SAP Barcelona 550/2017, 20 de Octubre de 2017

PonenteMARIA DOLORS MONTOLIO SERRA
ECLIES:APB:2017:9773
Número de Recurso1237/2015
ProcedimientoRecurso de Apelación
Número de Resolución550/2017
Fecha de Resolución20 de Octubre de 2017
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 1ª

Sección nº 01 de la Audiencia Provincial de Barcelona. Civil

Paseo Lluís Companys, 14-16 - Barcelona - C.P.: 08018

TEL.: 934866050

FAX: 934866034

EMAIL:aps1.barcelona@xij.gencat.cat

N.I.G.: 0801942120138219519

Recurso de apelación 1237/2015 -A

Materia: Juicio Ordinario

Órgano de origen:Juzgado de Primera Instancia nº 37 de Barcelona

Procedimiento de origen:Procedimiento ordinario 795/2013

Parte recurrente/Solicitante: TRABIS EMPRESA CONSTRUCTORA, S.L.

Procurador/a: Montserrat Martinez Vargas Valles

Abogado/a: CARLES CORTINA ALEMANY

Parte recurrida: MEST 28 2003, S.L.

Procurador/a: Mª Pilar Albacar Arazuri

Abogado/a: JORGE BUXADÉ

SENTENCIA Nº 550/2017

Lugar: Barcelona

Fecha: 20 de octubre de 2017

La Secció Primera de l'Audiència Provincial de Barcelona, integrada per les Magistrades Il lma. Sra. Mª Dolors PORTELLA LLUCH, Il lma. Sra. Dª Amelia MATEO MARCO i Il lma. Sra. Maria Dolors Montolio Serra, la primera de les quals ha actuat com a presidenta del Tribunal, ha vist el recurs d'apel lació número 1237/15, interposat contra la sentència dictada en data 13 de abril de 2015 en el procediment núm. 37 de Barcelona, tramitat pel Jutjat de 1a Instància núm. 37 de Barcelona . Han estat recurrent TRABIS EMPRESA CONSTRUCTORA, S.L. i apel lat MEST 28 2003, S.L. Un cop feta la deliberació, ha pronunciat, en nom de S.M. el Rei d'Espanya, la següent resolució.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la sentència objecte d'apel lació és la següent: "Que desestimando la demanda interpuesta por TRABIS EMPRESA CONSTRUCTORA, S.L., con CIF B-08695843, representada por

la Procuradora Montserrat Martínez-Vargas Vallès y defendida por el Letrado Carles Cortina, contra MEST 28 2003, S.L., con CIF B-63316640, representado por la Procuradora María Pilar Albacar Arazuri y defendido por el Letrado Jorge Buxadé Villalba, debo ABSOLVER y ABSUELVO a la demandada de todos los pedimentos formulados en su contra, con expresa condena en costas a la actora y con expresa declaración de temeridad por su parte ."

SEGON

Les parts esmentades han manifestat en els escrits respectius d'apel lació o, si s'escau, d'impugnació les seves peticions i arguments en què les fonamenten, segons consta en les actuacions.

La ponent d'aquesta resolució ha estat la Magistrada Il lma. Sra. Maria Dolors Montolio Serra.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Plantejament del litigi

  1. Trabis formula una demanda contra Mest 28 2003, SL perquè es declari la resolució de determinat contracte de compravenda per incompliment de la compradora, ara demandada, en les seves obligacions i es decreti la restitució de les prestacions llevat d'aquella quantitat que es va pactar com a clàusula penal.

    Explica que el 21 d'octubre de 2003 ambdues societats litigants van comprar per meitat i proindivís un xalet que estava llogat. Com que els llogaters tenien la intenció d'instar un procediment perquè se'ls reconegués el dret de retracte i existia discrepància entre elles sobre l'actuació a seguir davant la reclamació judicial dels llogaters, van acordar que ella ( Trabis) vendria la seva part a Mest 28 2003, SL en contracte privat que s'elevaria a públic, a petició a qualsevol de les parts, quan es dictés sentència en la primera instància.

    Acordaren que una part del preu es pagava al moment de subscriure aquell contracte privat, l'altra part com a màxim en un mes i la resta la retindria la compradora per pagar les quotes mensuals d'amortització del préstec hipotecari.

    Així mateix van convenir que en el moment d'atorgar escriptura pública necessàriament es procediria a la formalització de la subrogació de Mest 28 2003 SL en la hipoteca concedida per Bancaja a fi d'alliberar Trabis de les seves responsabilitats, obligant-se Mest 28 2003 a realitzar el que procedís per aconseguir-ho.

    Afegeix que Mest 28 2003 SL ha incomplert les seves obligacions perquè:

    - ha deixat de pagar les quotes de la hipoteca i el banc ha arribat a comunicar-li que iniciaria accions legals

    - no s'ha subrogat en la hipoteca perquè no ha tingut cap voluntat de fer-ho.

  2. La demandada s'oposa a la demanda. Sosté que van acordar que no s'escripturaria fins que la sentència que es dictés en aquell procediment instat pers llogaters esdevingués ferma. Al lega que es troba al dia en el pagament de les quotes i que, si no s'ha pogut subrogar en la hipoteca, no és perquè no ho hagi intentat sinó perquè Bancaja no vol desvincular-ne a Trabis. Subsidiàriament, en el cas que s'apreciï incompliment per part seva i es decreti la resolució, entén que s'han de restituir les prestacions sense que la venedora es pugui quedar una part de les quantitats rebudes.

  3. La sentència desestima la demanda. Entén que Mest 28 2003 SL no ha incomplert l'obligació que va contraure de pagar les quotes del préstec hipotecari sinó que només ha pagat amb retard. I pel que fa a la subrogació en la hipoteca, després de descartar que es pugui considerar falta de pagament del preu, com s'apuntava a la demanda, no aprecia que hagi estat per inactivitat o passivitat de Mest 28 2003 SL que no s'ha aconseguit. En tot cas, encara que fos així, aquest incompliment no tindria l'essencialitat i gravetat necessària com per resoldre el contracte. Desestima així la demanda i imposa les costes a la demandant amb declaració de temeritat.

  4. Contra aquesta resolució recorre Trabis empresa constructora SL que insisteix en l'acció exercida només en base a la no-subrogació de la compradora en el préstec amb garantia hipoteca i en relació a l'obligació d'activitat que va assumir la compradora. Sosté que Mest 28 2003, SL va contreure una obligació d'activitat i no la va dur a terme la qual cosa suposa un incompliment greu i rellevant que justifica la resolució del contracte i aplicació de la clàusula penal. Impugna, en segon lloc, la declaració de temeritat. Sosté que la inacció de la compradora ha estat absoluta i que no ha estat fins al dia del judici que es va posar al dia en el pagament de les quotes.

  5. La demandada s'oposa al recurs.

SEGON

Subrogació integra de la compradora en la hipoteca. Obligació contreta per Mest 28 2003,SL. Incompliment.

En la tercera de les clàusules del contracte privat de compravenda que van subscriure el 2 de març del 2005 van establir que:

"Las partes convienen, no obstante, que el otorgamiento de la escritura pública de compraventa se realizará como máximo dentro de los treinta días siguientes a la notificación de la sentencia que recaiga en primera instancia en el expresado procedimiento de juicio ordinario nº 1009/2004, momento en el cual cualquiera de las partes podrá requerir a la otra para dicha formalización con una antelación mínima de cinco días al día señalado para la firma.

De forma expresa se hace constar que en el momento de dicho otorgamiento, se procederá necesariamente también a la formalización por parte de MEST 28 2003,S.L. y BANCAJA en escritura pública de la subrogación íntegra por parte de MEST 28 2003,S.L. en las obligaciones derivadas del préstamo hipotecario concedido por BANCAJA, a fin de liberar de cualesquiera responsabilidades dimanantes del mismo a la entidad TRBIS EMPRESA CONSTRUCTORA, S.L., comprometiéndose MEST 28 2003, S.L. a todo lo conducente para la formalización de dicha subrogación.".

De la pròpia literalitat d'aquesta clàusula ( article 1281 CC ) resulta clar que la compradora es va comprometre a dur a terme actuacions davant de Bancaja dirigides a aconseguir que la venedora quedés alliberada de les obligacions derivades del préstec amb garantia hipotecària que ambdues havien subscrit amb aquella entitat i així poder formalitzar la prevista subrogació al mateix moment que s'escripturés la compravenda.

En definitiva, i no és un fet que hagi resultat controvertit, Mest 28 2003, SL va assumir el que es coneix com una obligació d'activitat o mitjans. Per tant, no és que es comprometés a obtenir un resultat ( efectiu alliberament de Trabis) sinó a realitzar aquelles gestions, presentar propostes i efectuar les actuacions que estiguessin al seu abast encaminades a aconseguir obtenir que Bancaja acceptés alliberar Trabis del préstec amb garantia que en el seu moment les dues societats ara litigants havien subscrit amb Bancaja.

Així, no havent-se aconseguit aquell objectiu, el que es tracta d'examinar i resoldre ara és si Mest 28 2003, SL efectivament ha desplegat aquella activitat que li era exigible en virtut de l'obligació contreta en el contracte de manera que la no obtenció d'aquell buscat resultat no es pugui atribuir a la seva passivitat o inactivitat.

Plantejada d'aquesta manera la controvèrsia, un nou examen de la prova practicada ens porta a compartir el raonament de la sentència segons el qual la valoració d'aquella activitat no es pot valorar des que es va dictar sentència en la primera instància en aquell procediment instat pels llogaters.

Sosté la demandada que en un moment determinat van acordar que no escripturarien la compravenda fins que no es dictés sentència ferma en aquell procediment. Es desconeix si foren aquests els termes de l'acord però el que resulta de la documentació aportada és que, després d'un primer requeriment per escripturar efectuat pocs mesos després que es dictés sentència pel jutjat de 1a instància (2 de juny de 2006) en aquell procediment instat pels llogaters, no consta que es dirigís cap altre requeriment o actuació en aquell sentit fins el 3 d'agost de 2011, és a dir quasi bé 5 anys després d'aquell primer. Resulta versemblant que aquest silenci respongui a un acord entre les parts o a la decisió d'una i altra part de no escripturar l'operació fins que es resolgués per instàncies superiors aquell litigi.

El fet és que el segon requeriment de Trabis per escripturar o en el seu cas per resoldre el contracte per incompliment de les seves obligacions va tenir lloc el 3 d'agost de 2011 quan el Tribunal Suprem havia dictat sentència ( 9 de maig de 2011 ) per la que cassava la de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • STS 347/2020, 23 de Junio de 2020
    • España
    • Tribunal Supremo, sala primera, (Civil)
    • 23 Junio 2020
    ...la sentencia dictada con fecha 20 de octubre de 2017, por la Audiencia Provincial de Barcelona (sección 1.ª), en el rollo de apelación n.º 1237/2015, dimanante de los autos de juicio ordinario n.º 795/2013 del Juzgado de Primera Instancia n.º 37 de Ha comparecido ante esta sala en calidad d......
  • ATS, 22 de Enero de 2020
    • España
    • 22 Enero 2020
    ...la sentencia dictada con fecha 20 de octubre de 2017, por la Audiencia Provincial de Barcelona (Sección 1.ª), en el rollo de apelación n.º 1237/2015, dimanante de los autos de juicio ordinario n.º 795/2013 del Juzgado de Primera Instancia n.º 37 de Remitidos los autos por la Audiencia Provi......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR