SAP Barcelona 157/2016, 18 de Abril de 2016

PonenteMARIA DOLORS MONTOLIO SERRA
ECLIES:APB:2016:2628
Número de Recurso655/2014
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución157/2016
Fecha de Resolución18 de Abril de 2016
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 1ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE BARCELONA

SECCIÓ PRIMERA

ROTLLE NÚM. 655/2014

Procedent del procediment Ordinari núm. 1/2012

Tramitat pel Jutjat de 1a. Instància núm. 1 Rubí

S E N T È N C I A NÚM. 157

Barcelona, 18 d'abril de 2016

La Secció Primera de l'Audiència Provincial de Barcelona, integrada per les Magistrades Il lma. Sra. Mª Dolors PORTELLA LLUCH, Il lma. Sra. Amelia MATEO MARCO i Il lma. Sra. Maria Dolors MONTOLIO SERRA, la primera de les quals ha actuat com a presidenta del Tribunal, ha vist el recurs d'apel lació número 655/2014, interposat contra la sentència dictada en data 16 de maig de 2014 en el procediment núm. 1/2012, tramitat pel Jutjat de 1a Instància núm. 1 Rubí. Ha estat recurrent SOLVIA DEVELOPMENT, SL i apel lat VAL CORAL, S.A. Un cop feta la deliberació, ha pronunciat, en nom de S.M. el Rei d'Espanya, la següent resolució.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la sentència objecte d'apel lació és la següent: "Que ESTIMANDO COMO ESTIMO ÍNTEGRAMENTE la demanda interpuesta por el Procurador de los Tribunales don Jaime Izquierdo Colomer en nombre y representación de la entidad mercantil VAL CORAL SA contra la entidad mercantil demandada SOLVIA DEVELOPMENT SL, debo CONDENAR y CONDENO a la entidad demandada a abonar la suma de total de TRESCIENTOS SESENTA Y SIETE MIL SEISCIENTOS CUARENTA Y OCHO EUROS CON CINCUENTA CÉNTIMOS (367.648,50 euros), más los intereses legales desde la fecha de interposición de la demanda y condena en costas causadas en este proceso."

SEGON

Les parts esmentades han manifestat en els escrits respectius d'apel lació o, si s'escau, d'impugnació les seves peticions i arguments en què les fonamenten, segons consta en les actuacions.

La ponent d'aquesta resolució ha estat la Magistrada Il lma. Sra. Maria Dolors MONTOLIO SERRA.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Plantejament del litigi

I.Val Coral, SA formula demanda contra Solvia Development, SL a qui reclama 367.648,50€ més interessos des de la presentació de la demanda.

Explica que, no podent fer front al pagament d'uns crèdits amb garantia hipotecària que havia demanat a Banco de Sabadell fer finançar una promoció immobiliària, van arribar a un acord en virtut del qual li entregava les finques d'aquella promoció en pagament del deute derivat d'aquells crèdits i del saldo existent en determinat compte corrent. Invoca l'existència d'una dació en pagament encara que l'operació finalment, per decisió del Banco de Sabadell, es va formalitzar com una compravenda de les finques a favor de Solvia i condonació de la resta del deute. Al lega que l'import total del deute pel que es va acordar la dació en pagament fou de

8.850.233,63€ i no el que erròniament ( error de càlcul) es va fixar com a preu de venda ( 6.807.741,97€)i per tant el que es va prendre com a base per calcular l'IVA de l'operació. Això ha determinat que s'hagi produït una diferència en la quantitat que correspon a l'IVA que és el que es reclama en aquest procediment.

II.Solvia Development SLU, que no va contestar a la demanda, va comparèixer a l'acte de l'audiència prèvia al legant la falta de competència de la jurisdicció civil. El Jutjat va estimar la seva falta de competència, decisió que va ser revocada en apel lació.

Celebrada nova audiència prèvia la demandada en concretar els fets controvertits negà a través de Solvia s'instrumentés una dació en pagament d'un deute que Val Coral, SA no tenia amb aquesta societat i, en conseqüència, que la compravenda concertada derivi d'un pacte amb aquest sentit i que ella assumís l'obligació de cancel lar els préstecs hipotecaris.

III.La sentència estima la demanda i condemna a la demandada a abonar a la demandant la quantitat reclamada, més interessos i costes.

Considera acreditat que el deute que mantenia la demandant amb Banco de Sabadell era de

8.850.233,63€ i no de 6.807.741,97€ i que la diferència entre aquestes dues quantitats deriva d'un error de càlcul perquè no es van sumar bé els tres conceptes. Això va determinar que es calculés erròniament l'IVA que generava l'operació.

Altrament l'acord que van arribar creditora i deutora fou de dació de les finques en pagament d'aquell deute si bé l'operació es va instrumentalitzar per Banco de Sabadell a través de la seva societat Solvia com una compravenda a favor d'aquesta entitat amb retenció del preu a fi de poder saldar el deute que Val Coral, SA ( que figurava com a venedora) mantenia amb Banco de Sabadell.

IV.Contra aquesta resolució recorre Solvia Development, SLU. Insisteix, en primer lloc, en la falta de competència de la jurisdicció civil per pronunciar-se sobre una qüestió que considera estrictament tributària. Refereix a continuació, la falta de motivació de la sentència respecte les raons per les que arriba a la conclusió que es va produir un error de càlcul en la determinació de la quantitat que constituïa la base imposable. En qualsevol cas, discrepa d'aquesta conclusió i insisteix que no va existir dació en pagament. Invoca al respecte errònia interpretació dels contractes i incorrecte aplicació de la doctrina de l'aixecament del vel.

V.La demandant s'oposa al recurs. Sosté que la qüestió sobre la competència de la jurisdicció civil ha estat ja definitivament resolta i pel que fa a la resta, sol licita la confirmació de la sentència.

SEGON

Competència de la jurisdicció civil

La falta de competència de la jurisdicció civil per examinar i resoldre el present litigi va ser al legada per la demandada a l'acte de l'audiència prèvia, i atès que la possible falta de competència havia de ser examinada d'ofici ( art.37 i 38 LEC ), el Jutjat de 1a. Instància va resoldre la qüestió que va plantejar la demandada malgrat que no havia presentat declinatòria ( art. 39 i 63 i seg. LEC ).

Així, el Jutjat va entendre que la jurisdicció civil no era competent per examinar i resoldre el conflicte i la pretensió plantejada per Val Coral SA.

La qüestió oposada per Solvia Development SLU de nou va ser examinada per aquesta Audiència Provincial en virtut del recurs d'apel lació interposat per la demandant contra aquella interlocutòria del Jutjat. La Secció 4a d'aquesta Audiència ho va resoldre ja de forma definitiva en una resolució de 3 d'octubre del 2013 que ha esdevingut ferma.

La competència controvertida ha estat, doncs, ja resolta en resolució ferma la qual cosa impedeix que la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • ATS, 19 de Diciembre de 2018
    • España
    • 19 Diciembre 2018
    ...la sentencia dictada con fecha 18 de abril de 2016, por la Audiencia Provincial de Barcelona (Sección Primera), en el rollo de apelación n.º 655/2014, dimanante de los autos de juicio ordinario n.º 1/2012 del Juzgado de Primera Instancia n.º 1 de Mediante diligencia de ordenación de fecha 2......
  • ATS, 20 de Febrero de 2019
    • España
    • 20 Febrero 2019
    ...la sentencia dictada en fecha 18 de abril de 2016, por la Audiencia Provincial de Barcelona (Sección Primera), en el rollo de apelación núm. 655/2014 , dimanante de los autos de juicio ordinario núm. 1/2012 del Juzgado de Primera Instancia núm. 1 de Contra dicho auto, la representación de V......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR