SAP Tarragona 58/2015, 17 de Febrero de 2015

PonenteMANUEL GALAN SANCHEZ
ECLIES:APT:2015:1616
Número de Recurso295/2014
ProcedimientoRECURSO DE APELACIóN
Número de Resolución58/2015
Fecha de Resolución17 de Febrero de 2015
EmisorAudiencia Provincial - Tarragona, Sección 3ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

TARRAGONA

SECCIÓ TERCERA

ROTLLO DE APEL·LACIÓ Nº 295/2014

JUDICI ORDINARI Nº 420/2013

JUTJAT DE PRIMERA INSTANCIA Nº 4 - AMPOSTA

SENTÈNCIA

MAGISTRATS IL·LMS. SRS.

GUILLERMO ARIAS BOO (President)

JOAN PERARNAU MOYA

MANUEL GALÁN SÁNCHEZ (Ponent)

Tarragona, a 17 de febrer de 2.015.

Vist per aquesta Secció Tercera de la Audiència Provincial el RECURS D'APEL·LACIÓ interposat per BANCO SANTANDER, S.A. representat pel Procurador dels Tribunals Sr. Recuero Madrid i assistit pel Lletrat Sr. Vallbona Zubizarreta, contra la Sentència de 11 de febrer de 2.014 dictada pel Jutjat de Primera Instància nº 4 d'Amposta, judici ordinari núm. 420/2013, al qual figura com a part demandant DÑA. Andrea, i com a parts demandades l'entitat apel·lant, així com la mercantil PAT GUIX MAR, S.L. i D. Fernando .

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La resolució recorreguda conté la següent Decisió:

"ESTIMO la demanda formulada por Andrea contra Fernando, Pat Guix Mar, S.L. y Banco Santander, S.A., y en consecuencia:

DECLARO LA NULIDAD DE LA HIPOTECA CONSTITUIDA POR LA MERCANTIL PAT GUIX MAR, S.L. A FAVOR DE BANCO SANTANDER, S.A. SOBRE EL BIEN INMUEBLE SITO EN LA CALLE000 Nº NUM000 DE AMPOSTA, OTORGADA EN EL PACTO NOVENO "CONSTITUCIÓN DE HIPOTECA" DE LA ESCRITURA DE PRÉSTAMO CON GARANTÍA HIPOTECARIA Y AFIANZAMIENTO DE FECHA 6 DE AGOSTO DE 2009, FINCA REGISTRAL NUM001, INSCRITA EN EL REGISTRO DE LA PROPIEDAD Nº 1 DE LOS DE AMPOSTA, AL TOMO NUM002, LIBRO NUM003, FOLIO NUM004, CANCELÁNDOSE LA INSCRIPCIÓN CAUSADA POR LA HIPOTECA EN EL REGISTRO DE LA PROPIEDAD, Y ELLO CON EXPRESA IMPOSICIÓN DE COSTAS A LA PARTE DEMANDADA."

SEGON

Contra la esmentada resolució es va interposar recurs d'apel·lació per la representació processal de BANCO SANTANDER, S.A..

TERCER

Donat trasllat del recurs a l'adversa, per la representació processal de DÑA. Andrea es va presentar escrit d'oposició al mateix. FONAMENTS JURÍDICS

PRIMER

Pronunciaments impugnats.

Interposa la representació processal de BANCO SANTANDER, S.A. el present recurs d'apel·lació contra els pronunciaments de la sentència d'instància que estima la demanda interposada per la Sra. Andrea i declara nul·la la hipoteca constituïda.

Al·lega la infracció de l' article 9 de la Llei 9/1998 aplicable per la data dels fets (constitució de la hipoteca); incongruència omissiva per manca de pronunciament de la qüestió prèvia referent a la falta de legitimació activa ad causam de la Sra. Andrea ; error en la valoració de la prova en l'aplicació de la doctrina del levantamiento del velo per falta dels seus requisits.

SEGON

Falta de legitimació activa de Doña. Andrea .

Tot el contingut del recurs gira al voltant del mateix: la falta de legitimació activa de la demandant i la indeguda aplicació de la teoria del levantamiento del velo .

L' article 9 de la Llei 9/1998, de 15 de juliol, del Codi de Família de Catalunya (vigent a la data de constitució de la hipoteca qüestionada), referent a la disposició de la vivenda familiar, disposa:

"1. Con independencia de cual sea el régimen económico matrimonial de aplicación, el cónyuge titular, sin el consentimiento del otro, no puede llevar a cabo ningún acto de enajenación, gravamen o, en general, de disposición de su derecho en la vivienda familiar o en los muebles de uso ordinario que comprometa su uso, aunque se refiera a cuotas indivisas. Dicho consentimiento no puede excluirse por pacto ni otorgarse con carácter general. En defecto de consentimiento, el juez o jueza puede autorizar el acto, dado el interés de la familia o si concurre otra causa justa.

  1. El acto efectuado sin el consentimiento o autorización que prevé el apartado 1 es anulable a instancias del otro cónyuge o de sus hijos menores, si conviven en la vivienda, dentro del plazo de cuatro años desde que tengan conocimiento del mismo o desde su inscripción en el Registro de la Propiedad.

  2. No procede la anulación cuando el adquirente actúa de buena fe y a título oneroso, si, además, el titular ha manifestado que el inmueble no tenía la condición de vivienda familiar, aunque sea manifestación inexacta. Sin embargo, el cónyuge que ha dispuesto del mismo responde de los perjuicios que haya podido causar, de acuerdo con la legislación aplicable.

  3. En los casos de separación judicial, nulidad o divorcio, no se precisa el consentimiento del otro cónyuge ni la autorización judicial para disponer libremente de lo que había sido vivienda familiar, salvo en caso de que el cónyuge no titular o los hijos tengan derecho al uso de la citada vivienda, a menos que la disposición se haga respetando este derecho" . [Aquest precepte es recollit actualment per l' article 231.9 de la Llei 25/2010, de 29 de juliol, del llibre segon del Codi civil de Catalunya, relatiu a la persona y la família].

La entitat apel·lant BANCO SANTANDER ja al seu escrit de contestació a la demanda, va al·legar la falta de legitimació activa de la Sra. Andrea atès que ella no era la titular registral de l'immoble gravat amb hipoteca, tal i com a la seva demanda reconeix expressament (v. per exemple folis 2n i 3; així com el document nº 5 de la demanda consistent en la escriptura de préstec hipotecari de 06-agost-2009 -folis 89 i ss.), i per tant, aquesta manca de titularitat li impedeix exercitar l'acció del citat article 9. En resposta a aquesta...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR