STSJ Cataluña 5111/2017, 31 de Julio de 2017

PonenteLIDIA CASTELL VALLDOSERA
ECLIES:TSJCAT:2017:8437
Número de Recurso2411/2017
ProcedimientoRecurso de suplicación
Número de Resolución5111/2017
Fecha de Resolución31 de Julio de 2017
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2015 - 8002691

RM

Recurs de Suplicació: 2411/2017

IL LM. SR. ANDREU ENFEDAQUE MARCO

IL LMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

IL LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 31 de juliol de 2017

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 5111/2017

En el recurs de suplicació interposat per Hospital Sant Joan de Deu a la sentència del Jutjat Social 11 Barcelona de data 27 de setembre de 2016 dictada en el procediment núm. 46/2015, en el qual s'ha recorregut contra la part Federació de Serveis Públics de la Unió General de Treballadors, ha actuat com a ponent Il lma. Sra. LIDIA CASTELL VALLDOSERA.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

Va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre conflicte col lectiu, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 27 de setembre de 2016, que contenia la decisió següent:

Estimo íntegrament la demanda interposada per FEDERACIÓ DE SERVEIS PÚBLICS DE LA U.G.T. DE CATALUNYA (FSP-UGT) contra l'HOSPITAL MATERNO INFANTIL SANT JOAN DE DEU, i resolc la nul.litat de les modificacions substancials de les condicions de treball, acordades per l'empresa demandada amb efectes de l'1-1-2015, per la qual cosa la condemno a reposar a tots els treballadors afectats en les seves condicions laborals anteriors, en el període comprès entre l'1 de gener de 2015 al 30 d'abril de 2015 i, concretament, en el seu dret a l'abonament a cadascú de l'import de 168 euros anuals prorratejats en les nòmines a raó de 14 euros mensuals, amb caràcter lineal i, a més, a l'abonament del 20% de la paga extra de Nadal de l'any 2015, amb

el reconeixement del seu dret a mantenir íntegrament les condicions laborals preexistents a la modificació substancial impugnada, és a dir, les condicions contingudes en el VII Conveni Col.lectiu de la XHUP.

SEGON

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

" Primer. L'HOSPITAL MATERNO INFANTIL SANT JOAN DE DEU, és una institució privada amb vocació i finançament públic, que va ser fundada per la Orde Hospitalària de San Juan de Dios en l'any 1867. El seu funcionament s'hi regeix per òrgans directius propis si bé manté un òrgan superior de govern i representació comú amb la resta de centres que pertanyen a la Orde de San Juan de Dios, el Consell Provincial.

A banda, en forma part de la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública de Catalunya (XHUP) i la seva activitat es finançada a través de concerts amb el Cat Salut, a través de l'activitat amb les mútues sanitàries i amb l'activitat privada.

El Sr. Braulio és el director general i secretari general de l'Associació Patronal Sanitària i Social (CAPSS) i com a tal va intervenir en la negociació del conveni col.lectiu de treball sectorial i en el procés de modificació substancial de les condicions de treball impugnades (no controvertit ni negat, interrogatori demandada, doc. 1 a 2 de la demandada i 16 de l'actora).

Segon

El conflicte col.lectiu afecta la totalitat dels treballadores de la plantilla de l'HOSPITAL MATERNO INFANTIL SANT JOAN DE DEU, integrat aproximadament per uns 1.600 treballadors (no controvertit ni negat).

Tercer

Les relacions laborals entre l'empresa i els treballadors venien regulades pel VII Conveni col.lectiu de treball dels hospitals de la XHUP i dels centres d'atenció primària concertats, la vigència de la qual es va entendre vençuda el 8-7-2013 (no controvertit ni negat i doc. 6 de la demandada).

Quart

En data del 9-7-2013 es va subscriure, per la majoria de delegats del comitè d'empresa, un pacte de condicions laborals, modificat per pactes posteriors, i que prové dels anteriors celebrats el 21-7-2010 i el 7-10-2011, que estén la seva eficàcia fins el 31-12-2014, la finalitat del qual era mantenir les condicions del conveni col.lectiu XHUP, llevat de determinats aspectes que són els detallats expressament en el fet tercer de la demanda i que, per economia processal, es dóna per completament reproduït.

El propi acord estableix en la seva disposició addicional B) que: "en el supuesto de que entrara en vigor un nuevo convenio colectivo en los hospitales de la XHUP o se acordara la adhesión a otro convenio ccolectivo sectorial, el presente acuerdo quedarà modificado o sustituido por el texto convencional, siempre que, en su conjunto y cómputo global, sea más beneficioso para los/as trabajadores/as las nuevas condiciones que se acordaran. Caso contrario, se respetará el contenido del presente acuerdo" (doc. 6 a 7 de l'actora i 3 a 6 de l'actora).

Cinquè

En data del 24-10-2014 les organitzacions empresarials Unió Catalana d'Hospitals (UCH), Consorci Associació Patronal Sanitària i Social (CAPSS) i l'Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES), van promoure l'inici de negociacions del 1er Conveni Col.lectiu de Treball del centres que pertanyen a les xarxes d'internament i de centres i serveis sanitaris d'àmbit d'atenció primària d'utilització pública de Catalunya.

En l'acta de 29-10-2014, la Unió Catalana d'Hospitals (UHC), el Consorci Associació Patronal Sanitària i Social (CAPSS) i l'Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES) va manifestar la seva voluntat de poder constituir un àmbit negociador que aglutini les línies d'atenció especialitzada, salut mental, sociosanitària i atenció primària, ja que l'altre alternativa era continuar sense conveni de sector, per la qual cosa calia fer un exercici de responsabilitat. Més endavant s'assenyala que la necessitat d'assolir acords ràpids i que de no assolir-se a mitjans de novembre un acord sectorial, els centres afectats pel conveni sectorial han d'iniciar negociacions per a reeditar, si és possible, els seus pactes d'empresa.

Paral.lelament, la UCH va indicar que, conforme l' art. 89.1 ET, no venia pas obligada a encetar negociacions però que accepta donar una oportunitat a la possibilitat de l'existència d'un conveni sectorial, però també indica la necessitat d'un calendari de reunions curt, no més enllà del 14 de novembre, atès que el 17-11-2014 se suposa s'han d'iniciar negociacions en els centres/empreses conforme el procediment regulat en l' art. 41 ET per a fixar el nou marc de relacions laborals.

En data del 19-11-2014, després de ser rebutjada la proposta patronal per l'assemblea de delegats dels diferents sindicats, va tenir lloc una nova reunió en la seu del Departament de Treball de la comissió negociadora i van quedar suspeses les negociacions sine die del conveni col.lectiu sectorial (no controvertit ni negat i doc. 1 de l'actora).

Sisè

En data del 21-11-2014, l'empresa demandada comunicà la representació legal des treballadors la seva intenció d'encetar una modificació substancial de les condicions de treball per causes econòmiques, en entendre que cal mantenir les circumstàncies que va motivar els acords de reducció salarial anteriors.

El dia 28-11-2014 s'inicia el període de consultes amb la constitució de la comissió representativa a la qual se li fa entrega d'una Memòria Explicativa, tot fent un recorregut històric dels anys 2010, 2011, 2012 i 2013, i realitzant una estimació de les pèrdues dels anys 2014 i 2015, justificant-se les pèrdues de 2014 per despeses financeres xifrades en 255.000 euros, en tant que respecte del 2015 es fa una previsió de pèrdues de -1.865 Mil. euros, fent-se esment a que aquestes pèrdues "contienen el impacto de la subida prevista del IVA ... y que impactará en el Hospital en aproximadament 964 Mil.euros/any"; i en continua assenyalant que de no prorrogarse els acords i de retribuir a la plantilla de treballadors amb les condicions salarials vigents des de 2010, s'estima que les pèrdues en el 2015 seran de -6.171Ml.euros.

Es van celebrar sengles reunions els dies 21 i 28 de novembre, 4, 9 i 12 de desembre de 2014, en les que la legal representació dels treballadors va sol.licitar el pla d'inversions de l'empresa, per a conèixer el detall dels costos de les obres realitzades en l'empresa de manera coetània a les retallades practicades a la plantilla; la documentació comptable degudament rubricada i timbrada dels anys referits en la memòria; i el desglossament de les partides econòmiques, especialment de la de les despeses.

La part social en va manifestar la seva disconformitat amb les mesures proposades i es va posar de manifest que tan sols hi disposaven de les auditories de 2012 i 2013, però no pas de la documentació oficial de l'exercici de 2014; concretament, la legal representació dels treballadors va sol.licitar en les dites reunions: el pla d'inversions de l'empresa, per tal de conèixer el detall dels costos de les obres realitzades en l'empresa coetànies als retalls practicats en la plantilla; la documentació comptable degudament rubricada i firmada dels anys referits en la memòria; i, el desglossament de les partides econòmiques, en especial la referida a les despeses. En aquestes negociacions, tant CCOO com SATSE van considerar que el procediment emprat per l'empresa no devia ser la de l' art. 41 ET i que s'havia d'encetar una negociació de conveni, per la qual cosa s'estava defraudant la legalitat perquè la demandada feia servir un procediment per tal de dotar d'una nova regulació el global de les condicions laborals amb la protecció d'un pacte d'empresa i que si l'objectiu és un nou marc regulador de condicions laborals el procediment és la negociació estatutària de les condicions laborals.

La direcció d'empresa, en el decurs de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 16 de Mayo de 2018
    • España
    • 16 Mayo 2018
    ...de consultas y que tampoco había negociado su decisión de buena fe. Recurrida en suplicación, la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 31 de julio de 2017 (rec 2411/17 ) confirma la - Acude la demandada en casación para la unificación de doctrina insistiendo en que la d......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR