SJCA nº 8 261/2016, 21 de Octubre de 2016, de Barcelona

PonenteJUAN ANTONIO TOSCANO ORTEGA
Fecha de Resolución21 de Octubre de 2016
ECLIES:JCA:2016:2106
Número de Recurso452/2011

JUZGADO DE LO CONTENCIOSO ADMINISTRATIVO NÚMERO 8 DE BARCELONA.

Procedimiento ordinario número 452/2011-E.

Partes: Evelio , representado y defendido por el Letrado Climent Fernández Forner, contra Ajuntament de Manresa, representado por el Procurador de los Tribunales Jordi Fontquerni Bas y defendido por la Letrada Judit Camprubí i Duocastella.

Sentencia número 261 de 2016.

En la ciudad de Barcelona, a veintiuno de octubre de dos mil dieciséis.

Juan Antonio Toscano Ortega, magistrado, titular del Juzgado de lo Contencioso Administrativo número 8 de Barcelona y provincia, en el ejercicio de la potestad jurisdiccional que emana del pueblo y que le confieren la Constitución y las leyes, pronuncia en nombre de Su Majestad El Rey la presente sentencia en los autos del recurso contencioso administrativo número 452/2011-E, interpuesto por Evelio , representado y defendido por el Letrado Climent Fernández Forner, contra Ajuntament de Manresa, representado por el Procurador de los Tribunales Jordi Fontquerni Bas y defendido por la Letrada Judit Camprubí i Duocastella. La actuación administrativa impugnada consiste en la resolución de Alcaldia, Ajuntament de Manresa, de 20 de mayo de 2011, cuya parte dispositiva es del tenor literal siguiente: "Desestimar, pels motius exposats en aquest document, el recurs de reposició interposat el dia 25 de febrer de 2011 pel senyor Evelio contra la resolució d'Alcaldia de data 14 de gener de 2011, que desestimava, alhora, la petició de reversió formulada pel recurrent en relació a la finca situada al Tossalet dels Dolors d'aquest ciutat" (expediente NUM000 ).

ANTECEDENTES DE HECHO

PRIMERO. Por la representación procesal letrada de Evelio se interpone el presente recurso contencioso administrativo, presentado en fecha 29 de julio de 2011 y registrado en el Juzgado con el número 452/2011-E, "contra la resolució dictada per l'Ajuntament de Manresa, en data 27 de maig de 2.011, per la qual es desestima el recurs de reposició interposat contra la resolució de l'Alcaldia de data 14 de gener de 2.011, que denegava la petició de reversió formulada pel recurrent en relació a una finca situada al Tossalet dels Dolors de Manresa".

Por decreto de 5 de septiembre de 2011 se admite a trámite el recurso, que sigue los cauces del procedimiento ordinario general previsto en la Ley 29/1998, reguladora de esta jurisdicción.

SEGUNDO. Por escrito presentado en fecha 23 de noviembre de 2011 se deduce la correspondiente demanda. Tras relacionar los Hechos y los Fundamentos de Derecho que estima aplicables, el Letrado del actor concluye con el suplico al Juzgado que dicte "sentència en virtut de la qual amb estimació del present recurs contenciós administratiu s'anul li la resolució de 20 de maig de 2.011 , desestimatòria del recurs de reposició interposat contra l'anterior resolució que va desestimar la petició de revisió formulada, i es declari per una banda la nul litat de les citades resolucions municipals, i per altre el dret del recurrent a exercir la reversió de la finca situada al Camí del Tossalet dels Dolors en el seu dia expropiada al recurrent, i la conseqüent condemna a l'Ajuntament perquè realitzi tots els actes precisos per l'efectivitat d'aquest dret, amb expressa imposició de costes a l'Ajuntament".

TERCERO. La Letrada municipal, en el escrito de contestación a la demanda presentado en fecha 24 de enero de 2012, expone los Hechos y Fundamentos de Derecho que considera de aplicación y acaba por interesar del Juzgado el dictado de "sentència per la qual es desestimin íntegrament les pretensions formulades per la part demandant en el seu escrit de demanda, en base als fets i fonaments de dret recollits en el present escrit".

CUARTO. Por decreto de 26 de enero de 2012 se fija la cuantía del recurso en indeterminada. Por auto de 23 de mayo de 2012 se recibe el pleito a prueba, con pronunciamiento sobre las pruebas propuestas. Tras la práctica de las pruebas admitidas, las representaciones procesales letradas de las partes actora y demandada presentan escritos de conclusiones en fechas 26 de marzo y 17 de mayo de 2013. Por providencia de 29 de septiembre de 2015 se acuerda la práctica de diligencias finales de prueba. Una vez practicadas éstas y valoradas por las partes, por providencia de 11 de diciembre de 2015 se declaran los autos conclusos y según diligencia de 5 de enero de 2016 quedan en dicha fecha pendientes del dictado de sentencia.

QUINTO. En la tramitación de los presentes autos se han cumplido todas las prescripciones legales, salvo aquéllas que por razones estructurales de sobrecarga de asuntos pendientes de resolución ante este Juzgado han devenido de imposible cumplimiento.

FUNDAMENTOS DE DERECHO

PRIMERO. Constituye objeto del presente recurso la resolución de Alcaldia, Ajuntament de Manresa, de 20 de mayo de 2011, cuya parte dispositiva es del tenor literal siguiente: "Desestimar, pels motius exposats en aquest document, el recurs de reposició interposat el dia 25 de febrer de 2011 pel senyor Evelio contra la resolució d'Alcaldia de data 14 de gener de 2011, que desestimava, alhora, la petició de reversió formulada pel recurrent en relació a la finca situada al Tossalet dels Dolors d'aquest ciutat" (expediente NUM000 ).

De lo actuado, merecen significarse los antecedentes y extremos siguientes a la luz del expediente administrativo remitido al Juzgado por la Administración demandada (expediente número NUM000 ).

  1. En fecha 24 de noviembre de 2006 el actor presenta escrito dirigido al ayuntamiento sobre advertencia, comunicación o preaviso a los exclusivos efectos de lo previsto en el artículo 64 del Reglamento de Expropiación Forzosa (documento número 1, folios 1 a 15 del expediente administrativo). Así, en el apartado tercero de la parte expositiva: "És per això que, d'acord amb l'article 64 del Reglament de la Llei de 16 de desembre d'Expropiació Forçosa el compareixent comunica formalment a aquest Ajuntament el seu propòsit d'exercitar, sobre la finca abans dita i afectada pel procés expropiatori, el dret de reversió previst i regulat als articles 54 i 55 de la Llei de 16 de desembre d'Expropiació Forçosa i articles concordants del seu Reglament executiu (arts. 63 a 70 del mateix), dret que, d'acord amb el dit article 64, podrà el compareixent exercitar efectivament quan hagin transcorregut dos anys des d'aquesta comunicació, si aquest Ajuntament encara no ha iniciat l'execució de les obres". Y acaba solicitando: "Que es tingui per presentat aquest escrit, juntament amb els documents annexats, ho admeti i previs els tràmits legals corresponents, s'acordi tenir per comunicat a aquest Ajuntament, als efectes previstos a l'article 64 del Reglament de la Llei de 16 de desembre d'Expropiació Forçosa, el propòsit del Sr. Evelio , les circumstàncies de qui ja consten a l'encapçalament, d'exercitar el dret de reversió sobre els 340 m2 de la finca registral número NUM001 , inscrita al Registre de la Propietat n. 1 de Manresa, Volum NUM002 , Llibre NUM003 , Foli NUM004 , afectat pel procediment d'expropiació ‹Projecte Prolongació Avgda. Bases de Manresa (Fase II)›". Dicha solicitud da lugar a la apertura del expediente administrativo número NUM000 .

  2. Sin hacer mención alguna a la comunicación anterior de 24 de noviembre de 2006, el actor presenta en fecha 9 de diciembre de 2010 escrito dirigido al ayuntamiento sobre ejercicio del derecho de reversión de la finca expropiada (documento número 2, folios 16 a 18). En el apartado tercero de la parte expositiva cita los artículos 34.2 del Real Decreto Legislativo 2/2008 y el artículo 54.1 de la Ley de Expropiación Forzosa , en los términos siguientes: "El vigent article 34.2 del Reial Decret Legislatiu 2/2008, de 20 de juny, pel qual es va aprovar el Text Refós de la Llei del Sòl, disposa que en aquells supòsits en què s'hagi expropiat un sòl pot executar una actuació d'urbanització, s'escau la reversió quan hagin transcorregut 10 anys des de l'expropiació sense que la urbanització hagi conclòs". "Tanmateix l'article 54.1 de la Llei d'Expropiació Forçosa, disposa que en el cas de no executar-se l'obra o no establir-se el servei que va motivar l'expropiació, el primitiu amo o els seus causahavents podran recobrar la totalitat o part sobrant del què es va expropiar mitjançant pagar al titular la indemnització que es determini, i en aquest cas concret el dret de la reversió és del transcurs de cinc anys des de la presa de possessió de bé o dret expropiat sense iniciar-se l'execució de l'obra o implantació del servei". Y solicita: "Que rebent aquest escrit sigui admès en els seus mèrits s'iniciï el corresponent procediment i es procedeixi a la reversió de la parcel la del terreny ocupada a que s'ha fet esment en aquest escrit, sense perjudici d'abonar l'import del just-preu corresponent".

  3. También sin hacerse alusión alguna a la comunicación de 24 de noviembre de 2006, por resolución de Alcaldia, Ajuntament de Manresa, de 14 de enero de 2011 (documento número 5, folios 22 a 23), se acuerda: "Desestimar, pels motius exposats en aquest document, la petició formulada pel senyor Evelio de data 9 de desembre de 2010 i referent a la reversió de la finca situada en el camí Tossalet dels Dolors d'aquesta ciutat, la qual li fou expropiada en virtut del conveni signat amb l'Ajuntament de Manresa el dia 11 de maig de 1990". Dicha resolución contiene la relación de antecedentes y consideraciones legales que seguidamente se transcriben.

    "Antecedents.

    El dia 11 de maig de 1990 fou signat un conveni expropiatori de mutu acord entre l'Ajuntament de Manresa i el senyor Evelio referent a una porció de finca propietat d'aquest darrer situada al camí Tossalet dels Dolors de Manresa (registral núm. 8422), rebent el preu just en el termini pactat. L'expropiació tenia com a finalitat l'execució del ‹Projecte Prolongació avinguda Bases de Manresa (Fase II)›.

    El dia 9 de desembre de 2010...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR