SAP Girona 277/2018, 27 de Junio de 2018

PonenteJAIME MASFARRE COLL
ECLIES:APGI:2018:726
Número de Recurso269/2018
ProcedimientoRecurso de apelación
Número de Resolución277/2018
Fecha de Resolución27 de Junio de 2018
EmisorAudiencia Provincial - Girona, Sección 2ª

Secció 2a Civil de l'Audiència Provincial de Girona (UPSD AP Civil Sec.2)

Plaça Josep Maria Lidón Corbí, 1, pl. 5a - Girona

17001 Girona

Tel. 972942368

Fax: 972942373

A/e: aps2.girona@xij.gencat.cat

NIG 1714742120168052543

Recurs d'apel lació 269/2018 2

Matèria: Apel lació civil

Òrgan d'origen: Secció Civil. Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 1 de Ripoll

Procediment d'origen: Judici verbal (suspensió d'obra nova - art. 250.1.5) 57/2016

Part recurrent / Sol licitant: Gregorio

Procurador/a: EVA MORER CABRÉ

Advocat/ada: CRISTINA MARTINEZ RIBAS

Part contra la qual s'interposa el recurs: Ismael, Camino

Procurador/a: Eduard Rudé Brosa

Advocat/ada: Victor Jose Coch Caparros

SENTÈNCIA NÚM. 277/2018

Il lms. Srs.:

PRESIDENT

Sr JOAQUIM FERNÁNDEZ FONT

MAGISTRATS

Sra. MARIA ISABEL SOLER NAVARRO

Sr. JAUME MASFARRÉ COLL

Girona, 27 de juny de 2018

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

El 28 de març de 2018 es van rebre les actuacions de Judici verbal (suspensió d'obra nova - art. 250.1.5) 57/2016, procedents del Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 1 de Ripoll, a fi de resoldre el recurs d'apel lació interposat per la procuradora Eva Morer Cabré en representació de Gregorio, contra sentència de 31 de desembre de 2017, en què consta com a part apel lada el procurador Eduard Rudé Brosa, en representació de Ismael i Camino .

SEGON

El contingut de la decisió de la Sentència objecte de recurs és el següent:

"Que debo desestimar y desestimo íntegramente la demanda interpuesta por la representación legal de D. Gregorio contra los demandados y así, absuelvo a Dña. Camino y D. Ismael, asímismo, acuerdo el alzamiento de la medida de suspensión de obra acordada por Providencia de fecha 16 de marzo de 2016, con expresa condena en costas a la parte actora.".

TERCER

El recurs es va admetre i es va tramitar de conformitat amb la normativa processal per a aquest tipus de recursos.

Assenyalat l'acte de deliberació, votació i decisió, ha tingut lloc el dia 27/06/2018.

QUART

En la tramitació d'aquest procediment s'han observat les normes processals essencials aplicables al cas.

Es va designar com a ponent el Magistrat JAUME MASFARRÉ COLL.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

El primer que cal dir en relació al recurs interposat és que les qüestions relacionades amb l'ampliació de demanda i pràctica de proves que planteja ja han estat resoltes per la Sala en interlocutòries de dates 4/4/2018 i 14/5/2018, al contingut de les quals ens hi remetem.

Hem de recordar també que ens trobem davant d'un judici de tutela sumària de la possessió per raó d'obra nova (l'abans anomenat "interdite d'obra nova") i no davant d'un procés declaratiu on discutir i resoldre tot tipus de qüestions relacionades amb els drets que se'n derivin pel demandant per raó de la propietat que ostenta de la finca contigua a la del demandat. Aquest tipus de procediment té l'objecte que s'ha establert jurisprudencialment i que, expressament citada i extractada a la resolució impugnada, donem per reproduïda a efectes d'evitar reiteracions innecessàries.

Els motius en què l'actora fonamentava la seva demanda es poden aglutinar en tres grans apartats: 1) Manca de permisos per part de la demandada per fer les obres la suspensió de la qual es demana; 2) No respectar les distàncies necessàries entre aquestes obres i altres llocs (granges, carretera, nucli urbà, finca del demandant) atesa l'activitat d'explotació porcina que s'ha de portar a terme en la finca veïna; 3) Perjudicis personals i mediambientals derivats de l'actuació de la demandada per raó de males olors, filtració purins, mosques, fibres d'amiant a l'aire, etc.

En relació a aquest plantejament hem de fer dues consideracions de caire genèric.

La primera, que és qüestió controvertida que les possibles irregularitats urbanístiques, per se, puguin constituir la base d'una acció com la que s'exercita. Bona part de la jurisprudència menor s'inclina per la necessitat que, a més a més, aquestes infraccions suposin un perjudici pel demandant en els termes adients en relació al que és objecte d'aquest procés. En aquest sentit podem citar, a títol d'exemple, el que recull la SAP Pontevedra, de 29/11/2007 : " El principal objeto de este pleito es determinar la viabilidad de la acción de Suspensión de obra nueva en los casos de infracciones urbanísticas, pues ha quedado claro que existe en el caso.

Estamos ante una cuestión sin duda polémica en las decisiones de los tribunales provinciales, cuyos criterios no con coincidentes, y como suele pasar hay tesis completamente opuestas a esta protección civil y otras intermedias que estiman como insuficiente la mera infracción urbanística y exigen que esté en juego la lesión de un derecho jurídico-privado, es decir, que la ilegalidad urbanística comporte, a su vez, una vulneración del ordenamiento; así, entre otras y a título de ejemplo, las de Madrid de 17-9-1994, Tarragona de 18-9-1995 o últimamente la de 9 de febrero de 2006 por parte de la A.P. de Toledo. Otras de igual signo, destacan que de no acudir a tal exigencia se corre el riesgo de resoluciones contradictorias de los dos órdenes jurisdiccionales comprometidos, el civil y el contencioso-administrativo ( SAP de Alicante de 10-12-2002 y 31-3-2003 ; Guadalajara de 9 de febrero de 2006 ).

Frente a ello puede afirmarse que el artículo 305 de la citada Ley del Suelo no contiene exigencia alguna para su viabilidad el hecho de que se encuentre algún derecho real comprometido o afectado por la edificación ( cosa distinta es que establezca una legitimación especial de los propietarios o titulares de derechos reales), pero sobre todo, porque hay en entender que cualquier edificación próxima que vulnera las exigencias del

ordenamiento administrativo relativas a distancia entre construcciones -las que están llamadas a amparar un concreto modo de disfrutar del dominio de los...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR