STSJ Cataluña 345/2017, 28 de Abril de 2017

PonenteEDUARDO PARICIO RALLO
ECLIES:TSJCAT:2017:5216
Número de Recurso343/2014
ProcedimientoRecurso ordinario (Ley 1998)
Número de Resolución345/2017
Fecha de Resolución28 de Abril de 2017
EmisorSala de lo Contencioso

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

SALA CONTENCIOSA ADMINISTRATIVA

SECCIÓ CINQUENA

Recurs núm. 343/2014

SENTÈNCIA Núm. 345/2017

Il lustríssims senyors

President

Sr. Alberto Andrés Pereira

Magistrats

Sr. José Manuel de Soler Bigas

Sr. Francisco Sospedra Navas

Sra. Ana Rubira Moreno

Sr. Eduard Paricio Rallo

Barcelona, 28 d'abril de 2017

La Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, secció cinquena, ha pronunciat la següent sentència en el recurs contenciós administratiu núm. 343/2014, interposat per Harinas la Cervariense, SL, representada pel procurador Sr. Francisco Ruiz Castel i dirigit per la lletrada Sra. Judith Roig Ollé, contra el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, representat pel Lletrat de la Generalitat .

Ha estat ponent el magistrat Il lm. Sr. Eduard Paricio Rallo, que expressa el parer de la Sala.

ANTECEDENTS

PRIMER

En data 1 de setembre de 2014 la representació de la part actora va presentar en la secretaria d'aquesta Sala escrit d'interposició del present recurs contra la resolució del conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de data 27 de juny de 2014, que desestima el recurs d'alçada interposat contra la resolució del director general de Desenvolupament Rural, de data 3 de desembre de 2012.

SEGON

En data 9 de febrer de 2015 el recurrent va presentar escrit de demanda mitjançant el qual va demanar sentència que anul li la resolució impugnada i reconegui el seu dret a cobrar l'ajut de pagament únic d'acord amb la declaració única agrària presentada a la campanya 2012-13 en funció dels drets que disposa, tot abonant-li la quantitat de 9.939,80 euros.

Hom fonamenta el recurs en els següents motius:

A/ Que la transformació de la forma societària de l'actora no suposa una cessió de drets atès que es manté la personalitat de l'entitat, i efectivament va mantenir el nom, la mateixa posició en el tràfic jurídic, els mateixos comptes bancaris i el mateix NIF amb la única diferència de la lletra inicial identificadora de la forma societària;

B/ Que la sol licitud de l'ajut de pagament únic corresponent a l'any 2012 inclou un error en haver-se efectuat en nom de "HARINAS CERVARIENSE SA" per comptes de la societat "HARINAS CERVARIENSE SL", que llavors era la denominació vigent; tanmateix, l'Administració tenia coneixement de la transformació de la societat des del moment que la mateixa va se comunicada, de forma que havia d'haver atorgat la possibilitat de corregir l'error en els termes de l' article 71 de la Llei 30/92 ; i

C/ Que, en definitiva, la societat limitada recurrent era propietària dels drets de pagament únic en el moment de formular la sol licitud de 2012, de forma que tenia dret al seu reconeixement.

TERCER

Per la seva part, la representació de l'Administració demandada va formular contestació a la demanda en què, d'acord amb els fets i fonaments que va al legar, va demanar la desestimació d'aquest recurs.

QUART

Mitjançant resolució de data 30 de juliol de 2015 es va determinar la quantia d'aquest procés en

9.939,80 euros. Posteriorment es va admetre i practicar la prova demanada per l'actora. Acte seguit, les parts van formular conclusions tot ratificant llurs respectives pretensions.

Acte seguit, es va assenyalar dia i hora per a la votació i resolució, diligència que va tenir lloc en la data fixada.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

S'impugna en aquest recurs la resolució dictada en data 3 de desembre de 2012 pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural; resolució que va denegar la sol licitud de pagament únic formulada per "HARINAS CERVARIENSE SA" per no disposar la sol licitant de drets de pagament únic. L'anterior resolució va ser confirmada pel Conseller en data 27 de juny de 2014 en desestimar el recurs d'alçada interposat contra la mateixa.

Els fets a considerar son els següents:

- En data 18 de febrer de 2010 es va signar l'escriptura de transformació de la societat anònima "HARINAS CERVARIENSE SA" en la societat de responsabilitat limitada "HARINAS LA CERVARIENSE SL". Consta a l'escriptura el manteniment de la mateixa personalitat jurídica.

- En data 15 de març de 2012 l'entitat HARINAS CERVARIENSE SA va presentar davant el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural document de comunicació de cessió dels drets de pagament únic per a la campanya 2012 en la modalitat CD Canvis de personalitat jurídica. Hom va aportar l'escriptura de transformació social atorgada.

- En data 3 d'abril de 2012 l'actora va formular una correcció de l'anterior comunicació en el sentit que havia de constar el traspàs de drets com una compravenda o cessió definitiva de dret en cas de venda de tota l'explotació.

- En data 20 d'abril de 2012 l'entitat HARINAS CERVARIENSE SA va presentar la declaració única corresponent a l'any 2012.

- En data 2 d'octubre de 2012 la Direcció General de Desenvolupament Rural va dictar resolució mitjançant la qual va acceptar la cessió de drets de pagament únic de la societat anònima a la societat limitada.

- Mitjançant resolució de data 3 de desembre de 2012 el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural va denegar la sol licitud de pagament únic.

- En data 5 d'abril de 2013 l'actora va presentar escrit posant de manifest la comissió d'un error en la sol licitud en no haver-la formulat a nom de la societat titular.

- En data 29 d'abril de 2013 la recurrent va formular recurs d'alçada, recurs que va ser desestimat per resolució dictada pel Conseller en data 27 de juny de 2014.

Segons que s'ha avançat, l'actora fonamenta el recurs en el fet que la transformació de la forma societària no suposa una cessió de drets atès que es manté la personalitat de l'entitat, i efectivament va mantenir el nom, la mateixa posició en el tràfic jurídic, els mateixos comptes bancaris i el mateix NIF amb la única diferència de la lletra inicial identificadora de la forma societària. En aquest context, argumenta que la sol licitud de l'ajut de pagament únic corresponent a l'any 2012 incloïa un error en haver-se efectuat en nom de "HARINAS CERVARIENSE SA" per comptes de la societat "HARINAS CERVARIENSE SL", que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR