SAP Tarragona 330/2018, 27 de Septiembre de 2018

PonenteJOAN PERARNAU MOYA
ECLIES:APT:2018:1119
Número de Recurso772/2017
ProcedimientoRecurso de apelación
Número de Resolución330/2018
Fecha de Resolución27 de Septiembre de 2018
EmisorAudiencia Provincial - Tarragona, Sección 3ª

Secció núm. 03 de l'Audiència Provincial de Tarragona. Civil

Avinguda Presid. Lluís Companys, 10 - Tarragona

43005 Tarragona

Tel. 977920103

Fax: 977920113

A/e: aps3.tarragona@xij.gencat.cat

NIG 4316342120168006759

Recurs d'apel lació 772/2017 D

Matèria: Judici ordinari per quantia

Òrgan d'origen: Secció Civil. Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 8 del Vendrell (UPSD)

Procediment d'origen: Procediment ordinari 20/2016

Part recurrent / Sol licitant: Cecilio, Natividad

Procurador/a: Maria Assumpció Polo Aibar, Maria Assumpció Polo Aibar

Advocat/ada: Montserrat Maldonado Planas

Part contra la qual s'interposa el recurs: SR. David PRESIDENTE COMUNIDAD DE PROPIETARIOS C/ DIRECCION000 DE CALAFELL

Procurador/a:

Advocat/ada:

SENTÈNCIA NÚM. 330/2018

PRESIDENT

Il lm. Sr. GUILLERMO ARIAS BOO

MAGISTRATS

Il lm. Sr. JOAN PERARNAU i MOYA (Ponent)

Il lm. Sr. MANUEL GALAN SANCHEZ

Tarragona, 27 de setembre de 2018

Vist en aquesta Secció 3a de l'Audiència Provincial recurs d'apel lació interposat per Cecilio i Natividad

, representats pel Procurador/a Sra. Polo Aibar i defensats pel Lletrat/da Sra. Maldonado Planas, contra Sentència del Jutjat de 1a Instància 8 del Vendrell de data 17-7-2017, en procediment Ordinari 20/16, en el

que figura com a demandants els recurrents i com a demandada la Comunitat de Propietaris DIRECCION000 de Calafell, en rebel lia processal.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La Sentència d'instància disposa: "Que desestimando la demanda interpuesta por Natividad y Cecilio, absuelvo a Comunidad de Propietarios de la calle DIRECCION000 de Calafell de las pretensiones objeto delpresente procedimiento, con expresa condena en costas a la parte demandante.

En consecuencia:

-Deniego la impugnación del acuerdo de la Junta de Propietarios celebrada el 19 de enero de 2015 por considerarse incompatible la tutela pretendida con la acción ejercitada.

-No ha lugar a acordar que la Comunidad de Propietarios ejecute la valla con separación entre las entidades E-1 y E-2.

-No ha lugar a que los propietarios de la entidad E-2 o de cualquier otra entidad permitan el acceso para la ejecución de ninguna valla ni procede que desocupen el terreno de la entidad E-1 ni ninguna de las restantes pretensiones solicitadas en la letra b del suplico.

-Deniego la solicitud de los demandantes en cuanto a la autorización a la Comunidad para ejercer acciones contra los propietarios de la entidad E-2 para que dejen de usar el terreno de la parcela E-1".

SEGON

En data 22-9-2017 es va presentar per Cecilio i Natividad recurs d'apel lació contra la Sentència d'instància.

TERCER

En la tramitació del present procediment, en aquesta alçada, s'han observat les normes i formalitats legals.

FONAMENTS JURÍDICS

PRIMER

Es va interposar demanda exercitant acció d'impugnació d'acords de la comunitat de propietaris. S'al lega que els actors, tenint interès en què la comunitat es pronunciés sobre la construcció d'una tanca de separació entre les entitats E1 i E2, varen instar al president de la comunitat la convocatòria de junta, cosa que aquest no va fer; seguidament varen ser els actors els que van convocar la junta pel dia 19-1-2015, convocatòria que varen notificar als demés comuners mitjançant carta certificada; feta la junta, on solament hi varen assistir els convocants, en segona convocatòria aquests varen votar a favor de la proposta; notificats tals acords als demés comuners, aquests varen manifestar la seva oposició als acords, per la qual cosa al ser majoria els que es varen oposar s'entén que la comunitat ha denegat les propostes; front a tals acords denegatoris exerciten els actors la present acció d'impugnació, per ser contraris - diuen- al títol constitutiu i implicar un abús de dret, demanant que el Tribunal declari la nul litat dels acords de la comunitat i ordeni a la comunitat la construcció de la tanca de separació demanada.

La sentència impugnada desestima la demanda.

SEGON

Impugna la sentència la part actora al legant, en primer lloc, incongruència de la mateixa, ja que la sentència considera que la convocatòria a junta no es va fer correctament, al no haver-se anunciat en el taulell d'anuncis de la comunitat o en un lloc visible habilitat al efecte (art. 553-21-2 CCC), i no constar que els demés comuners rebessin correctament la convocatòria.

Procedeix estimar el motiu d'impugnació. La part demandada està en rebel lia processal, no havent, doncs, contestat la demanda ni oposat cap defecte en la constitució de la junta, per la qual cosa, sent l'acció exercitada la d'impugnació d'acords de la comunitat de propietaris, no s'ha d'entrar a examinar res més que no siguin els motius d'impugnació de tals acords, mai el que no s'ha oposat. Per tant, deixem sense efecte els pronunciaments de la sentència referits a la convocatòria a la junta.

TERCER

Impugna la sentència la part actora, en segon lloc, al considerar la sentència que, encara que els acords fossin vàlids, no podien els actors impugnar- los al no tenir legitimació activa.

I) En el present cas, els actors, tenint interès en que la comunitat es pronunciés sobre la construcció d'una tanca de separació entre les entitats E1 i E2, varen instar al president de la comunitat la convocatòria de junta, cosa que aquest no va fer; seguidament varen ser els actors els que van convocar la junta pel dia 19-1- 2015, convocatòria que varen notificar als demés comuners mitjançant carta certificada; feta la junta, on solament hi varen assistir els convocants, en segona convocatòria aquests varen votar a favor de la proposta; notificats tals acords als demés comuners, aquests varen manifestar la seva oposició als acords, per la qual cosa al ser

majoria els que es varen oposar s'entén -pels actors- que la comunitat ha denegat les propostes; front a tals acords denegatoris exerciten els actors la present acció d'impugnació, per ser contraris al títol constitutiu i implicar un abús de dret. Així doncs, consideren els actors -aquí apel lants- que, en base a l'art. 553-26.3 CCC (" Els propietaris que no han assistit a la reunió es poden oposar als acords adoptats en el termini d'un mes comptat des del moment en què els han estat notificats. L'escrit d'oposició s'ha d'enviar al secretari o secretària per qualsevol mitjà fefaent"), va succeir que els acords que, en la segona convocatòria, varen aprovar els propietaris que varen assistir a la junta (2 d'un total de 6) varen ser denegats finalment per la comunitat al oposar-se als mateixos en el mes següent els propietaris absents (4 d'un total de 6), de manera que la comunitat realment va denegar la proposta d'acords que es plantejava, és a dir, va acordar no construir la tanca de separació que els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR