SJCA nº 1 111/2017, 25 de Mayo de 2017, de Barcelona

PonenteRAMONA GUITART GUIXER
Fecha de Resolución25 de Mayo de 2017
ECLIES:JCA:2017:1403
Número de Recurso428/2015

JUTJAT CONTENCIÓS ADMINISTRATIU NÚM. 1 DE BARCELONA

Procediment ordinari núm. 428/2015-4

Part actora: Sra. María Teresa

Lletrat de l'actora: Sr. Josep Sensada Tor, Lletrat

Part demandada: Ajuntament de Figols

Representant de la demandada: Sr. Sergi Roca Vargas, Lletrat municipal

Barcelona, a 25 de maig de 2017.

Por la Il lma. Sra. Ramona Guitart Guixer, Magistrada-Jutge del Jutjat del Contenciós Administratiu nº 7 dels de Barcelona, en nom de S.M el Rei sŽha dictat la següent,

SENTENCIA Nº 111 /2017

En les actuacions del recurs contenciós administratiu ordinari núm. 428/2015-4 promogut per la Sra. María Teresa , representada per la Procuradora Sra. Marta Navaro Roset i defensada pel Lletrat Sr. Josep Sensada Tor contra l'Ajuntament de Figols, representat per la Procuradora Sra. Esther Ramos Montero i defensat pel Lletrat Sr. Sergi Roca Vargas de amb motiu de l'Acord del Ple del Consell Obert de l'Ajuntament de Figols de data 30 d'agost de 2015 de declaració de nul litat de la llicència urbanística reconeguda a la Sra. María Teresa per Decret 22/2011 de 21 de juliol i 16 d'octubre del referit Ple del Consell Obert pel qual es desestima les al legacions presentades contra l'esmentat Acord.

ANTECEDENTS DE FET

1: En data 16 de desembre de 2015 va ser interposat el present recurs contenciós administratiu, el qual ha estat tramitat conformement amb allò que disposa la Llei Reguladora de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa (LJCA) en relació amb el procediment ordinari general. L'activitat administrativa impugnada és la que ha estat detallada més amunt.

2: El dia 8 d'abril de 2016 la part actora va formalitzar la seva demanda, interessant -pels motius i amb fonaments que es donen per reproduïts- l'anul lació de l'acte administratiu impugnat en base als raonaments exposats en el seu escrit de demanda.

3: El 17 de maig de 2016 l'Administració demandada presentà l'escrit de contestació a la demanda, sol licitant d'aquest Jutjat la desestimació íntegra de la demanda, amb imposició de costes al recurrent. I tot això, per motius i amb fonaments que també es donen per reproduïts.

4: Desprès d'haver estat practicades les proves admeses i d'haver presentat les parts llurs respectives conclusions, les actuacions van ser declarades concloses per a sentència.

5: En la tramitació del present procediment han estat observades les prescripcions legals d'aplicació.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER: L'objecte del present recurs contenciós administratiu és l'Acord del Ple del Consell Obert de l'Ajuntament de Fígols de data 30 d'agost de 2015 de declaració de nul litat de la llicència urbanística reconeguda a la Sra. María Teresa per Decret 22/2011 de 21 de juliol i 16 d'octubre del referit Ple del Consell Obert pel qual es desestima les al legacions presentades contra l'esmentat Acord.

SEGON: Tanmateix constitueixen fets provats i no controvertits als efectes de resolució del present recurs són els següents:

  1. - Mitjançant Decret de l'alcaldia 22/2011 de 21 de juliol l'Ajuntament de Fígols va atorgar a la Sra. María Teresa una llicència d'obres previ informe de l'arquitecte municipal de data 14 de juliol de 2011 per a la construcció en sòl no urbanitzable d'especial protecció d'una quadra a la parcel la NUM000 del polígon NUM001 de " DIRECCION000 " de 12 metres de llargada per 7 metres d'amplada. Es va acordar a petició de la interessada prorrogar-la en tres mesos per començar les obres i sis mesos per acabar-la (folis 1 a 20 de l'exp. adm.).

  2. El 29 d'agost de 2014 el Departament de territori i sostenibilitat va enviar a l'Ajuntament de Fígols una còpia de l'atestat núm. NUM002 , de 6 de febrer aixecat pel Cos d'Agents Rurals del Berguedà pel qual es posava de manifest la construcció d'un edifici d'obra amb pedra vista d'aspecte exterior de nau, amb amidaments aproximats de 12m x 6m x 4,5 m d'alçada de dos aiguavessos amb coberta de planxa metàl lica prefabricada amb aparença de teula d'àrab, una aigüera instal lada elèctrica i també un altell de fusta i envernissat. A l'interior de l'edificació detalla que hi ha una caravana que no disposa de llança/enganxall fet que indica una voluntat de permanència d'aquella al lloc i que fa funcions residencials. També es constata una segona construcció de pedra vista amb mesuraments aproximats de 4m x 6mx 3m d'alçada amb coberta d'un aiguavés i teula àrab adossada a una paret d'una construcció enrunada. L'ús d'aquesta segona construcció és residencial sala d'estar menjador hi ha una xemeneia bancs d'obra i armaris (folis 21 a 92 exp. adm.).

  3. Per escrit de 23 de setembre de 2014 i l'Ajuntament de Fígols va informar al Departament de territori i sostenibilitat que no disposaven de cap més documentació relacionada amb la qüestió a banda que ja se'ls havia tramès en el seu dia (folis 94 de l'exp. adm.).

  4. L'expedient enviat incorporà un Informe tècnic del 20 de febrer de 2015 emes per una arquitecte en relació amb les diverses irregularitats en la concessió de la llicència denunciades pel Cos d'Agents Rurals del Berguedà on també s'observa una considerable excés d'obra responsabilitat de l'actora i sobre la possibilitat d'atorgar la llicència directa per part de l'Ajuntament (folis 102 a 109 de l'exp. adm.).

  5. En data 26 de març de 2015 la Secretària Interventora municipal va emetre un Informe Jurídic sobre la procedència d'iniciar un expedient de revisió d'ofici per declarar la nul litat de ple dret de la llicència atorgada atès que es va concedir sense seguir la tramitació del procediment especial previst legalment i, en concret, sense que el croquis (que no projecte) presentat pel titular de la llicencia fos sotmès a l'aprovació definitiva de la Comissió Territorial d'Urbanisme corresponent.

  6. Per Decret de l'Alcaldia 10/2015 de 9 d'abril es va acordar incoar l'expedient de revisió d'ofici de la llicència concedida d'acord amb la Llei 30/1992. També es va acordar suspendre l'executivitat de la llicència (folis 121 a 128 de l'exp. adm.).

  7. A través de tres oficis de data 9 d'abril de 2015 l'anterior acord es va comunicar a la titular de la llicència a qui es va atorgar un termini per formular al legacions (foli 121 de l'expedient administratiu).

  8. En data 23 d'abril de 2015 la titular de la llicència va presentar un escrit d'al legacions en que manifestava que fins aquell moment no havia tingut constància del possibles errors o omissions de l'Ajuntament en l'atorgament de la llicència (fet no acreditat) i que si prosperava la declaració de la seva nul litat es procedís a fixar la indemnització que li corresponia (folis 142 a 144 de l'exp. adm.).

  9. En data 30 d'abril de 2015 la Secretària Interventora municipal va emetre un Informe jurídic de valoració i desestimació de les al legacions presentades per la interessada (folis 145 a 159 de l'exp. adm.) el qual fou degudament notificat a la interessada.

  10. Mitjançant Decret de l'Alcaldia 17/2015 de 21 de juliol de l'Ajuntament de Fígols va desestimar les al legacions presentades i que es declarés la nul litat de la llicència per incórrer en un supòsit de l' art. 62.1 e) de la Llei 30/1992 ja que les actuacions autoritzades únicament ho podien ser mitjançant el procediment qualificat previst en l' art. 48 del Decret Legislatiu 1/2010, de 3 d'agost pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei d'Urbanisme (folis 150 a 155 de l'exp. adm.).

  11. Per Decret de l'Alcaldia 18/2015 de 7 de maig es va acordar sol licitar el dictamen preceptiu a la Comissió Jurídica Assessora suspendre el termini per a resoldre el procediment, la qual cosa es va comunicar als interessats (foli 156 de l'exp. adm,).

  12. La Comissió Jurídica Assessora emet informe de data 28.7.2015 (Dictamen 261/15) l'expedient de revisió d'ofici incoat per Decret d'Alcaldia 10/2015, de 9 d'abril de l'Ajuntament de Fígols per iniciar el procediment de declaració de nul litat del Decret de l'alcaldia 22/2011 de 21 de juliol de l'Ajuntament de Fígols (Folis 169 a 188 de l'exp.adm.).

  13. Rebut l'esmentat Informe de la Comissió Jurídica Assessora es va celebrar l'Acord del Ple del Consell Obert de l'Ajuntament de Fígols de data 30 d'agost de 2015 de declaració de nul litat de la llicència urbanística reconeguda a la Sra. María Teresa per Decret 22/2011 de 21 de juliol i 16 d'octubre del referit Ple del Consell Obert pel qual es desestima les al legacions presentades contra l'esmentat Acord, notificat a la Sra. María Teresa i posteriorment ratificat pel Ple de 15 d'octubre de 2015 també notificat (folis 196 a 264 de l'exp. adm.).

  14. Consta incorporat a les actuacions l'Informe de la Fiscalia Provincial de Barcelona de data 16 de febrer de 2017 pel qual s'acorda l'arxiu de les diligències d'investigació per no haver indicis que permetin concloure la perpetuació d'un delicte sobre l'ordenació del territori ni un delicte sobre l'ordenació del territori en la seva modalitat de prevaricació urbanística.

    TERCER: Fonamenta l'actora la seva pretensió tot peticionant que es "(....) dicti sentencia por la que se decrete y estime la excepción de nulidad o anulabilidad susbsidiaria planteada con carácter previo con expresa imposición de costas al Excmo. Ayuntamiento de Figols y; en el supuesto de no dar lugar a la misma; dictar resolución en la que se estime íntegramente el recurso interpuesto por mi representada; la Sra. María Teresa de conformidad con los argumentos expuestos en la presente demanda; condenando al referido Ayuntamiento a estar y pasar por dicha resolución y llevarlo a cabo en los extremos peticionados con expresa imposición de costas para la referida administración demandada".

    I com a motius impugnatoris exposa els següents:

    a)Amb caràcter principal la nul litat o anul labilitat de l'Acta de la Sessió extraordinària celebrada pel Ple del Consell Obert de l'Ajuntament de Fígols del dia 30...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR