STSJ Cataluña 1306/2016, 26 de Febrero de 2016

PonenteFELIPE SOLER FERRER
ECLIES:TSJCAT:2016:1902
Número de Recurso7008/2015
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución1306/2016
Fecha de Resolución26 de Febrero de 2016
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 43155 - 44 - 4 - 2014 - 0003838

AF

Recurso de Suplicación: 7008/2015

ILMO. SR. FELIPE SOLER FERRER

ILMO. SR. LUÍS JOSÉ ESCUDERO ALONSO

ILMO. SR. CARLOS HUGO PRECIADO DOMENECH

En Barcelona a 26 de febrero de 2016

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 1306/2016

En el recurso de suplicación interpuesto por INSITITUT CATALÀ DE LA SALUT (I.C.S.) frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Tortosa de fecha 30 de septiembre de 2015 dictada en el procedimiento nº 558/2014 y siendo recurridos Dª Serafina, I.N.S.S, ELDINE PATOLOGIA, S.L., IMPAT-DIAGNOSTIC, S.L.P., INICIATIVES I SERVEIS EN PATOLOGIA, S.L.P, D. Florentino y Dª María Virtudes . Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. FELIPE SOLER FERRER.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 24 de octubre de 2014 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Accidente de trabajo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 30 de septiembre de 2015 que contenía el siguiente Fallo:

"Desestimo les excepcions de la manca de legitimació passiva invocades per Eldine Patologia, SL, Iniciatives i Serveis en Patologia, SLP, Impact-Diagnóstic, SLP, Don. Florentino i la Sra. María Virtudes .

Desestimo la demanda interposada per l'Institut Català de la Salut contra la resolució de la Direcció Provincial de Tarragona de l'Instituto Nacional de la Seguridad Social de 15 de juliol de 2014, tot absolent els demandats de les peticions dirigides contra ells."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer

Mitjançant resolució de l'Ens Gestor de 15 de juliol de 2014 es declarà la manca de mesures de seguretat de la malaltia professional de la Sra. Serafina, així com un recàrrec del 30 per 100 de les prestacions que se'n derivin. Interposada reclamació administrativa prèvia per part de l'Institut Català de la Saut, el 7 d'octubre es dictà resolució que desestimava la revisió i confirmava el recàrrec interposat.

Segon

La Sra. Serafina inicià la prestació de serveis per l'ICS 13-4-2007 a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa el 13-4-2007.

Prèviament a la prestació de serveis per l'ICS, la Sra. Serafina fou contractat per prestar servies a temps complert per l'empleador Dr. Florentino des de 19 d'abril de 1994 com a auxiliar sanitària especialitzada. El 20-4-2007 es novà el contracte de treball de la Sra. Serafina, què passà a realitzar una jornada de 20 hores a la setmana de 17 a 21 h.

Aquesta novació contractual coincidí amb la successió de l'empresa JJ Sirvent Caldera. El 13-4-2007 el Sr. Florentino i la Sra. María Virtudes formalitzaren l'escriptura per la qual els demandats constituïren la societat Eldine Patologia, SL, que tenia per objecte la prestació dels serveis de laboratori d'anàlisis clíniques, en especial els referents a anatomia patològica i l'anàlisi de teixits i òrgans humans, a través de tècniques mèdiques i analítiques. La referida societat assumí l'activitat que desenvolupava el laboratori del Sr. Florentino

. Així, a partir de l'1-5-2007 passà a prestar serveis per la nova societat Eldine Patologia, SL.

Tercer

La Sra. Serafina no va fer cap sol·licitud de compatibilitat a l'ICS per realitzar una segona activitat, pública o privada.

Quart

El 14-3-2012 es formalitzà la transmissió per compravenda de la totalitat de les accions d'Eldine Patologia, SL propietat del Sr. Florentino i la Sra. María Virtudes a les societats Impat Diagnòstic, SLP i Iniciatives i Serveis en Patologia, SLP.

Cinquè

El 2-8-2011 la treballadora acut per primera vegada al centre de salut per tos de diversos mesos d'evolució, des del mes de març del mateix any. Es tractada pel servei pneumologia de la Mútua d'Accidents de Treball i Malalties Professional. A la vista de l'avaluació mèdica, el 4-8-2011 inicià una incapacitat temporal per contingències comunes i fins el 16-8-2011.

El mes d'octubre de 2011 va ser atesa pel servei d'al·lergologia de la Mútua, què diagnosticà que la Sra. Serafina patia asma per irritants (disfunció reactiva de per via d'empresa). Es proposà que evités ambients en què o fossin controlada la concentració ambiental d'irritants. A més proposava que s'adoptessin mesures adequades de protecció respiratòria (màscara facial con filtro adequat) quan manipulés o estigués exposada a productes irritants com ara formol, xilè i alcohol. Li fou donada l'alta mèdica el 17-11-2012.

Malgrat l'alta de la Mútua, el Dr. Pelayo, del Servei de Prevenció de l'ICS, recomanà evitar la incorporació al seu lloc de treball. Començà en aquell moment un nou procés per incapacitat temporal què es perllongà des del 18-11-2011 al 23-5-2012.

A instàncies del servei de prevenció de l'ICS va ser diagnosticada pel servei d'al·lergologia de l'Hospital Vall d'Hebron, què el 23-5-2012 conclogué que la demandant patia d'asma ocupacional a formol al 10 per 100.

Sisè

Per resolució de 3-10-2012, l'INSS declarà l'ara demandant en situació d'incapacitat permanent total derivat d'asma ocupacional al formol 10 per 100 amb efectes del dia 2 del mateix dia. La resolució li fou notificada el 26-10-2012.

Setè

La Sra. Serafina tenia antecedents personal d'al·lèrgia a la penicil·lina i angioderma per al·lèrgia a AINEs. Com a antecedent familiar, consta que la mare de la demandant és asmàtica.

Vuitè

Les tasques que la Sra. Serafina que realitzava al laboratori del codemandat Sr. Florentino eren les següents: l'extracció de a mostra a analitzar en la dissolució de conservació, rentat de la peça amb aigua, realització de talls i incisions i selecció de les parts que havien de ser analitzades. A més, com a tasques connexes es realitzaven altres operacions com ara la recepció de les mostres, el transvasament de continguts, dosificació i preparació de les dissolucions, pesada de peces, col·locació d'aquestes als portamostres, emplenat d'envasos de dissolució de fixat, decantació a recipient de reciclatge, buidatge de residus o l'emmagatzematge de mostres. Entre d'altres substàncies, s'emprava formaldèhid al 4 per 100.

Novè

El laboratori del Sr. Florentino constava de 30 m2 amb finestres corredores practicables sense sistema d'extracció ni ventilació forçada. L'any 1999 s'instal·là una cabina extractora.

Desè

La informació en matèria de prevenció de riscos laborals entregada a la treballadora el novembre del 2003 no contemplava el risc derivat de la manipulació de productes químics.

Onzè

L'empresa Sirvent Calvera practicà a la treballadora reconeixements de la salut en relació riscos derivats de contacte amb substàncies càustiques/corrosives, malalties derivades d'agents biològics i pantalles de la salut els anys 2004 i 2006. En ambdós casos la conclusió va ser la d'apte.

Dotzè

Les tasques que realitzen els tècnics, com la demandant, al servei de patologia anatòmica de l'Hospital Verge de la Cinta un cop rebudes les mostres per analitzar consisteixen en les següents: situar la mostra dins de la pica i la netejava amb formaldehid abocant-lo directament des de garrafes de cinc litres. Un cop neta la mostra la introduïa en recipients d'anàlisis clíniques en les què prèviament s'hi havia afegit formaldehid. Aquest procés es fa fora de la campana de seguretat. La mostra així preparada quedava pel torn següent. El torn següent passa les mostres fixades a la taula de tall, on hi ha instal·lades dues campanes de flux laminar. A la taula de tall i sota de la campana, es treballa una mitjana de dues hores per torn en funció de les mostres. Així, dins la campana obren el amb les mostres i en seleccionen les mostres representatives. Un cop tallada la mostra es posa dins d'un estoig de plàstic (casset) que al seu temps s'introdueix en un flascó formaldehid. Un cop manipulades la totalitat de les mostres es buida el flascó amb formaldehid dins d'una garrafa de 25 litres, què es troba dins de la mateixa sala. L'operació de buidatge es realitza fixant un embut a la garrafa i utilitzant una gasa per evitar que els estoigs de plàstic no en caiguin. Un cop buit de formaldehid el flascó es neteja durant cinc minuts amb aigua dins la pica. A continuació s'introdueixen els estoigs de plàstic en un cistell metàl·lic i es duen a la sala de màquines, a la què s'accedeix a través d'una porta de vidre. Un cop a la sala de màquines el cistell s'introdueix dins del processador, què és l'encarregat de cobrir automàticament les mostres amb parafina. L'equip processador queda funcionant tot el dia i la nit per processar les mostres, de manera que al matí els tècnics extreuen les mostres del dia anterior i n'introdueixen de noves. L'equip conté xilè, formol, parafina i alcohols. Fixades les mostres amb parafina, aquestes s'extrauen del cistells i la duen al laboratori general, annex a la sala de màquines, on els tècnics tallen les mostres amb el microtom, un instrument de tall d'alta precisió. Un cop tallada la peça, recullen les mostres manualment les mostres i les introdueixen en aigua destil·lada i les fixen en un portaobjectes i el duen a la secada, on es deixa la mostra quaranta minuts a una temperatura de seixanta graus. Passat el temps, treuen les mostres de l'assecadora i les duen a la sala de processat on les introdueixen uns segons en un recipient amb xilè. El recipient és obert i tapat amb una gasa. Introdueixen el cistell de mostres...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR