STSJ Cataluña 6063/2017, 10 de Octubre de 2017

PonenteLIDIA CASTELL VALLDOSERA
ECLIES:TSJCAT:2017:8953
Número de Recurso4526/2017
ProcedimientoRecurso de suplicación
Número de Resolución6063/2017
Fecha de Resolución10 de Octubre de 2017
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 43123 - 44 - 4 - 2015 - 0003852

RM

Recurs de Suplicació: 4526/2017

IL LM. SR. ANDREU ENFEDAQUE MARCO

IL LM. SR. FRANCISCO BOSCH SALAS

IL LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 10 d'octubre de 2017

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 6063/2017

En el recurs de suplicació interposat per Ángel a la sentència del Jutjat Social 1 Reus de data 2 de febrer de 2017 dictada en el procediment núm. 832/2015, en el qual s'ha recorregut contra la part Instituto Nacional de la Seguridad Social (Tarragona), ha actuat com a ponent Il lma. Sra. LIDIA CASTELL VALLDOSERA.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

Va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre seguretat social en general, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 2 de febrer de 2017, que contenia la decisió següent:

DESESTIMO la demanda origen de las presentes actuaciones, promovida por D. Ángel contra el Instituto Nacional de la Seguridad Social, y, en consecuencia, con confirmación de las resoluciones del INSS de 4 de agosto y 20 de octubre de 2015, absuelvo a la entidad gestora demandada de las pretensiones dirigidas en su contra.

SEGON

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

"PRIMERO.- D. Ángel, nacido el NUM000 de 1959, con DNI nº NUM001, convivió como pareja sentimental con Dª Ramona de manera ininterrumpida desde el año 1999. En fecha 13 de julio de 2004, tuvieron una hija en común llamada Virginia (hecho no controvertido, folios 12 y 13).

SEGUNDO

El actor y la Sra. Ramona se constituyeron en pareja estable mediante una escritura notarial de fecha 27 de marzo de 2015 (folios 7 a10)

TERCERO

Dª Ramona falleció en fecha en fecha 9 de mayo de 2015 (folio 11). El actor presentó ante el INSS solicitud de prestación de viudedad en fecha 3 de agosto de 2015 (folios 30 a 32)

CUARTO

En fecha 4 de agosto de 2015, el INSS dictó resolución denegando al actor la prestación solicitada al no haberse constituido formalmente como pareja de hecho con el fallecido al menos dos años antes del fallecimiento (hecho no controvertido, folio 43 vuelto)

QUINTO

En fecha 10 de septiembre de 2015, el actor dedujo reclamación previa contra esa resolución (folios 5 y 6), que fue expresamente desestimada por nueva resolución del INSS de 20 de octubre de 2015 (folios 28 y 29)

SEXTO

La base reguladora mensual no controvertida de la prestación, de ser estimada la demanda, asciende a la cantidad de 1.057,65 euros, siendo el porcentaje aplicable del 52% (hecho conforme)"

TERCER

Contra aquesta sentència la part actora va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària la qual no el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La part actora interposa recurs de suplicació contra la sentència dictada pel Jutjat d'instància, que desestimà la seva demanda en la qual sol licitava se li concedís la pensió de viduïtat pel traspàs de la seva parella de fet. El dit recurs consta de dos motius, en el primer es demana la modificació del relat fàctic de la sentència i en el segon es denuncia la infracció de la normativa legal.

La qüestió controvertida en el present litigi és si el demandant compleix el requisit d'acreditar la condició de parella de fet.

La sentència d'instància va afirmar que no el complia, atès que l' article 174.3 de la Llei General de la Seguretat Social requereix que l'existència de parella de fet s'ha d'acreditar mitjançant certificació de la inscripció en algun dels registres específics existents, o bé per document públic, com a mínim, dos anys abans del traspàs de la causant, d'acord amb el que va decidir la Sentència del Tribunal Constitucional de data 11.3.2014, que va anul lar una part de l' art. 174.3 de la LGSS que establia que el requisit de la constitució de la parella de fet es podia acreditar d'acord amb les normes del dret civil propi de les Comunitats Autònomes, perquè el demandant es va inscriure com a parella de fet únicament un mes i mig abans del traspàs de la seva parella.

SEGON

En el primer motiu del recurs, emparat incorrectament en l'apartat b) de l' art. 191 de la Llei de Procediment Laboral, atès que la dita Llei ja no es troba en vigor des del dia 11 de desembre de 2011, per la qual cosa s'ha d'entendre que es fonamenta en l' art. 193 de la Llei Reguladora de la Jurisdicció Social, es sol licita la modificació del fet provat segon, però sense aportar cap redacció alternativa, ni tampoc es basa en cap mitjà de prova, atès que únicament s'afirma que el dit fet és incomplert, perquè la parella de fet estable ho era des de feia més de setze anys, tal com consta a l'acta notarial i amb descendència comú, sense que hi hagi hagut cap tipus d'interrupció en la convivència, per la qual cosa la parella estable de fet no ofereix cap tipus de dubte.

La naturalesa extraordinària del recurs de suplicació, a diferència d'un recurs ordinari, con el de l'apel lació, es manifesta fonamentalment en la limitació de la impugnació de la resolució d'instància, en el sentit que aquesta només es pot impugnar per alguna de les causes establertes per la Llei. Concretament, la Llei Reguladora de la Jurisdicció Social, estableix els motius d'impugnació en l'article 193. L 'apartat b) d'aquest article disposa concretament que es podran revisar els fets declarats provats a la vista de les proves documentals i pericials practicades. En la interpretació d'aquest article, el Tribunal Suprem exigeix, perquè pugui tenir èxit la revisió, els següents requisits:

  1. La concreció exacta del que s'hagi de revisar, indicant la supressió, modificació o addició que es proposi, especificant la nova redacció que es proposa, sempre que no es demani la seva supressió total i b) Es requereix també que la revisió sigui transcendent per modificar la decisió.

    D'altra banda, i pel que fa a la forma de realitzar la revisió, s'ha de tenir en compte el següent:

  2. Es limiten els mitjans, de tal manera que només són idonis la prova documental i la pericial aportats a les actuacions,

  3. S'ha d'assenyalar específicament el document o perícia objecte de l'esmentada revisió; cal que l'errada del

    jutge sigui evident del document o perícia assenyalats, de tal manera que es demostri aquesta sense que el recorrent realitzi hipòtesis, raonaments o deduccions més o menys lògics, per la qual cosa no es poden incloure afirmacions, valoracions o judicis crítics sobre la prova practicada. Això significa que l'error ha de ser evident, i que aquesta evidència s'ha de destacar per ella mateixa, superant la valoració conjunta de les proves practicades que hagi pogut realitzar el magistrat d'instància; i d) no poden ser combatuts els fets provats, si aquests han...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 11 de Septiembre de 2018
    • España
    • 11 Septiembre 2018
    ...(rcud 614/2015 ), 6 de abril de 2017 (rcud 1869/2016 ) y 4 de mayo de 2017 (rcud 1201/2015 )]. La sentencia recurrida ( STSJ de Cataluña, 10/10/2017, rec. 4526/2017 ) desestima el recurso de suplicación presentado por la pareja de hecho sobreviviente de la fallecida, confirmando así la sent......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR