AAP Tarragona 147/2018, 13 de Septiembre de 2018

PonenteMANUEL GALAN SANCHEZ
ECLIES:APT:2018:862A
Número de Recurso664/2017
ProcedimientoRecurso de apelación
Número de Resolución147/2018
Fecha de Resolución13 de Septiembre de 2018
EmisorAudiencia Provincial - Tarragona, Sección 3ª

Secció núm. 03 de l'Audiència Provincial de Tarragona. Civil

Avinguda Presid. Lluís Companys, 10 - Tarragona

43005 Tarragona

Tel. 977920103

Fax: 977920113

A/e: aps3.tarragona@xij.gencat.cat

NIG 4312342120158164614

Recurs d'apel lació 664/2017 D

Matèria: Execució sobre béns hipotecats o pignorats

Òrgan d'origen: Jutjat de Primera Instància núm. 3 de Reus

Procediment d'origen: Execució hipotecària 1060/2015

Part recurrent / Sol licitant: CAJAMAR

Procurador/a: Purificación Garcia Diaz

Advocat/ada: JOSE MANUEL JIMENEZ LOPEZ

Part contra la qual s'interposa el recurs: Millán, -AVALISTA- Narciso -Procurador/a:

Advocat/ada: Ester Besora López

INTERLOCUTÒRIA 147/2018

MAGISTRATS IL LMS. SRS.

GUILLERMO ARIAS BOO (President)

JOAN PERARNAU MOYA

Manuel Galan Sanchez (Ponent)

Tarragona, a 13 de setembre de 2018

Vist per aquesta Secció Tercera de la Audiència Provincial el recurs d'apel lació interposat per CAJAMAR CAJA RURAL SOCIEDAD COOPERATIVA DE CRÉDITO representada per la Procuradora dels Tribunals Sra. García Díaz i defensada pel Lletrat Sr. Jiménez López, contra la Interlocutòria de data 27 de febrer de 2017 dictada pel Jutjat de Primera Instància núm. 3 de Reus, procediment d'execució hipotecària núm. 1060/2015, al qual figura com a part executant l'entitat apel lant, i com a part executada el Sr. Millán .

ANTECEDENTS DE FET

Primer

La Interlocutòria recorreguda conté la següent part dispositiva:

" DISPOSO La suspensió de les presents actuacions fins que no hi hagi una resolució en la qüestió prejudicial que ha suscitat el Tribunal Suprem."

Segon

Contra l'esmentada resolució es va interposar recurs d'apel lació per la representació processal de CAJAMAR CAJA RURAL SOCIEDAD COOPERATIVA DE CRÉDITO d'acord a les al legacions contingudes al seu escrit.

FONAMENTS JURÍDICS

Primer

Pronunciaments impugnats.

Interposa la representació processal de CAJAMAR recurs d'apel lació contra la resolució d'instància que suspèn les actuacions fins que recaigui resolució del TJUE resolent la qüestió prejudicial plantejada per Tribunal Suprem. Al lega la recurrent infracció de l' article 207.3 i 4 LEC en quant als efectes de la cosa jutjada de les resolucions recaigudes en seu d'oposició, afegint que "con fecha 20 de enero de 2016 procedió a dictar auto despachando ejecución conforme a los solicitado por esta parte en nuestro escrito de demanda sin que encontrara indicio alguno de abusividad ni procediera a declarar la inaplicación de ninguna de las cláusulas contenidas en el contrato de préstamo hipotecario" (foli 224), i que "Requerido de pago D. Millán, hizo uso de la facultad que el artículo 695 de la Ley de Enjuiciamiento presentando escrito ... sin que en el mismo se alegara el motivo establecido en el art. 695.4 LEC respecto a la posible abusividad de las cláusulas contenidas en el contrato, mostrándose por tanto conforme con las mismas y aquietándose a la ejecución respecto a este motivo" (foli 224), raó per la qual, no havent-se al legat al moment oportú, no és possible retrocedir actuacions ja practicades.

Segon

Resolució del recurs.

Tal i com vam declarar a la nostra Interlocutòria de 12-07-2018 (Roj: AAP T 701/2018 -ECLI:ES:APT:2018:701A), l'examen de les clàusules abusives dels contractes pot fer-se a instància de part o bé d'ofici pel jutge. Ara bé, s'ha de fer respectant les normes processals i sense que pugui afectar a resolucions ja fermes .

Com ha recordat en diverses ocasions el TJUE, com ara en la seva sentència C-488-11, de trenta de maig de dos mil tretze, "cuando el juez nacional esté facultado, según las normas procesales internas, para anular de oficio una cláusula contraria al orden público o a una norma legal imperativa cuyo alcance justifique esa sanción, deberá en principio, tras haber ofrecido a las partes la posibilidad de un debate contradictorio, anular de oficio una cláusula contractual cuyo carácter abusivo haya apreciado" . Així doncs, el Jutge pot revisar d'ofici, en els mateixos termes en què ho faria en relació amb qualsevol qüestió d'ordre públic, la legalitat de les condicions generals incorporades a un contracte d'adhesió per la part que n'ha predisposat el contingut, sempre i quan, és clar, l'objecte litigiós sobre el qual hagi de dictar la seva resolució tingui a veure amb el contracte en qüestió. Ho pot fer, doncs, en els mateixos termes en que exerciria un control d'ofici sobre qualsevol qüestió d'ordre públic, com ara una nul litat radical basada en una causa il lícita. Això vol dir que ho ha de fer amb ple respecte a les normes de procediment, que defineixen quin és l'objecte...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR