SAP Tarragona 26/2019, 29 de Enero de 2019

PonenteMANUEL GALAN SANCHEZ
ECLIES:APT:2019:48
Número de Recurso73/2018
ProcedimientoRecurso de apelación
Número de Resolución26/2019
Fecha de Resolución29 de Enero de 2019
EmisorAudiencia Provincial - Tarragona, Sección 3ª

Sección nº 03 de la Audiencia Provincial de Tarragona. Civil

Avenida Presid. Lluís Companys, 10 - Tarragona - C.P.: 43005

TEL.: 977920103

FAX: 977920113

EMAIL:aps3.tarragona@xij.gencat.cat

N.I.G.: 4314842120178036123

Recurso de apelación 73/2018 -C

Materia: Juicio ordinario condiciones generales de la contratación

Órgano de origen:Juzgado de Primera Instancia nº 8 de Tarragona

Procedimiento de origen:Procedimiento ordinario (Contratación art. 249.1.5) 618/2017

Parte recurrente/Solicitante: Inés, Baldomero

Procurador/a: Javier Fraile Mena, Javier Fraile Mena

Abogado/a: Jose Maria Ortiz Serrano

Parte recurrida: BANCO BILBAO VIZCAYA ARGENTARIA SA

Procurador/a: Mª Antonia Ferrer Martinez

Abogado/a: JOSÉ MARIA GIMÉNEZ ALCOVER

SENTENCIA Nº 26/2019

MAGISTRATS IL LMS. SRS.

GUILLERMO ARIAS BOO (President)

JOAN PERARNAU MOYA

Manuel Galan Sanchez (Ponent)

Tarragona, a 29 de gener de 2.019.

Vist per aquesta Secció Tercera de la Audiència Provincial el RECURS D'APEL LACIÓ interposat pels Srs. Inés i Baldomero representats pel Procurador dels Tribunals Sr. Fraile Mena i defensats pel Lletrat Sr. Ortiz Serrano, contra la Sentència de 21 de novembre de 2.017 dictada pel Jutjat de Primera Instància núm. 8 de Tarragona, judici ordinari núm. 618/17, al qual figura com a part demandant els apel lants, i com a part demandada BANCO BILBAO VIZCAYA ARGENTARIA, S.A. representat per la Procuradora dels Tribunals Sra. Ferrer Martínez i assistit pel Lletrat Sr. Giménez Alcover.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

La resolució recorreguda conté la següent Decisió:

" Estimo parcialmente la demanda interpuesta por la procuradora de los Tribunales Mª Jesús Muñoz Pérez en nombre de Inés y Baldomero contra la entidad bancaria "BBVA SA", y consecuentemente se adoptan los siguientes pronunciamientos:

  1. Declaro la nulidad del pacto QUINTO incorporado en la escritura de préstamo hipotecario suscrito entre las partes en fecha 17 de diciembre de 2002 con número de protocolo 3.516.

  2. Declaro la inexistencia del carácter abusivo del pacto SEXTO bis, relativo al vencimiento anticipado, incorporado en la escritura de préstamo hipotecario suscrito entre las partes en fecha 17 de diciembre de 2002 con número de protocolo 3.516.

  3. Condeno a la entidad bancaria demandada a abonar a los actores, la suma de 279,71 € en concepto de aranceles de Notaría y Registrador, y 186,72 € en concepto de la mitad de los gastos de gestoría y tasación del inmueble, satisfechos indebidamente por los actores.

  4. Sin expresa imposición de las costas procesales."

Segon

Contra la citada resolució es va interposar recurs d'apel lació per la representació processal dels Srs. Inés i Baldomero d'acord amb les al legacions contingudes al seu escrit.

Tercer

Per la representació processal de l'adversa es va presentar escrit d'oposició al recurs.

FONAMENTS JURÍDICS

Primer

Pronunciaments impugnats.

Interposen els Srs. Inés i Baldomero el present recurs d'apel lació contra la resolució d'instància que estima en part la seva demanda, al legant incorrecta desestimació de les pretensions referents a l'IAJD, despeses de gestoria, taxació de l'immoble, venciment anticipat i costes de la primera instància.

Ara bé, amb caràcter previ i atès el contingut de l'escrit de recurs d'apel lació, recordarem el que ja hem dit en anteriors ocasions (v. per exemple sentència de 18-12-2018, rotllo 747/17 ): la clàusula que regula les despeses, es tracta d'una clàusula que forma part d'unes condicions generals amb què un empresari ha predeterminat els aspectes accessoris d'una relació jurídica que ha subscrit amb un consumidor. És clar que la part consumidora hi va prestar el seu consentiment, però no després d'una negociació oberta sobre el contingut del contracte, sinó com a resposta a una oferta global que no li deixava més opció que acceptar-lo de forma íntegra o refusar-ne la subscripció. En aquest context, el consentiment de l'afectat no impedeix que es declari la nul litat de les clàusules que trenquin l'equilibri de les prestacions. En aquest cas, la injustícia intrínseca de la clàusula no ofereix, a més, el més mínim dubte. Es tracta, com ja va dir la STS 705/15, d'un cas tipificat de manera explícita en l'article 89.2 del TRLGCU, ja que atribueix a aquests de forma exclusiva el pagament d'unes despeses que es fan en interès de les dues parts. Així, de conformitat amb el que disposa l'article 8.2 de la Llei sobre Condicions Generals de la Contractació, se n'havia de declarar la nul litat, amb la conseqüent eliminació de la clàusula afectada de l'esfera de la relació jurídica contaminada. Podem discutir, com a molt, si una de les parts en té més o menys d'interès en la formalització del contracte, però és evident que a totes dues els reporta algun benefici. Pel que fa a l'empresari, li permet assolir un dret real de garantia per assegurar el compliment de les obligacions de l'altra part. Sense la formalització del contracte, no és possible, en termes legals, la constitució d'una hipoteca. Així, encara que considerem que el préstec és el negoci principal, no podem dir que la formalització del contracte que es configura amb la constitució de la hipoteca es faci en interès exclusiu del prestatari per ser aquest qui necessita finançament. A més, aquesta necessitat del prestatari no significa que l'altra part no en tregui profit. En treu un de molt evident, amb els interessos que percep com a remuneració de la transmissió de la capital del préstec, i això justifica el seu interès a formalitzar el contracte. A mes, com diu també el Tribunal Suprem, en eliminar la clàusula afectada de nul litat, s'ha de fer un repartiment equitatiu de les despeses a què es refereix, com si aquella clàusula no hi hagués estat mai vigent.

Segon

Impost d'Actes Jurídiques Documentats.

Front a la declaració de la resolució impugnada al sentit de que "el impuesto abonado por el prestatario...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR