SAP Girona 671/2016, 20 de Diciembre de 2016

PonenteILDEFONSO CAROL GRAU
ECLIES:APGI:2016:1525
Número de Recurso957/2016
ProcedimientoPENAL - APELACION PROCEDIMIENTO ABREVIADO
Número de Resolución671/2016
Fecha de Resolución20 de Diciembre de 2016
EmisorAudiencia Provincial - Girona, Sección 3ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

SECCIÓ TERCERA (PENAL)

GIRONA

ROTLLE D'APEL LACIÓ Nº 957/2016

PROCEDIMENT ABREUJAT Nº 136/2014

JUTJAT PENAL Nº 4 DE GIRONA

SENTÈNCIA Nº 671/2016

Il lms. Srs.:

PRESIDENTA:

FÁTIMA RAMÍREZ SOUTO

MAGISTRATS :

SONIA LOSADA JAÉN

ILDEFONS CAROL I GRAU

Girona, 20 de desembre de 2016.

VIST en aquesta Sala el present recurs d'apel lació interposat contra la sentència dictada el dia 23/6/2016 per la Sra. Jutgessa del Jutjat Penal nº 4 de Girona, en la Causa nº 136/2014 seguida per un delicte contra la salut pública; essent part recurrent el senyor Luis Enrique, defensat pel Lletrat Sr. Martí Cànaves i Llitrà i representat pel Procurador Sr. Carlos J. Sobrino Cortés, i impugnant el recurs el Ministeri Fiscal.

Ha actuat com a Ponent l'Il lm. Sr. Magistrat ILDEFONS CAROL I GRAU, que expressa en aquesta resolució el parer unànime del Tribunal.

ANTECEDENTS FÀCTICS

PRIMER

En la indicada sentencia va dictar-se la Decisió que, copiada de manera literal, és com segueix:

"Que debo CONDENAR Y CONDENO a Luis Enrique como autor criminalmente responsable de un delito contra la salud pública referido a sustancias que no causan grave daño a la salud, anteriormente definido, con la concurrencia de la circunstancia modificativa de la responsabilidad criminal atenuante de dilaciones indebidas, a la pena de UN AÑO Y DOS MESES de prisión, accesoria de inhabilitación especial para el derecho de sufragio pasivo durante el tiempo de la condena y la pena de multa de MIL QUINIENTOS EUROS(1500) euros con la responsabilidad personal subsidiaria en csao de impago de UN MES Y DOS DIÁS un dia en base al art. 53 del C.Penal y el pago de la mitad de las costas del proceso.

Que debo A BSOLVER Y ABSUELVO a Luis Enrique del delito de contrabando por el que venía siendo acusado con declaración de oficio de la mitad de las costas procesales. Dése a la sustancia intervenida al destino legal previsto. "

SEGON

El recurs va interposar-se mitjançant escrit del dia 25/7/2016, i contra la sentència de data 23/6/2016, basant-se en els fonaments que d'ell es dedueixen. Notificat a les altres parts, el Ministeri Fiscal va impugnar-lo per escrit de 12/9/2016; remetent-se les actuacions tot seguit a aquesta Audiència, on van tenir entrada el dia 22/11/2016.

TERCER

S'accepten els fets provats de la sentència apel lada.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

L'apel lant fonamenta el seu recurs en un motiu principal: un suposat error en la valoració de la prova que, segons ell considera, hauria vulnerat el principi de presumpció d'innocència; conclusió a la que arriba per entendre que no es podia tenir en compte com a prova vàlida la exploració radiològica a que va ser sotmès, doncs era una prova obtinguda amb violació dels drets fonamentals del recurrent. Al que afegeix, de manera subsidiària, la consideració de que els fets serien en tot cas atípics, doncs la droga que portava el senyor Luis Enrique era pel propi consum.

El Ministeri Fiscal, per la seva part, entén que cal desestimar el recurs, doncs no hi han raons objectives que permetin impugnar la valoració de la prova feta per la jutgessa a quo .

SEGON

A la vista de les al legacions formulades pel recurrent, és evident que el primer que la Sala haurà d'analitzar és la petició de nul litat de la prova principal de càrrec en que se sustenta la condemna: la exploració radiològica practicada al senyor Luis Enrique ; i per extensió de les demés proves que de la exploració es van derivar, notablement el descobriment -i la incautació- de la droga que el recurrent duia al seu organisme. Ara bé, es tracta d'una anàlisi relativament simple, doncs el recurs es basa en un argument que la Sala no pot admetre: que els agents de policia van "amenaçar" al senyor Luis Enrique amb que, si no accedia a la exploració radiològica, el detindrien; i que només per això va accedir a dur-la a terme, sense haver rebut abans assistència lletrada.

Quan els agents de policia destacats als punts d'entrada al país detecten una persona que, per les seves circumstàncies personals -nerviosisme, sudoració, actitud, etcètera - sembla portar droga al seu cos (anomenats en argot policial "mules") la seva obligació és, en principi, detenir-les; i, si s'escau,...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR