SAP Barcelona 83/2016, 26 de Febrero de 2016

PonenteMARIA DOLORS MONTOLIO SERRA
ECLIES:APB:2016:1832
Número de Recurso500/2014
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución83/2016
Fecha de Resolución26 de Febrero de 2016
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 1ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE BARCELONA

SECCIÓ PRIMERA

ROTLLE NÚM. 500/2014

Procedent del procediment Ordinari núm. 1207/2011

Tramitat pel Jutjat de 1a. Instància núm. 54 Barcelona

S E N T È N C I A NÚM. 83

Barcelona, 26 de febrer de 2016

La Secció Primera de l'Audiència Provincial de Barcelona, integrada per les Magistrades Il lma. Sra. Amelia MATEO MARCO, Il lma. Sra. Maria Dolors MONTOLIO SERRA i Il lma. Sra. Mª Teresa MARTIN DE LA SIERRA GARCIA FOGEDA, la primera de les quals ha actuat com a presidenta del Tribunal, ha vist el recurs d'apel lació número 500/2014, interposat contra la sentència dictada en data 10 de març de 2014 i la interlocutòria d'aclariment de 26 de març de 2014 en el procediment núm. 1207/2011, tramitat pel Jutjat de 1a Instància núm. 54 Barcelona. Han estat recurrents el Sr. Primitivo i la Sra. Marí Juana i apel lats la Sra. María del Pilar, la Sra. Aida, INMOBISA, SL i el Sr. Sergio . Un cop feta la deliberació, ha pronunciat, en nom de S.M. el Rei d'Espanya, la següent resolució.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la sentència objecte d'apel lació és la següent: "En virtud de lo expuesto, y VISTOS los preceptos legales citados, los invocados por la parte actora, y los demás de pertinente aplicación al caso de autos, debo ESTIMAR y ESTIMO parcialmente la demanda presentada por el Procurador don JOSÉ MARÍA CORTAS PIEDA a instancia de Doña María del Pilar y en su defensa el Letrado Don JOSÉ JUAN PINTO RUIZ, contra Doña Aida, Don Sergio, Don Primitivo, Doña Marí Juana e INMOBISA S.L y, en consecuencia, acuerdo lo siguiente:

  1. Declarar que doñañ Aida, en su condición de apoderada de doña Estrella, debe rendir cuentas de los poderes otorgados a su favor, tanto del de 24-6-2004 a titulo personal como del de 7-6-1991 a través de la sociedad Inmobisa SL. Esa rendición deberá realizarse en los términos expuestos en los fundamentos 5º y 6º de esta sentencia, es decir, en relación a los bienes y actos allí específicamente mencionados.

  2. Declarar que las cantidades de las que deba rendir cuentas doña Aida y cuyo destino no quede debidamente justificado en ejecución de sentencia, se entenderán percibidas por ella, pudiendo ser computadas en la herencia e imputadas a su cuota parte en caso de ser colacionables.

  3. Declarar que los bienes y derechos insertos en la sociedad Inmobisa SL forman parte del patrimonio hereditario de la causante doña Estrella, debiéndose levantar el velo societario e integrar en el patrimonio personal de la causante a todos los efectos, los referidos bienes y derechos.

  4. Declarar que la comunidad hereditaria de la señora Estrella es titular de un crédito contra don Primitivo y doña Marí Juana por importe de 10.341,56 euros, y de un crédito contra don Sergio por las rentas del alquiler de la vivienda de la CALLE000 nº NUM000 devengadas entre enero y mayo del 2011. Estos créditos deberán ser tenidos en cuenta al efectuarse la partición.

  5. Declarar que, teniendo en cuenta todo lo expuesto en los puntos anteriores, los herederos deben adjudicarse la herecia por terceras partes, de conformidad con el último testamento válido de la causante de fecha 20-3-1991.

    En cuanto a las costas, no se hace especial pronunciamiento."

    La interlocutòria d'aclariment estableix en la seva part dispositiva:

    "En virtud de lo expuesto, POR SSª SE ACUERDA:

  6. Se aclara la snetencia de 10-3-2014 en el sentido de que:

  7. En el punto 8º del fundamento jurídico quinto, donde dice a "Schlecker SA" debe decir "a doña Otilia ".

  8. El punto 3º del fallo, donde dice "Declarar que los bienes y derechos insertos" y "los referidos bienes y derechos" debe decir respectivamente "declarar que los bienes, derechos, deudas y cargas" y "los referidos, bienes, derechos, deudas y cargas"."

SEGON

Les parts esmentades han manifestat en els escrits respectius d'apel lació o, si s'escau, d'impugnació les seves peticions i arguments en què les fonamenten, segons consta en les actuacions.

La ponent d'aquesta resolució ha estat la Magistrada Il lma. Sra. Maria Dolors MONTOLIO SERRA.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Plantejament del litigi

Doña. María del Pilar, en la seva condició de cohereva de la seva mare, formula demanda contra els seus germans (i també hereus) Aida i Sergio, contra el marit i la filla de la seva germana ( Primitivo i Marí Juana ) i contra Inmobisa SL.

Explica, en síntesis, que a l'any 2008 va detectar que la seva mare no podia fer front a les seves despeses malgrat tenir un important patrimoni que generava rendes. Va ser llavors que va poder saber que la seva germana Aida (personalment i com a apoderada de Inmobisa), fent ús dels poders que se li havien atorgat, havia efectuat operacions a càrrec del patrimoni familiar els beneficis de les quals no repercutia a favor de la seva titular, la seva mare. A la seva mort ha pogut comprovar les operacions efectuades per Aida, amb coneixement de Sergio les quals han disminuït el patrimoni familiar només en benefici seu i/o del seu entorn familiar i en perjudici d'ella, com a cohereva per terceres parts.

Explica, a més, que la mare va transmetre al seu fill Sergio un negoci (estanc) pel que aquest no ha pagat res ni tan sols per l'ocupació del local. Entén que la massa hereditària té un crèdit per les rendes d'aquest local que s'han deixat de cobrar (a raó de 800€/mes) i pel temps que Sergio va ocupar el pis de la mare sense tampoc pagar-ne res (reclamació de 550€/mes).

Sosté que exerceix acció de restitució prèvia rendició de comptes per part de l'apoderada, la de frau de creditors i la d'enriquiment injust; i respecte la societat demandada invoca la doctrina de l'aixecament del vel.

En base a aquest relat fàctic sol licita que es declari que:

a).- Aida ha de rendir comptes per l'actuació que ha dut a terme durant anys emparada en els poders que li havia atorgat la seva mare tant personalment com d'Inmobisa,SL.

b).- les cases situades en el c/ DIRECCION000 NUM001 i c/ DIRECCION001, NUM002 de Cadaqués van ser realment comprades per la seva germana Aida amb fons de la causant encara que constin formalment a nom del seu marit i de la seva filla. Subsidiàriament s'haurien de considerar donacions nul les per falta de forma.

c).- el fons utilitzats per la compra d'aquestes cases s'han d'incloure en la rendició de comptes que s'ha d'efectuar i, atès que suposen un enriquiment injust, sigui per part de Doña. Aida o subsidiàriament per part del seu marit i de la seva filla, també per aquesta raó haurien de ser restituïts.

Com a conseqüència de les anteriors declaracions sol licita que es condemni:

a).- la Sra. Aida a restituir a la massa hereditària de la mare la quantitat que resulti de la rendició de comptes que provisionalment xifra en 1.066.321€ b).- el Sr. Sergio a restituir a la massa hereditària 10.353€ i les quantitats que vagin vencent més totes aquelles derivades de l'adquisició del negoci que la causant li havia donat.

c).- a tots els demandats, en síntesis, a consentir i efectuar les adjudicacions, actes i entregues que resultin de les anteriors declaracions.

Sosté que, finalment, un cop efectuades les anteriors restitucions, els hereus hauran d'adjudicarse l'herència per terceres parts.

La Sra. Aida contesta la demanda negant que hagi de rendir comptes si bé ofereix informació dels actes i operacions realitzades. Sosté que no s'han de restituir quantitats i que no va existir cap fiducia ni donació en l'operació de compra de les cases de Cadaqués per part del seu marit i la seva filla.

El Sr. Sergio addueix que la seva mare li va cedir el negoci gratuïtament i per tant res ha de pagar a les seves germanes, tampoc per l'ocupació del local perquè ho fa com a precarista. Nega, finalment, que la donació sigui col lacionable.

El Sr. Primitivo i la seva filla Marí Juana neguen que compressin les cases de Cadaqués com a fiduciaris. Al leguen que les va comprar el Sr. Primitivo com a inversió immobiliària i que és ell qui s'està fent càrrec dels préstecs.

Inmobisa SL al lega que no es donen els requisits per aplicar la teoria de l'aixecament del vel.

La sentència estima en part la demanda. En concret:

  1. declara que Inmobisa SL és una societat patrimonial de la mare. Montserat tenia poders de la societat des del 1991 i personalment de la mare des del 2004. Per tant, produït el decés de la mare, qualsevol dels seus hereus pot reclamar la rendició de comptes com a única via per determinar el cabdal relicte de la poderdant. Descarta que es complís amb aquesta obligació en les reunions i les juntes que refereix la demandada.

  2. concreta les operacions de compravenda, lloguers, cessions ... d'immobles i les de préstec o crèdit efectuades respecte les quals s'haurà de rendir comptes.

  3. raona que Aida va ser seves determinades quantitats amb coneixement i consentiment de la mare i que, encara que no fos així, tampoc procediria la seva restitució perquè es tractaria només d'un avançament de la seva quota sense que això hagi causat perjudici als cohereus. En qualsevol cas, és ella la que administra la comunitat hereditària sent la postura majoritària la dels demandats.

  4. declara que Inmobisa era una societat patrimonial de la Sra. Estrella, instrumental i sense activitat i amb confusió de patrimonis el que justifica l'aplicació de la doctrina de l'aixecament del vel als efectes d'entendre que el patrimoni d'aquesta entitat forma part de l'herència de la mare.

  5. no hi ha cap prova que la compra de les cases de Cadaqués per part del Sr. Primitivo i la seva filla respongui a un negoci fiduciari i per tant que fos la Sra. Aida qui realment l'hagués comprat amb fons de la mare. Tampoc no hi ha cap prova d'una donació que s'hagués de declarar nul la per falta de forma. No obstant, la pericial ha posat en evidència que el Sr. Primitivo hauria disposat de

    10.341,56€ del compte que aquest utilitzava per pagar el préstec per comprar les cases.

  6. entén que la mare va decidir cedir gratuïtament el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR