AAP Barcelona 140/2017, 8 de Mayo de 2017

PonenteMARIA DOLORS MONTOLIO SERRA
ECLIES:APB:2017:4496A
Número de Recurso391/2016
ProcedimientoRecurso de Apelación
Número de Resolución140/2017
Fecha de Resolución 8 de Mayo de 2017
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 1ª

Sección nº 01 de la Audiencia Provincial de Barcelona. Civil

Paseo Lluís Companys, 14-16 - Barcelona - C.P.: 08018

TEL.: 934866050

FAX: 934866034

EMAIL:aps1.barcelona@xij.gencat.cat

N.I.G.: 0830742120150012790

Recurso de apelación 391/2016 -A

Materia: Incidente

Órgano de origen:Sección Civil. Juzgado de Primera Instancia e Instrucción nº 7 de Vilanova i la Geltrú

Procedimiento de origen:Incidente de oposición a la ejecución por motivos de fondo 505/2015

Parte recurrente/Solicitante: SELPRATS, S.L.

Procurador/a: Nuria Fraile Antolin

Abogado/a: Oriol Auque Pitarch

Parte recurrida: Narciso

Procurador/a: Laura Lopez Tornero

Abogado/a: Antoni Huber Company

AUTO Nº 140/2017

Lugar: Barcelona

Fecha: 8 de mayo de 2017

La Secció Primera de l'Audiència Provincial de Barcelona, integrada per les Magistrades Il lma. Sra. Mª Dolors PORTELLA LLUCH, Il lma. Sra. Maria Dolors Montolio Serra i Il lma. Sra. Mª Teresa MARTIN DE LA SIERRA GARCIA FOGEDA, la primera de les quals ha actuat com a presidenta del Tribunal, ha vist el recurs d'apel lació núm. 391/16, interposat contra la interlocutòria dictada en data 22 de gener de 2016 en el procediment núm. 505/15 tramitat pel Jutjat de 1a Instància núm. 7 de Vilanova i la Geltrú. Ha estat recurrent SELPRATS, S.L. i apel lat Don Narciso . Un cop feta la deliberació, ha pronunciat, en nom de S. M. el Rei d'Espanya, la següent resolució.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la interlocutòria objecte d'apel lació és la següent: "Se ESTIMA LA OPOSICIÓN A LA EJECUCIÓN por pago y se deja sin efecto la ejecución despachada.

Se imponen costes a la parte ejecutante de conformidad con el articulo 394.1 de la LEC "

SEGON

Les parts esmentades han manifestat en els escrits respectius d'apel lació o, si s'escau, d'impugnació les seves peticions i arguments en què les fonamenten, segons costa en les actuacions.

La ponent d'aquesta resolució ha estat la Magistrada Il lma. Sra. Maria Dolors Montolio Serra.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Plantejament del litigi

Selprats, SL interposa demanda d'execució de la interlocutòria que aprova la taxació de les costes contra el litigant que ha estat condemnat a pagar-les, el Sr. Narciso .

Acordat el despatx d'execució per la quantitat de 23.227,74€ de principal més la calculada per interessos i costes, el demandat s'hi va oposar. Explica que sempre va voler complir amb la seva obligació si bé volia arribar a un acord amb la creditora en relació a la forma de fer-la efectiva i abans que transcorreguessin els 20 dies que estableix l'article 548LEC es va presentar la demanda. Afegeix que, abans que es despatxés execució i en tenir coneixement que Selprats SL es trobava en situació de concurs de creditors es va posar en contacte amb l'administrador concursal que li va confirmar que es tractava d'un crèdit concursal raó per la qual va ingressar la quantitat que devia en el compte del jutjat del concurs abans que en aquest procediment.

Selprats,SL impugna l'oposició. Sosté que va instà l'execució perquè el condemnat no havia efectuat pagament de manera voluntària i que posteriorment i amb evident mala fe i de forma indeguda ha pagat en el Jutjat Mercantil amb l'única voluntat de sostreure l'ingrés del procediment en els que han actuat el procurador i l'advocat que representen i assisteixen a la creditora en concurs.

L'oposició ha estat estimada pel Jutjat. Entén que Selprats,SL va instar i es va despatxar execució abans que transcorreguessin els 20 dies que estableix l'article 548 LEC i que en aquell termini a comptar des de la resolució que declara la fermesa de la resolució, el deutor ingressà la quantitat reclamada en el compte del jutjat que tramita el concurs. Conclou, per tant, que havent pagat en període voluntari i en el jutjat competent, s'ha d'estimar l'oposició per pagament.

Contra aquesta resolució recorre l'executant. Sosté, en primer lloc, que els 20 dies de pagament voluntari s'han de computar des de la fermesa de la resolució que determinava l'obligació en així preveure-ho el mateix article 548LEC. En aquest cas la resolució va esdevenir ferma el 18 de juny de 2015 i per tant els 20 dies van finir el 16 de juliol. I en segon lloc, que la consignació efectuada pel Sr. Narciso en el procediment concursal no produeix efectes alliberadors de la seva obligació perquè era en el present procediment que s'havia d'efectuar l'ingrés. Altrament no és el jutjat del concurs el competent per determinar si les costes formen o no part de la massa activa. Invoca al seu favor la resolució dictada el 22 d'abril del 2015 per la sala 1a del TS en un assumpte idèntic al present.

El Sr. Narciso s'oposa al recurs. Sosté que s'han computant correctament els 20 dies de compliment voluntari i que el pagament efectuat en el procediment concursal ha de produir efectes alliberadors de la seva obligació perquè és pagament efectuat directament al creditor legítim.

SEGON

Art. 548 LEC . Compliment voluntari. Còmput del termini

Efectivament estableix l'article 548LEC que no es despatxarà execució de resolucions processals o arbitrals o acords de mediació, dins dels 20 dies posteriors a aquell en què la resolució de condemna sigui ferma o la resolució d'aprovació del conveni o de la signatura de l'acord hagi estat notificada a l'executat. Aquests 20 dies són el que es coneix com a període de compliment voluntari.

En el present cas el jutjat entén que el beneficiat per la condemna en costes va instar l'execució ( 1/9/2015) de la resolució que aprovava la taxació (10/6/2015) quan encara no havia transcorregut aquell termini de compliment voluntari. I fins i tot, considera que es va despatxar execució (8.10.15) abans que transcorreguessin aquells 20 dies.

Per contra l'executant i ara apel lant entén que el decret aprovant la taxació de costes (10/6/2015) va esdevenir ferm el 18 de juny i per tant l'1 de setembre, quan va presentar la demanda d'execució ja havien transcorregut aquells 20 dies sense que el condemnat en costes hagués efectuat pagament atès que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR