STSJ Cataluña 360/2016, 26 de Mayo de 2016

PonenteHECTOR GARCIA MORAGO
ECLIES:TSJCAT:2016:5836
Número de Recurso52/2015
ProcedimientoRECURSO DE APELACIóN
Número de Resolución360/2016
Fecha de Resolución26 de Mayo de 2016
EmisorSala de lo Contencioso

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

SALA DEL CONTENCIÓS ADMINISTRATIU

SECCIÓ 3ª

Recurs d'apel lació núm. 52/2015

Jutjat Contenciós Administratiu núm. 10 de Barcelona

Procediment ordinari núm. 165/2010 (peça de mesures cautelars)

Apel lant/apel lat: IL LM. AJUNTAMENT DE GAVÀ

Apel lant/apel lada: MAS VILANOVA, SL

Apel lada: SOLVIA DEVELOPMENT, SLU

S E N T È N C I A núm. 360

Magistrats/ades:

IL LM. SR. MANUEL TÁBOAS BENTANACHS, President

IL LMA. SRA. ISABEL HERNÁNDEZ PASCUAL

IL LM. SR. HÉCTOR GARCÍA MORAGO

Barcelona, 26 de mayo de 2016

LA SALA CONTENCIOSA ADMINISTRATIVA DEL TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA (SECCIÓ 3ª), en nom de S.M el Rei i de conformitat amb allò que disposa l' art 117.1 de la Constitució, ha pronunciat la SENTÈNCIA que segueix, a les actuacions del recurs d'apel lació núm. 52/2015, interposat, com a apel lants, per L'IL LM. AJUNTAMENT DE GAVÀ -representat pel Procurador SR. IVO RANERA CAHÍS i assistit pel Lletrat SR. JUAN JOSÉ BERNAL CID-, i per MAS VILANOVA, SL -representada pel Procurador SR. JORGE ENRIQUE RIBAS FERRÉ i assistida pel Lletrat SR. CARLES PAREJA LOZANO-, esdevenint, alhora, apel lades les pròpies parts apel lants i SOLVIA DEVELOPMENT, SLU -representada i assistida pels mateixos professionals que MAS VILANOVA, SL-.

Ha actuat com a Magistrat ponent L'Il lm. Sr. HÉCTOR GARCÍA MORAGO, el qual expressa el parer de la Sala.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

En la peça de mesures cautelars del procediment ordinari núm. 165/2010, el Jutjat Contenciós Administratiu núm. 10 de Barcelona dictà una Resolució interlocutòria a través de la qual declarà l'efectivitat de la mesura cautelar sol licitada en el seu moment per SOLVIA DEVELOPMENT, SLU, en ser, aquesta empresa, la única que havia presentat un aval en els termes i en les condicions especificades per aquesta Sala i Secció en seu d'apel lació; per la qual cosa el Jutjat, per afegitó, ordenà que L'IL LM. AJUNTAMENT DE GAVÀ procedís a retornar-li a SOLVIA DEVELOPMENT, SLU, amb interessos, els 140.542,27 euros que la dita mercantil havia tingut que pagar en mèrits del requeriment municipal de 9 de febrer de 2010, impugnat a les actuacions principals.

La Resolució interlocutòria, en canvi, denegà l'efectivitat de la mateixa mesura cautelar pel que fa a

MAS VILANOVA, SL, en considerar insuficient l'aval bancari aportat per aquesta última.

SEGON

Disconformes amb la Resolució interlocutòria d'instància per motius diferents, el van apel lar en temps i forma tant L'Ajuntament com MAS VILANOVA, SL, oposant-se, alhora, de forma recíproca, a l'apel lació de la contrapart; i oposant-se, també, a l'apel lació del Consistori de Gavà, la mercantil SOLVIA DEVELOPMENT, SLU.

TERCER

Un cop elevades les actuacions a aquesta Sala, es va acordar formar-ne aquest rotlle d'apel lació i designar Magistrat ponent. I un cop verificats els tràmits processals pertinents s'assenyalà el dia 17 de maig de 2016 per tal de votar i decidir.

QUART

En la tramitació d'aquest recurs d'apel lació han estat observades les prescripcions legals de rigor.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

L'objecte de la present apel lació recau en la Resolució interlocutòria d'11 de novembre de 2014, dictada pel Jutjat Contenciós Administratiu núm. 10 de Barcelona en la peça de mesures cautelars del procediment ordinari núm. 165/2010.

Com ja hem vist, la Resolució interlocutòria d'instància declarà l'efectivitat de la mesura cautelar sol licitada en el seu moment per SOLVIA DEVELOPMENT, SLU, en ser, aquesta empresa, la única que havia presentat un aval en els termes i en les condicions especificades per aquesta Sala i Secció en seu d'apel lació; per la qual cosa el Jutjat, per afegitó, ordenà que L'IL LM. AJUNTAMENT DE GAVÀ procedís a retornar-li a SOLVIA DEVELOPMENT, SLU, amb interessos, els 140.542,27 euros que la dita mercantil havia tingut que pagar en mèrits del requeriment municipal de 9 de febrer de 2010, impugnat a les actuacions principals.

La Resolució interlocutòria, en canvi, denegà l'efectivitat de la mateixa mesura cautelar pel que fa a

MAS VILANOVA, SL, en considerar insuficient l'aval bancari aportat per aquesta última.

Davant d'aquest Tribunal, les pretensions de les apel lants han estat formulades en els termes que segueixen:

L'IL LM. AJUNTAMENT DE GAVÀ ha sol licitat la revocació de la Resolució interlocutòria impugnada, en considerar insuficient la garantia dipositada per SOLVIA DEVELOPMENT, SLU.

I MAS VILANOVA, SL ha demanat que l'efectivitat de la mesura cautelar es fes extensiva al seu cas -amb devolució inclosa-, en entendre suficient la garantia aportada. Tanmateix, de forma subsidiària ha sol licitat un nou termini per tal de poder aportar un aval en els termes exigits pel Jutjat.

A aquestes pretensions s'hi han oposat les respectives contraparts.

SEGON

La Resolució interlocutòria impugnada porta causa directa de la nostra Sentència núm. 468, de 7 de juny de 2011, apel lació núm. 442/2010, els fonaments i veredicte de la qual van ser els que segueixen:

"

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Constituye el objeto de los autos principales del recurso contencioso-administrativo nº 165/2010, del que conoce el Juzgado de lo Contencioso- Administrativo nº 10 de Barcelona, la impugnación por las Sociedades actoras del acuerdo adoptado por la Junta de Govern Local del Ayuntamiento de Gavá, en fecha 23 de febrero de 2010, por el que :

  1. ) Se declaró la inadmisibilidad de las solicitudes de resolución de determinadas claúsulas (12ª, 13ª y 14ª) del Convenio Urbanístico "para el desarrollo del Sector "Pla de Ponent", suscrito en fecha 12 de diciembre de 2005 ; y

  2. ) Se denegó "la suspensió de l'executivitat del requeriments de pagament" derivados de las previsiones contenidas en las referidas claúsulas del Convenio.

Solicita la parte actora, en la pieza separada de medidas cautelares, "la suspensión de la ejecutividad de las obligaciones previstas en las cláusulas 12ª, 13ª y 14ª, respecto a las que se ha instado la resolución que el acuerdo municipal impugnado desestima, así como la suspensión de la ejecutividad de cualquier actuación municipal que tenga por objeto exigir el cumplimiento de dichas cláusulas del Convenio y, en particular, del requerimiento de pago acordado por el Ayuntamiento en fecha 9 de febrero de 2010, hasta que recaiga

sentencia firme en los presentes autos".

El Juzgado a quo, a tenor del Auto apelado, de fecha 9 de julio de 2010, denegó toda medida cautelar, con fundamento : a) En que las recurrentes no acreditan el "perjuicio de muy difícil o imposible reparación ", puesto que "acerca de la situación económica concreta de las recurrentes no se aporta ninguna prueba y aunque las cantidades son elevadas, también deben ponerse en comparación con la envergadura de cada entidad" ; y b) En que "adeudando los recurrentes...1.674.914'09 euros...la falta de pago en la fecha prevista de estas cantidades produciría de forma inmediata un problema muy grave de tesorería en las arcas municipales", con la consiguiente "perturbación grave de los intereses generales".

La total suma adeudada de 1.674.914'09 euros, la desglosa el Ayuntamiento del siguiente modo : (...)

MAS VILANOVA SA, 878.808'72 euros ; (...)SOLVIA DEVELOPMENT SLU, 140.542'27 euros (...).

La parte actora reproduce en esta alzada sus pedimentos formulados en primera instancia, mientras que la parte demandada interesa la confirmación del Auto apelado.

SEGUNDO

Mediante la Sentencia de esta Sala y Sección de 17 de mayo de 2011, nº 386, dictada en el Rollo de Apelación 475/2010, se estimó un recurso formulado en similares términos por otra de las Sociedades firmantes del Convenio Urbanístico de referencia. Se razonó en dicha Sentencia del tenor siguiente :

"SEGUNDO - En virtud del Convenio Urbanístico que está en el origen del proceso, suscrito en fecha 12 de diciembre de 2005, la Sociedad actora, como propietaria afectada por la actuación urbanística "para el desarrollo del Sector "Pla de Ponent", subrogada en el lugar del firmante originario, quedó obligada, entre las varias previsiones del Convenio, a sufragar "los costes de urbanización establecidos en el artículo 114 del Text refòs de la Llei d'urbanisme" (Clausula 5ª), y además, los derivados de la Clausula 12ª ("Aportación económica"), a cuyo tenor :

"12.1.- Los propietarios firmantes del presente Convenio (con la excepción del Ayuntamiento de Gavá y ....), con la finalidad de colaborar en el desarrollo urbanístico, social y cultural del municipio, aportarán al Ayuntamiento de Gavá la suma de 31.000.000 euros.

La cantidad mencionada se distribuirá entre los proletarios firmantes en función de los porcentajes indicativos que constan establecidos en el anexo 6...(y) se fijarán con carácter definitivo de acuerdo con los que deriven del Proyecto de reparcelación.

12.2.- El Ayuntamiento de Gavá, en la medida de lo posible y previa coordinación, en su caso, con otras Administraciones que pudieran resultar implicadas, ejecutará las siguientes actuaciones en el sector Pla de Ponent ; nueva Estación de RENFE, aparcamiento intermodal ; construcción de nuevas dependencias de los bomberos ; construcción de una guardería y rehabilitación de Can Horta.

Asimismo, fuera del sector, en especial y con...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR