STSJ Cataluña 256/2009, 12 de Marzo de 2009

PonenteJORDI MORATO-ARAGONES PAMIES
ECLIES:TSJCAT:2009:3994
Número de Recurso687/2004
Número de Resolución256/2009
Fecha de Resolución12 de Marzo de 2009
EmisorSala de lo Contencioso

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

SALA CONTENCIOSA ADMINISTRATIVA

SECCIÓ SEGONA

Recurs núm. 687/2004

Part recurrent: Vivers de Cardedeu, S.A. i Centre de Jardineria de Cardedeu, S.L.

Procurador: Francisco-Javier Manjarín Albert

Advocat: Francesc Crexells Figueras

Part contra la qual es recorre: Jurat d'Expropiació de Catalunya

Procurador: Advocat de la Generalitat

Advocat: Advocat de la Generalitat

Part contra la qual es recorre: Ajuntament de La Roca del Vallès

Procuradora: Elisa Rodés Casas

Advocada: Araceli Barrio

Part contra la qual es recorre: Junta de Compensació del Pla Parcial d'Ordenació Sector SPM-04 Vilalba

Procurador: Iu Ranera Cahís

Advocat: José Luis Pérez López

SENTÈNCIA NÚM. 256

Magistrades:

Núria Clèries Nerín

Maria Pilar Rovira del Canto

Magistrat suplent i ponent:

Jordi Morató Aragonés i Pàmies

Barcelona, 12 de març de 2009ANTECEDENTS DE FET

Primer

El procurador esmentat, en representació de la part actora, va interposar un recurs contenciós administratiu contra l'acord del Jurat de 10 de maig de 2004 que fixava el preu just dels drets d'arrendament de les entitats Vivers de Cardedeu, S.A. i Centre de Jardineria Cardedeu, S.L. a la finca Riba Alta situada a la carretera de Cardedeu a La Roca del Vallès, afectada pel Pla Parcial d'Ordenació Sector SPM-4 Vilalba.

Segon

Acordada la incoació d'aquestes actuacions, se'ls va donar el curs processal previst a la Llei d'aquesta jurisdicció. Les parts van evacuar els tràmits conferits de demanda i contestació, en els quals, en virtut dels fets i fonaments de dret que hi consten, van sol·licitar, respectivament, que s'anul·lessin els actes objecte del recurs i que aquest fos desestimat en els termes que apareixen en els escrits esmentats.

Tercer

La interlocutòria de 14 de setembre de 2006 va obrir a prova el procediment i van ser practicades les proves demanades per totes les parts, i finalment, es va assenyalar dia i hora per a la votació i decisió, coincidint amb la de l'assumpte 587/04, que va tenir lloc el dia 12 de març de 2009.

FONAMENTS DE DRET

Primer

La representació actora impugna en aquest recurs contenciós administratiu l'acord del Jurat de 10 de maig de 2004 que fixava el preu just dels drets d'arrendament de les entitats Vivers de Cardedeu, S.A. (arrendataria i titular de l'activitat de viver i producció de plantes) i Centre de Jardineria Cardedeu, S.L. (comercialitzadora dels productes del viver) a la finca Riba Alta de La Roca del Vallès, afectada pel Pla Parcial d'Ordenació Sector SPM-4 Vilalba. Demana l'anul· lació de l'acord del jurat per no haver valorat el lucre cessant i, en el seu lloc, que es fixi un preu just total de 3.670.561,15 euros i la imposició de les costes a l'adversa.

L'Advocat de la Generalitat s'hi oposa i dona contesta a les al·legacions expresses i implícites de la part actora. D'una banda, pel que fa a les plantacions, diu que és més raonable la valoració establerta pel Jurat i que si la part afectada és un 35% de la finca, la indemnització no pot ser superior al 35% del valor de les existències. I, quant al lucre cessant, posa de manifesta que ara l'actora demana un import superior al que va demanar al seu full d'apreuament i recorda que el Jurat va establir una indemnització no només per la diferència de rendes del contracte d'arrendament corresponent a una anualitat, sinó que també, per aplicació del principi de congruència va establir una indemnització pel lucre cessant, atès que la beneficiària havia establert aquest concepte. Per tot això, demana la desestimació del recurs.

La representació de l'Ajuntament de La Roca del Vallès s'hi oposa al·legant la presumpció d'encert que es predica de les resolucions dictades pels jurats d'expropiació; assenyala que la resolució està motivada i que la part actora es limita a demanar quantitats superiors a les fixades pel Jurat en base als valors atorgats per la beneficiària de l'expropiació. Per tot això, demana la desestimació del recurs.

La representació de la Junta de Compensació del Pla Parcial d'Ordenació Sector SPM-04 Vilalba s'hi oposa al·legant la presumpció d'encert de l'acord del Jurat i que aquest, pel principi de congruència, ha fixat un preu just major al que li atribuïa; diu que l'actora incorre en abús de dret i que s'ha vulnerat el principi de congruència, ja que demana pel concepte de lucre cessant una quantitat superior a la demanada en el full d'apreuament. Per tot això, demana la desestimació del recurs.

Segon

Per a una adequada valoració d'aquestes actuacions hem de recordar:

a)La doctrina jurisprudencial en relació a la presumpció iuris tantum de veracitat i d'encert dels acords del jurat ha manifestat que és imprescindible analitzar la prova pericial practicada en el judici per comprovar quina de les conclusions -la de la pericial o la del jurat- es presenta com a més certa i segura per trobar el valor que ha de compensar-se o indemnitzar-se amb el preu just. A tall d'exemple podem esmentar la Sentència, de 8 de febrer de 1997 i les de 9 maig, 18 juny i 9 de juliol de 1994; 3 de decembre de 1994; 4 de febrer de 1995; 16 de maig de 1995; 17 de juny de 1995; 30 de setembre de 1995, i 25 de maig de 1996.

b)La Sentència, de 10 de febrer de 1997, precisa que constitueix una jurisprudència reiterada que els informes pericials, fets amb les degudes garanties processals, i d'acord amb el que disposen els articles 610 i següents de la LEC , constitueixen un mitjà apte per desvirtuar la presumpció de legalitat i encert de què gaudeixen els acords del jurat d'expropiació forçosa (STS, 23 juliol 1987; 8 novembre 1989; 6 juny 1991, i 12 febrer 1996), i afegint que la prova pericial és la de la lliure apreciació del jutge, d'acord amb les regles de la sana crítica, d'acord amb el que disposa l' article 632 de la llei esmentada i nombrosa jurisprudència , el que fa que l'órgan judicial no estigui vinculat pel resultat de la prova pericial, com tampoc ho està pelsacords del jurat provincial d'expropiació, sempre que raoni degudament la discrepància i l'apartament de la perícia, bé per una indeguda apreciació dels elements de fet o per incoherència o manca del necessari raonament, o per contradicció amb altres proves, atès el principi de valoració conjunta de la prova que impera en el nostre sistema processal.

c)Tampoc hem d'oblidar, tal i com ens recorda la STS, 4 de novembre de 1996, que la prova pericial no transfereix al pèrit la decisió dels aspectes de la qüestió que exigeixen coneixements tècnics, sinó que té per objecte subministrar al jutge els elements de coneixement, estudi i experiència que li manquen, perquè pugui prendre la seva decisió, de forma que el dictamen pericial no pot imposar-se exclusivament per l'autoritat que dimana de la professió o titulació dels pèrits, sinó, a més, per l'argumentació convincent d'aquests i, en el cas de les valoracions expropiatòries, suficient, amb el seu detall i força argumentativa, per destruir la presumpció d'encert de la valoració previament realitzada amb caràcter administratiu pel jurat d'expropiació des d'una posició d'imparcialitat i solvència tècnica.

Ter...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 4 de Febrero de 2010
    • España
    • 4 Febrero 2010
    ...por la Sala de lo Contencioso-Administrativo (Sección Segunda) del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, dictada en el recurso nº 687/04, en materia de Por Providencia de 29 de junio de 2009 se dio traslado a la parte recurrente del escrito de personación del Procurador D. Luís Arredon......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR