SJPI nº 34 187/2014, 17 de Noviembre de 2014, de Barcelona

PonenteANNA ESTHER QUERAL CARBONELL
Fecha de Resolución17 de Noviembre de 2014
ECLIES:JPI:2014:390
Número de Recurso532/2014

JUTJAT DE PRIMERA INSTÀNCIA NÚM. 34 DE BARCELONA

JUDICI VERAL 532/2014-5C

SENTENCIA 187/2014

Barcelona, disset de novembre de dos mil catorze

Anna Esther Queral Carbonell, magistrada-jutgessa del Jutjat de Primera Instància número trenta-quatre de Barcelona, he vist les actuacions de JUDICI VERBAL registrades amb el número 532/2014-5C, a instancia de lŽentítat GAS NATURAL SERVICIOS SDG, SA, representada pel procurador Ivo Ranera Cahís amb lŽassistència lletrada del sr. Felipe Pérez Castillo; contra lŽentitat ENDESA DISTRIBUCIÓN ELÉCTRICA, representada pel procurador Ignacio López Chocarro i amb lŽassistència lletrada del sr. Miguel Sotomayor Rodríguez. Les actuacions versen sobre reclamació de quantitat, i en atenció als següents fets,

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER: El procurador de la part actora presente, en data 2 de maig de 2014, demanda de judici verbal en què, prèvis al.legació dels fets i fonaments de dret que entenia dŽaplicació, acabà sol.licitant que es dictés sentencia estimatòria de les seves pretensions.

SEGON: Admesa a tràmit la demanda, es convocà les parts a judici, el qual ha tingut lloc el día 30 dŽoctubre de 2014. La part actora ha ratificat la seva demanda i la demandada sŽhi ha oposat.

TERCER: Oberta la fase de prova, sŽha practicat la proposada declarada pertinent amb el resultat que queda enregistrat al DVD. Tot seguit les actuacions han quedat vistes per dictar sentència.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER: L'entitat Gas Natural Servicios SDG, SA, com empresa comercialitzadora dŽelectricitat, exerceix una accíó de reclamació de quantitat contra lŽentitat Endesa Distribución Eléctrica SLU, en tant que empresa distrlbuïdora del subministrament elèctric, per ser la responsable de les alteracions que van tenir lloc a finals de juliol de 2010 al pis del carrer DIRECCION000 i Tutó, NUM000 , NUM001 NUM002 , de Barcelona, les quals hi varen causar danys elèctrics. Per aquest sinistre lŽentitat demandant fou condemnada per sentència de data 7/5/2013 dictada pel Jutjat de primera Instància número 38 de Barcelona , com a conseqüència de la relació contractual existent entre la propietària de lŽhabitatge i lŽentitat demandant, comercialitzadora del subministrament elèctric.

En la petita de la demanda sol.licita que es condemni la part demandada a pagar-li la quantitat de 3.272,81 €, més els interessos legals des de la interpel.lació judicial. La quantitat reclamada comprèn 2.350 € de principal objecte de la condemna judicial; 887,53 € en concepte de les costes processals que li foren imposades en lŽanterior procediment, i 35,28 € pels interessos abonats.

SEGON: LŽentitat Endesa sŽoposa a la demanda i en demana la desestimació.

Primerament, oposa que cada vegada amb més freqüencia es demanden les empreses comercialitzadores del subministrament elèctric per tal de protegir el consumidor final, encara que qui reclama són les entitats asseguradores amb ocasió de la subrogació de lŽ article 43 LCS per haver indemnitzat el seu assegurat. Les sentències acostumen a ser estimatòries perquè les empreses comercialitzadores no coneixen alló que va poder passar ni mostren interes en el resultat, atès que saben que repetiran contra lŽempresa distribuidora. En el cas concret, queda palesa aquesta manca dŽesforç processal i de defensa de lŽentitat comercialitzadora quan la sentència determina que existeix responsabilitat arran de lŽúnica prova practicada de la part actora, lŽentitat asseguradora subrogada. En conseqüència cal analitzar ex novo la invocada responsabilitat de lŽentitat distribuidora aquí demandada.

En segon lloc i pel que fa al fons de lŽassumpte, oposa no existeix responsabilitat de la demandada, atès que no es prova que lŽorigen o causa dels danys fos una alteració del submínistrament elèctric imputable a lŽentitat demandada, sobretot quan no consta cap incidència registrada ni cap trucada dels diferents clients possibles ni altres béns afectats ni es va registrar cap pic de tensió. LŽinforme pericial que aporta lŽentitat demandant, que ho és de lŽentitat asseguradora Segurcaixa (demandant en el primer procés), és un mer informe de valoració de danys que no explica tècnicament el seu origen, sinó que assumelx les referències de lŽassegurada i del tècnic de Climasa, en la factura del qual es fa constar que lŽaparell dŽaire condicionat era obsolet; aquest es va espatllar per haver arribat al final de la seva vida útil. En lŽinforme pericial que sŽaporta, la pèrit descarta una pujada de tensió perquè els quatre aparells malmesos necessitavan de la seva posada en marxa, de manera que si no eran encesos no es podien afectar per una sobre tensió.

Subsidiàriament oposa lŽexcepció de pluspetició, atès que no resulta procedent repetir lŽimport de la condemna en costes del primer procediment. (...) quan lŽaparell dŽaire condicionat era obsolet.

TERCER: Són fets no controvertits que lŽentitat és una empresa comercialitzadora dŽelectricitat, que ven als consumidors el subministrament que distribueixen altres empreses. En concret tenia un contracte de subministrament elèctric amb la sra. Josefina en relació amb lŽhabitatge del carrer DIRECCION000 , NUM000 , NUM001 NUM002 , de Barcelona, assegurat per lŽentitat Segurcaixa. En data 7/5/2013 el Jutjat de primera instancia número 38 de Barcelona va estimar la demanda interposada per lŽentitat aseguradora Segurcaixa -que havia indemnitzat, amb ocasió de la pòlissa subscrita, la seva asegurada pels danys elèctrics soferts- contra la comercialitzadora Gas Natural i la va condemnar a pagar 2.350 € amb imposició de les costes processals, per raó de la seva relació contractual.

LŽobjecte del procediment rau en resoldre lŽacció que lŽentitat demandant com a comercialitzadora condemnada judicialment exerceix contra qui considera única responsable del sinistre elèctric, lŽentitat demandada distribuïdora del subministrament, a qui reclama lŽimport de la condemna assumida més la quantitat de les costes processals i els interessos abonats arran del primer procediment.

QUART: Pel que fa a la distinció de les empreses comercialitzadores i distribuidores del subministrament elèctric; la seva responsabilitat front el perjudict i lŽacció de repetició quant a la relació interna entre elles, cal citar la sentencia de lŽAudiència provincial de Barcelona de data 12/3/2012 , segons la qual:

"En efecto, el art. 9 de la Ley 54/1997, de 27 de noviembre, del Sector Eléctrico , distingue entre empresas distribuidoras, que son aquellas sociedades mercantiles que tienen la función de distribuir energía eléctrica, así como construir, mantener y maniobrar las instalaciones de transporte, y empresas comercializadoras, que son aquellas sociedades mercantiles que, accediendo a las redes de transporte o distribución, adquieren energía para su venta a los consumidores, y ciertamente el art. 41.1 a) atribuye a las empresas distribuidoras la obligación de prestar el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR