STSJ Cataluña 648/2009, 10 de Julio de 2009

PonenteNURIA CLERIES NERIN
ECLIES:TSJCAT:2009:9245
Número de Recurso249/2005
Número de Resolución648/2009
Fecha de Resolución10 de Julio de 2009
EmisorSala de lo Contencioso

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

SALA CONTENCIOSA ADMINISTRATIVA

SECCIÓ SEGONA. BARCELONA

Recurs ordinari (Llei 1998) núm. 249/2005

Parts: CERAMIQUES PIERA, S.L.

c/JURAT D'EXPROPIACIO DE CATALUNYA. SECCIO BARCELONA

SENTÈNCIA Núm. 648

Magistrats:

Il·lm. Sr. Emilio Berlanga Ribelles

Il·lma. Sra. Núria Clèries Nerín

Il·lm. Sr. Javier Aguayo Mejía

Il·lma. Sra. Ma Mercedes Delgado López

Barcelona, 10 de juliol de 2009.

La Secció Segona de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya s'ha constituït per

resoldre el recurs ordinari (llei 1998) núm. 249/2005, el qual va ser interposat per CERAMIQUES PIERA, S.L., representat pel

procurador Sr. JESUS DE LARA CIDONCHA, i assistit de lletrat, contra JURAT D'EXPROPIACIO DE CATALUNYA. SECCIO

BARCELONA, representat i defensat pel LETRADO DE LA GENERALITAT.

Aquesta Secció ha pronunciat la Sentència següent en nom de SM el Rei.

Hi ha actuat com a ponent el/la magistrat/da II·lm/a. Sr/a. Núria Clèries Nerín, qui expressa el parer de la Sala.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

La representació de la part actora va interposar un recurs contenciós administratiu contra resolución 31/1/05 por la que se fija el justiprecio de las fincas NUM003 , NUM004 , NUM005 . Expt.NUM000 , NUM001 , NUM002 , municipio Piera , administración expropiante Agencia Catalana de l' Aigua.' .

Segon

Acordada la incoació d'aquestes actuacions, se'ls va donar el curs processal previst per la Llei d'aquesta jurisdicció. Les parts van despatxar els tràmits conferits de demanda i contestació, en el seu moment i per ordre, i d'acord amb els fets i fonaments de dret dels seus escrits, van sol·licitar, respectivament i en els termes que hi consten, que s'anul·lessin els actes objecte del recurs i que aquest es desestimés.

Tercer

Per interlocutòria es va obrir el procés a prova que es va fer d'acord amb el que es troba a les actuacions i tot seguit es va continuar pel tràmit de conclusions succintes, que les parts van evacuar fent-hi les al·legacions que van considerar aplicables, i finalment, es va assenyalar dia i hora per a la votació i decisió, que va tenir lloc el dia. 8 de Juliol 2009.

Quart

En la substanciació d'aquest procediment s'han observat i complert les prescripcions legals,

FONAMENTS DE DRET

Primer

En data 31 de gener de 2005, el Jurat d'Expropiació de Catalunya va acordar el preu just de les expropiacions següents:

a)Expedient núm. NUM000 , relatiu a l'expropiació de 24 m2 de vol de la finca NUM003 del municipi de Piera. D'ara en endavant, finca núm. DIRECCION000 .

b)Expedient núm. NUM001 , relatiu a l'expropiació 1.920 m2 de vol de la finca NUM004 , del municipi de Piera. D'ara en endavant, finca núm. DIRECCION001 .

c)Expedient núm. NUM002 , relatiu a 960 m2 de vol de la finca NUM005 , del municipi de Piera. D'ara en endavant, finca núm. DIRECCION002 .

El Jurat ha valorat el vol de plantació de raïms existents a raó de 1,5#/ m2. En totes les finques l'expropiació del vol és conseqüència de l'ocupació temporal dels terrenys, excepte en la finca del municipi de Piera que, a més de l'ocupació temporal dels 1.920 m2, es va constituir en 480 m2 una servitud d'aqüeducte.

L'entitat beneficiària de l'expropiació és l'Agència Catalana de l'Aigua,(ACA) i l'expropiació ve motivada per l'execució del projecte de nou abastament en alta a la comarca de l'Anoia, 2a fase.

El preu just total de l'expropiació fixat pel Jurat ascendeix a 4.356#. En la indemnització no inclou el 5% en concepte de premi per afecció.

L'entitat mercantil Ceràmiques Piera, SL, ocupant de la finca i titular dels drets d'aprofitament de recurs miner de l'explotació "Font Morera", número 1125 del registre miner, impugna les resolucions del Jurat, perquè aquest no atorga cap indemnització per la servitud de pas, ni pels perjudicis causats per l'ocupació temporal del sòl i considera que no és té dret al premi d'afecció. Així, només es té en compte el vol i se'l valora com una simple afectació dels rendiments de l'explotació d'una "vinya emparrada", i es rebutja en aquest sentit el full d'apreuament per considerar no acreditada l'existència d'una explotació minera i, per tant, d'un aprofitament d'argila de la referida finca.

Reclama un preu just de 1.186.275# (inclòs el 5% premi d'afecció).

Segon

Exposa la recurrent que Ceràmiques Piera, S.L., disposa d'una important i molt moderna instal·lació fabril al terme municipal d'Hostalets de Pierola (terme adjacent al de Piera), de fabricació de maons a escala industrial. Una part molt significativa de l'argila que alimenta de matèria prima les seves fàbriques s'extrau de l'explotació de Piera, afectada per l'expropiació.

Els terrenys que conformen les tres finques havien estat destinats al conreu de secà, i sembla ser que a la vinya emparrada, però en el moment de l'ocupació es trobaven totalment afectes a l'explotació minera.

Des de l'inici del procés expropiatori, en l'escrit d'al·legacions formulades en el període d'informació pública del projecte de nou abastament en alta, ja es va identificar com a titular de l'explotació, el número de registre miner i una còpia del plànol de situació del perímetre de la cantera. Per altra banda, al seu dia ja va demanar que es modifiques el traçat per tal d'optimitzar l'extracció d'argiles, i, així mateix, va advertir que si aquest no es modificava ocasionaria pèrdues per causa de no poder extraure un volum de 150.000 m3d'argila.

El Jurat, seguint la proposta del vocal tècnic, denega la indemnització per aquest concepte, en entendre que "no s'ha acreditat l'existència d'anàlisi a testimoni continu de l'existència de les suposades argiles i tampoc existeix pla de quadrícules d'explotació, i la pròpia plantació de vinya emparrada pressuposa, en tot cas, i de correspondre, la renúncia implícita al suposat aprofitament, atès que l'explotació de la vinya depassaria el suposat període d'explotació."

Exposa el lletrat de la Generalitat que l'acreditació amb una cata (tast) a testimoni continu (mitjançant perforació en la qual s'extreu un cilindre de sòl i de subsòl fins a la profunditat que es vol estudiar) és l'únic sistema que permet saber si realment en el sòl existeix el recurs miner i permet conèixer la profunditat i la qualitat del jaciment.

La Sentència del Tribunal Suprem, de 19 de juliol de 2005, en el recurs...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • STS, 2 de Octubre de 2012
    • España
    • 2 Octubre 2012
    ...interpuesto por la representación procesal de CERAMICAS PIERA, S.L. contra sentencia de fecha 10 de julio de 2009 dictada en el recurso 249/2005 por la Sección Segunda de la Sala de lo Contencioso-Administrativo del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña . Siendo parte recurrida LA GENER......
  • ATS, 21 de Enero de 2010
    • España
    • 21 Enero 2010
    ...2009 de la Sala de lo Contencioso-Administrativo (Sección Segunda) del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, dictada en el recurso núm. 249/2005, sobre Por providencia de 11 de noviembre de 2009 se dio traslado a la parte recurrente, por plazo de diez días, para que pudiera formular al......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR