STSJ Cataluña 7518/2016, 19 de Diciembre de 2016

PonenteMATILDE ARAGO GASSIOT
ECLIES:TSJCAT:2016:9679
Número de Recurso5771/2016
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIÓN
Número de Resolución7518/2016
Fecha de Resolución19 de Diciembre de 2016
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

JSP

Recurs de Suplicació: 5771/2016

IL·LM. SR. JOSÉ DE QUINTANA PELLICER

IL·LM. SR. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL

IL·LMA. SRA. MATILDE ARAGÓ GASSIOT

Barcelona, 19 de desembre de 2016

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 7518/2016

En el recurs de suplicació interposat per Comité de Empresa de la Fundació Privada Parc Científic de Barcelona a la sentència del Jutjat Social 21 Barcelona de data 11 de març de 2016 dictada en el procediment núm. 356/2015, en el qual s'ha recorregut contra la part Fundació Privada Parc Científic de Barcelona, ha actuat com a ponent la Il·lma. Sra. MATILDE ARAGÓ GASSIOT.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 17 d'abril de 2015 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre conflicte col·lectiu, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 11 de març de 2016, que contenia la decisió següent: " Refusar la demanda interposada per Comitè d'Empresa de la Fundació Privada Parc Científic de Barcelona, contra Fundació Privada Parc Científic de Barcelona, per tant, absolc la Fundació demandada de les pretensions de la demanda " .

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

Primer

L' art. 33 de la Llei 1/2014 de pressupostos de la Generalitat, publicada al DOG de 30/1/2014, i en vigor des de l'endemà de la publicació conforme a la Disposició Final tercera, estableix:

Article 33

Altres mesures temporals de reducció de la despesa de personal per al 2014 1. En l'exercici del 2014, i amb caràcter temporal, es redueixen les retribucions anuals del personal inclòs dins l'àmbit d'aplicació dels articles 23 i 25.5 en la quantia equivalent a l'import d'una paga extraordinària i, quan correspongui, d'una paga addicional del complement específic o equivalent durant la vigència d'aquesta llei de pressupostos.

2. La reducció retributiva del personal funcionari, estatutari, eventual i assimilat retributivament s'aplica, amb caràcter general, mitjançant la deducció de la paga addicional del complement específic dels havers corresponents als mesos de juny i desembre de 2014, en una quantia equivalent a la meitat de l'import que correspongui percebre per cada paga extraordinària. Si la deducció aplicada a la paga addicional del complement específic és insuficient per a completar la reducció retributiva corresponent, la part restant es dedueix del complement específic o equivalent dels mesos de juny i desembre, respectivament.

3. La reducció retributiva del personal laboral s'aplica en una quantia equivalent a la meitat de l'import que correspongui percebre per cada paga extraordinària. Al personal que, d'acord amb el seu règim retributiu, percep més de dues pagues extraordinàries o les percep mensualment de manera prorratejada, se li redueixen les retribucions anuals en una catorzena part.

4. La reducció retributiva del personal docent i investigador de les universitats públiques de Catalunya i del personal al servei de l'Administració de justícia a Catalunya s'aplica mensualment des de l'inici de l'exercici en els conceptes retributius sobre els quals la Generalitat té competències. En el cas del personal al servei de l'Administració de justícia, la reducció de l'import corresponent a les mensualitats ordinàries s'aplica detraient la totalitat de la quantia corresponent als conceptes retributius de naturalesa autonòmica dels mesos de juny i desembre i, si és insuficient, es dedueix mensualment.

5. Són aplicables, en els mateixos termes i condicions, els criteris d'aplicació i regularització de la reducció retributiva aprovats pel Govern l'any 2013 i publicats en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

6. En el marc dels acords d'analogia retributiva, a partir de l'1 de gener de 2014 la part corresponent a les retribucions del personal que presta serveis en els ensenyaments objecte de concert dels centres concertats i percebudes pel sistema de pagament delegat experimenta una reducció anàloga a tots els efectes per al personal funcionari docent no universitari, sense que l'import resultant sigui en còmput anual inferior al corresponent al personal públic amb condicions equivalents.

7. Resta exclòs de l'aplicació de les mesures excepcionals de reducció de la despesa el personal amb retribucions anuals, per jornada completa i amb exclusió dels complements per productivitat o rendiment, iguals o inferiors a dues vegades el salari mínim interprofessional en còmput anual. L'aplicació de la reducció salarial establerta per aquest article no pot comportar que les retribucions percebudes siguin inferiors a aquest límit.

8. La reducció salarial derivada del que estableix aquest article pot ésser objecte d'adequació en el cas que s'aprovi, amb caràcter bàsic per a totes les administracions públiques, una reducció de les retribucions del personal al servei del sector públic.

.

Segon

La Disposició addicional desena de la mateixa Llei 1/2014 de pressupostos de la Generalitat, estableix:

Desena

Entitats dependents de les universitats públiques

Les mesures que aquesta llei estableix per a les universitats són aplicables a les entitats que en depenen sobre les quals tenen el control majoritari, sempre que hagin estat classificades dins el sector Administració pública de la Generalitat, d'acord amb els criteris del SEC 95. Els rectors i els consells socials de les universitats públiques, en l'àmbit de llurs respectives competències, han de vetllar pel seu compliment.

.

Tercer

L' art. 32 de la mateixa Llei 1/2014 de pressupostos de la Generalitat, estableix:

Article 32

Acció social i ajuts per al menjar del personal

1. En l'exercici del 2014 no s'atorguen als empleats ajuts en concepte de Fons d'acció social, ni tampoc altres ajuts que tinguin la mateixa naturalesa i la mateixa finalitat, sens perjudici de la contractació de pòlisses d'assegurances per a la cobertura de contingències per accidents dels empleats. A aquest efecte, els beneficis econòmics no salarials del personal de les universitats públiques es consideren integrants del fons d'acció social de la universitat, en les modalitats d'ajuts que abans de l'entrada en vigor d'aquesta llei siguin equivalents al Fons d'acció social aplicable al personal al servei de l'Administració de la Generalitat. 2. En l'exercici del 2014 no es reconeixen percepcions derivades dels sistemes d'ajuts per al menjar del personal.

.

Quart

En aplicació de les anteriors normes i les subsidiàries de desenvolupament, la fundació demandada va descomptar o reduir al personal al seu servei mitja paga extra de Juny i mitja paga extra de desembre corresponents a l'any 2014, i al personal que percebien les pagues prorratejades, els deduí mensualment la meitat de la prorrata corresponent a aquestes dues pagues.

Cinquè

També en aplicació de l'art. 32 transcrit en el fet tercer, l'empresa demandada va deixar de pagar als treballadors de la seva plantilla els ajuts de menjador o xecs menjador que venien percebent fins llavors a raó de 4€ per persona i dia.

Sisè

La l'empresa Fundació Privada Parc Científic de Barcelona, es va fundar el 26/9/1997 per la Universitat de Barcelona, la Fundació Bosc i Gimpera, i la Caixa de Catalunya. Disposa l'art. 1.3 dels Estatuts que "La Fundació forma part de l'anomenat Grup Universitat de Barcelona", i preveu en l'art. 6.1 dels mateixos Estatuts que "tindrà la consideració de mitjà propi i servei tècnic de la Universitat de Barcelona. El Patronat de la Fundació pot estar format per un màxim de 25 membres dels quals, 4 ho son institucionals o membres d'Organismes Públics, i dels 21 restants, ho és el Rector de la Universitat de Barcelona, 8 membres més escollits per la UB entre el Consell de Govern i el Consell Social, i 4 més per la Fundació Bosc i Gimpera. A més, el President del patronat és el Rector de la Universitat de Barcelona, i els dos primers vicepresidents també son membres de la Universitat de Barcelona.

Setè

La demandada Fundació Privada Parc Científic de Barcelona, així com la Fundació Bosc i Gimpera, consten en la web de la Universitat de Barcelona (http://www.ub.edu/web/ub/ca/universitat/grup_UB/ grup_UB.html), com a integrants del Grup Universitat de Barcelona, i així és considerada també en l'informe anual de fiscalització de la Sindicatura de comptes de Catalunya..

Vuitè

L'article 5 dels Estatuts vigents de la demandada Fundació Privada Parc Científic de Barcelona, defineixen les finalitats i activitats de la Fundació en els següents termes:

  1. En el marc dels objectius de les entitats fundadores, i d'acord amb el que disposen els articles 10 i

47.2 de l'Estatut de la Universitat de Barcelona, l'objecte i les finalitats de la Fundació són les següents:

  1. Gestionar i desenvolupar un parc científic que disposi dels espais i les infraestructures personals i materials necessaris per a fer possible que els seus usuaris desenvolupin les tasques de recerca bàsica i aplicada, la innovació i la transferència de tecnologia i coneixement.

  2. Impulsar totes aquelles accions que permetin millorar l'eficiència de la tasca innovadora i de recerca de la Universitat i la seva interacció amb els altres grups de recerca, empreses i institucions.

  3. Crear un entorn privilegiat per potenciar les activitats d'innovació i de transferència tecnològica i de coneixement.

  4. Promocionar, en col laboració amb altres agents, la cultura emprenedora en el marc dels col lectius de la Universitat.

  5. Potenciar la difusió dels resultats de la recerca...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR