SAP Barcelona 385/2017, 19 de Julio de 2017

PonenteMARIA DOLORES CODINA ROSSA
ECLIES:APB:2017:6193
Número de Recurso1244/2015
ProcedimientoRecurso de Apelación
Número de Resolución385/2017
Fecha de Resolución19 de Julio de 2017
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 16ª

Sección nº 16 de la Audiencia Provincial de Barcelona. Civil

Paseo Lluís Companys, 14-16, pl. 2a - Barcelona - C.P.: 08018

TEL.: 934866200

FAX: 934867114

EMAIL:aps16.barcelona@xij.gencat.cat

N.I.G.: 0801942120148095164

Recurso de apelación 1244/2015 -CC

Materia: Juicio Ordinario

Órgano de origen:Juzgado de Primera Instancia nº 32 de Barcelona

Procedimiento de origen:Procedimiento ordinario 380/2014

Parte recurrente/Solicitante: Catalunya Banc, S.A.

Procurador/a: Ignacio De Anzizu Pigem

Abogado/a: Ignasi Fernández de Senespleda

Parte recurrida: Jesús Ángel, Lina

Procurador/a: Joan Grau Marti

Abogado/a: Núria Castillo Gala

SENTENCIA Nº 385/2017

Il lms. Srs.

SENYOR JORDI SEGUÍ PUNTAS

SENYORA INMACULADA ZAPATA CAMACHO

SENYORA MARIA DOLORS CODINA ROSSA

Barcelona, 19 de juliol de 2017

VISTOS, en grau d'apel lació, davant la Secció Setzena d'aquesta Audiència Provincial, aquestes actuacions de procediment ordinari, número 1244/2015, seguides pel Jutjat de Primera Instància 32 de Barcelona, a instàncies del Sr. Jesús Ángel i la Sra. Lina, representats pel procurador Sr. JOAN GRAU MARTÍ i defensats per la lletrada Sra. VANESA FERNÁNDEZ ESCUDERO, contra CATALUNYA BANC, SA, representada pel procurador Sr. IGNACIO D'ANZIZU PIGEM i defensada per lletrat Sr. IGNASI FERNÁNDEZ DE SENESPLEDA. Aquestes actuacions pengen davant aquesta Superioritat en virtut del recurs d'apel lació interposat per la part

demandada contra la Sentència dictada el dia set de setembre de dos mil quinze per la jutgessa del jutjat

esmentat.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

El Jutjat de Primera Instància número 32 de Barcelona, en data 7 de setembre de 2015, va dictar la Sentència, la part dispositiva de la qual és del següent tenor:

"Que estimo íntegrament la demanda interposada pels Srs. Jesús Ángel i Lina, declaro que la demandada ha estat negligent en el compliment de les seves obligacions contractuals i legals de diligència, lleialtat i informació, la condemno a a indemnitzar els actors pels danys i perjudicis causats, amb la quantitat de

36.102,54 euros, més els interessos legals d'aquesta quantitat des de la interpel lació judicial i els de la mora processal des d'aquesta resolució fins al seu pagament complet, amb imposició de les costes processals causades a la part demandada".

SEGON

Contra aquesta Sentència la representació processal de CATALUNYA BANC, SA va formular un recurs d'apel lació. Una vegada admès el recurs, es va traslladar a la part contrària i aquesta s'hi va oposar. Seguidament es van elevar les actuacions a aquesta Audiència Provincial, on, una vegada assignades per torn a aquesta Secció, i després dels tràmits corresponents, van quedar pendents per deliberar i decidir, que van tenir efecte en data 29 de juny de 2017.

TERCER

En el procediment s'han tingut en compte les prescripcions legals.

Vist, la ponent és la magistrada Il lma. Sra. MARIA DOLORS CODINA ROSSA.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

PLANTEJAMENT DEL LITIGI. La demanda interposada pel Sr. Jesús Ángel i la Sra. Lina contra la demandada CATALUNYA BANC, SA sol licita que es condemni la demandada a indemnitzar els actors en els danys i perjudicis amb la suma de 36.102,54.- euros, més els interessos legals d'aquesta quantitat des de la interposició de la demanda i al pagament de les costes processals.

En la Sentència dictada, són estimades les pretensions dels actors, exercitades ex art. 1101 CC . Considera que existeix relació causal entre el dany causat i els incompliments que atribueix a la demandada, considera la sentència apel lada que la quantificació del dany reclamat no ha de comportar la reducció dels rendiments percebuts pels demandants, així com condemna en costes.

SEGON

MOTIUS D'APEL LACIÓ. Són objecte de recurs els següents motius:

Naturalesa de títol valor pel que fa a l'emissió dels productes financers i absència d'obligació d'assessorament;

No existeix incompliment legal en el deure d'informació per part de CATALUNYA BANC, fins i tot assumint que correspon a la recurrent la càrrega de la prova, estaríem davant un supòsit de retard deslleial i exercici abusiu del dret atès el temps transcorregut, més de 10 anys des de la contractació, així com compliment de tota la normativa vigent;

No existeix nexe causal entre el dany sofert pels demandants i CATALUNYA BANC, ja que segons exposa, la veritable causa dels danys reclamats és la crisi econòmica, que no va ser un fet previsible;

Els contractes de compravenda de deute subordinat i participacions preferents estan jurídicament consumats i a més, han estat confirmats pels actors, amb els seus actes posteriors;

Els demandants van vendre les accions canviades amb posterioritat, de manera voluntària;

No està correctament quantificat el suposat dany sofert, ja que ha de minorar-se deduint els rendiments que l'actora ha percebut amb la inversió;

No era procedent condemnar en costes en primera instància.

TERCER

PRESSUPÒSITS FÀCTICS. Són fets dels quals ha de partir-se per resoldre el litigi, que els demandants Sr. Jesús Ángel i Sra. Lina, de 74 i 70 anys respectivament, van ser clients de l'oficina núm. 0068 de Barcelona, des de fa més de quaranta anys, van subscriure en data 15 de gener de 2001 participacions preferents per un valor nominal de 60.000.- euros, en data 5 de març de 2003 van cursar ordre de venda per import de 20.000.- euros, en data 19 de novembre de 2003 van subscriure deute subordinat per un import nominal de 15.000.- euros, en data 19 de gener de 2009 van subscriure deute subordinat per un import de 27.000.- euros, per un import total de 82.000.- euros. La Comissió Rectora del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), va acordar en resolució de 7 de juny de 2013, en el marc del procés de sanejament

del sector financer espanyol amb el reforçament dels recursos propis i de protecció dels titulars de determinats productes d'estalvi i inversió (Decrets lleis 9/2009, 2/2011 i 6/2013), donar suport a Caixa d'Estalvis de Catalunya, ja transmutada a Catalunya Banc SA, per la via d'imposar-li la recompra obligatòria dels instruments híbrids que hagués emès (preferents, deute subordinat) per un valor inferior al nominal, que havien de ser canviats per accions de nova emissió de la pròpia entitat no negociables en cap mercat secundari oficial, al mateix temps que s'oferia a qui resultessin titulars d'aquelles accions l'opció de transmetre-les al Fons de Garantia de Dipòsits d'Entitats de Crèdit (FGD) per un preu que també incorporava un descompte per il liquiditat. El Sr. Jesús Ángel i la Sra. Lina van acceptar l'oferta d'adquisició d'accions formulada pel FGD, van vendre a aquesta entitat les accions de Catalunya Banc que els van correspondre en el canvi de les seves participacions preferents i obligacions de deute subordinat per import de 45.897,46.- euros, per la qual cosa reclama la diferència entre ambdues quantitats per import de 36.102,54.- euros.

QUART

PARTICIPACIONS PREFERENTS I DEUTE SUBORDINAT, REQUISITS DE CONTRACTACIÓ I NORMATIVA APLICABLE. Tots dos productes constitueixen instruments financers complexos (així els denomina l'exposició de motius del Decret llei 6/2013, de protecció als titulars de determinats productes d'inversió i estalvi); després per comercialitzar-los s'ha de tenir en compte la normativa protectora informativa prevista en aquesta Llei del mercat de valors i en les seves normes de desenvolupament, tal com admet la mateixa part demandada.

Ha de significar-se que la Directiva 2004/39/CE, relativa als mercats d'instruments financers (Directiva MIFID), si bé va entrar en vigor a partir de l'1 de maig de 2004, no exigia dels estats membres la plena aplicació de les seves disposicions fins l'1 de novembre de 2007 (la Directiva 2006/31/CE va establir aquest termini).

Espanya no va complir escrupolosament aquest termini ja que la Llei 47/2007, de 19 de desembre, de reforma de la LMV, que va transposar a l'ordenament intern les disposicions de la Directiva MIFID, no va entrar en vigor fins el 21 de desembre d'aquell any.

En conclusió, els productes comercialitzats abans de l'1 de novembre de 2007 es regeixen pel contingut primitiu de l' article 79 LMV així com pel Decret 629/1993, de 3 de maig, que estableix les normes d'actuació en els mercats de valors i registres obligatoris.

Els productes contractats entre l'1 de novembre i el 21 de desembre de 2007 queden subjectes també a la normativa esmentada, atès que l'efecte directe vertical de la directives comunitàries només és predicable davant el poder públic (en aquest cas, Espanya) que incompleix els terminis de transposició de la norma al seu ordenament intern, no en les relacions horitzontals entre particulars.

Finalment, als productes financers subscrits a partir del 21 de desembre de 2007, com passa amb els productes contractats en el supòsit sotmès a aquesta alçada, els seran aplicables els articles 78 i següents de la LMV, en la seva redacció vigent després de la reforma parcial operada per la Llei 47/2007, i normativa de desenvolupament (Decret 217/2008, en vigor des del 17 de febrer de 2008).

A part de la subjecció de tots aquests a les regles comunes de la Llei sobre condicions generals de la contractació i, en el cas -com aquest- que el client bancari actués en qualitat de consumidor, de la Llei general per a la defensa dels consumidors i usuaris.

CINQUÈ

COMPRAVENDA DE TÍTOLS VALORS. La part apel lant argumenta que una participació preferent o obligació de deute subordinat és un títol valor, representats mitjançant anotacions en compte i que formen part del patrimoni de l'entitat emissora i, per tant, no és procedent qüestionar la validesa de la seva emissió i per tant dels valors en si mateix, sinó pel que fa al negoci jurídic de la seva adquisició, és a dir, la seva compravenda, i que la part demandant pot qüestionar la validesa de la seva adquisició però no la nul litat del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR