AAP Barcelona 136/2018, 4 de Mayo de 2018

PonenteMARIA DOLORS MONTOLIO SERRA
ECLIES:APB:2018:1642A
Número de Recurso731/2017
ProcedimientoRecurso de apelación
Número de Resolución136/2018
Fecha de Resolución 4 de Mayo de 2018
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 1ª

Sección nº 01 de la Audiencia Provincial de Barcelona. Civil

Paseo Lluís Companys, 14-16 - Barcelona - C.P.: 08018

TEL.: 934866050

FAX: 934866034

EMAIL:aps1.barcelona@xij.gencat.cat

N.I.G.: 0821142120168013266

Recurso de apelación 731/2017 -C

Materia: Juicio verbal

Órgano de origen:Sección Civil. Juzgado de Primera Instancia e Instrucción nº 6 de Sant Feliu de Llobregat Procedimiento de origen:Juicio verbal (250.2) (VRB) 45/2016

Parte recurrente/Solicitante: Jose Miguel

Procurador/a: MARINA PALACIOS SALVADO

Abogado/a: Ernesto Paniagua Mora

Parte recurrida: Adrian, SEGUROS MAPFRE

Procurador/a: Alfredo Martinez Sanchez

Abogado/a: XAVIER ORIOL MIQUEL ROSQUELLAS

INTERLOCUTÒRIA NÚM. 136/2018

Barcelona, 4 de maig de 2018.

La Secció Primera de l'Audiència Provincial de Barcelona, integrada per les Magistrades Il lma. Sra. Amelia MATEO MARCO, Il lma. Sra. Maria Dolors Montolio Serra, i Il lma. Sra. Isabel Adela GARCÍA DE LA TORRE FERNÁNDEZ, la primera de les quals ha actuat com a presidenta del Tribunal, ha vist el recurs d'apel lació núm. 731/17 interposat contra la interlocutòria dictada en data 16 de març de 2017 en el procediment núm. 45/16 tramitat pel Jutjat de 1a Instància núm. 6 de Sant Feliu de LLobregat. Ha estat recurrent el Sr. Jose Miguel i apel lat SEGUROS MAPFRE. Un cop feta la deliberació, ha pronunciat, en nom de S. M. el Rei d'Espanya, la següent resolució.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la interlocutòria objecte d'apel lació és la següent: "ACUERDO: ESTIMAR la cosa jugada al legada por la demandada y, en consecuencia, el sobreseimiento de las presentes actuacions, con imposición de costes a la parte actora."

SEGON

Les parts esmentades han manifestat en els escrits respectius d'apel lació o, si s'escau, d'impugnació les seves peticions i arguments en què les fonamenten, segons costa en les actuacions.

La ponent d'aquesta resolució ha estat la Magistrada Il lma. Sra. Maria Dolors Montolio Serra.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Plantejament del litigi

El Sr. Jose Miguel formula una demanda contra l'asseguradora Mapfre i el Sr. Adrian a qui reclama

4.079,76€.

Explica que el dia 21 de febrer del 2014 va ser atropellat pel cotxe que conduïa el demandat que no es va poder aturar en un control d'alcoholèmia quan, com a agent de la policia municipal, li ho havia ordenat. Com a conseqüència d'aquest atropellament va resultar amb lesions que va tardar en curar 38 dies, tots ells impeditius, i li ha deixat una seqüela que valora en 2 punts .

Posteriorment el demandant va reduir la seva reclamació a 2.149€ perquè se li havia fet entrega de la quantitat consignada per Mapfre en un procediment penal.

La demandada oposa l'excepció de cosa jutjada perquè els fets ja han estat jutjats en la jurisdicció penal havent dictat sentència el Jutjat Penal número 28 de Barcelona condemnant a l'ara codemandat a una determinada pena i abonar al Sr. Jose Miguel la quantitat de 2.149€ com a indemnització pels danys i perjudicis causats que, com a asseguradora civilment responsable, va satisfer. Aquesta sentència és ferma i, per tant, el demandat ja no pot formular una nova reclamació per aquells mateixos perjudicis.

El jutjat estima l'excepció de cosa jutjada i contra aquesta resolució recorre el demandant

Al lega que no es pot apreciar cosa jutjada perquè no va poder ser part en el procediment penal i per tant no va poder reclamar pels perjudicis que va partir ni va poder reservar-se les accions civils. Ni tan sols va tenir coneixement d'aquella sentència. Conclou així que no concorre ni la identitat objectiva ni la subjectiva que exigeix l' article 222 CC .

La demandada s'oposa al recurs.

SEGON

Procediment penal. Cosa jutjada

Quan en un procediment penal s'exerceix, conjuntament amb la penal, l'acció civil i, en virtut d'aquest exercici conjunt, es dicta sentència per la que es condemna l'autor a determinada pena i a indemnitzar els perjudicis causats (conjuntament amb els responsables civils subsidiàries), ja no és possible promoure contra ells un nou judici civil sobre els mateixos fets. En aquests supòsits, amb reiteració ha negat la jurisprudència la possibilitat d'acudir a la jurisdicció civil per tornar a plantejar el que ja ha estat objecte de judici i s'ha resolt en una sentència penal ( SSTS 13-12-99, 2-7-02, 16-12-02 ...) ni tan sols per suplir deficiències o rectificar omissions que s'hagin pogut cometre en aquell primer procediment ( SSTS 31-10-77, 18-10-88, 4-11-91, 12-7-93...). Així, raona el Tribunal Suprem a la sentència de 16 de desembre del 2002 que l'efecte de cosa jutjada es reserva a les sentències i resolucions de fons, és a dir, a aquelles que efectivament haguessin jutjat sobre el que després es planteja en la via civil.

Sosté l'apel lant que no va poder comparèixer a les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR