STSJ Cataluña 6203/2016, 28 de Octubre de 2016

PonenteLIDIA CASTELL VALLDOSERA
ECLIES:TSJCAT:2016:10038
Número de Recurso3913/2016
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución6203/2016
Fecha de Resolución28 de Octubre de 2016
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

RM

Recurs de Suplicació: 3913/2016

IL·LM. SR. ANDREU ENFEDAQUE MARCO

IL·LM. SR. FRANCISCO BOSCH SALAS

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 28 d'octubre de 2016

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 6203/2016

En el recurs de suplicació interposat per Primitivo a la sentència del Jutjat Social 11 Barcelona de data 18 de febrer de 2016 dictada en el procediment núm. 849/2013, en el qual s'ha recorregut contra la part Additio Group, SLP, Endesa Distribución Eléctrica, S.L., Acciona Instalaciones, S.A., Institut Nacional de la Seguretat Social, Canalizaciones e Instalaciones del Llobregat, S.L. i Tresoreria General de la Seguretat Social, ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. LIDIA CASTELL VALLDOSERA.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

Va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre accident de treball, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 18 de febrer de 2016, que contenia la decisió següent:

Desestimo la demanda formulada per Primitivo contra l`INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, la TRESORERIA GENERAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, ACCIONA INSTALACIONES, S.A., ENDESA DISTRIBUCION ELECTRICA, S.L., CANALIZACIONES E INSTALACIONES DEL LLOBREGAT, S.L. i l'administrador concursal ADDITIO GROUP, S.L.P., en matèria de recàrrec de prestacions de la Seguretat Social, per la qual cosa absolc les demandades de totes les peticions deduïdes en contra seva.

SEGON

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

" Primer. El demandat, Sr. Primitivo, va iniciar la seva relació laboral a favor de CANALIZACIONES E INSTALACIONES DEL LLOBREGAT, S.L., dedicada a l'activitat de la construcció, el 4-3-2009 fins el dia 2-5-2012. La seva categoria professional era la d'operari en funcions d'oficial de lampisteria i sistemes de canalització (folis 14, 42 a 43).

Segon

El Sr. Primitivo va encetar un procés de baixa mèdica per IT, derivada de contingències professionals derivades d'un accident de treball, el 24-5- 2011, amb la diagnosi de: " Luxación acromioclavicular (art. del hombro), cerrada ", fins la seva alta mèdica en data 2-5-2012 (folis 9 i 78 girat).

Tercer

Arran de les dites lesions, l'INSS, per una resolució de 14-9-2012, va reconèixer l'actor una incapacitat permanent en grau de total per a la seva professió habitual d'oficial de lampista i sistemes de canalització, amb una base reguladora de 24.380,04 euros, derivada de l'accident de treball patit el 24-5-2011 (foli 14).

Quart

El dictamen mèdic de l'ICAM de 31-5-2012 afirma que l'actor presenta les següents lesions: "Fractura-luzación del hombro derecho, intervenida en dos ocasiones. Secuelas: dolor y limitación funcional del hombro derecho" (foli 14) .

Cinquè

Arran de l'esmentat accident de treball, l'actor va presentar davant l'INSS, en data 31-7-2012, un escrit d'iniciació d'actuacions per manca de mesures de seguretat i higiene respecte del citat accident laboral esdevingut el dia 24-5-2011, tot afirmant que en el moment de l'accident estava prestant els seus serveis en l'obra sita en el c/ Dante Alighieri de Barcelona a favor de l'empresa ACCIONA, i que aquesta juntament amb l'empresa CANALIZACIONES E INSTALACIONES EL LLOBREGAT, S.L., en són responsables.

Continúa afirmant que la seva activitat consistia en realitzar les rases, amb un altre company, per a l'entrada i sortida d'un CT transformador, les quals tenien una alçada de 1,50 a 2 metres i una amplada d'1 metre. Quan s'hi disposava a baixar-ne, sense cap escala ni altre mecanisme, en col.locar el peu a sobre d'una canonada que hi havia en el fons de la rasa, va relliscar i va caure sobre la seva espatlla dreta.

N'assenyala que no sel's hi havia dotat, per cap de les dues empreses, els equips de protecció personal: ulleres anti pols i mascareta anti pols, tan sols les botes (expedient administratiu i folis 43, 62, 63 i 65 girat a 67).

Sisè

La Inspecció de Treball va estendre l'1-11-2013 el seu informe d'accident de treball, el qual es dóna per completament reproduït.

L'esmentat informe, adverteix de l'existència d'un accident de treball per l'actor el 24-5-2011. Refereix que el treballador va ser atès per la mútua Egarsat i que, a criteri d'aquesta, l'accident laboral devia haver estat qualificat de greu i no de lleu.

A més, assenyala que l'empresa Acciona Instalaciones no en té coneixement de cap accident en data 24-5-2011, mtjançant un document que li va ser remés per CANALIZACIONES E INSTALACIONES EL LLOBREGAT, S.L., ni cap altre accident, amb baixa o sense baixa, i que tots els contractes i comandes amb aquesta última empresa es van resoldre el 28-4-2011, és a dir, amb anterioritat a l'accident de treball, per no acreditar estar al corrent de les seves obligacions amb l'Administració.

L'informe acaba dient que: " En el caso que nos ocupa, teniendo en cuenta que no se puede comprobar si la empresa CANALIZACIONES E INSTALACIONES EL LLOBREGAT, S.L. había adoptado las medidas de seguridad necesarias para que el trabajador realizase su trabajo con seguridad, no se puede determinar si la misma es responsable de las lesiones sufridas por el trabajador " (expedient administratiu, folis 42 a 43 i 64 a 65).

Setè

CANALIZACIONES E INSTALACIONES EL LLOBREGAT, S.L. està donada de baixa en el sistema de la Seguretat Social per crèdits incobrats des el 2-8- 2012 i la nau que ocupava estava abandonada (folis 42 girat, 49 i 69).

Vuitè

ACCIONA INSTALACIONES, S.A. i ENDESA DISTRIBUCION ELECTRICA, S.L. van celebrar l'1-6-2007 i el 29-5-2009 sengles acords de manteniment i execució d'obra nova en xarxes de distribució MT/ BT (doc. 1 d'Acciona)

Novè

El 30-4-2010 ACCIONA INSTALACIONES, S.A. i CANALIZACIONES E INSTALACIONES EL LLOBREGAT, S.L., van celebrar un acord marc, l'objecte del qual és l'execució per part d'aquesta última dels treballs d'obra civil, i entre les que s'hi troba les obres on l'actor prestava els seus serveis, que s'incardinen dins del contracte celebrat entre ACCIONA INSTALACIONES, S.A. i ENDESA DISTRIBUCION ELECTRICA, S.L., i que van donar inici el juliol de 2010 fins el 28-4- 2012, existint un pla de seguretat i salut genèric de 15-7-2010, per les feines de manteniment elèctric de la xarxa de mitja i baixa tensió, d'aplicació en les obres on l'actor prestava els seus serveis i al que es va adherir CANALIZACIONES E INSTALACIONES EL LLOBREGAT, S.L. (doc. 1 a 7 i 10 d'Acciona).

Desè

Consta un certificat emés per CANALIZACIONES E INSTALACIONES EL LLOBREGAT, S.L., de data 30-6-2011, on consta que entre maig i juny de 2011, durant el desenvolupament de les feines del seu personal posat a disposició del client, no va haver-hi cap accident laboral, tant amb baixa com sense baixa (doc. 8 d'Acciona).

Onzè

L'INSS va resoldre denegar la petició de responsabilitat empresarial per manca de mesures de seguretat i higiene en el treball, atès que de l'informe de la inspecció de treball i considerant que no es va poder comprovar si l'empresa CANALIZACIONES E INSTALACIONES EL LLOBREGAT, S.L. havia adoptat les mesures de seguretat necessàries perquè el treballador realitzés la seva feina amb seguretat, no s'hi pot determinar si la dita empresa és responsable de les lesions patides pel treballador (folis 60 girat i 61).

Dotzè

L'actor va presentar una reclamació prèvia el 25-4-2013 que va ser desestimada per resolució de 18-6-2013 (folis 73 girat a 74 i 76 a 78).

Tretzè

La mútua EGARSAT tenia concertat el risc derivat d'accident de treball amb l'empresa CANALIZACIONES E INSTALACIONES EL LLOBREGAT, S.L., la qual no estava al descobert en el pagament de les quotes (foli 14).

Catorzè

No consta que s'aixequés cap acta d'infracció administrativa en matèria de seguretat laboral contra l'empresa CANALIZACIONES E INSTALACIONES EL LLOBREGAT, S.L. ni respecte de cap de les altres empreses demandades (no controvertit i expedient administratiu)."

TE...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 3 de Octubre de 2017
    • España
    • 3. Oktober 2017
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 28 de octubre de 2016, en el recurso de suplicación número 3913/2016 , interpuesto por D. Roque , frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social n.º 11 de los de Barcelona de fecha 18 de febrero de 20......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR