STSJ Cataluña 6205/2016, 28 de Octubre de 2016

PonenteMATILDE ARAGO GASSIOT
ECLIES:TSJCAT:2016:10040
Número de Recurso5232/2016
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución6205/2016
Fecha de Resolución28 de Octubre de 2016
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

JSP

Recurs de Suplicació: 5232/2016

IL·LM. SR. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL

IL·LMA. SRA. MATILDE ARAGÓ GASSIOT

IL·LMA. SRA. JUANA VERA MARTINEZ

Barcelona, 28 d'octubre de 2016

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 6205/2016

En el recurs de suplicació interposat per Instituto Nacional de la Seguridad Social a la sentència del Jutjat Social 2 Mataró de data 5 de maig de 2015 dictada en el procediment núm. 792/2015, en el qual s'ha recorregut contra la part Noemi, Rafaela i Tesoreria General de la Seguridad Social, ha actuat com a ponent l'Il·lma. Sra. MATILDE ARAGÓ GASSIOT.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 9 de desembre de 2015 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre seguretat social en general, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 5 de maig de 2015, que contenia la decisió següent: " ESTIMAR la demanda interposada per la Sra. Noemi, dirigida contra l'INSS i la TGSS i contra la Sra. Rafaela, DECLARANT EL DRET de la demandant a que l'import de la seva pensió de viduïtat reconegut en les resolucions administratives objecte del present procediment sigui incrementada en la part en què disminueix la pensió reconeguda a la demandada Rafaela per causa de pensió compensatòria, en quantia resultant de 978,10 euros amb efectes des del dia 18 d'agost de 2015, sense perjudici de revaloritzacions, millores i diferències que corresponguin amb CONDEMNA de l'INSS i la TGSS a satisfer la pensió resultant "

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

PRIMER

La demandant Noemi reclama en data 3 de juliol de 2015 pensió de viduïtat per la defunció del Sr. Juan Miguel en data 15 de juny de 2015, la qual li va ser concedida administrativament per resolució de data 9 de juliol de 2015 en quantia de 1.145,99 euros, partint d'una base reguladora de 2.101,30 euros i un 52%, 1.092,68 euros més revaloritzacions, amb efectes económics des del dia 1 de juliol de 2015.

SEGON

Aquesta pensió, però va ser objecte de revisió per part de l'INSS en data 5 d'octubre de 2015, tenint en compte que havia estat concedida amb efectes des del dia 18 d'agost de 2015 pensió de viduïtat a l'ex esposa del difunt la demandada Rafaela .

Després de reclamació previa, a la demandant, en resolució dictada en data 6 de novembre de 2105, se li va concedir finalment amb efectes des del dia 18 d'agost de 2015, la pensió amb una proporció de convivència del 46,57%, 533,69 euros, enfront el 53,43% de proporció de convivència reconegut a la Sra. Rafaela .

TERCER

En data 14 d'octubre de 2015 es dicta resolució en la que es reconeix a la Sra. Rafaela pensió de viduïtat amb limit de 139,41 euros per pensió comnpensatòria.

Tercer

Contra aquesta sentència la part demandada va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Contra la sentència que estima la demanda sobre pensió de viduïtat, declarant que la pensió de la demandant sigui incrementada en la part que disminueixi a la cobeneficiària de la pensió, per causa dels límits de la pensió compensatòria, presenta l'INSS recurs de suplicació, que ha estat impugnat.

SEGON

L'únic motiu del recurs es formula per censura jurídica, per la via de l' art. 193 c) de la LRJS, indicant que la sentència ha infringit l' art. 174-2 de la Llei general de la Seguretat Social, RDLeg. 1/1994, de 20 de juny. Al.lega el recurs que en cas de separació o divorci, si es concorre amb altres beneficiaris amb dret a pensió, aquesta será reconeguda en quantia proporcional al temps viscut per cadascun d'ells, en tot cas, el 40 % a favor del cònjuge sobrevivent o, en cas del que sense ser cònjuge convisqués amb el causant en el moment de la mort i resutés benefidiari de la pensió de viduïtat en els termes que es refereix la norma.

Diu que la disminució de la pensió de viduïtat, per límit de la quantia de la pensió compensatòria, no ha d'acrèixer a l'altra beneficiària. Cita la sentència del TSJ Castilla -La Mancha 555/2014, de 5 de maig .

TERCER

L' art. 174 de la LGSS en el seu apartat 2, segons la redacció aplicable al cas, donada per la Llei 26/2009, disposa:

" En los casos de separación o divorcio, el derecho a la pensión de viudedad corresponderá a quien, reuniendo los requisitos en cada caso exigidos en el apartado anterior, sea o haya sido cónyuge legítimo, en este último caso siempre que no hubiera contraído nuevas nupcias o hubiera constituido una pareja de hecho en los términos a que se refiere el apartado siguiente. Asimismo, se requerirá que las personas divorciadas o separadas judicialmente sean acreedoras de la pensión compensatoria a que se refiere el art. 97 del Código Civil y ésta quedara extinguida a la muerte del causante. En el supuesto de que la cuantía de la pensión de viudedad fuera superior a la pensión compensatoria, aquélla se disminuirá hasta alcanzar la cuantía de esta última. En todo caso, tendrán derecho a la pensión de viudedad las mujeres que, aún no siendo acreedoras de pensión compensatoria, pudieran acreditar que eran víctimas de violencia de género en el momento de la separación judicial o el divorcio mediante sentencia firme, o archivo de la causa por extinción de la responsabilidad penal por fallecimiento; en defecto de sentencia, a través de la orden de protección dictada a su favor o informe del Ministerio Fiscal que indique la existencia de indicios de violencia de género, así como por cualquier otro medio de prueba admitido en Derecho..

Si, habiendo mediado divorcio, se produjera una concurrencia de beneficiarios con derecho a pensión, ésta será reconocida en cuantía proporcional al tiempo vivido por cada uno de ellos con el causante, garantizándose, en todo caso, el 40 por 100 a favor del cónyuge superviviente o, en su caso, del que, sin ser cónyuge, conviviera con el causante en el momento del fallecimiento y resultara beneficiario de la pensión de viudedad en los términos a que se refiere el apartado siguiente."

Aquest darrer paràgraf, la interpretació del qual es discuteix en via de recurs, ha estat aplicat de manera diversa pels jutjats i tribunals, sense que existeixi doctrina unificada respecte al cas aquí plantejat. Així com el TS en Sala General va dictar sentència en data STS, Social sección 1 del 23 de junio de 2014 Recurso: 1233/2013, acordant l'aplicació de la regla estricta de la proporcionalitat en cas del cònjuge separat o divorciat (no vidu real) indicant "la regla de proporcionalidad en la determinación de la cuantía de la pensión no limita su aplicación al caso de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR