STSJ Cataluña 3660/2016, 9 de Junio de 2016

PonenteMIGUEL ANGEL SANCHEZ BURRIEL
ECLIES:TSJCAT:2016:5273
Número de Recurso497/2016
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIÓN
Número de Resolución3660/2016
Fecha de Resolución 9 de Junio de 2016
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 43155 - 44 - 4 - 2015 - 0000229

RM

Recurso de Suplicación: 497/2016

ILMO. SR. MIGUEL ÁNGEL SÁNCHEZ BURRIEL

ILMO. SR. AMADOR GARCIA ROS

ILMO. SR. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ

En Barcelona a 9 de junio de 2016

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 3660/2016

En el recurso de suplicación interpuesto por Iván frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Tortosa de fecha 30 de septiembre de 2015 dictada en el procedimiento Demandas nº 49/2015 y siendo recurridos Alliance Healthcare España, S.A., Fondo de Garantia Salarial (Tarragona) y Ministerio Fiscal (Tarragona). Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. MIGUEL ÁNGEL SÁNCHEZ BURRIEL.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinari, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 30 de septiembre de 2015 que contenía el siguiente Fallo:

"Estimo la demanda presentada pel Don. Iván contra Alliance Healthcare España, SA i declaro nul·la i sense efectes la decisió de la demanda la demandada d'extingir el contracte d'associació amb efectes de 14 de gener de 2015, i, en conseqüència, condemno la mercantil demanda a reposar a l'actor en les condicions anteriors a l'acomiadament, abonant-li els salaris meritats des d'aquell dia i fins l'efectiva col·locació a raó de 169,81€ diaris.

Així mateix, condemno la demandada Instal·lacions Alliance Healthcare España, SA a què aboni al Sr. Iván la quantitat de 1.000€ en concepte d'indemnització per danys morals derivats de la vulneració del dret fonamental a la no discriminació per raó de discapacitat.

Absolc al Fondo de Garantía Salarial de les pretensions dirigides contra ell." SEGUNDO.- En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

" Primer. Don. Iván, les dades personals de la qual consten en l'encapçalament de la demanda origen d'aquestes actuacions, prestava serveis per la mercantil demandada a jornada completa com Grup II-gestor comercial des del 12 de desembre de 1.991, i per un retribució anual de 61.980,81€, inclosa la part proporcional de les pagues extraordinàries (pel que fa a la retribució, foli 559).

Segon

El 14 de gener d'enguany l'empresa remeté al demandant, mitjançant burofax i certimail, comunicació escrita en què se li feia avinent la decisió d'acomiadar-lo per motius disciplinaris amb efectes del mateix dia. La comunicació rebuda pel treballador el 22 de gener només contenia tres dels cinc fulls de la carta d'acomiadament. Posteriorment, el 22 de gener la l'empleadora envià novament la carta d'acomiadament a través de burofax, què fou rebut el 31 del mateix mes. La carta d'acomiadament, què donem aquí per íntegrament reproduïda per raons d'economia processal, la transgressió greu de la bona fe contractual i l'abús de confiança tipificada a l' art. 29.5 del conveni col·lectiu aplicable en relació al codi de conducta de la companyia i l ' art. 54.2.d) ET (folis 125 a 129).

Tercer

El 9 d'octubre de 2014 el Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 3 de Terol decretà presó provisional i sense fiança per al Sr. Iván en les diligències prèvies 518/2014, per entendre que formava part d'un grup organitzat que informava, fomentava, ofertava, induïa, promovia i, arribat el cas, extorsionava a les diferents oficines de farmàcia de Terol per a adquirir medicaments i, posteriorment introduir-los en el mercat fóra dels canals legalment previstos. Posteriorment, per interlocutòria de 21 d'octubre l'Audiència Provincial es revocà la decisió de l'instructor (folis 614 a 623).

Quart

Per interlocutòria del 3 de novembre de 2014 del Jutjat d'Instància i Instrucció núm. 3 de Terol, s'aixecà parcialment el secret de sumari. La interlocutòria indicava que "En cuanto al almacén mayorista, Alliance Healthcare su principal problema resulta ser su comercial de zona, Don. Iván, quien alardeaba de ser perfecto conocedor del modus operandi de la distribución inversa en la que implicaba a la reseñada mercantil, llegando a jactarse de la existencia de un departamento dentro de dicho almacén mayorista que se dedicaba a dicha praxis a través de la utilización de almacenes pantalla, grises o intermedios" (folis 624 a 625).

Cinquè

El núm. 2011 de la revista Interviú, publicat el 10 de novembre de 2014, incloïa un reportatge sobre la presumpta xarxa de tràfic il·legal de medicaments, que atribuïa a l'ara demandant la següent afirmació: "Saldrán más imputados por España" (foli 492 a 494).

Sisè

El 5 de novembre de 2014 el Periódico de Aragón sota el títol de "La botica de Cariñena facturó 2,3 millones a un almacén "pantalla", en la que es recollia la següent afirmació " Iván se convierte para el juez en el problema de otro de los distribuidores nombrados, Alliance Healthcare. Al parecer el vendedor alardeaba de conocer la mecánica de la distribución inversa e implicaba a su empresa "llegando a jactarse" de que usar alamacenes intermedios llamados pantalla (foli 493).

Setè

L'11 de novembre de 2014 el diari El Pais publicà una notícia sota el títol "La red delictiva utilizaba empresas pantalla para exportar fármacos" en què es recollia la transcripció d'algunes converses telefòniques matingudes l'ara demandant amb diversos farmacèutics i empleats de farmàcia, i que foren incorporades a la instrucció. En aquestes converses el Sr. Iván afirma, entre d'altres, que "Esto es tan complicado, hay un departamento solo para esto" (folis 494 a 497).

Vuitè

El 28 d'octubre de 2014 l'empresa es reuní amb el Sr. Iván amb objecte d'escatir del fets que se l'imputaven a les diligències 518/2014 (testifical Sr. Pedro Jesús ).

Novè

El 4 de novembre de 2014 l'empresa envià burofax al treballador, en què se li concedia un permís retribuït d'un mes des de la recepció de la comunicació. El motiu del permís al·legat per l'empresa era la necessitat d'investigar detalladament els fets derivats de les diligències que es seguien al Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 3 de Terol. El 25 de novembre l'envià nova comunicació a través de burofax en què se li prorrogava el permís retribuït fins el 5 de gener d'enguany (foli 449 i 452).

Desè

El 7 de gener empresa i treballador es reuniren i acordaren prorrogar el permís retribuït fins el dia 15 de gener, tot indicant la voluntat de l'empresa de que es reincorporés el 16 de gener (foli 453).

Onzè

L'empresa contractà a Grupade, SL l'anàlisi operativa de negoci, identificació dels seus controls de gestió i analitzar la seva relació amb diversos distribuïdores i que donà peu a un dictamen pericial emès pel Dr. Celso el 16 de gener d'enguany (foli 544).

Dotzè

L'11 de desembre de 2014 el Sr. Iván envià a través de burofax sol·licitud de reducció de jornada d'un octau per cura del seu pare per un període d'un any, amb concreció d'una hora diària. A la referida petició, l'empresa contestà el 15 de desembre, també a través de burofax, perquè en el termini de 3 dies facilités la documentació necessària per acreditar que complia els requisits legals per accedir a la reducció de jornada. El 22 de desembre la demandada envià novament la petició d'acreditació de les circumstàncies que donaven peu a la sol·licitud de l'actor (folis 581, 582, 585, 586, 588 i 589).

Tretzè

El 2 de gener d'enguany el Sr. Iván envià burofax a l'empresa en què adjuntava el DNI del seu pare, el certificat d'empadronament d'aquest i l'informe clínic del metge de família, segons el qual presenta artrosi generalitzada amb dificultat per deambular i fer canvis posturals, allitar-se, fer transferències (folis 592 a 596).

Catorzè

El 9 de gener el Sr. Iván envià burofax a l'empresa en que comunicava que, atesa la manca de resposta de l'ara demandada a la petició de reducció de jornada, entenia que li havia estat concedida, tot expressant la seva voluntat de fer valdre efectivament el dret a partir del dia 15, en què havia de reincorporarse (foli 599).

Quinzè

L'empresa té un codi intern de conducta i ètica comercial en el què, d'entre d'altres, es reafirma explícitament la prohibició d'un comerç il·lícit dels productes. L'empresa oferí al...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR