SAP Tarragona 272/2009, 24 de Julio de 2009

PonenteJOAN PERARNAU MOYA
ECLIES:APT:2009:1086
Número de Recurso377/2008
Número de Resolución272/2009
Fecha de Resolución24 de Julio de 2009
EmisorAudiencia Provincial - Tarragona, Sección 3ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE TARRAGONA

SECC. 3ª

Apel·lació 377/08

Ordinari 698/04 del Jutjat de 1a Instància 1 de Valls

S E N T È N C I A

PRESIDENT

Il·lma. Sra. Mª ANGELES GARCIA MEDINA

MAGISTRATS

Il·lm. Sr. JOAN PERARNAU i MOYA

Il·lm. Sr. MANUEL GALAN SANCHEZ

Tarragona, 24 de juliol de 2009

Vist en aquesta Secció 3ª de la Audiència Provincial recurs d'apel·lació interposat per EL VALLENC S.L., Iván i Moises , representats en aquesta instància pel Procurador/a Sra. Carrera Portusach i defensats pel Lletrat/da Sr. Pascual Lario, contra Sentència del Jutjat de

1a Instància 1 de Valls de data 30-1-2008, en procediment Ordinari 698/04, en el que figura com a demandants Victorino , Lina i

Juan Enrique , i com a demandats els recurrents.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

En data 13-3-2008 es va presentar per EL VALLENC S.L., Iván i Moises recurs d'apel·lació contra la Sentència d'instància que disposava:

"Estimar parcialment la demanda interposada per Victorino contra EL VALLENC S.L. i Moises , i declaro que: 1) Les fotografies publicades per El Vallenc el dia 30-7-2004 constitueixen una intromissió il·legítima en el dret a l'honor i a la intimitat de la Sra. Zulima , i la fotografia en què apareix viva és una intromissió il·legítima en el seu dret a la seva pròpia imatge. 2) L'article publicat per El Vallenc signat pel Sr. Moises el dia 30-7-2004 constitueix una intromissió il·legítima en el dret a la intimitat personal i familiar de Zulima . Condemno als demandats de manera solidària a indemnitzar Sr. Victorino en la quantitat de 6.000 euros en concepte de danys morals. Condemno El Vallenc S.L. a que difongui la decisió de la sentència a la seva costa, en el mateix mitjà de comunicació i, en definitiva, amb la mateixa extensió i característiques que la intromissió il·legítima efectuada en el full del rotatiu demandat, sense que aparegui el nom o cognoms ni de Zulima ni Sr. Victorino . Condemno als codemandats a l'abonament de les costes processals.Estimar parcialment la demanda interposada per Lina i Juan Enrique contra EL VALLENC S.L. i Iván , i en conseqüència: Declaro l'existència d'intromissió il·legítima en el dret a la intimitat familiar de Sra. Lina i Sr. Juan Enrique per la publicació de les fotografies del cadàver de Zulima i de Zulima en vida en el rotatiu El Vallenc el 30-7-2004 en el seu núm. 841. Declaro l'existència d'intromissió il· legítima en el dret a la pròpia imatge de Zulima per la publicació de la seva foto en vida en la portada del rotatiu El Vallenc el 30-7-2004 en el seu núm. 841. Declaro l'existència d'intromissió il·legítima en el dret a la intimitat familiar de Sra. Lina i Sr. Juan Enrique per l'article periodístic publicart en el rotatiu El Vallenc el 30-7-2004 en el seu núm. 841. Condemno als demandats de manera solidària a indemnitzar Sra. Lina amb 6.000 euros i Sr. Juan Enrique amb 6.000 euros en concepte de danys morals. Condemno EL VALLENC S.L. i Iván a que publiquin la decisió de la sentència en El Vallenc en la portada, ometent les dades personals dels actors i de la víctima i en el mateix format que van publicar la notícia i les fotografies el 30-7-2004. Es desestima la pretensió consistent a lliurar els negatius i suports tècnics relacionats amb les fotografies i amb la informació abocada tinguin a la seva disposició i siguin destruïts i inutilitzats tots aquells relacionats amb el citat article i fotografies publicades, eliminant-se d'hemeroteques i altres arxius en els quals es trobessin. Quant a les costes: cada part haurà d'abonar les costes causades a la seva instància i les comuns a mitges".

SEGON

Victorino en data 27-5-2008 es va oposar al recurs.

Lina i Juan Enrique en data 2-6-2008 es van oposar al recurs.

TERCER

En la tramitació del present procediment, en aquesta alçada, s'han observat les normes i formalitats legals, excepte el termini per a dictar sentència donada l'extensió del procediment (sis toms).

VIST i sent el Ponent el Il·lm. Sr. JOAN PERARNAU i MOYA,

FONAMENTS JURÍDICS

PRIMER

Són fets declarats provats per la sentència impugnada per no qüestionats que:

a)El diari local El Vallenc va publicar, el dia 30-7-2004, a la seva portada i sota el títol "Troben morta una jove al torrent del Sant Pou" una fotografia a color d'un cos humà vestit i a bocaterrosa en mig d'un bosc, sense que se li vegi la cara, i al costat una fotografia d'una noia jove; igualment, a la seva pàgina 5 apareixen les mateixes fotografies on es vinculen les dues fotografies com de la mateixa persona; és diu que va ser trobada morta per una passejant; que va ser identificada la morta com Zulima ; que es faria l'autòpsia per a determinar les causes de la mort; es dóna l'edat de la morta i s'explica on havia estudiat i treballat, així com que vivia amb un noi i que el pare de la morta, Victorino , va manifestar el diari "estar sorprès del fatal desenllaç. Zulima , des de la majoria d'edat, acusava una dolència psíquica que la va obligar a estar internada en diverses ocasions per depressions. Encara ara necessitava l'atenció mèdica especialitzada i seguia un tractament amb fàrmacs".

b)La fotografia del cadàver va ser presa pel periodista de El Vallenc.

c)La fotografia de Zulima viva va ser facilitada al diari pel seu company sentimental.

d)Les dades sobre els problemes psiquiàtrics publicats varen ser donades al diari pel pare de Zulima , l'aquí actor Victorino , que va ser entrevistat per un periodista del diari, sabent que parlava amb un periodista i que l'estava entrevistant, manifestant-li al periodista quines informacions de les que li donava no volia que publiqués, informacions aquestes que el diari no va publicar.

e)Que tot el que es va publicar és cert, i que la notícia tenia interès o rellevància pública.

Interposades demandes pels pares i germà de la morta al·legant vulneració dels drets a l'honor, intimitat i pròpia imatge, la sentència impugnada estima fonamentalment les mateixes, al considerar que no era d'interès públic però la foto del cadàver, sent tal foto innecessària i desproporcionada, generadora únicament de morbositat, atemptant contra el dret a l'honor de la difunta ja que fa desmerèixer la seva fama; igualment, considera que dir el nom de la difunta atempta contra la seva intimitat, al no ser una persona pública o coneguda; que la fotografia de la noia viva atempta contra la seva imatge; i que la publicació de dades sobre la seva malaltia atempta contra el dret a la intimitat personal i familiar de la finada.

SEGON

Contra l'anterior sentència s'interposa recurs al·legant, fonamentalment, que ha de prevaler el dret a informar, que la informació donada era verídica i facilitada pels familiars -pare i company sentimental de la finada-, i que no hi ha cap vulneració dels drets a l'honor, intimitat i pròpia imatge.El recurs s'ha d'estimar, al ser la sentència impugnada contrària a la Jurisprudència del TS relativa a aquests casos.

Com recorda el Tribunal Suprem Sala 1a, S 25-2-2009, núm. 124/2009, "como manifestaciones concretas de la dignidad de la persona proclamada en artículo 10 la Constitución Española garantiza dentro de su artículo 18.1 , "el derecho al honor, a la intimidad personal y familiar y a la propia imagen", derechos públicos subjetivos que, no obstante la posibilidad del recurso de amparo ante el Tribunal Constitucional, permiten también su tutela preferente y sumaria ante los tribunales ordinarios a través de la vía del Artículo 53.2., siendo la Ley 1/82 de 5 de mayo la encargada de proteger civilmente tales derechos frente a cualquier intromisión ilegítima, norma que califica de irrenunciables, inalienables e imprescriptibles tales derechos y de nula la renuncia a la protección que a ellos se dispensa «sin perjuicio de los supuestos de autorización o consentimiento a que se refiere el artículo 2 de esta Ley », debiendo tenerse en cuenta además, en orden a comprender cómo queda delimitada su protección, que esta se lleva a cabo, además de por las leyes, «por los usos sociales, atendiendo al ámbito que, por sus propios actos, mantenga cada persona reservado para sí misma o su familia» (artículo 2.1 ). Se trata, en todo caso, de derechos autónomos, con un ámbito material perfectamente diferenciado:

  1. Sobre el derecho al honor, viene diciendo esta Sala -por todas, Sentencia de 22 de julio de 2008 , citada en la Sentencia de 13 de noviembre de 2008 - que «el artículo 18.1 de la Constitución Española garantiza el derecho al honor como una de las manifestaciones concretas de la dignidad de la persona, proclamada en artículo 10 del mismo texto constitucional . De él ha señalado la doctrina que se trata de un derecho de la personalidad autónomo, derivado de la dignidad humana (entendida como dignidad personal reflejada en la consideración de los demás y en el sentimiento de la propia persona), y dirigido a preservar tanto el honor en sentido objetivo, de valoración social -trascendencia-, (entendido entonces como fama o reputación social), como el honor en sentido subjetivo, de dimensión individual -inmanencia-, (equivalente a íntima convicción, autoestima, consideración que uno tiene de sí mismo) evitando cualquier ataque por acción o por expresión, verbal o material, que constituya según ley una intromisión ilegítima. Sin olvidar que el honor (Sentencias de 20 de julio y 2 de septiembre de 2004) "constituye un concepto jurídico cuya precisión depende de las normas, valores e ideas sociales vigentes en cada momento y con cuya protección se ampara a la persona frente a expresiones que la hagan desmerecer en la consideración ajena, al ir en su descrédito o menosprecio, o que sean tenidas en el concepto público por afrentosas"» . Como indica la Sentencia de 21 de julio de 2008 , «su protección jurídica se concreta a través del artículo 7.7 de la Ley Orgánica 1/1982, de 5 de mayo , de protección civil del derecho al honor, a la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • STS 898/2011, 30 de Noviembre de 2011
    • España
    • Tribunal Supremo, sala primera, (Civil)
    • 30 November 2011
    ...por el procurador D. Ramón Blanco Blanco, contra la sentencia de fecha 24 de julio de 2009, dictada en grado de apelación, rollo n.º 377/2008, por la Audiencia Provincial de Tarragona, Sección 3 .ª, dimanante de procedimiento de juicio ordinario n.º 698/2004, seguido ante el Juzgado de Prim......
  • ATS, 25 de Mayo de 2010
    • España
    • 25 May 2010
    ...la Sentencia dictada, en fecha 24 de julio de 2009, por la Audiencia Provincial de Tarragona (Sección Tercera), en el rollo de apelación nº 377/2008 dimanante de los autos de juicio ordinario nº 698/2004, del Juzgado de Primera Instancia nº 1 de - Por Providencia de fecha 2 de noviembre de ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR