SAP Barcelona 652/2017, 22 de Noviembre de 2017

PonenteJOSE MARIA BACHS ESTANY
ECLIES:APB:2017:12004
Número de Recurso708/2015
ProcedimientoRecurso de Apelación
Número de Resolución652/2017
Fecha de Resolución22 de Noviembre de 2017
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 11ª

Secció núm. 11 de l'Audiència Provincial de Barcelona. Civil

Passeig Lluís Companys, 14-16, pl. 2a - Barcelona

08018 Barcelona

Tel. 934866150

Fax: 934867109

A/e: aps11.barcelona@xij.gencat.cat

NIG 0801942120138000848

Recurs d'apel lació 708/2015 A

Matèria: Judici Ordinari

Òrgan d'origen: Jutjat de Primera Instància núm. 12 de Barcelona

Procediment d'origen: Procediment ordinari 2/2013

Part recurrent / Sol licitant: ART I CONSTRUCCIÓ, S.L., PROMOCIONS FOLGUEROLES, S.L

Procurador/a: Ivo Ranera Cahis

Advocat/ada:

Part contra la qual s'interposa el recurs: Luz, OSONA CONFORT S.L

Procurador/a: Antonio Cortada Garcia, Ivo Ranera Cahis

Advocat/ada:

SENTÈNCIA NÚM. 652/2017

Audiència Provincial

de Barcelona

Il lms. Srs.

Josep Mª Bachs i Estany (President i Ponent)

Antonio Gómez Canal

Antonio José Martínez Cendán

Barcelona, 22 de novembre de 2017

La Secció Onzena de l' Audiència Provincial de Barcelona ha vist amb el núm. 708/2015 les actuacions de sengles recursos d'apel lació interposats respectivament pel procurador Sr. Ranera i Cahís, en representació d' Art i Construcció SL, part actora, pel procurador Sr. en representació d'Osona Confort SL, part codemandada,

i pel procurador Sr., en representació de Promocions Folgueroles SL, part codemandada, i ha pronunciat la següent Sentència.

  1. Antecedents de fet:

Primer

La part dispositiva de la Interlocutòria Definitiva apel lada és la següent: "FALLO.- Que estimando parcialmente la demanda interpuesta por Art i Construcció SL contra Dª Luz, y estimando parcialmente la reconvención a instancia de Dª Luz contra Art i Construcció SL, Osona Confort SL y contra Promocions Folguyeroles SL, debo condenar y condeno a Dª Luz a abonar a la actora la suma de mil quinientos euros con treinta y cinco céntimos, más los intereses legales moratorios desde la presentación de la demanda y hasta la fecha de la sentencia, debo absolver y absuelvo a Osona Confort SL de los pedimentos formulados en su contra y debo declarar y declaro que el pago de 756.988,56 euros reclamados por Art i Construcció SL corresponde efectuarlo a Promocions Folgueroles SL. Todo ello sin hacer pronunciamiento expreso en cuanto a costas procesales causadas".

Segon

Ha comparegut en aquesta alçada la part recurrent integrada per Art i Construcció SL, a través del procurador Sr. Ranera i Cahís.

Ha comparegut en aquesta alçada la part recurrent integrada per Promocions Folgueroles SL a través del procurador Sr. ranera i Cahís

No recorre ni compareix en alçada Osona Confort SL

Ha comparegut en aquesta alçada la part oponent integrada per la codemandada Sra. Luz a través del procurador Sr. Cortada i Garcia.

Ha comparegut

Ha estat assenyalada per a deliberació, votació i decisió del recurs l'audiència del dia de de 2017, el que ha tingut lloc a l'hora prevista.

HA ESTAT VIST, essent ponent l'Il lm. Sr. Magistrat Josep Mª Bachs i Estany, President de la Secció.

  1. Fonaments Jurídics:

Primer

Apel la la part demandada reconvencional Promocions Folgueroles SL la Sentència d'instància (f. 627 i ss.) pels següents motius:

1er) Manca de competència objectiva del Jutjat per a conèixer de la reconvenció contra aquesta part: perquè aquesta part està en concurs des d'abans (14-11- 2012) de la reconvenció (7-3-2013) ( art. 86.ter 1 LOPJ, arts. 8, 50, 61.1 i 61.2 LC i art. 48 LEC, Acte 9-10-2014 AP Barcelona -14a- en un plet del tot idèntic contra Constanza i que consta aportat a aquestes actuacions per escrit de 23-10-2014 abans de ser dictada la sentència), errònia valoració de la prova ad cautelam i errònia aplicació del Dret.

2on) Quant a la manca de competència objectiva, reitera el relat de fets del cas, explica que les dues germanes Constanza i Luz van signar un reconeixement de deute privat per la suma reclamada l'ara demandada i per 396.031,44 e Constanza . Per les obres de rehabilitació de la casa que dona d'una banda al c/ DIRECCION000 i de l'altre al c/ DIRECCION001, de Barcelona, una masia típic del barri DIRECCION002 .

A l'oposada manca de competència els dos Jutjats que han conegut del cas de cada germana han adoptat posicions diferents. El Jutjat 11 va acordar d'ofici per Acte de 10-6-2013 inadmetre la reconvenció. Confirmat per l'Acte abans esmentat de la sec. 14 de l'Audiència.

Aquesta part no va tenir notícia de que la demandada atribuïa a aquesta part el deute ja que no li és oposable el burofax de 8-6-2012 amb el que va negar la reclamació extrajudicial de la constructora Art i Construcció SL. L'Audiència a més va apuntar a la possible resolució implícita del contracte en base al qual reclamava la reconvinent.

Aquest Acte de la secc. 14a arriba a aquestes actuacions quan ja s'han celebrat l'audiència prèvia i el judici d'aquesta litis i tot està vist per a sentència.

Per això es va aportar en escrit de 23-10-2014 en base a l' art. 271.2 LEC . Sorprenentment, tot i que es demanava un Acte en el mateix sentit, el Jutjat no va contestar aquesta pretensió ni en va dir a sentència.

Recorda que la jurisdicció del jutge del concurs és exclusiva i excloent de les accions civils amb transcendència patrimonial que es dirigeixin contra el patrimoni del concursat ( art. 86ter.1 LOPJ i 8 i 50 LC ). Aquesta acció

afecta i molt el passiu de la concursada Promocions. I a l'actiu de Art i Construcció. No és un mer apunt comptable. El cost hi és.

Recorda que Promocions no és sòcia d'Art i Construcció SL ni a l'inrevés.

Es remet a l'Acte de la secc. 14. Recorda que la manca de competència és també apreciable d'ofici ( art. 48 LEC ). Invoca l' Acte de la secc. 1a de de 27-7-2012 i el de la secc. 16 a de 21-12-2011; de la secc. 21a de l'AP Madrid de 27-3-2012, de la 8a de 9-5-2011 (sobre compensació).

Demana d'aquesta secció que es concedeixi audiència per 10 dies a les parts i al MF suspenent-se la tramitació i que es dicti Acte declarant la manca de competència objectiva per a conèixer de les reconvencions. I que, per tractar-se d'una qüestió d'ordre públic, anul li tot l'actuat i deixi salvat el dret de la demandada principal a reclamar davant el Jutjat del Concurs. Amb costes.

L' Acte d'aquesta Sala de 2-12-2015 va entendre que no procedia aquest incident previ en considerar fermes les decisions d'instància quant a competència objectiva. Aquest nostre Acte no ha estat recorregut en reposició i, per tant, és ferm.

3er) Errònia valoració de la prova: en primer lloc, no hi ha cap complex de relacions contractuals entre la demandada i sa germana i l'actora i les altres demandades reconvencionals .

Dels tres contractes aportats, els dos primers amb Promocions i el tercer amb Osona Confort són els típics contractes de promoció urbanística on el propietari d'un terreny rústic permuta els seus terrenys afectats per un pla d'urbanisme que permet la seva edificabilitat, en aquest cas els del sector SUD3 i SUD4 del POUM de Folgueroles, Vic, a canvi de rebre del promotor (Promocions) un preu pel terreny més, en el futur, una vegada complertes les exigències de la normativa urbanística, i duta a terme l'edificació dels habitatges en qüestió, locals, etc., una sèrie d'aquestes propietats.

Es pot dir que hi ha un entramat de contractes, però res de l'altre món. És precisament el de 16-1-2007 entre la demandada i Promocions el que fa referència a l'obra del c/ DIRECCION000 .

En aquella finca les obres de rehabilitació van ser encarregades per la demandada a l'ara actora. Si no les hagués pogut fer s'haurien d'haver encarregat a una altra. Cap misteri té això, com sembla insinuar la sentència d'instància.

Es van començar el setembre de 2007 i es van acabar el 30 de juny de 2010. Mai es va queixar de res l'ara demandada. Quant a qui té de pagar dites obres aquesta part ho té molt clar: és la demandada. Si s'analitza bé el pacte sisè, mai l'ara demandada ha indicat a aquesta part que sigui qui havia de pagar aquestes obres, no li ha tramès mai la còpia de les factures que li ha girat l'actora, mai ha posat en dubte que fora ella la deutora.

No som un grup empresarial com a tal. Digui el que digui la sentència, el llibre de socis d'Osona Confort s'ha aportat (socis al 50% Promocions i Itaca Ventures) i també el de Promocions (Sr. Herminio i Sra. Carolina ); és cert que dos dels tres socis de l'actora ho són també d'aquesta part. Per a que hi hagi integració grupal les societats haurien de ser sòcies unes de les altres. Que Art i Construcció i Promocions comparteixin dos socis no significa que siguin societats vinculades. Una no participa l'altra.

4rrt) error n la valoració de la prova i aplicació del dret quant al contracte: el desenvolupament del sector SUD3 no s'ha fet per la crisi . Abans de que les tres empreses entressin en concurs. No s'han donat cap de les tres condicions per a que el contracte desplegui efecte: no s'ha aprovat el projecte de reparcel lació, no s'ha parcel lat ni urbanitzat el sòl, condició prèvia a la venda, i no s'ha edificat, ni per fases, de forma que no hi ha entitats resultants que identificar ni adjudicar . I això seguirà així, doncs un cop presentat el concurs per part de Promocions, el sector SUD3 continuarà com està, essent una zona rústica .

Recorda que les germanes Luz Constanza van tenir sempre la majoria en la Junta de Compensació. Si no s'ha aprovat el projecte de reparcel lació és perquè no el poden enfrontar. En tot cas el que no ha passat no és culpa d'aquesta part.

No encertem a entendre en base a què considera el Jutjat que encara és possible complir el contracte.

Si aquesta part no ha demanat la resolució del contracte és perquè no li correspon fer-ho al Jutjat sinó al Jutjat concursal. Invoca novament l'Acte de la secc. 14 i la manca de competència objectiva. I s'informa que el cas dl Jutjat 11 ja s'està discutint en seu concursal.

A més, el pacte sisè del contracte preveu no la necessitat de que l'ara demandada principal rebi sinó que podrà rebre contraprestació en metàl lic. I sí...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 18 de Noviembre de 2020
    • España
    • 18 Noviembre 2020
    ...sentencia dictada con fecha de 22 de noviembre de 2017 por la Audiencia Provincial de Barcelona (Sección 11.ª), en el rollo de apelación n.º 708/2015, dimanante del juicio ordinario n.º 2/2013 del Juzgado de Primera instancia n.º 12 de Mediante Diligencia de Ordenación de se acordó la remis......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR