STSJ Islas Baleares 517/2016, 4 de Octubre de 2016

PonenteGABRIEL FIOL GOMILA
ECLIES:TSJBAL:2016:745
Número de Recurso81/2016
ProcedimientoCONTENCIOSO - APELACION
Número de Resolución517/2016
Fecha de Resolución 4 de Octubre de 2016
EmisorSala de lo Contencioso

T.S.J.ILLES BALEARS SALA CON/AD PALMA DE MALLORCA

SENTENCIA: 00517/2016

APEL LACIÓ

Rotlle Sala núm. 81 de 2016

Actuacions Jutjat núm. 2 PO 228/2009

SENTÈNCIA núm. 517

Il lès. Srs. Palma, a 4 d'octubre de 2016

PRESIDENT: Gabriel Fiol Gomila.

MAGISTRATS: Pablo Delfont Maza.

Carmen Frigola Castillón.

VISTES per la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears el Rotlle d'apel lació número 81 de 2016, dimanant de les actuacions número 228/2009 del Jutjat Contenciós Administratiu número 1 dels de Palma, tramitat pel procediment abreujat, seguit entre parts, d'una, com a apel lant, el Sr. Pablo Jesús, representat per la procuradora Sra. Truyols Álvarez-Novoa i dirigit per l'advocat Sr. González Sabater, i com a apel lada, l'Administració demandada, l'Ajuntament de Maó (Menorca), dirigida pel seu lletrat Sr. Martín Peregrín i representada pel procurador Sr. Ferragut Rosselló.

L'objecte del recurs és el decret de la batlia de Maó dictat el 17 de juny de 2009 mitjançant el qual es va denegar la sol licitud efectuada pel Don. Pablo Jesús per a l'exempció de l'impost sobre béns immobles en quant a les finques afectes a l'activitat docent del col legi Cor de Maria i, també és objecte, tots aquells actes que siguin causa o conseqüència de l'anterior inclosos els actes de recaptació del dit impost.

La quantia es fixà en 41.410,14.

El procediment seguit ha estat el previst a la Llei Jurisdiccional 29/1998.

L'Il lm. Sr. Gabriel Fiol Gomila, en qualitat de Magistrat ponent expressà el parer de la Sala.

= ANTECEDENTS DE FET =

1r.- El Jutjat número 2 de l'Ordre Contenciós Administratiu de Palma de Mallorca, el

6 de novembre de 2015, dictà la sentència número 420 on va desestimar el recurs contenciós administratiu i confirmà l'acte administratiu impugnat.

2n.- Interposat el recurs d'apel lació per part de la representació de la part actora, en el termini prefixat en la Llei Jurisdiccional de 1998, se li donà el tràmit processal adequat, oposant-se al mateix la direcció lletrada de la part demandada.

3r.- Per provisió s'assenyalà, per a la votació i decisió, el dia 20 de setembre de 2016.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Hem assenyalat a l'encapçalament, que la revisió jurisdiccional ho era del decret de la batlia de Maó dictat el 17 de juny de 2009 mitjançant el qual es va denegar la sol licitud efectuada pel Don. Pablo Jesús per a l'exempció de l'impost sobre béns immobles en quant a les finques afectes a l'activitat docent del col legi Cor de Maria i, també és objecte, tots aquells actes que siguin causa o conseqüència de l'anterior inclosos els actes de recaptació del dit impost.

La sentència núm. 420 del 6 de novembre de 2015 dictada pel Jutjat Contenciós Administratiu núm. 2 dels de Palma va confirmar l'actuació administrativa impugnada després de rebutjar els dos elements fonamentals de la demanda que ho eren al voltant de la mancança de motivació de la referida actuació i que no hi tenia dret el recurrent a l'exempció sol licitada.

Malgrat tot, no obstant, la sentència assenyalava que la mancança de motivació era evident i que no l'estimava en tant la part recurrent havia, després, tingut accés a l'expedient a l'hora de redactar la demanda i que no s'havia produït una indefensió material susceptible de declarar la nul litat del procediment.

Pel que fa al fons de l'assumpte cita la legislació d'aplicació i la jurisprudència que la interpreta. Es fa ressò dels articles 62.2.a ) i 64 del Text refós de la Llei d'Hisendes Locals i arriba a la conclusió següent:

"En el caso concreto, mientras la titularidad del inmueble la ostenta el actor, la titularidad del concierto educativo la ostenta la FUNDACIÓN XAFER, por lo que es claro que no concurren los requisitos necesarios para que el recurrente sea considerado beneficiario de la exención postulada, siendo indiferente que el recurrente sea a la vez fundador y presidente de la fundación XAFER. Si se optó en su momento (cualesquiera que fueran las razones) por que el titular del inmueble fuera el recurrente en lugar de la fundación, ahora deberán ser consecuentes con la decisión en su día adoptada y asumir las consecuencias jurídicas derivadas de ello, que el caso de referencia se traducen en la imposibilidad de aplicar la exención interesada".

L'apel lant posa un especial èmfasi en rebatre els dits dos arguments de la sentència. Sense qüestionar la possibilitat legal que la motivació pot venir incorporat amb un informe tècnic si que qüestiona, en canvi que mai en va tenir coneixement del referit; ergo, la referència a la seva remissió no tenia sentit ja que el desconeixia.

Respecte al dret a l'exempció cita la confusió que es dóna entre la persona física que la sol licita, ella, i la fundació Xafer, titular del col legi Cor de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • ATS, 24 de Mayo de 2017
    • España
    • May 24, 2017
    ...2016 por la Sala de lo Contencioso-Administrativo del Tribunal Superior de Justicia de las Islas Baleares, en el rollo de apelación número 81/2016 , relativo al Impuesto sobre Bienes Inmuebles Tras justificar la concurrencia de los requisitos reglados de plazo, legitimación y recurribilidad......
  • STS 1098/2018, 27 de Junio de 2018
    • España
    • June 27, 2018
    ...Superior de Justicia de las Islas Baleares de fecha 4 de octubre de 2016 (ES:TSJBAL:2016:745), dictada en el recurso de apelación núm. 81/2016 , interpuesto contra la sentencia del Juzgado de lo Contencioso-Administrativo núm. 2 de Palma de Mallorca de fecha 6 de noviembre de 2015 , recaída......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR