STSJ Cataluña 2074/2017, 23 de Marzo de 2017

ECLIES:TSJCAT:2017:2457
Número de Recurso570/2017
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución2074/2017
Fecha de Resolución23 de Marzo de 2017
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 34 - 4 - 2017 - 0000172

CR

Recurso de Suplicación: 570/2017

ILMO. SR. GREGORIO RUIZ RUIZ

ILMA. SRA. M. TERESA OLIETE NICOLÁS

ILMO. SR. ADOLFO MATIAS COLINO REY

En Barcelona a 23 de marzo de 2017

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 2074/2017

En el recurso de suplicación interpuesto por MC MUTUAL frente a la Sentencia del Juzgado Social 2 Mataró de fecha 6 de Octubre de 2016 dictada en el procedimiento Demandas nº 477/2016 y siendo recurrido/a Juliana

, INSTITUTO NACIONAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL y SERVEIS AMBIENTALS DEL VALLÈS ORIENTAL, S.A.. Ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. M. TERESA OLIETE NICOLÁS.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Seguridad Social en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 6 de Octubre de 2016 que contenía el siguiente Fallo:

"ESTIMAR la demanda interposada per la demandant Juliana, dirigida contra l'INSS, contra MC MUTUAL i contra l'empresa "SERVEIS AMBIENTALS DEL VALLÈS ORIENTAL, SA"; DECLARANT a la Sra. Juliana en situació de risc durant la lactància natural, amb suspensió del contracte de treball i dret a rebre la prestació corresponent per risc durant la lactància natural, amb efectes des del dia 17 d'agost de 2016 i fins el dia 29 de novembre de 2016, si prèviament no concorre altra causa d'extinció, i amb base reguladora de 82'05 euros

diaris, amb CONDEMNA de la mútua demandada MC MUTUAL a satisfer les prestacions i a la resta de parts a estar i passar pel contingut d'aquella declaració. "

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"PRIMER.- La Sra. Juliana, amb DNI NUM000 i domicili a Canet de Mar, va tenir una filla el dia NUM001 de 2016.

SEGON

Presta serveis per compte de l'empresa "SERVEIS AMBIENTALS DEL VALLÈS ORIENTAL, SA", amb CIF A - 61854436, domicili a Granollers i que té cobertes les contingències professionals amb la mútua MC MUTUAL.

TERCER

La Sra. Juliana va rebre declaració d'embaràs de risc de data 13 d'agost de 2015, amb reconeixement del dret a rebre prestacions derivades del risc durant l'embaràs en data 26 de novembre de 2015, va tenir la seva filla el dia NUM001 de 2016, va causar baixa per maternitat fins el dia 3 de juliol de 2016, va compactar lactància entre els dies 4 i 23 de juliol de 2016 i va iniciar llavors el gaudiment d'unes vacances que, en principi, havien de tenir durada fins el dia 23 d'agost de 2016, inclòs, amb reincorporació a la feina el dia 24 d'agost de 2016, iniciant, però, procés d'incapacitat temporal derivada de malaltia comuna el dia 17 d'agost de 2016, que es va perllongar fins el dia 6 de setembre de 2016, en què va rebre alta mèdica.

QUART

La Sra. Juliana va reclamar en data 19 de maig de 2016 la declaració de risc durant la lactància natural. La mútua demandada MC MUTUAL va denegar aquesta declaració en data 13 de juny de 2016, en aplicació del que disposa l'article 26 de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, i l'article 49 del RD 295/2009, de 6 de març, amb denegació d'inici del procediment per a obtenir prestació per risc durant la lactància en aplicació dels articles 39, 47 i 51 del RD 295/2009. MC MUTUAL desestima en data 18 de juliol de 2016 la reclamació prèvia presentada per la Sra. Juliana .

CINQUÈ

La Sra. Juliana desenvolupa en el seu treball funcions de xofer de recollida de residus, categoria Xofer D, en jornada completa i horaris setmanals alternatius entre les 20 hores i les 2 hores de la matinada aproximadament i entre les 04 hores de la matinada i les 12, 13 o 15 hores del migdia en funció del dia també aproximadament, duent a terme recollida de contenidors els dimecres entre les 13:00 i les 16:00 hores cada quinze dies. Disposa d'una pausa de quaranta minuts. Comparteix jornada amb dos peons de recollida de residus.

SISÈ

La Sra. Juliana condueix el camió seguint la ruta que enllaça els diferents punts de recollida, mantenintse en l'interior de la cabina mentre es fa la recollida dels contenidors de rodes, baixant del camió per tal únicament d'accionar la grua del mateix per tal de fer la recollida dels contenidors soterrats, dirigint-se aleshores a les plantes incineradores, en les que buida el camió, encarregant-se aleshores de netejar la culera i de buidar el dipòsit de lixiviats, duent a terme petits tasques de manteniment dels contenidors cada quinze dies, utilitzant únicament eines manuals, buidant els contenidors prèviament de forma manual en aquestes de manteniment i en tot cas podent utilitzar una plataforma de la que disposen per tal de moure en el seu cas els contenidors des de la seva zona fins el camió.

La Sra. Juliana desenvolupa la seva prestació de treball majoritàriament a l'interior de la cabina del camió, però també hi ha determinats moments en els que el seu treball es fa fora del camió, com seria per recollir contenidors soterrats, per a fer les descàrregues del camió a les plantes incineradores o per a fer el manteniment dels contenidors.

Quan baixa per tal de fer les descàrregues a les plantes, la demandant pot entrar en contacte amb matèria orgànica i agents biològics, i quan ha de baixar per tal de fer manteniment dels contenidors, la demandant s'exposa, durant el buidatge manual dels mateixos, a matèria orgànica.

En el lloc de treball corresponent a la Sra. Juliana s'identifiquen com a riscos per a treballadores embarassades, o per a treballadores que han donat a llum recentment, o per a treballadores en període de lactància, els següents:

- manipulació manual de càrregues pesades que suposin riscos, en particular, dorsolumbars;

- moviments i postures, desplaçaments (tant en l'interior com a l'exterior de

l'establiment), fatiga mental i física i altres càrregues físiques;

- xocs, vibracions o moviments;

- exposició a agents biològics dels grups 2, 3 o 4.

SETÈ

En relació amb la categoria de Xofer D, a l'avaluació dels riscos de recollida orgànica i resta de l'empresa "SERVEIS AMBIENTALS DEL VALLÈS ORIENTAL, SA" de desembre de 2013 s'identifica, entre d'altres, com a

risc moderat del lloc de treball l'exposició a substàncies nocives, principalment en la recollida d'envasos i a l'interior dels contenidors, indicant-se com a mesures preventives fonamentalment l'ús de roba de treball que cobreixi tot el cos i l'ús de guants de seguretat, i s'identifica també com a risc moderat el risc per exposició a agents biològics presents en la matèria orgànica en descomposició, indicant-se com a mesures preventives fonamentalment evitar el contacte directe amb la matèria orgànica en descomposició amb l'ús de roba de treball que cobreixi tot el cos i amb l'ús de guants de protecció.

VUITÈ

L'empresa declara en data 1 de juny de 2016 que no existeix lloc de treball compatible amb l'estat de lactància natural de la Sra. Juliana en relació al seu lloc de treball.

NOVÈ

En data 1 de setembre de 2016, es dicta interlocutòria adoptant la mesura cautelar reclamada per la part demandant, declarant a la demandant en situació de risc durant la lactància, amb dret a rebre abonament del subsidi corresponent, deixada sense efecte en resolució de data d'avui per haver estat en incapacitat temporal la Sra. Juliana entre els dies 17 d'agost i 6 de setembre de 2016.

DESÈ

No ha estat discutida en el judici la base reguladora de 82'05 euros

proposada en el seu cas per la mútua demandada. "

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada Mutual Midat, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, la parte actora, a la que se dió traslado impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Recurre en suplicación el letrado de MUTAUL MIDAT CYCLOPS la sentencia dictada en fecha 6 de octubre de 2016 por el Juzgado de lo Social nº 2 de Mataró en los autos nº 477/2016 que, estimando la demanda, declaró a la actora en situación de riesgo durante la lactancia natural, con efectos desde el día 17 de agosto de 2016 y hasta el día 29 de noviembre de 2016, si previamente no concurre otra causa de extinción, con base reguladora de 82,85 euros diarios, condenando a la Mutua MC MUTUAL a satisfacer las prestaciones, y al resto de las partes a estar y pasar por tal declaración. Recurso que articula en un único motivo, correctamente amparado en el apartado c) del artículo 193 de la LRJS, en el que se denuncia la infracción, por indebida aplicación, de los artículos 188 y 189 del T.R.L.G.S.S., aprobado por Real Decreto Legislativo 8/2015, de 30 de octubre, así como del artículo 26.4 de la Ley de Prevención de Riesgos Laborales, y de los artículos 49 a 51 del Real Decreto 295/2009, de 6 de marzo, solicitando la revocación de la sentencia por no tener derecho la actora a percibir la prestación de riesgo durante la lactancia natural y, subsidiariamente, que la fecha de efectos sea el día 7 de septiembre de 2016, día posterior al alta médica.

SEGUNDO

Establece el artículo 188 del T.R.L.G.S.S.: "A los efectos de la prestación económica por riesgo durante la lactancia natural, se considera situación protegida el período de suspensión del contrato de trabajo en los supuestos en que, debiendo la mujer trabajadora cambiar de puesto de trabajo por otro compatible con su situación, en los términos previstos en el artículo 26.4 de la Ley...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STS 53/2019, 24 de Enero de 2019
    • España
    • Tribunal Supremo, sala cuarta, (Social)
    • 24 Enero 2019
    ...que no hay otro puesto de trabajo compatible con su estado de salud. Sentencia recurrida. La sentencia recurrida ( STSJ de Cataluña, 23/03/2017, rec. 570/2017 ) estima el recurso de suplicación presentado por la Mutua colaboradora. Revoca la sentencia de instancia y niega el derecho a la pr......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR