SAP Barcelona 286/2018, 15 de Mayo de 2018

PonenteMARIA DOLORS MONTOLIO SERRA
ECLIES:APB:2018:4255
Número de Recurso121/2017
ProcedimientoRecurso de apelación
Número de Resolución286/2018
Fecha de Resolución15 de Mayo de 2018
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 1ª

Secció núm. 01 de l'Audiència Provincial de Barcelona. Civil

Passeig Lluís Companys, 14-16 - Barcelona

08018 Barcelona

Tel. 934866050

Fax: 934866034

A/e: aps1.barcelona@xij.gencat.cat

NIG 0801942120168116164

Recurs d'apel lació 121/2017 C

Matèria: Terceria domini millor dret

Òrgan d'origen: Jutjat de Primera Instància núm. 35 de Barcelona

Procediment d'origen: Terceria de millor dret 445/2016

Part recurrent / Sol licitant: Caixabank S.A.

Procurador/a: Javier Segura Zariquiey

Advocat/ada: Oscar Farre Sala

Part contra la qual s'interposa el recurs: Tesorería General de la Seguridad Social

Procurador/a:

Advocat/ada:

SENTÈNCIA NÚM. 286/2018

Barcelona, 15 de maig de 2018.

La Secció Primera de l'Audiència Provincial de Barcelona, integrada per les Magistrades Il lma. Sra. Mª Dolors PORTELLA LLUCH, Il.lma. Sra. Amelia MATEO MARCO i Il lma. Sra. Maria Dolors Montolio Serra, la primera de les quals ha actuat com a presidenta del Tribunal, ha vist el recurs d'apel lació número 121/17, interposat contra la sentència dictada en data 30 de setembre de 2016 en el procediment núm. 445/16, tramitat pel Jutjat de 1a Instància núm. 35 de Barcelona . Ha estat recurrent CAIXABANK, S.A. Un cop feta la deliberació, ha pronunciat, en nom de S.M. el Rei d'Espanya, la següent resolució.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la sentència objecte d'apel lació és la següent: "Desestimando la demanda de tercería de mejor derecho interpuesta por Caixabank, S.A, representada por el procurador don Javier Segura Zariquiey, contra la Tesorería General de la Seguridad Social, asistida por el Letrado de la Administración de la

Seguridad Social, absuelvo a la parte demandada de las pretensiones ejercitadas en su contra. No se efectúa condena en costas."

SEGON

Les parts esmentades han manifestat en els escrits respectius d'apel lació o, si s'escau, d'impugnació les seves peticions i arguments en què les fonamenten, segons consta en les actuacions.

La ponent d'aquesta resolució ha estat la Magistrada Il lma. Sra. Maria Dolors Montolio Serra.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Plantejament del litigi

Caixabank, SA insta una terceria de millor dret contra la Tesoreria General de la Seguridad Social( TGSS).

Explica que el 22 de setembre del 2006 "La Caixa" va subscriure amb el Sr. Raúl una pòlissa de contragarantia d'aval per la que, en garantia del que "La Caixa" hagués de pagar a tercer en virtut d'aquest aval, es pignorava un determinat dipòsit bancari titularitat del Sr. Raúl per un import de 6.000€ i amb venciment indefinit.

Afegeix que el 24 de febrer de 2016 va rebre de la TGSS una diligència d'embargament del comptes corrents i estalvi que fossin titularitat del Sr. Raúl fins la quantitat de 13.316,73€.

El 3 de març d'aquell mateix any va presentar davant la TGSS una terceria del seu millor dret sobre el saldo pignorat sense que n'hagi rebut cap resposta.

La TGSS entén que el seu dret és preferent perquè Caixabank no té un crèdit vençut, líquid i exigible.

La sentència desestima la terceria. Refereix que la qüestió que es planteja és controvertida i que els tribunals han mantingut dues postures diverses. I després de referir-s'hi expressament, considera que la més correcte és la que desestima aquestes terceries perquè d'altra manera suposaria permetre constituir veritables patrimonis inexecutables en base a reserves de rang per si algun dia el titular arribés a tenir un creditor. Seria com admetre dipòsits captius d'efectiu de manera indefinida i eludir altres responsabilitats del deutor pignoratici. Atesos els dubtes de dret que concorren no es fa, però, expressa imposició de les costes.

Contra aquesta resolució recorre Caixabank. Al lega que la penyora és preferent i que, el fet que l'aval no s'hagi executat, no vol dir que la penyora no tingui efectivitat des del moment de la seva constitució. Refereix que la qüestió ha estat controvertida però actualment el Tribunal Suprem en resolució de 20 de gener de 2016 ho ha resolt en el sentit que mantenia la majoria dels tribunals que és el que sosté aquesta part.

SEGON

Crèdit exigible, líquid i vençut. Criteris contraposats.

Estableix la LGSS ( RDLeg 1/1994) que els crèdits per quotes de la seguretat social i alguns altres conceptes tindran l'ordre de preferència que aquells crèdits que refereix l' article 1924.1 CC .

En el procediment d'administratiu d'execució incoat contra el Sr. Raúl la TGSS ha decretat l'embargament del dipòsit titularitat d'aquesta societat i Caixabank invoca un dret de penyora constituït amb anterioritat

Efectivament, l' article 569-12 CCCat disposa que aquest dret de penyora faculta al creditor a posseir els béns o drets sobre els que es constitueix, per ell mateix o per una tercera persona si s'ha pactat, i en cas d'incompliment de l'obligació garantida, a sol licitar-ne la realització de valor. Malgrat que havia estat qüestionada la possibilitat de pignorar els dipòsits bancaris, la jurisprudència ho va admetre amb certs matisos a partir de les sentències de 19 d'abril i 7 d'octubre de 1997 i actualment l' article 569-12 CCCat expressament ho preveu.

Las penyora, com a dret real de garantia que és, té caràcter accessori la qual cosa vol dir que l'obligació garantida ha d'existir i ha de ser vàlida sent admesa la garantia d'una obligació futura ( STS de 20 de juny de 2007 ). Actualment l' article 569-14 CCCat ho contempla. Fins i tot s'admet que garanteixi una obligació de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR