AAP Barcelona 17/2019, 6 de Febrero de 2019

JurisdicciónEspaña
Fecha06 Febrero 2019
Número de resolución17/2019

Secció núm. 01 de l'Audiència Provincial de Barcelona. Civil

Passeig Lluís Companys, 14-16 - Barcelona

08018 Barcelona

Tel. 934866050

Fax: 934866034

A/e: aps1.barcelona@xij.gencat.cat

NIG 0818442120188037233

Recurs d'apel lació 676/2018 B

Matèria: Incident

Òrgan d'origen: Secció Civil. Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 5 de Rubí

Procediment d'origen: Procediment ordinari 274/2018

Part recurrent / Sol licitant: Piedad

Procurador/a: Marta Urgell Palacio

Advocat/ada: JUAN JOSE GARCIA DE ALCARAZ VAZQUEZ

Part contra la qual s'interposa el recurs: Miguel

Procurador/a:

Advocat/ada:

INTERLOCUTÒRIA 17/2019

Barcelona, 6 de febrer de 2019.

La Secció Primera de l'Audiència Provincial de Barcelona, integrada per les Magistrades Il lma. Sra. Amelia MATEO MARCO, Il lma. Sra. Maria Dolors Montolio Serra, i Il lma. Sra. Isabel Adela GARCÍA DE LA TORRE FERNÁNDEZ, la primera de les quals ha actuat com a presidenta del Tribunal, ha vist el recurs d'apel lació núm. 676/18, interposat contra la interlocutòria dictada en data 18 de juny de 2018 en el procediment núm. 274/18, tramitat pel Jutjat de 1a Instància núm. 5 de Rubí. Ha estat recurrent la Sra. Piedad . Un cop feta la deliberació, ha pronunciat, en nom de S. M. el Rei d'Espanya, la següent resolució.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la interlocutòria objecte d'apel lació és la següent: "Inadmito a trámite la demanda presentada por el/la Procurador/a M. MONTSERRAT MARTINEZ CEREZO, en nombre y representación de Piedad, contra Miguel sobre Juicio ordinario en ejercicio de la acción de rescisión de

sentencia por haber transcurrido ampliamente el plazo de 4 meses establecido en el artículo 502.1.2 de la LEC ; así como acuerdo el archivo de las actuaciones, una vez hechas las oportunas anotaciones en los libros correspondientes."

SEGON

Les parts esmentades han manifestat en els escrits respectius d'apel lació o, si s'escau, d'impugnació les seves peticions i arguments en què les fonamenten, segons costa en les actuacions.

La ponent d'aquesta resolució ha estat la Magistrada Il lma. Sra. Maria Dolors Montolio Serra.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Plantejament del litigi.

El dia 12 de gener del 2018 va tenir entrada en el servei de repartiment de Rubí la demanda formulada per la Sra. Piedad per la que exerceix acció de rescissió de la sentència dictada en el judici verbal 225/2016 per la que és condemnada a pagar al Sr. Miguel la quantitat de 2.367,40€.

Al lega que no va poder comparèixer en aquell plet perquè es trobava fora de Catalunya, que va ser citada per edictes, va ser declarada en rebel lia i en aquesta situació es va mantenir durant tota la seva tramitació haventli estat notificada la sentència per edictes.

Afegeix que l'acció s'exercita en termini hàbil " por cuanto no han transcurrido más de 20 días hábiles desde la notificación de la sentencia ni tampoco más de 4 meses desde la notificación de la publicación del edicto de notificación de sentencia firme ".

La demanda no s'admet a tràmit perquè la sentència la rescissió de la qual es demana " consta publicada en el DOGC en fecha 28 de abril de 2017 " per la qual cosa hauria transcorregut el termini establert a l' article 502.1.2 LEC .

En el recurs al lega i sosté la demandant que durant tot el temps que es va tramitar el procediment es trobava fora d'Espanya per la qual cosa es dóna una situació de força major que justifica que es prorrogui el termini de caducitat fins els 16 mesos que preveu l' article 502.2 LEC .

SEGON

Rescissió de sentència ferma. Pressupostos: casos i terminis. Concurrència i inadmissió de la demanda

  1. Estableix l' article 497 LEC que "1. La resolució que declari la rebel lia s'ha de notificar al demandat per correu, si el seu domicili és conegut i, si no ho és, mitjançant edictes. Feta aquesta notificació, no se n'ha de portar a terme cap més, llevat de la de la resolució que posi fi al procés. 2. La sentència o resolució que posi fi al procés s'ha de notificar al demandat personalment, en la forma prevista a l'article 161 d'aquesta Llei. Però si el demandat està en parador desconegut, la notificació s'ha de fer publicant-ne un extracte per mitjà d'un edicte, que s'ha de publicar en el butlletí oficial de la comunitat autònoma o en el Butlletí Oficial de l'Estat".

    Pot ben bé succeir que es dicti sentència havent-se mantingut el demandat permanentment en rebel lia processal.

    Quan aquesta situació es dóna perquè el demandat s'hi ha mantingut de forma constant i involuntària i la sentencia ha esdevingut ferma, la LEC li concedeix una via processal extraordinària perquè pugui impugnar aquesta sentència de la que ha tingut coneixement un cop ja ha esdevingut ferma. És el que amb l'anterior legislació es coneixia com a "audiència al rebel" i actualment com a "rescissió de sentència ferma".

    La seva finalitat és permetre, mitjançant la rescissió de la sentència dictada en rebel lia, la reapertura d'aquell procediment per tal de garantir el dret d'audiència del demandat que ha estat condemnat en rebel lia.

    El Tribunal Constitucional en la seva sentència de 12 de gener del 2009, després de recordar que el recurs d'audiència al rebel és el precedent de l'acció de rescissió de sentència ferma prevista a l'article 501 seg, es refereix a la doctrina dictada en relació a aquella "audiència al rebel" en la es deia que "no tiene naturaleza de recurso ordinario, y ni siquiera de recurso, puesto que es, simplemente, un medio extraordinario rescisorio de sentencias firmes, como lo es el recurso de revisión" ( STC 218/2000, de 18 de septiembre, FJ 3). Del mismo modo, la actual rescisión de sentencia firme se configura en la vigente Ley de enjuiciamiento civil no como un recurso, sino como un proceso especial en el que se sustancia la acción con finalidad rescisoria de sentencias firmes que se concede al demandado rebelde, de manera...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR