STSJ Cataluña 1945/2016, 1 de Abril de 2016

PonenteMARIA MACARENA MARTINEZ MIRANDA
ECLIES:TSJCAT:2016:2966
Número de Recurso119/2016
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución1945/2016
Fecha de Resolución 1 de Abril de 2016
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2012 - 8027850

mm

Recurso de Suplicación: 119/2016

ILMO. SR. IGNACIO MARÍA PALOS PEÑARROYA

ILMO. SR. LUIS REVILLA PÉREZ

ILMA. SRA. M. MACARENA MARTINEZ MIRANDA

En Barcelona a 1 de abril de 2016

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/ as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 1945/2016

En el recurso de suplicación interpuesto por Dytram S.A. frente a la Sentencia del Juzgado Social 25 Barcelona de fecha 9 de julio de 2015 dictada en el procedimiento nº 583/2012 y siendo recurridos INSS (Institut Nacional de la Seguretat Social), TGSS (Tresoreria General de la Seguretat Social), Mutua Asepeyo y Jaime . Ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. M. MACARENA MARTINEZ MIRANDA.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Accidente de trabajo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 9 de julio de 2015 que contenía el siguiente Fallo:

Desestimo l'excepcio de falta de legitimació activa oposada per l'INSS i Jaime i desestimo la demanda interposada per l'empresa DYTRAM S.A. contra l'Institut Nacional de la Seguretat Social, Tresoreria General de la Seguretat Social, Mutua Asepeyo i el treballador Jaime, sobre determinació de contingencia de incapacitat temporal amb absolució dels demandats.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"Primer. L'empresa demandant DYTRAM S.A. Amb CIF A08452450 es dedica básicament a l'activitat d'estampació i embotició del metall. El treballador Jaime va iniciar la seva relació laboral amb l'empresa el 1994. Des d'aquella data fins a l'actualitat ha estat desenvolupant tasques de la mateixa tipologia, alimentant de material les premses i controlant els processos d'questes premses. Segon.- El lloc de treball ocupat pel treballador immediatament anterior al periode de baixa objecte del present procediment era el de operari de premses petites i soldadura, concretament a l'equip de treball D04 Buch on es transformava una peça que previament havia estat fabricada a la premsa C07 Guillem situada de forma contigua. La major part de la jornada el treballador alimentava manualment de peces l'alimentador de la maquina D04 Buch des de la premsa C07 Guillem. Aquesta premsa fabrica peces a un ritme molt mes alt que la maquina D04 Buch i les peces fabricades per la primera son conduïdes per una cinta transportadora i per gravetat cauen dins un dipòsit. El treballador en agrupacions aproximades de 10 peces, ha d'agafar manualment les peces, girar-lo i introduir-lo a l'alimentador de la maquina D04 Buch, operació que realitza amb la mà dreta. La maquina D04 Buch extreu la peça acabada en forma de cilindre i per gravetat la deixa anar dins un diposit. El ritme de la maquina D04 Buch es de 28 peces al minut. El pes aproximat de peces manipulades (unes 10 peces ) es de 1.150 gr. El nombre total de peces fabricades es variable, pero la producció per jornada s'eleva a unes 10.000 peces.

Durant la mateixa jornada de treball, el treballador desenvolupava altres tasques relacionades amb el lloc de treball, com ara la preparació de la maquina en iniciar el torn (entre 5 i 15 minuts) la retirada dels contenidors plens de peces acabades o la substitució de la bobina de la maquina Guillem. Les mencionades tasques no tenen naturalesa repetitiva. El temps efectiu de treball era de 6 hores i 45 minuts, un cop extretes les tasques no repetitives i els descansos. El treballador efectuava dos torns rotatius, amb una rotació quinzenal: de 6:00 a14:00 hores i de tarda de 14:00 a 22 hores durant el torn es realitzen tres descansos de 15 minuts.

Tercer

L'empresa ha efectuat avaluació de riscos del lloc de treball de data 18.05.10. Figuren els riscos de caracter ergonónimc:

"Risc de sobreesforç en arrossegar carretons carregats amb peces per alimentar les màquines, així com per aixecament esporàdic de capses amb peces, de menys de 10 kg. Risc que es valora com a baix (probabilitat baixa i severitat mitjana).

Risc de sobreesforç durant l'assemblatge de tub a la màquina B02 GOITI 70 Tm.

Risc de sobreesforç per moviments repetitius durant les tasques repetitives realitzades a totes les premses. El risc es valora com a baix (probabilitat baixa i severitat mitjana). La mesura preventiva proposada és fer un estudi ergonòmic específic per valorar els moviments repetitius.

Risc de fatiga postural per la utilització de plataforma elevadora, a la premsa D04 REXROTH BUCH, per tal d'arribar als òrgans d'accionament."

Quart

En data 28.0.08 el treballador figura com apte pel seu lloc de treball en certificat de vigilancia de la salut. En data 18.05.10 el treballador va renunciar al reconeixement medic laboral.

El treballador disposa de: certificat de formació sobre riscos ergonòmics en el lloc de treball, impartida per servei de prevenció aliè de la Mutua Asepeyo en data 21.10.10, amb una hora de durada. Full d'assistència a una formació sobre Pla d'emergència de data 1.06.10, de 2 hores de durada. Registre de formació preventiva a un grup de treballadores entre els quals esta el treballador demandat en data 23.08.10.

Cinqué.- L'empresa te coberta la incapacitat temporal per contingències professionals i comunes amb la Mutua Asepeyo.

Sisè

El treballador ha estat de baixa mèdica en situació de incapacitat temporal per contingències comunes els periodes de 30.08.10 al 24.09.10, del 7.02.11 al 1.04.11 i del 8.06.11 al 20.06.11 amb el diagnòstic de "dolor articular". Va ser derivat a la Unitat de Salut Laboral Costa de Ponent pel seu metge de capçalera per tal de sol licitar la valoració de la contingència professional del seu quadre clínic i del període d'IT corresponent.

La Inspecció de Treball i Seguretat Social va emetre informe en data 25.07.11, després de realitzar visita al centre de treball de l'empresa Dytram S.A. amb inspecció ocular i filmació del lloc de treball ocupats pel Sr. Jaime, va mantenir entrevista amb el treballador amb el Sr. Juan Pablo director de planta i Sr. Abilio delegat de prevenció. Es va requerir la presentació de documentació a l'empresa que aquesta va remetre via correu electronic. La Inspecció de Treball i Seguretat Social va tenir en compte l'informe emés pel tècnic del Centre de Seguretat i Salut Laboral de la Generalitat de Catalunya.

Setè

Amb posterioritat als periodes de incapacitat temporal objecte del present procediment, l'empresa va modificar l'equip de la máquina C4 Buch en la que treballava l'actor. (testimoni del Responsable de prevenció de riscos)

Vuitè

L'ICAM va emetre dictamen el dia 7.09.11 en el que considerava que les tasques que realitza el treballador impliquen exposició als factors de risc :Adopció de postures forçades EEII valorat com a greu i realització de moviments repetitius valorat com a moderat i considerant que el períodes de IT son derivats de malaltia professional es va remetre la proposta a la Comissió de Avaluació de Incapacitats, que va determinar el 23.02.12 que la contingència era de malaltia professional.

Novè

En data 12.09.11 l'INSS va rebre la sol licitud de determinació de contingència formulada per l'ICAM i es va iniciar la tramitació de l'expedient que va ser comunicat a Asepeyo, Dyrtram S.A., Servei Català de la Salut i al treballador, per a formular al legacions en el termini de 10 dies. Per resolució de l'INSS de 12.03.12 es va declarar que els processos de incapacitat temporal iniciats els dies 30.08.10, 7.02.11 i

8.06.11 deriven de malaltia professional i que Mútua Asepeyo es responsable del pagament de la prestació de incapacitat temporal. L'INSS va trametre una copia de la resolució a l'empresa Dytram S.A. informant-li que si procedia seguir fent deduccions per aquesta incapacitat temporal les haurien de fer per la contingència professional.

Desè

L'empresa demandant va interposar reclamació prèvia contra la resolució de 12.03.12, que va ser resposta per l'INSS mitjançant comunicació de 10.05.12 indicant que l'empresa no te legitimació per a plantejar reclamació prèvia a la via jurisdiccional contra l'esmentada resolució de 12.03.12 de l'expedient de determinació de contingència a nom del treballador Jaime, esgotant la via administrativa."

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandante, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Por la parte actora se interpone recurso de suplicación contra la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social que, desestimando la excepción de falta de legitimación activa, y desestimando la demanda interpuesta en materia de determinación de contingencia de proceso de incapacidad temporal, absolvió a las codemandadas de las pretensiones deducidas en su contra. El recurso ha sido impugnado por el codemandado don Jaime, que interesó su desestimación, con íntegra confirmación de la resolución recurrida.

Constituye el objeto del recurso interpuesto la determinación del origen profesional o común de los procesos de incapacidad temporal iniciados por el actor en fechas 30 de agosto de 2010, 7 de febrero de 2011 y 8 de junio de 2011.

Al amparo del apartado b) del artículo 193 de la Ley Reguladora de la Jurisdicción Social, como primer motivo del recurso, la parte actora recurrente insta la revisión del ordinal...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR