SAP Barcelona 72/2019, 12 de Febrero de 2019

JurisdicciónEspaña
EmisorAudiencia Provincial de Barcelona, seccion 14 (civil)
Fecha12 Febrero 2019
Número de resolución72/2019

SENTÈNCIA NÚM. 72/2019

Secció Catorze

Rotllo núm. 213/2017

Il lustres senyors magistrats:

Ramon Vidal Carou

Esteve Hosta Soldevila

Montserrat Sal Sal

Barcelona, a 12 de febrer de 2019

VIST per la Secció Catorze d'aquesta Audiència Provincial el rotllo nº 213/2017 dimanant de les actuacions de procediment ordinari seguides amb el nº 109/2014- 1A pel Jutjat de Primera Instància nº 24 de Barcelona a instancia de la Sra. Marí Luz contra el Sr. Anton i la Sra. Adelina, amb la intervenció voluntària de la Sra. Amelia com a coadjuvant voluntària de la part actora, en virtut del recurs d'apel lació interposat per la part actora contra la Sentència dictada l'1 de setembre de 2016 pel magistrat de l'expressat Jutjat.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la Sentència apel lada és del tenor literal següent:

ESTIMO INTEGRAMENTE la demanda formulada por doña Marí Luz contra los codemandados don Anton y doña Adelina, pleito en el que han comparecido como litigantes adhsivos doña Candelaria y doña Amelia y en su consecuencia DECLARO la nulidad de pleno derecho del testamento otorgado por doña Clemencia de fecha 30 de marzo de 2011 otorgado ante el Notario Sr. Don Ramon Garcia Torrente Carballo; y como consecuencia de dicho pronunciamiento, SE DECLARA la ef‌icacia del anterior testamento otorgado por doña Clemencia con fecha 2 de julio de 1999 ante el Notario de Barcelona don Ricardo Ferrer Marsal, con condena a la parte demandada a estar y pasar por dichas declaraciones.

SEGON

La part actora hi va interposar recurs d'apel lació, al qual, admès a tràmit, va formular oposició. Les actuacions originals es van elevar a l'Audiència Provincial de Barcelona, que les va repartir a aquesta Secció Catorze, en la qual, seguits els corresponents tràmits processals, va tenir lloc la deliberació el dia 27 de setembre de 2018.

TERCER

En la tramitació del present procediment s'han observat i complit les prescripcions legals, tot i que aquesta resolució no s'ha dictat en el termini legal de l' art. 465.2 de la LEC degut a causes estructurals, la qual cosa es fa constar als efectes de l' art. 211.2 de la LEC .

VIST, sent ponent el magistrat Sr. Esteve Hosta Soldevila.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Antecedents i objecte del recurs.

El plet porta causa del traspàs de la causant Sra. Clemencia que va morir a la ciutat de Barcelona l'1 de desembre de 2012 a l'edat de 95 anys amb un últim testament notarial atorgat el 30 de març de 2011, en què va designar hereus universals per parts iguals els seus nebots Anton i Adelina . Era soltera, no tenia descendents directes i era de nacionalitat francesa

L'actora Marí Luz és una altra neboda de la difunta. En la seva demanda va sol licitar que es declarés el testament nul per manca de capacitat de la testadora i que a conseqüència d'aquesta declaració es declarés l'ef‌icàcia del testament notarial anterior atorgat el 2 de juliol de 1999.

La Sentència d'instància, amb fonament en la pericial mèdica del Dr. Mauricio -de designa judicial a instància de la part actora- va arribar a la conclusió que a la data de l'últim testament, el 30 de març de 2011, Clemencia era incapaç d'atorgar testament, i va estimar íntegrament la demanda.

Interposa recurs d'apel lació la part demandada, que al lega error en la valoració de la prova.

La part demandada i la coadjuvant voluntària s'oposen al recurs i sol liciten la conf‌irmació de la Sentència.

SEGON

Llei nacional aplicable a la successió de la causant.

Com que tenia la nacionalitat francesa, conforme l' art. 9.1 del Codi civil (CC ) la seva successió mortis causa es regeix pel dret francès. El fet quart de la demanda transcriu traduït al castellà l' art. 901 del Codi civil francès, a tenor del qual,

Para hacer una donación entre vivos o un testamento es preciso hallarse en su cabal juicio.

Atès que la part demandada no ha impugnat la cita, considerem que és correcta. Tanmateix, com que no tenim més dades sobre la normativa francesa relativa a la capacitat que ha de tenir el testador, aplicarem la normativa catalana, tenint en compte que la causant va traspassar a la ciutat de Barcelona, on sembla que vivia des de feia anys, i que el dret successori francès i el català, als ser els dos hereus directes del dret romà, deuen ser molt semblants.

Per ' cabal juicio', expressió també emprada a l' art. 663.2n del CC, entenem la ' capacitat natural ' que esmenta l' art. 421-4 del Codi civil de Catalunya (CCC) quan regula la capacitat per a testar. Es refereix al concepte jurídic tradicional de la capacitat d'obrar, com aptitud per a l'exercici dels drets subjectius i els deures jurídics dels que és titular una persona física. Parafrasejant l' art. 200 del CC, és la capacitat d'una persona de governarse per si mateixa. Capacitat de comprendre i voler.

Quant a les formes i solemnitats del testament, es regirà també per la normativa catalana en virtut del principi locus regit actum que recull l' art. 11.1 del CC .

Considerant la data del testament i la del traspàs de la causant, és aplicable el llibre IV del CCC, que va entrar en vigor l'1 de gener de 2009.

TERCER

Preceptes de llibre IV del CCC a considerar. L'art. 167 del Reglament notarial espanyol.

Article 421-1

Llibertat de testar

La successió testada es regeix per la voluntat del causant manifestada en testament atorgat d'acord amb la llei.

Article 421-3

Presumpció de capacitat

Poden testar totes les persones que, d'acord amb la llei, no siguin incapaces per a fer-ho.

Article 421-4

Incapacitat per a testar

Són incapaços per a testar els menors de catorze anys i els qui no tenen capacitat natural en el moment de l'atorgament.

Article 421-7

Identif‌icació i judici de capacitat del testador

El notari ha d'identif‌icar el testador i n'ha d'apreciar la capacitat legal en la forma i pels mitjans que estableix la legislació notarial.

Article 421-9

Intervenció de facultatius

  1. Si el testador no està incapacitat judicialment, el notari n'ha d'apreciar la capacitat per a testar d'acord amb l'article 421-7 i, si ho considera pertinent, pot demanar la intervenció de dos facultatius, els quals, si escau, han de certif‌icar que el testador té en el moment de testar prou capacitat i lucidesa per a fer-ho.

  2. Si el testador està incapacitat judicialment, pot atorgar testament notarial obert e n un interval lúcid si dos facultatius acceptats pel notari certif‌iquen que el testador té en el moment de testar prou capacitat i lucidesa per a fer-ho.

  3. En els casos a què fan referència els apartats 1 i 2, els facultatius han de fer constar llur dictamen en el mateix testament i l'han de signar amb el notari i, si escau, amb els testimonis.

    Article 421-10

    Testimonis

  4. En l'atorgament del testament notarial, no cal la intervenció de testimonis, llevat que concorrin circumstàncies especials en el testador o que aquest o el notari ho demanin.

  5. Concorren circumstàncies especials en el testador si és cec o sord i si per qualsevol causa no sap o no pot signar o declara que no sap o no pot llegir per si mateix el testament.

    Article 421-7

    Identif‌icació i judici de capacitat del testador

    El notari ha d'identif‌icar el testador i n'ha d'apreciar la capacitat legal en la forma i pels mitjans que estableix la legislació notarial.

    Article 421-9

    Intervenció de facultatius

  6. Si el testador no està incapacitat judicialment, el notari n'ha d'apreciar la capacitat per a testar d'acord amb l'article 421-7 i, si ho considera pertinent, pot demanar la intervenció de dos facultatius, els quals, si escau, han de certif‌icar que el testador té en el moment de testar prou capacitat i lucidesa per a fer-ho.

  7. Si el testador està incapacitat judicialment, pot atorgar testament notarial obert e n un interval lúcid si dos facultatius acceptats pel notari certif‌iquen que el testador té en el moment de testar prou capacitat i lucidesa per a fer-ho.

  8. En els casos a què fan referència els apartats 1 i 2, els facultatius han de fer constar llur dictamen en el mateix testament i l'han de signar amb el notari i, si escau, amb els testimonis.

    Article 421-10

    Testimonis

  9. En l'atorgament del testament notarial, no cal la intervenció de testimonis, llevat que concorrin circumstàncies especials en el testador o que aquest o el notari ho demanin.

  10. Concorren circumstàncies especials en el testador si és cec o sord i si per qualsevol causa no sap o no pot signar o declara que no sap o no pot llegir per si mateix el testament.

    Article 421-13

    Redacció i autorització del testament obert

  11. En el testament obert, el testador expressa la seva voluntat al notari de paraula o per escrit, i el mateix notari redacta el testament d'acord amb la voluntat del testador expressant-hi el lloc, la data i l'hora de l'atorgament.

  12. Un cop redactat, el testament és llegit al testador o pel testador i, tot seguit, és signat per ell, o per dos testimonis si declara que no sap o no pot signar, i autoritzat d'acord amb la legislació notarial.

    Article 422-1

    Nul litat del testament

  13. És nul el testament que no correspon a cap dels tipus que estableix l'article 421-5, i també l'atorgat sense complir els requisits legals de capacitat i de forma i l'atorgat amb engany, violència o intimidació greu.

    [...]

    Article 422-3

    Acció de nul litat

  14. L'acció de nul litat pot ésser exercida, un cop oberta la successió, per les persones a qui pot benef‌iciar la declaració de nul litat.

  15. L'acció de nul litat caduca al cap de quatre anys, a comptar des que la persona legitimada per a exercir-la coneix o pot conèixer raonablement la causa de nul litat.

  16. No poden exercir l'acció de nul litat les pers ones legitimades que, coneixent la possible causa de nul litat, admeten la validesa del testament o de la disposició testamentària després de la mort del testador, l'executen voluntàriament o renuncien a l'acció.

  17. L'acció de nul litat és transmissible als hereus, però no la poden exercir els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR