STSJ Islas Baleares 564/2017, 21 de Diciembre de 2017

PonenteGABRIEL FIOL GOMILA
ECLIES:TSJBAL:2017:1070
Número de Recurso431/2014
ProcedimientoContencioso
Número de Resolución564/2017
Fecha de Resolución21 de Diciembre de 2017
EmisorSala de lo Contencioso

T.S.J.ILLES BALEARS SALA CON/AD PALMA DE MALLORCA

SENTENCIA: 00564/2017

SENTÈNCIA núm. 564

Il lès. Srs.

PRESIDENT:

Gabriel Fiol Gomila.

MAGISTRATS:

Pablo Delfont Maza.

Carmen Frigola Castillón.

Palma, a 21 de desembre de 2017

VISTES per la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears les actuacions acumulades números 431 i 480 de 2014, dimanants de sengles recursos contenciosos administratius seguits entre parts, respectivament demandants i codemandats, l'Ajuntament de Ses Salines (Mallorca) i els Srs. Virgilio i Jesús Manuel, representat el 1r per la procuradora dels Tribunals Sra. Cuart Janer i assistit per l'advocat Sr. Agustín Estela Ripoll, i els 2ns pel procurador Sr. Perelló Oliver i el lletrat Sr. Juan M. Moragues d'altra, com a Administració demandada, la General de l'Estat, representada i assistida pel seu advocat.

L'objecte del recurs és la resolució dictada pel Jurat Provincial d'Expropiació Forçosa el dia 19 de setembre de 2014, a l'expedient NUM016, fixant el preu just dels béns i drets expropiats als Srs. Virgilio i Jesús Manuel

, propietaris de la finca registral NUM000 del terme municipal de Ses Salines, en la quantitat de 224.967,98 € inclòs el premi d'afecció.

La quantia es fixà en 224.967,98.

El procediment seguit ha estat el del tràmit previst a la Llei Jurisdiccional 29/1998.

L'Il lm. Sr. Gabriel Fiol Gomila, President de la Sala, en qualitat de magistrat ponent, expressa el parer del Tribunal.

= ANTECEDENTS DE FET =

1r.- Interposat el recurs per part de l'Ajuntament de Ses Salines (Mallorca) el dia 20 de novembre de 2014, en el termini prefixat en la Llei Jurisdiccional se li donà el tràmit processal adequat.

Uns dies més tard, el 18 de desembre de 2014, també dins el termini legal, el varen interposar els Srs.

Virgilio i Jesús Manuel, propietaris afectats per l'expropiació; ordenant-se, a continuació, reclamar l'expedient

administratiu i anunciar la seva incoació. Ambdues actuacions presentades per separat foren acumulades el 18 de maig de 2015.

2n.- Rebut l'expedient administratiu es va posar de manifest en Secretaria a la part recurrent perquè formalitzés la demanda. La referida demanda fou deduïda dins el termini legal al legant-se en ella els fets i fonaments de dret que s'estimaren necessaris en ordre a les seves pretensions i interessant de la Sala que es dictés sentència estimatòria del recurs per ser contraris a l'ordenament jurídic els actes administratius impugnats. Igualment així ho va fer l'altra part actora.

3r.- Donat trasllat de l'escrit de demanda a la representació de l'Administració demandada perquè la contestés, així ho va fer en temps i forma, oposant-se a ella i suplicant que es dictés sentència confirmatòria dels actes administratius recorreguts. Respectivament s'hi varen pronunciar en contra de la demanda els codemandats que a la vegada eren actors.

4r.- A través del corresponent Acte es rebé el plet a prova que devia versà sobre els punts de fet interessats per les parts actores i/o codemandades. Proposta i admesa que fou en forma, es practicà amb el resultat que és de veure en les actuacions.

5è.- Per provisió es declarà conclosa la discussió escrita i el període probatori, ordenant-se portar les actuacions a la vista, amb citació de les parts per a sentència, acordant que aquestes formularan les conclusions per escrit; cosa que així varen fer, i s'assenyalà a continuació, per a la votació i decisió, el dia 14 de desembre de 2017.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Hem assenyalat a l'encapçalament, que la revisió jurisdiccional ho era de la resolució dictada pel Jurat Provincial d'Expropiació Forçosa el dia 19 de setembre de 2014, a l'expedient NUM016, fixant el preu just dels béns i drets expropiats als Srs. Virgilio i Jesús Manuel, propietaris de la finca registral NUM000 del terme municipal de Ses Salines, en la quantitat de 224.967,98 € inclòs el premi d'afecció.

La finca afectada està situada entre els DIRECCION000 i la zona marítima terrestre, fites NUM001 i NUM002

, a la colònia de Sant Jordi. Els terreny expropiats - 240 m2, segons els propietaris afectats, o 176 m2, segons l'Ajuntament de Ses Salines -, estan classificats com a urbans i qualificats com a zona verda pública a les vigents Normes Subsidiàries.

L'Ajuntament, al seu full d'apreciació, va entendre que el muntant econòmic al que pujava el valor de l'expropiació era de 5.984 €. Valor que resultava de multiplicar el del sòl, 30€/m2, pels 176 m2, afegint-se-li el 5% del premi d'afecció. Quantitat clarament diferenciada de la presentada pels afectats per l'expropiació que ho valoraven, també al seu full d'apreciació, en 617.485,89, xifra a la que s'hi havia d'afegir el premi d'afecció.

S'hi arribava, per part dels afectats, a la referida quantitat a partir de considerar que hi havia que prendre en compte els 240 m2 amb més la multiplicació pel factor edificabilitat, 1,11, i pel valor de repercussió que era de 2.317,89 €.

El Jurat feia propi el preu just assenyalat al seu informe pel vocal del Col legi d'Arquitectes donat que l'arquitecte nomenat per l'Ajuntament hi votava en contra. En qualsevol cas, donava resposta a dues qüestions, una primera, la relativa a la superfície que entenia que aquesta era una controvèrsia aliena a les seves facultats, que es limitaven a fixar el preu just. Ells la fixaven sobre la superfície que constava en el Registre de la Propietat, i altra segona, que, ateses les discrepàncies entre els dos vocals tècnics, els altres dos - president i advocat d'Estat - conjuntament amb el vocal del COAIB, optaven per entendre que s'havia d'aplicar la legislació derivada del Reial decret legislatiu 2/2008 mitjançant el qual fou aprovat el Text refós de la Llei del Sòl - article 24.1 i Disposició Transitòria 3era - i l'àmbit especial homogeni de tota la colònia de Sant Jordi. El preu just que fixava el Jurat era de 224.967,98 € inclòs el premi d'afecció.

Expedient d'expropiació, i aquest és un petit parèntesi, en la relació que hem exposat, derivat del compliment de la sentència núm. 651 que dictàrem el 24 de juliol de 2003 a les actuacions 160 de 2001, donat que en el 2n punt de la decisió acordàvem:

DECLARAMOS disconforme con el ordenamiento jurídico el acto administrativo impugnado y, en su consecuencia, lo ANULAMOS, reconociendo el derecho de los recurrentes a la inmediata incoación del expediente expropiatorio de sus solares.

En el 1r. fonament de dret assenyalaven:

"Como antecedentes fácticos, interesa recordar:

  1. ) que los demandantes son titulares de las siguientes fincas registrales: *la inscrita al tomo NUM003, libro NUM004 de Ses Salines, folio NUM005, finca NUM006, *la inscrita al tomo NUM007, libro NUM008 de Ses Salines, al folio NUM009, finca NUM010, * la inscrita al tomo NUM011, libro NUM008 de Ses Salines, folio NUM012, finca NUM013 ; la inscrita al tomo NUM011, libro NUM008 de Ses Salines, folio NUM014, finca NUM015 . Las referidas fincas constituyen solares que las NNSS de Ses Salines de 1991 calificaron como de "zona verde pública".

  2. ) atendido al transcurso de 5 años desde la entrada en vigor de las NNSS del municipio de Ses Salines, que hacían inviable la edificabilidad de los solares sin que se hubiese llevado a efecto la expropiación de los indicados terrenos, en fecha 25.06.2000 los propietarios presentaron solicitud al Ayuntamiento instando la expropiación de las fincas al amparo de lo dispuesto en el art. 69 de la Ley del Suelo de 1976 .

  3. ) en fecha 27.09.2000, el Pleno del Ayuntamiento de Ses Salines denegó la petición de incoación de expediente expropiatorio en atención a que:

    "a) en la documentación presentada no se señala expresamente la superficie de los terrenos para la que se pide la expropiación ni se acompaña ningún plano a escala que delimite claramente la propiedad de cada uno de los solicitantes y su ubicación.

    1. dado que la zona verde está situada junto a la playa del Puerto de la Colonia de Sant Jordi está afectada por el expediente de deslinde de Costas, y éste no está aún aprobado definitivamente, y no se puede conocer, en estos momentos, como quedará definitivamente establecida en cuanto a configuración y superficie la zona marítimo-terrestre que es o pasará a ser de titularidad estatal,..., previamente al inicio del indicado expediente de expropiación resulta imprescindible depurar la calificación jurídica de los bienes para los que se solicita la repetida expropiación,....."

  4. ) interpuesto recurso de reposición, el mismo fue desestimado mediante la resolución que aquí se impugna y que, en definitiva, reproduce la argumentación inicial".

    Cal assenyalar com a elements a prendre en compte:

    1r.- Que els terrenys objecte de l'expropiació estan classificats com a urbans i qualificats com a zona verda pública per les Normes Subsidiàries de Ses Salines (Mallorca).

    2n.- Que d'acord amb l'expedient municipal d'expropiació la data d'inici de determinació del preu just és el mes de juny de 2011 i,

    3r.- Que li són d'aplicació al cas els criteris de valoració del Reial decret legislatiu 2/2008, de 20 de juny; en concret, l'article 24.1 i Disposició Transitòria 3era.

SEGON

El Tribunal ha conegut a altres contenciosos, 427, 428, 429 i 430 de 2014, el debat en relació a resolució administrativa d'idèntica datació, 19 de setembre de 2014, que, a la vegada, es pronunciava sobre el preu just de finques adjacents o confrontades propietat d'altres propietaris però que a les parts hi havia, també i a totes elles, a més del Jurat Provincial d'Expropiació Forçosa, l'Ajuntament de Ses Salines.

Doncs bé, a les actuacions 432 i 427 es dictaren sengles interlocutòries els dies 25 de maig de 2016 i 30 de gener de 2017, aprovant convenis transaccionals entre els propietaris afectats i l'Ajuntament de Ses Salines. En canvi, a les actuacions 428, 429 i 430 de 2014 ens hi pronunciàrem amb sentències del dia 29 de març d'enguany 2017,...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR