SAP Girona 654/2015, 14 de Diciembre de 2015

PonenteILDEFONSO CAROL GRAU
ECLIES:APGI:2015:1449
Número de Recurso47/2015
ProcedimientoPROCEDIMIENTO ABREVIADO
Número de Resolución654/2015
Fecha de Resolución14 de Diciembre de 2015
EmisorAudiencia Provincial - Girona, Sección 3ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE GIRONA

SECCIÓ TERCERA (PENAL)

ROTLLE Nº 47/2015

PROCEDIMENT ABREUJAT Nº 84/2014

JUTJAT D'INSTRUCCIÓ Nº 4 DE SANTA COLOMA DE FARNERS

S E N T È N C I A Nº 654/2015

Il lms. Srs.:

PRESIDENTA:

FÁTIMA RAMÍREZ SOUTO

MAGISTRATS:

SONIA LOSADA JAÉN

ILDEFONS CAROL I GRAU

Girona, a catorze de desembre de dos mil quinze.

La Secció Tercera de la Audiència Provincial de Girona, integrada pels Il lms. Srs. esmentats a l'encapçalament, ha vist en judici oral i públic el Rotlle nº 47/2015, provinent del Procediment Abreujat instruït amb el número 84/2014 pel Jutjat d'Instrucció número 4 de Santa Coloma de Farners, per un delicte de lesions i un altre contra l'Administració de Justícia; instruït contra:

- Artemio, nascut el dia NUM000 de 1980 a Larache (Marroc), fill de Feliciano i de Sagrario, de nacionalitat marroquina, amb N.I.E. nº NUM001 i sense antecedents penals computables; domiciliat a Riells i Viabrea (Selva), carrer DIRECCION000 nº NUM002 ; en situació de presó provisional per aquesta causa, en la que ha estat privat de llibertat com a conseqüència del procediment des del dia 3/1/2014 fins a l'actualitat; representat per la procuradora Sra. Edurne Díaz Tarragó i assistit del lletrat senyor Horacio Airaudo Mariñó;

- Cristina, nascuda el dia NUM003 de 1954 a Badajoz (Espanya), filla de Héctor i de Paula, de nacionalitat espanyola, amb D.N.I. nº NUM004 i sense antecedents penals; domiciliada a Riells i Viabrea (Selva), carrer DIRECCION001 nº NUM005 ; en situació de llibertat provisional per aquesta causa, en la que ha estat privada de llibertat com a conseqüència del procediment des del dia 28/1/2014 fins al dia següent; representada pel procurador senyor Francesc de Bolós Pi i assistida del lletrat senyor Joan Castelló Corbera; i

- Silvio, nascut el dia NUM006 de 1972 a Barcelona, fill de Ángel Jesús i de Constanza, de nacionalitat espanyola, amb D.N.I. Nº NUM007 i sense antecedents penals; domiciliat a Sant Celoni (Vallès Oriental), Ctra. DIRECCION002 nº NUM008 pis NUM009 ; representat per la procuradora senyora Eva Mª. Campanón Pintiado i assistit del lletrat senyor Joan Brugué i Garriga;

Havent estat part acusadora pública el Ministeri Fiscal, i acusació particular el senyor Teofilo, representat pel procurador Sr. Carlos Caireta Ruiz i assistit del lletrat senyor Daniel Diéguez Juandó. Ha actuat com a Ponent d'aquesta sentència l'Il lm. Magistrat Sr. ILDEFONS CAROL I GRAU; el qual expressa en la resolució el parer unànime del Tribunal.

ANTECEDENTS FÀCTICS

PRIMER

Aquestes actuacions varen incoar-se com a conseqüència de l'atestat nº NUM010 de la Policia (Mossos d'Esquadra, UTI) de Girona; que va ser presentat en data 5/1/2014 i que, el mateix dia, va donar lloc a la incoació de diligències prèvies nº 14/2014 en el Jutjat d'Instrucció nº 4 de Santa Coloma de Farners. Un cop dictada, el dia 2/12/2014, la interlocutòria de procediment abreujat, el dia 21/4/2015 es dictà interlocutòria ordenant l'obertura de judici oral contra l'acusat davant d'aquesta Audiència Provincial. Per interlocutòria de data 6/10/2015 es van admetre les proves proposades per les parts; fixant- se tot seguit la celebració de la vista oral pel dia 3/12/2015, data en que s'ha pogut dur a terme.

SEGON

1- El Ministeri Fiscal, en les seves conclusions definitives, va qualificar els fets com a constitutius d'un delicte de lesions amb pèrdua d'òrgan no principal de l' article 150 CP, i d'un delicte d'omissió del deure de denunciar de l' article 450 CP ; infraccions de les que, en el primer cas, considerà autor al senyor Artemio -en qui va apreciar la concurrència de la circumstància agreujant d'obrar per preu- i inductora a la senyora Cristina, i en el segon delicte com autor al senyor Silvio . I per les que va demanar de la Sala que s'imposessin:

- pel delicte de lesions, una pena de CINC ANYS I SIS MESOS DE PRESÓ al senyor Artemio i una pena de CINC ANYS DE PRESÓ a la senyora Cristina, en els dos casos amb la accessòria de inhabilitació per al sufragi passiu pel temps de condemna;

- pel delicte d'omissió del deure de denunciar, una pena de UN ANY I TRES MESOS DE PRESÓ al senyor Silvio, també amb la accessòria de inhabilitació per al sufragi passiu pel temps de condemna.

Sol licitant, així mateix, que es condemnés a tots tres al pagament de les costes del judici i, als senyors Artemio i Cristina, conjunta i solidàriament, a que satisfessin a la víctima -el senyor Teofilo - les quantitats de

5.550 euros -per les lesions-, i de 19.053,01 euros -per les seqüeles físiques-, més un import complementari no especificat, a determinar en execució de sentència, per les seqüeles consistents en perjudici estètic; tot en concepte de responsabilitat civil, i amb els interessos legals de l' article 576 LEC .

2- La acusació particular, en el mateix tràmit, va qualificar els fets de la mateixa manera que el Ministeri Fiscal; però demanant pels senyors Artemio i Cristina sengles penes de SIS ANYS DE PRESÓ, i pel senyor Silvio una de UN ANY I SIS MESOS DE PRESÓ, en els tres casos amb igual accessòria que el Ministeri Públic. Fent també les mateixes peticions, pel que fa a costes i a responsabilitat civil.

TERCER

1- La defensa de l'acusat senyor Artemio, en el mateix tràmit, va sol licitar la lliure absolució del seu representat. I, alternativament i pel cas de que s'estimés la seva culpabilitat, va demanar que se li apliquessin les circumstàncies atenuants analògiques dels articles 20.1 i 20.4 CP, en relació amb el 21.1 CP .

2- Les defenses de la senyora Cristina i del senyor Silvio, per la seva part, van sol licitar la lliure absolució dels seus representats.

FETS PROVATS

PRIMER

En data no determinada, però alguns dies anterior al 2 de gener de 2014, la acusada Cristina -les circumstàncies de la qual s'han recollit abans- va oferir a l'acusat Artemio -també ressenyat ut supra- la quantitat de 200 euros per tal de que anés al domicili del senyor Teofilo i, un cop allà, exercís sobre ell violència i intimidació; el que havia de fer per tal d'aconseguir que el senyor Teofilo i la seva família paguessin, a la senyora Cristina, els diners que li devien.

SEGON

Havent acceptat l'encàrrec, i rebuda de la senyora Cristina una primera entrega de 50 euros, l'acusat senyor Artemio va anar al domicili del senyor Teofilo, on va entrar; i, un cop dins i amb intenció de menystenir la seva integritat física, va colpejar al senyor Teofilo amb un pal de fusta, en repetides ocasions i a diferents parts del seu cos.

TERCER

Com a conseqüència dels cops que el senyor Artemio li va donar, el senyor Teofilo va patir traumatisme tancat a l'abdomen amb laceració esplènica de grau V, que va precisar laparotomia exploradora amb esplenectomia; hemiperitoneu difús; shock hemorràgic secundari, amb anèmia aguda; ferida contusa al cos cranial i fractura costal. Essent necessari, per a la seva curació, un tractament mèdic i quirúrgic consistent en esplenectomia, transfusions d'hematies, reposició de cristal loides, analgèsia, cures tòpiques, antidepresius, ansiolítics i psicoteràpia individual; i un temps total de 90 dies, dels quals 10 van ser d'hospitalització i la resta impeditius. Havent-li quedat al senyor Teofilo, com a seqüeles, la extirpació de la melsa, un trastorn d'ansietat en grau moderat i dues cicatrius; una de 22 centímetres a la zona central de l'abdomen i una altra de 2 centímetres al crani.

QUART

L'acusat Silvio -també ressenyat ut supra- va ser qui va posar en contacte a la senyora Cristina amb el senyor Artemio ; i, essent per això coneixedor de la imminent comissió dels fets que s'han relatat a l'apartat Segon, no els va evitar ni, tampoc, els va posar en coneixement de l'autoritat.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

1- La Sala, dins dels fets que es descriuen a l'apartat Primer dels fets provats, entén acreditada l'existència d'un acord entre la senyora Cristina i el senyor Artemio per a donar "un ensurt" al senyor Teofilo atenent, entre d'altres, al testimoni prestat a judici pels tres acusats. En primer lloc, perquè la senyora Cristina va admetre que havia contactat amb el senyor Silvio -i aquest també va admetre aquell contacte, tot i dir que es va negar a fer res més que malmetre el vehicle de la víctima-, encara que va dir que per encarregar-li que l'acompanyés a visitar (segons les seves pròpies paraules) a un llogater seu que li devia diners, el senyor Teofilo . En segon lloc, perquè tots tres acusats van coincidir en afirmar que la senyora Cristina i el senyor Artemio no es coneixien entre si abans dels fets, tot i que cadascun d'ells coneixia al senyor Silvio ; i en que va ser aquest darrer qui els va posar en contacte. El que, a més a més, consta per les dues converses telefòniques que les testimonis senyores Juliana i Marí Jose van enregistrar (en un CD obrant al foli 430 i transcrites als folis 469 a 509 d'autes, una amb la senyora Cristina i l'altra amb el senyor Silvio ) en que tant la senyora Cristina com el senyor Silvio -sense saber que estaven essent enregistratsvan confirmar a les testimonis, dona i filla del senyor Artemio, els extrems anteriors; tot i que la senyora Cristina els va dir que només volia que els acusats Artemio i Silvio donessin "un ensurt" al senyor Teofilo . Unes conclusions que també, i de manera objectiva, es veuen corroborades pel tràfic telefònic entre tots tres acusats, en les dates properes als fets -sobretot entre la senyora Cristina (telèfon NUM011 ) i el senyor Artemio (telèfon NUM012 )- que posen de manifest els llistats facilitats per les companyies respectives, obrant als folis 353 a 368 d'autes.

L'existència, com diem, d'un acord entre la senyora Cristina i el senyor Artemio resulta, per tant, evident i inclús indiscutida; tot i que l'abast d'aquell pacte resulta més discutit. El que diem perquè tots dos van negar taxativament, al judici oral, que la primera...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR