarem l'exemplar de l'informe del perit Sr. Geronimo, solt a les actuacions de primera instància, que en la vista el lletrat dels senyors Nicanor Sacramento va lliurar a la jutgessa).

    2. - L'antiguitat del cobert també ha quedat acreditada amb l'acta notarial de manifestacions de Marta l'any 2015, presentada per la part actora en l'audiència prèvia (al full 418 i ss. de les actuacions).

      A la data de l'acta notarial de manifestacions, la Sra. Marta tenia 84 anys. Al Registre de la Propietat (document 2 de la demanda) consta que fou propietària de la casa del carrer DIRECCION001 nº NUM002 (registral NUM003 ) durant 24 anys, del 1977 al 2001. Tanmateix, amb el resultat de la prova practicada considerem que també ha quedat acreditat que en la seva joventut ja vivia a la casa amb la seva família, des d'abans de l'any 1977.

      Tot i la coincidència del segon cognom de la senyora - Juan Alberto - amb el primer cognom de l'actor, és un fet no controvertit que no són parents, ja que així ho va indicar el lletrat dels actors reconvencionals en la vista.

      Doncs bé, l'esmentada Sra. Marta va manifestar al notari el següent:

      1) Que ha estat propietària de la casa del carrer DIRECCION001 número NUM002, de Carme (Barcelona), durant molt anys.

      2) Que aporta copia, per duplicat, de diverses fotografies fetes a ella mateixa i a persones de la seva família en el terrat que es trobava on s'han fet les obres de l'ampliació a la finca que va ser de la seva propietat al carrer DIRECCION001 número NUM002, [...].

      (Es tracta de fotografies de joventut de la Sra. Marta amb la seva família a la terrassa de la casa del carrer DIRECCION001 nº NUM002 incorporades a l'acta de manifestacions).

      3) Que les teules que es veuen en aquestes fotografies, en la part del darrera, son del cobert que es troba a la part nord del pati de l'Avinguda DIRECCION000 número NUM000 propietat del senyor Narciso .

      4) Que el pati que es troba entre l'edifici d'aquesta finca i la del carrer DIRECCION001 número NUM002, de Carme, mai va ser part de la seva finca.

      5) Que des de l'edificació del número NUM000 de l'avinguda DIRECCION000, de Carme, s'accedeix al pati on es troba aquest cobert amb una porta. Des de la que va ser la seva casa, o les altres colindants, no hi ha cap porta sinó només finestres.

      6) Que el cobert que es troba en aquest pati, d'uns 80-90 metres quadrats aproximadament, adjunt a l'edificació...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR