SAP Barcelona 450/2018, 16 de Octubre de 2018

JurisdicciónEspaña
EmisorAudiencia Provincial de Barcelona, seccion 16 (civil)
Fecha16 Octubre 2018
Número de resolución450/2018

Secció núm. 16 de l'Audiència Provincial de Barcelona. Civil

Passeig Lluís Companys, 14-16, pl. 2a - Barcelona

08018 Barcelona

Tel. 934866200

Fax: 934867114

A/e: aps16.barcelona@xij.gencat.cat

NIG 0829842120138175796

Recurs d'apel lació 964/2016 A

Matèria: Judici Ordinari

Òrgan d'origen: Secció Civil. Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 5 de Vic

Procediment d'origen: Procediment ordinari 572/2013

Part recurrent / Sol licitant: Axa Aurora Ibérica, S.A. de Seg. y Reaseg.

Procurador/a: Elisa Rodes Casas

Advocat/ada: Antonio Duelo Riu

Part contra la qual s'interposa el recurs: Romualdo

Procurador/a: Monica Ribas Rulo

Advocat/ada: Neida Madaula Soler

SENTÈNCIA núm. 450/2018

Magistrades/magistrat Sres./Sr.:

Inmaculada Zapata Camacho

Marta Rallo Ayezcuren

José Luis Valdivieso Polaino

Barcelona, 16 d'octubre de 2018

La Secció 16a de l'Audiència Provincial de Barcelona ha vist, en apel lació, les actuacions de judici ordinari número 572/2013, seguides davant el Jutjat de Primera Instància número 5 de Vic, a instàncies del Sr. Romualdo, representat per la procuradora Sra. Mònica Ribas Rulo i defensat per la lletrada Sra. Neila Madaula Soler, contra AXA AURORA IBÉRICA, SOCIEDAD ANÓNIMA DE SEGUROS Y REASEGUROS, representada per la procuradora Sra. Elisa Rodés Casas i defensada pel lletrat Sr. Antonio Duelo Riu.

AXA AURORA IBÉRICA, SOCIEDAD ANÓNIMA DE SEGUROS Y REASEGUROS ha apel lat contra la Sentència dictada pel Jutjat el 8 de juliol de 2016.

ANTECEDENTS DE FET

La Sentència del Jutjat diu en la part dispositiva:

Estimar íntegramente la demanda presentada por la Procuradora Sra. Bofias Alberch en nombre y representación de Romualdo, y asistido por el letrado Sr. Muñoz Albert, contra AXA AURORA VIDA IBÉRICA, SOCIEDAD ANÓNIMA DE SEGUROS Y REASEGUROS condenando a AXA AURORA VIDA SOCIEDAD ANÓNIMA DE SEGUROS Y REASEGUROS a abonar a Romualdo la cantidad de 210.000 euros equivalentes al seguro de vida contratado, más los intereses del art. 20 de la LCS .

Se imponen las costas a la demandada.

AXA AURORA IBÉRICA, SOCIEDAD ANÓNIMA DE SEGUROS Y REASEGUROS va apel lar contra la Sentència dictada pel Jutjat. Admès el recurs a ambdós efectes, es va citar les parts a termini. Les actuacions es van remetre a aquesta Secció. Un cop compareguts els litigants, es van seguir els tràmits legals i es va assenyalar la deliberació del recurs per al dia 7 de juny de 2018.

Ponent: la magistrada Marta Rallo Ayezcuren.

FONAMENTS DE DRET

Les al legacions de la primera instància

En aquest judici, el Sr. Romualdo va demandar Axa Aurora Vida Ibérica, Sociedad Anónima de Seguros y Reaseguros (en endavant, Axa), amb base en la pòlissa d'assegurança de vida contractada entre les parts el 14 de maig de 2012, que cobria, entre d'altres, la situació d'invalidesa absoluta i permanent de l'assegurat, situació que s'havia produït i per la qual el Sr. Romualdo reclamava 210.000 euros, més interessos.

L'asseguradora va oposar-se a la reclamació tot al legant, substancialment, que l'actor tenia patologies prèvies a la contractació de l'assegurança determinants de la producció del risc assegurat i havia omès dades relatives a l'estat de salut en contestar el qüestionari d'Axa. Invocava els articles 4, 10, 11 i 12 de la Llei de contracte d'assegurança (LCA).

Sentència del Jutjat

La Sra. jutgessa va estimar la demanda. En la valoració de la prova del judici va concloure que el Sr. Romualdo no va signar el qüestionari de salut aportat a les actuacions per Axa i que l'asseguradora no el va sotmetre a qüestionari. En aplicació de l' article 10 de la LCA, no va apreciar dol ni culpa greu de l'assegurat i va condemnar l'asseguradora a satisfer el capital reclamat, amb els interessos de l' article 20 de la LCA i al pagament de les costes del judici.

Recurs d'apel lació

El recurs d'apel lació d'Axa al lega:

Incongruència omissiva I. Efecte positiu de la cosa jutjada.

Incongruència omissiva II. No s'ha examinat la nul litat del contracte d'assegurança.

Infracció greu de la doctrina del dol civil en els contractes d'assegurança.

Inexistència de mora de l'asseguradora.

Improcedència de la condemna en costes.

Primer motiu d'apel lació. Al legació d'incongruència per no apreciar la cosa jutjada

En Dret processal, la incongruència és el vici o defecte consistent en el desajust entre la decisió judicial i els termes en els quals les parts van formular les seves pretensions (per totes, la Sentència del Tribunal Constitucional - STC- número 17/2000). El deure de congruència es resumeix en la correlació que ha de existir entre els pediments de les parts -tot tenint en compte la petició i la causa de demanar-, deduïts oportunament i convenientment, i la decisió de la sentència (Sentències del Tribunal Suprem - SSTS- números 15/2008, de 25 de gener, i 506/2007, de 16 de maig, entre d'altres).

És palès que la resolució impugnada no incorre en incongruència, ja que s'ajusta als termes del debat entre les parts i no concedeix més ni una cosa diferent del que es demanava ni es fonamenta en fets diversos dels al legats pels litigants.

Que la Sentència impugnada no contingui cap menció al litigi que se substanciava en un altre jutjat de Vic, entre el demandant i una altra companyia asseguradora, en relació amb una pòlissa d'assegurança diferent de la que és objecte d'aquest judici, no constitueix cap incongruència. Si es considerés que l'atenció a aquell litigi paral lel era rellevant en el cas -no ho entenem així, encara que, en respondre al recurs, ens hi referirem-, es tractaria d'una qüestió de motivació, no de congruència.

El recurs d'apel lació sosté la cosa jutjada, en aquest judici, de la Sentència d'11 de maig de 2015, del Jutjat número 3 de Vic (Sentència 575/2013). Cal dir que la part demandada, quan va manifestar conèixer la tramitació d'aquell judici no va oposar la litispendència, sinó que va proposar l'acumulació d'actuacions, que el Jutjat va denegar.

En aquell altre litigi, el Sr. Romualdo va reclamar una prestació per invalidesa absoluta i permanent a la companyia d'assegurances Allianz, amb base en una pòlissa contractada amb aquella asseguradora el 13 de juny de 2012. El Jutjat va desestimar la demanda per considerar que el Sr. Romualdo va ocultar deliberadament les seves patologies en el qüestionari telefònic al qual el va sotmetre l'asseguradora i que, gravat, va ser aportat al judici (f. 307). La decisió del Jutjat va ser confirmada per Sentència de 16 de novembre de 2017 de la Secció 14a d'aquesta Audiència Provincial, aportada al rotlle d'apel lació.

Sens perjudici que les sentències d'aquell altre judici es valorin com a material probatori, és clar que no produeixen l'efecte de cosa jutjada, perquè no es donen les identitats objectives ni subjectives necessàries. Els litigis versen sobre contractes diversos -dada essencial quan la controvèrsia se centra en la dinàmica de la contractació i, en concret de la presentació del qüestionari de l'asseguradora- i s'adrecen contra subjectes passius diferents.

Per tant, ni existeix cosa jutjada ni la Sentència impugnada incorre en incongruència ni en cap altre defecte processal per no fer-se ressò de la decisió de l'altre jutjat. El motiu ha de desestimar-se.

Segon motiu d'apel lació. Al legació d'incongruència per no valorar la nul litat del contracte d'assegurança en virtut de l' article 4 de la LCA

En el següent motiu de recurs, l'asseguradora al lega que la Sentència tracta del qüestionari de salut sense valorar la nul litat del contracte invocada per Axa amb base en l' article 4 de la LCA.

La jutgessa no es refereix expressament a l' article 4 de la LCA invocat per l'asseguradora (el contracte d'assegurança serà nul, tret dels casos previstos per la llei, si al moment de la conclusió no hi havia el risc o havia succeït el sinistre), però això tampoc no constitueix incongruència. La lectura íntegra de la Sentència -inclosa la part final del fonament de dret tercer, que distingeix entre els patiments previs del Sr. Romualdo i la declaració d'incapacitat- palesa les raons, degudament desenvolupades en la resolució impugnada, per les quals es rebutja la tesi d'Axa sobre la nul litat del contracte amb base en la preexistència del sinistre. Són essencialment dues:

(i) De caràcter fàctic: la jutjadora considera que la incapacitat declarada per l'Instituto Nacional de la Seguridad Social (INSS) va tenir per causa l'ictus que el Sr. Romualdo va patir el juliol de 2012, posterior a la contractació de la pòlissa. L'al legació d'Axa que la Sentència minimitza la transcendència de les patologies prèvies del demandant és una qüestió de valoració de la prova, no de congruència.

(ii) De naturalesa jurídica: la jutgessa argumenta que el deure de l'asseguradora de practicar el qüestionari li hagués permès conèixer el problema de salut i plantejar-se la contractació de la pòlissa i els seus termes. La jutgessa explica clarament que no pot exigir-se a l'assegurat responsabilitat sobre les seves dades de salut quan l'asseguradora incompleix el deute de sotmetre-li el qüestionari.

En conseqüència, desestimem el motiu d'apel lació.

Tercer motiu d'apel lació. Al legació d'infracció de la doctrina del dol civil en els contractes d'assegurança

L' article 10 LCA

La Sra. jutgessa examina la controvèrsia des de la perspectiva de l' article 10 de la LCA:

"El prenedor de l'assegurança té el deure, abans de la conclusió del contracte, de declarar a l'assegurador, d'acord amb el qüestionari que aquest li sotmeti, totes les circumstàncies que ell conegui que puguin influir en la valoració del risc. Queda exonerat d'aquest deure si l'assegurador no el sotmet a un qüestionari o quan,

fins i tot si el sotmet al qüestionari, es tracta de circumstàncies que puguin influir en la valoració del risc i que no hi estiguin compreses.

L'assegurador pot rescindir el contracte mitjançant una declaració dirigida al prenedor de l'assegurança en el termini d'un mes, a comptar del coneixement de la reserva o inexactitud del prenedor de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • STS 856/2021, 10 de Diciembre de 2021
    • España
    • Tribunal Supremo, sala primera, (Civil)
    • 10 December 2021
    ...sentencia de fecha 16 de octubre de 2018, dictada por la Sección 16.ª de la Audiencia Provincial de Barcelona en el recurso de apelación n.º 964/2016, dimanante de las actuaciones de juicio ordinario n.º 572/2013 del Juzgado de Primera Instancia n.º 5 de Vic, sobre reclamación de cantidad. ......
  • ATS, 17 de Febrero de 2021
    • España
    • 17 February 2021
    ...la sentencia dictada el 16 de octubre de 2018 por la Audiencia Provincial de Barcelona (Sección Decimosexta) en el rollo de apelación n.º 964/2016, dimanante del juicio ordinario n.º 572/2013 del Juzgado de Primera Instancia e Instrucción n.º 5 de Mediante diligencia de ordenación la audien......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR