STSJ Cataluña 6143/2017, 16 de Octubre de 2017

PonenteMATILDE ARAGO GASSIOT
ECLIES:TSJCAT:2017:8979
Número de Recurso4122/2017
ProcedimientoRecurso de suplicación
Número de Resolución6143/2017
Fecha de Resolución16 de Octubre de 2017
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2015 - 8013133

EL

Recurs de Suplicació: 4122/2017

IL LM. SR. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS

IL LMA. SRA. MATILDE ARAGÓ GASSIOT

IL LMA. SRA. JUANA VERA MARTINEZ

Barcelona, 16 d'octubre de 2017

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 6143/2017

En el recurs de suplicació interposat per Rosalia a la sentència del Jutjat Social 1 Barcelona de data 27 d'octubre de 2016, dictada en el procediment núm. 279/2015, en el qual s'ha recorregut contra la part Instituto Nacional de la Seguridad Social, ha actuat com a ponent lŽIl lma. Sra. MATILDE ARAGÓ GASSIOT.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

Va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre seguretat social en general, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 27 d'octubre de 2016, que contenia la decisió següent:

Que, desestimando la demanda interpuesta por Doña Rosalia contra el INSTITUTO NACIONAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL, debo absolver y absuelvo a la entidad gestora demandada de las pretensiones en su contra ejercitadas.

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

" PRIMERO .- La actora, nacida el día NUM000 /1953, solicitó en 05/11/2013 pensión de viudedad, como consecuencia del fallecimiento de Erasmo, acaecido el día 10 de agosto de 2013 (solicitud y documentación

que se adjuntó, obrantes al expediente administrativo, folios 11 y siguientes e informe de la autopsia, al ramo de prueba de la actora, folios 39 a 45).

SEGUNDO

Por resolución de la Dirección Provincial del INSS, de fecha de salida 25/11/2013, le fue denegada la pensión de viudedad a la actora por no reunir los requisitos legalmente establecidos (resolución obrante al expediente administrativo, folio 29, que se da por íntegramente reproducida).

TERCERO

Interpuesta reclamación previa en fecha 06/06/2014 por la actora, fue desestimada por resolución de la Dirección provincial del INSS de fecha 17/07/2014, que deniega la prestación, indicando en los Hechos: "...2. ...no acreditan haberse constituido formalmente como pareja de hecho al menos dos años antes del

fallecimiento del causante. 3. En la fecha del fallecimiento el causante no se hallaba en alta ni en ninguna situación asimilada a la del alta y no había completado un período mínimo de cotización de 15 años. Tampoco reunía un período mínimo de 500 días cotizados dentro de los cinco años inmediatamente anteriores al fallecimiento. 4. En la seguridad social española acredita 1.683 días cotizados en períodos discontinuos desde 7-7-1986 a 28-8-2007" (resolución denegatoria, folio 4 y obrantes, junto a la reclamación previa, al expediente administrativo, folios 27 y 28, que se dan por íntegramente reproducidas).

CUARTO

El causante, Erasmo, que era soltero, convivía maritalmente constituyendo una pareja de hecho con la actora, divorciada, al tiempo del fallecimiento y desde el año 1996, en RAMBLA000 NUM001 de Barcelona.

Tenían una hija en común, nacida en 1984 (certificación del Ajuntament de Barcelona, obrante al expediente administrativo, folio 26 y al ramo de prueba de la actora, folio 38 y certificación de nacimiento de la hija, al folio 3, por íntegramente reproducidas, en extremos no controvertidos).

QUINTO

El causante cesó en la prestación de servicios por cuenta ajena en España en 2007, sin que conste situación de alta o asimilada al alta en Seguridad Social con posterioridad. Y acredita en España 1.683 días cotizados, más 276 días por pagas extras, totalizando 1.959 días cotizados (certificado, al ramo de prueba de la parte actora, folio 46 y documentos al ramo de prueba de la demandada, a folios 51 y 52).

SEXTO

La actora y el causante no estaban inscritos en el Registro de Uniones Civiles del Ajuntament de Barcelona (certificación, al expediente administrativo, a folio 25, por reproducido).

SÉPTIMO

De estar en situación asimilada al alta el causante al tiempo del fallecimiento, la base reguladora de la prestación solicitada ascendería a 716,40 euros mensuales, el porcentaje sería del 52 por 100 y la fecha de efectos de 06/11/2013 (no controvertido)."

Tercer

Contra aquesta sentència la part actora va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que no el va impugnar . Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Contra la sentència que desestima la demanda interessant la pensió de viduïtat, presenta recurs de suplicació la part actora, que no ha estat impugnat per l'INSS.

El primer motiu del recurs, per la via de l' article 193 b) de la Llei reguladora de la jurisdicció social, interessa la modificació dels fets provats, amb l'objecte que:

  1. S'addicioni al fet provat segon, el valor de la base reguladora de la prestació, per si s'estimés la demanda.

    Ja que la base reguladora consta en l'expedient administratiu (foli 50 ram de prova de l'INSS) i no ha estat controvertida, el valor, d'estimar-se la demandant seria aplicable d'ofici, i per tant no procedirà la modificació de fets provats.

  2. L'addició d'un nou fet provat vuitè, en el que es digui que el causant va morir el dia 11 d'agost de 2013, com a conseqüència d'un accident no laboral provocat per un atac de cor quan es trobava en el domicili familiar del RAMBLA000 de Barcelona, havent descrit el metge forense que la mort havia estat provocada de manera súbita per cardiopatia hipertensiva.

    Ja que així consta, i aportat l'informe de l'autopsia, s'admet el fet provat descrit i s'incorpora en el relat fàctic, a excepció de la qualificació d'accident no laboral, ja que el diagnòstic descrit és de malaltia comuna.

SEGON

Per la via de l' article 193 c) de la Llei general de la Seguretat Social, el recurs al lega infracció de les normes següents:

  1. L' art. 174-1 I 3 de la Llei general de la Seguretat Social, respecte als requisits de la pensió de viduïtat.

  2. L' art. 117.1 de la Llei general de la Seguretat Social, quan regula l'accident no laboral.

  3. La STS de 10/12/2001, que aplica la doctrina del parèntesi

  4. L' art. 214 de la LEC 1/2000, que regula la càrrega de la prova.

La primera causa de denegació de la pensió de viduïtat a la demandant ha estat la manca de inscripció de parella de fet en algun dels registres legals a efectes o de constitució de la parella de fet en escriptura pública.

La realitat de la parella de fet no s'ha discutit i es fa palesa en el fet provat quart de la sentència. El problema és que no és suficient aquest requisit per a tenir dret a la pensió que es reclama.

Així es dedueix de la interpretació de l' art. 173-3 de la LGSS, que n'ha fet reiterada jurisprudència.

El precepte aplicable, que cita el recurs, va entrar en vigor per la Llei 40/2007, que va reformar determinades pensions de la Seguretat Social, incorporant el dret a percebre la pensió de viduïtat, sense vincle matrimonial previ, en determinats supòsits, indicant que:

"3. Complerts els requisits d'alta i cotització que estableix l'apartat 1 d'aquest article, té dret així mateix a la pensió de viduïtat qui estigui unit al causant en el moment de la seva mort, formant una parella de fet, i acrediti que els seus ingressos durant l'any natural anterior no van arribar al 50 per cent de la suma dels propis i dels del causant obtinguts en el mateix període. Aquest percentatge és del 25 per cent en el cas d'inexistència de fills comuns amb dret a pensió d'orfandat.(...)Als efectes del que estableix aquest apartat, es considera parella de fet la constituïda, amb anàloga relació d'afectivitat a la conjugal, pels qui, no estant impedits per contreure matrimoni, no tinguin vincle matrimonial amb una altra persona i acreditin, mitjançant el corresponent certificat d'empadronament, una convivència estable i notòria amb caràcter immediat a la mort del causant i amb una durada ininterrompuda no inferior a cinc anys. L'existència de parella de fet s'acredita mitjançant una certificació de la inscripció en algun dels registres específics existents a les comunitats autònomes o ajuntaments del lloc de residència o mitjançant un document públic on consti la constitució de l'esmentada parella.- Tant aquesta...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STSJ Cataluña 6040/2018, 15 de Noviembre de 2018
    • España
    • 15 Noviembre 2018
    ...apoyo de tal tesis desestimatoria de los argumentos en su momento de la demanda y hoy de nuevo en el recurso como son las sentencias de 16-10-2017 recurso 4122/2017, 21/11/2017 rec, 5053/2017 y podemos aun referirnos especialmente a la sentencia del Tribunal Supremo, Sala de lo Social de fe......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR