SAP Barcelona 269/2016, 26 de Julio de 2016

PonenteESTEVE HOSTA SOLDEVILA
ECLIES:APB:2016:7517
Número de Recurso881/2014
ProcedimientoRECURSO DE APELACIÓN
Número de Resolución269/2016
Fecha de Resolución26 de Julio de 2016
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 14ª

SENTÈNCIA NÚM. 269/2016

Secció Catorze

Rotllo núm. 881/2014

Il lustres senyors magistrats:

AGUSTÍN VIGO MORANCHO

MARTA FONT MARQUINA

ESTEVE HOSTA SOLDEVILA

Barcelona, 26 de juliol de 2016

VIST per la Secció Catorze d'aquesta Audiència Provincial el rotllo nº 881/2014 dimanant de les actuacions de procediment ordinari seguides amb el nº 1231/2014-C pel Jutjat de Primera Instància nº 31 de Barcelona a instancia de NTT EUROPE, SP, SLU, (actualment NTT EUROPE LTD, SUCURSAL EN ESPAÑA) contra AVANWEB, SL, en virtut del recurs d'apel lació interposat per la part demandada i la impugnació de la Sentència per la part actora, contra la Sentència dictada pel jutge de l'expressat Jutjat.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la Sentència apel lada és del tenor literal següent:

"Estimando parcialmente la demanda interpuesta por el Procurador de los Tribunales D. SERGI BASTIDA BATLLÉ, quien actúa en nombre y representación de NTT EUROPE LTD, SUCURSAL EN ESPAÑA, contra AVANWEB, SL, representada por el Procurador D. Jaume Guillem Rodríguez:

  1. Declaro que la demandante es legítima acreedora de las cantidades que se dirán seguidamente.

  2. Condeno a la demandada a pagar a la parte actora la cantidad de 39.861,30 euros (TREINTA Y NUEVE MIL OCHOCIENTOS SESENTA Y UN EUROS Y TREINTA CÉNTIMOS), más los intereses legales, según prevé la ley 3/2004, desde la interpelación judicial de acuerdo con lo determinado en la procedente fundamentación.

No se hace expresa imposición de las costas a ninguna de las partes, por todo lo explicitado anteriormente.

SEGON

La part demandada hi va interposar recurs d'apel lació, que fou admès a tràmit. La part actora es va oposar al recurs i les actuacions originals es van elevar a l'Audiència Provincial de Barcelona, que les va repartir a aquesta Secció Catorze, en la qual, seguits els corresponents tràmits processals, va tenir lloc la deliberació el dia 9 de juny de 2016.

TERCER

En la tramitació del present procediment s'han observat i complit les prescripcions legals, tot i que aquesta resolució no s'ha dictat en el termini legal de l' art. 465.2 de la LEC degut a causes estructurals, la qual cosa es fa constar als efectes de l' art. 211,2 de la LEC .

VIST, sent ponent el magistrat Sr. ESTEVE HOSTA SOLDEVILA. FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Antecedents del plet i objecte del recurs i la impugnació de la Sentència de primera instància.

NTT Europe SP, SLU, (en endavant NTT) va presentar demanda contra AVANWEB, SL, (en endavant AVANWEB) en reclamació del pagament de 41.244,61 € de principal més els interessos de demora (dels quals, 923,23 € ja vençuts a la data de la demanda), els legals, i les costes del plet. La reclamació porta causa del contracte marc de prestació de serveis d''hosting' informàtic per part de l'actora a la demanda, formalitzat el 12 de juliol de 2010, i instrumentat a través de diverses peticions de servei a NTT d'AVANWEB, que aquesta va resoldre en forma anticipada el mes d'abril de 2012. El principal de la demanda correspon als serveis prestats per l'actora els mesos d'abril i maig de 2012, de 2.597,69 € cadascun, menys l'import d'un abonament de

2.944,05 €; l'import de 38.965,52 € de l'aplicació de la clàusula penal contractual per a resolució anticipada; i uns imports mínims per despeses bancàries de devolució i la renovació d'una web de la demandada.

Citada a termini la demandada, no va comparèixer dins del termini legal i fou declarada en rebel lia. Notificada de la rebel lia, AVANWEB va comparèixer i va formular recurs de reposició contra la diligència d'ordenació en què se l'havia declarat rebel, que fou desestimat. Celebrades l'audiència prèvia, la vista i unes diligències finals, el magistrat va dictar Sentència en què va estimar parcialment la reclamació de l'actora en la suma de 39.861,30 €, més els interessos de la Llei 3/2004 des de la demanda, i sense imposició de costes.

El recurs d'apel lació de la part demandada formula les al legacions següents: 1) La manca de la seva citació a termini, constitutiva d'una infracció processal que li ha generat indefensió i ha de determinar la nul litat de ple dret d'allò actuat, inclosa la Sentència; i, subsidiàriament, 2) error en la valoració de la prova practicada, i 3) infracció de les normes jurídiques i de la jurisprudència aplicable a la controvèrsia jurídica litigiosa; i,encara més subsidiàriament, 4) infracció de l' art. 1154 del CC pel que fa a la moderació de la pena. En base a elles, l'apel lant sol licita que es declari la nul litat d'actuacions des de la resolució que va disposar la seva citació a termini; subsidiàriament, que es desestimi la demanda; o, més subsidiàriament, que es moderi la clàusula penal a 2.000 € com a màxim; en tot cas, amb imposició de les costes d'ambdues instàncies a la part actora.

La part actora s'oposa al recurs d'apel lació i a continuació també impugna els pronunciaments de la Sentència relatius a la desestimació de la condemna de la demandada al pagament de la suma de 923,23 € corresponent als interessos moratoris de la Llei 3/2004 ja produïts a la data d'interposició de la demanda, i a la no condemna de la demandada al pagament de les costes.

El Recurs d'apel lació de la demandada AVANWEB, SL .

SEGON

La nul litat d'actuacions.

La part demandada sosté que no fou citada a termini, ja que la diligència al carrer Capitán Haya nº 60, 2n pis, de Madrid, fou practicada amb un tal Marcial, que no ha estat mai treballador seu, l'autenticitat de la firma del qual al justificant de recepció de Correus la recurrent fins i tot posa en dubte, amb la qual cosa es van infringir els art. 161.3 i 496 de la LEC i es va incórrer en la nul litat d'actuacions de l' art. 238.3r de la LOPJ, per haver-se prescindit de les normes essencials del procediment causant-li indefensió, i infringint també el dret a la tutela judicial efectiva reconegut a l' art. 24 de la CE .

El TC ha declarat reiteradament que el dret a la tutela judicial efectiva sense indefensió garanteix a tots els que puguin resultar afectats per la decisió que es dicti en un procés judicial el dret a conèixer de la seva existència, a fi que tinguin la possibilitat d'intervenir en ell, ser oïts i exercir la defensa dels seus drets i interessos legítims, sens perjudici del pronunciament que pugui recaure i de la possible existència d'altres accions que puguin correspondre als afectats. Al respecte, el TC ha ressaltat la importància en tots els ordres jurisdiccionals de l'efectivitat dels actes de comunicació processal i, en particular, de la citació a termini, mitjançant la qual l'òrgan judicial posa en coneixement del demandat l'existència mateixa del procés, donada la transcendència que aquests actes tenen per a garantir el dret reconegut en l' art. 24 CE .

A més de l'anterior doctrina legal, per tal de resoldre l'al legació cal partir dels fets i consideracions següents:

  1. - En els documents contractuals subscrits entre les parts, al costat de la signatura del representant d'AVANWEB consta el segell d'aquesta amb el domicili al carrer Capitán Haya nº 60, 2n, 28020 Madrid (documents 3 a 8 de la demanda); domicili que és el mateix que consta a un e-mail enviat per la demandada a l'actora el 25 d'abril de 2012 (document 9 de la demanda), com domicili de la destinatària en un burofax de reclamació del deute enviat pel lletrat de l'actora a la demandada, que fou rebut per aquesta (document 13 de la demanda) i a les factures de l'actora litigioses (documents 16 a 21 de la demanda). 2.- La citació a termini de la demandada es va practicar per Correus el 12 de novembre de 2012 al domicili del carrer Capitán Haya nº 60, 2n pis, de Madrid, mitjançant carta certificada amb acusament de recepció en el qual el carter va fer constar que practicava la diligència amb Marcial, que va signar el justificant i va posar-hi manuscrit el seu DNI (full 78 de les actuacions).

  2. - Només comparèixer a les actuacions, AVANWEB va formular recurs de reposició contra la diligència d'ordenació de 17 de gener de 2013 en què havia estat declarada rebel. Tanmateix, en el recurs -com bé recull el fonament de dret primer de la Sentència apel lada- la part només va efectuar al legacions genèriques sobre el dret a la tutela judicial efectiva i el seu dret a la defensa, sense entrar en els detalls de les suposades irregularitats comeses en la pràctica de la seva citació a termini ni invocar els específics preceptes legals que realment s'haurien infringit, al legacions que el lletrat de la demandada va formular en l'audiència prèvia, però ja de forma totalment extemporània.

  3. - A la data de la citació a termini, la demandada tenia unes oficines del carrer Capitán Haya nº 60, 2n pis, de Madrid, que ocupava a títol d'arrendatària. L'arrendadora era la companyia ALARAZ VEINTE, SL, l'objecte social de la qual és l'adquisició, explotació i alienació de béns immobles, la domiciliació de societats amb prestació això mateix dels serveis complementaris de secretariat, missatgeria, comunicacions i cessió de despatxos i sales de reunions. L'administrador únic de la companyia era Marcial, precisament la persona que va rebre la citació a termini, Marcial .

    Aquests fets fonamentals per a resoldre la pretensió de nul litat d'actuacions de la part demandada, que han quedat acreditats amb la documentació mercantil i el fullet informatiu d'ALCARAZ VEINTE, SL, annexats per NTT al seu escrit d'oposició al recurs d'apel lació de la demandada i d'impugnació de la Sentència, han estat amagats de mala fe per AVANWEB.

  4. - A la data de la citació a termini AVANWEB continuava ocupant les oficines del carrer Capitán Haya nº 60, 2n pis, tal i com resulta del fet que poques setmanes més tard, una empleada seva, Candida, va recollir la notificació de la rebel lia a les mateixes instal lacions (full 91 de les actuacions).

  5. - La part demandada no ha proposat cap prova tendent...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR