SAP Lleida 417/2005, 10 de Noviembre de 2005

PonenteALBERT MONTELL GARCIA
ECLIES:APL:2005:1089
Número de Recurso416/2005
ProcedimientoRECURSO DE APELACIóN
Número de Resolución417/2005
Fecha de Resolución10 de Noviembre de 2005
EmisorAudiencia Provincial - Lleida, Sección 2ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

DE LLEIDA

Secció segona

El Canyaret, s/n

Rotlle núm. 416/2005

Procediment ordinari núm. 418/2002

Jutjat Instrucció 3 Lleida (ant.CI-8)

SENTÈNCIA núm. 417/05

President/a:

SR ALBERT GUILANYÀ FOIX

Magistrats/ades jutges/esses:

SR ALBERT MONTELL GARCIA

SRA ANA CRISTINA SAINZ PEREDA

Lleida, deu de novembre de dos mil cinc

La Secció Segona de l'Audiència Provincial de Lleida, integrada per les persones que s'esmenten al marge, hem vist, en grau d'apel·lació, les actuacions de procediment ordinari número 418/2002, del Jutjat Instrucció 3 Lleida (ant.CI-8), en virtut del recurs interposat pel Lorenza, Nazario, Jose Daniel, Ángel I Eduardo, representat/da pel procurador/a BELEN FONT GONZALO i assistit/da pel/per la lletrat/da Joan Pi Brianso contra sentència de data u de juny de dos mil cinc dictada en el procediment esmentat, rotlle de sala núm. 416/2005. La part demandada ESPAI D'OBRES, S.L., representat/da pel/per la procurador/a SUSANA RODRIGO FONTANA i assistit/da pel/per la lletrat/da CARMEN JAQUET CATRINO s'oposa a l'apel·lació. És ponent d'aquesta resolució el/la magistrat/ada ALBERT MONTELL GARCIA.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La transcripció literal de la part dispositiva de la sentència dictada en data u de juny de dos mil cinc, és la següent: "DECISIÓ.- Que desestimando la demanda interpuesta por Lorenza y Jose Daniel, Ángel y Eduardo contra la mercantil "ESPAI D'OBRES S.L" debo absolver y absuelvo a la referida demandada de las pretensiones formuladas en su contra, todo ello, con expresa imposición a la actora de las costas causadas en este procedimiento."

SEGON

Contra l'anterior sentència, Lorenza, Nazario, Jose Daniel, Ángel i Eduardo va/n interposar recurs d'apel·lació, que el Jutjat va admetre, i un cop seguits els tràmits de rigor va trametre les actuacions a aquesta Audiència, Secció Segona. TERCER. La Sala va decidir formar rotlle i va designar magistrat/ada ponent, al qual es van lliurar les actuacions perquè, després de deliberar, proposés a la Sala la resolució oportuna. Es va assenyalar el dia 8 de novembre de 2005 per a la votació i decisió.

QUART

En la tramitació d'aquesta segona instància s'han observat les prescripcions legals essencials del procediment.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Els demandants van exercitar acció de resolució d'un contracte privat de compravenda de data 22-1-00, en virtut del qual adquirien una parcel·la a la urbanització "Santa Gemma" de Vilac, en la qual la part venedora es comprometia a construir un xalet o torre en el termini de setze mesos, i segons el projecte de l'arquitecte Sr. Santos . En el propi acte els compradors van pagar 5.960.000 pessetes com a part del preu total convingut de 37.000.000 de pessetes, mentre que la resta s'havia de pagar en sis terminis de 5.500.000 pessetes, a l'acabament de diferents fases de la construcció del xalet. Atès que la venedora no ha iniciat les obres de construcció, els compradors insten la resolució del contracte amb devolució de la part del preu pagat. La sentència de primera instància desestima la demanda, tot acollint la tesi de la venedora "Espai d'Obres SL", al entendre que va existir un desistiment unilateral dels compradors, de forma que considera aplicable la clàusula 6 c) del contracte, en virtut de la qual produït el desistiment d'aquells, la venedora faria seves les quantitats lliurades com a part del preu. Convé afegir que la demandada va oposar al contestar la demanda que el contracte ja va quedar resolt quan els demandants li van comunicar que el resolien per problemes econòmics, a la qual cosa va contestar amb una carta de 7-2-01 (reconeguda pels actors), on els comunicava que com a conseqüència feia seva la quantitat pagada. Així, doncs, existeix un acord entre totes dues parts litigants envers la resolució del contracte privat de compravenda, discrepant només dels seus efectes en funció de a qui correspon la culpa de l'incompliment. Això comporta que hagi de ser estimada la pretensió declarativa exercitada pels actors envers a que es declari resolt el contracte privat, doncs, tal i com té declarat reiteradament el Tribunal Suprem, la facultat resolutòria prevista a l' art. 1124 del C.c . pot ser exercitada extrajudicialment, sense subjecció a forma, i només quan hi ha oposició de l'altre part contractant la funció del Tribunal és verificar que concorren els requisits necessaris per a la mateixa, limitant-se a dictar una resolució merament declarativa que no produeix la resolució, sinó que es limita a proclamar la procedència de la què ja ha operat ( SSTS de 19-4-02, 16-6-04, 27-10-04 i 22-4-05, entre altres). Produïda la resolució per culpa d'una de les parts del vincle contractual que les unia i del què es deriven obligacions sinalagmàtiques, la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR