STSJ Cataluña 5814/2017, 2 de Octubre de 2017

PonenteLIDIA CASTELL VALLDOSERA
ECLIES:TSJCAT:2017:9385
Número de Recurso2394/2017
ProcedimientoRecurso de suplicación
Número de Resolución5814/2017
Fecha de Resolución 2 de Octubre de 2017
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 47 - 1 - 2016 - 8003805

RM

Recurs de Suplicació: 2394/2017

IL LM. SR. ANDREU ENFEDAQUE MARCO

IL LMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

IL LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 2 d'octubre de 2017

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 5814/2017

En el recurs de suplicació interposat per Ambrosio, Adela, Cirilo, Clemencia, Gabriela, Matilde, Sofía, Aida, Concepción, Gloria, Mónica, Teresa i Angelica a la interlocutòria del Jutjat Mercantil 10 Barcelona de data 26 de juliol de 2016 dictada en el procediment núm. 547/2016 dimanant del Concurs Voluntari núm. 448/2016, en el qual s'ha recorregut contra la part Rousaud Costas Duran Concursal, S.L.P. (Administr. Concursal Grupo Punt Fresc, S.L.), Grupo Punt Fresc, S.L. i Fondo de Garantia Salarial, ha actuat com a ponent Il lma. Sra. LIDIA CASTELL VALLDOSERA .

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

En el Jutjat Mercantil núm. 10 de Barcelona i en el Concurs Voluntari núm. 448/2016 va tenir entrada sol.licitud d'iniciació d'incident concursal d'extinció col.lectiva de contractes de treball.

SEGON

Transcorregut el termini legal i complerts els tràmits previstos en la llei es va dictar interlocutòria en data 26 de juliol de 2016 acordant-se la extinció, per causes econòmiques, de la relació laboral entre la concursada Grupo Punt Fresc S.L. i els treballadors afectats per la mesura, i acordant-se una indemnització de 20 dies de salari per any de servei, amb el límit de 12 mensualitats.

TERCER

Contra aquesta resolució els lletrats Jordi Gracia Campo i Francisco Javier Diez García, en representació dels treballadors, van interposar un recurs de suplicació, que van formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a les parts contràries, les quals el van impugnar, Grupo Punt Fresc S.L. i Rousaud Costas

Duran Concursal S.L.P. (Administr. concursal Grupo Punt Fresc S.L.). Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Enfront la interlocutòria d'instància, que va resoldre l'expedient de regulació d'ocupació, en el que es sol licitava l'extinció de les relacions laborals de 61 dels treballadors de l'empresa demandada, que es troba en concurs de creditors i va extingir els dits contractes de treball, per causes econòmiques, s'interposa pels treballadors que formaven la Comissió Negociadora constituïda "ad hoc" per la tramitació del procediment, Recurs de Suplicació.

La resolució recorreguda va decidir l'extinció dels contractes, argumentant que l'empresa havia obtingut resultats negatius en els últims 4 anys (2013-2016) i que la xifra de negocis també havia disminuït durant els anys esmentats, per la qual cosa s'havia produït una disminució persistent en el nivell d'ingressos de la societat durant els tres últims exercicis.

SEGON

En el primer motiu del recurs, els recurrents sol liciten la modificació dels antecedents de fet de la interlocutòria impugnada, en el sentit de que s'hi afegeixin sis nous apartats. La dita petició es fonamenta en una sèrie de documents que adjunten al seu recurs, a l'emparament del que estableix l' art. 233 de la LRJS, en relació amb l' art. 270 de la LEC .

Cal recordar que l' article 233 de la LRJS estableix que la Sala no admetrà a les parts cap document ni al legacions de fets que no resultin de les actuacions. Això no obstant, si alguna de les parts presentés alguna sentència o resolució judicial o administrativa fermes o documents decisius per a resoldre el recurs, que no s'haguessin pogut aportar anteriorment al procés per causes que no li fossin imputables, i en general quan en tot cas pogués donar lloc a un posterior recurs de revisió per dit motiu o fos necessari per a evitar la vulneració d'un dret fonamental, la Sala podrà admetre els dits documents, previ trasllat a les parts contràries pel termini de 3 dies.

En el present supòsit l'empresa demandada, en el seu escrit d'impugnació del recurs, al lega que no pot prosperar la petició perquè en l' art. 193 de la llei processal laboral no està prevista una revisió dels "antecedents de fet", però això no obstant, de forma cautelar, procedeix a impugnar el dit motiu.

La pretensió no es pot acceptar, perquè es tracta de documents que en cap cas compleixen els requisits de l' art. 233 de la llei processal laboral, atès que tenen data anterior a la resolució impugnada, per la qual cosa els recurrents els haguessin pogut aportar durant la tramitació de l'expedient d'extinció dels contractes laborals.

És cert que, al contrari del que succeeix en la majoria dels recursos que examina aquesta Sala, en que les proves s'han de presentar en el judici oral, en aquest cas no va existir tal judici per a resoldre el dit expedient, però sí que consta en l'antecedent de fet tercer de la resolució impugnada que, d'acord amb el que estableix l' art. 64.7 de la Llei Concursal, el jutjat va donar trasllat a les parts afectades perquè en el termini de tres dies al leguessin el que convingués al seu dret, moment en el que els recurrents haguessin pogut aportar la prova documental que creguessin oportuna, per tal de que el magistrat del jutjat mercantil la pogués examinar i resoldre en conseqüència.

S'ha de tenir en compte, tanmateix, per a resoldre aquesta qüestió, que el Recurs de Suplicació és un recurs extraordinari, en el qual la Sala s'ha de limitar a examinar la resolució impugnada, però sense que es pugui examinar cap qüestió nova no al legada en el judici oral, i que també té limitat la revisió del relat fàctic de la resolució impugnada, que únicament es pot basar en la prova documental o pericial, d'acord amb el que estableix l'art. 193 b) de la llei adjectiva laboral, per la qual cosa no es pot entrar a examinar en seu d'aquest recurs cap nou document, no aportat a les actuacions davant el magistrat "a quo", perquè fer-ho suposaria que la Sala actuaria com a jutge d'instància, resolent sobre documents que el jutge no hauria examinat, el que seria contrari al principi d'única instància que estableix l' art. 74.1 de la LRJS .

S'entrarà a examinar, en conseqüència, únicament aquells fets que estiguin fonamentats en els documents que consten a les actuacions, concretament els apartats sisè i novè.

TERCER

Això no obstant, abans d'entrar a l'examen dels dits apartats, cal recordar la doctrina de la Sala sobre les exigències de les revisions fàctiques en suplicació, que es poden resumir en els requisits següents: 1) L'equivocació del jutjat s'ha de deduir de forma directa d'un element de prova documental o pericial. 2) S'ha d'assenyalar per la part recurrent el punt específic del contingut de cada document que posi de relleu l'error al legat, raonant sobre la correcció del motiu, mitjançant una anàlisi que demostri la correspondència entre la declaració continguda en el document i la rectificació que es proposa, 3) l'error ha de ser evident i s'ha de desprendre de forma clara, directa i inequívoca del document, sense que calgui fer deduccions, conjectures o

suposicions i 4) l'error ha de ser transcendent per a modificar el sentit de la decisió de la resolució recorreguda, sense que es pugui utilitzar per a introduir qualificacions jurídiques predeterminants de la d'aquella.

La proposta per l'apartat sisè es refereix a que consti la pregunta que els treballadors van fer a l'empresa sobre els seus actius i si s'havia informat als treballadors que anirien al FOGASA i la seva resposta i argumenta que l'empresa no va aportar al Concurs totes les actes de la negociació, el que acredita que va negociar de mala fe. Es fonamenta en l'acta núm. 1 que obra a les actuacions.

En el seu escrit d'impugnació del recurs, l'empresa assenyala que el que es vol afegir és cert, però que, en tot cas, no tindria transcendència per a modificar la decisió de la sentència i que sempre va actuar de bona fe en les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 10 de Enero de 2019
    • España
    • 10 Enero 2019
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 2 de octubre de 2017, en el recurso de suplicación número 2394/17 , interpuesto por D. Tomás , D.ª Angelica , D. Vidal , D.ª Asunción , D.ª Belen , D.ª Carina , D.ª Carmela , D.ª Casilda , D.ª Claudia , D.ª Cons......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR